Adjust text size:

ÅFO inleder musiksommaren storslaget på Runsala varv

Åbo filharmoniska orkester spelar på Runsala evenemangsvarv från onsdag till lördag 22-25.5.2019. Under fyra dagars tid får vi på varvet höra den ena fina konserten efter den andra, vissa av dem med fritt inträde. Festivalens program präglas av tvärkonstnärlighet och kombinationer av olika musikgenrer.

Timo Torikka uppträder i ett musikdrama på onsdag

En av festivalens höjdpunkter är Stravinskys musikdrama Historien om en soldat, som framförs i Westinsalen på onsdag 22.5 kl. 20. Verket kom till mitt under första världskriget och är en klassisk berättelse som bygger på en rysk folksaga och handlar om maktlystnad och girighet. I Stravinskys berättelse gör en desertör ett avtal med djävulen för att nå framgång. Berättare i musikdramat är skådespelaren Timo Torikka och ÅFO leds av Erkki Lasonpalo. Konserten kan kombineras med en middag, som avnjuts kl. 19 i Westinsalen.

Solist på torsdag är bandoneonartisten Henrik Sandås

För stämningen på torsdag kväll 23.5 står bandoneonartisten Henrik Sandås. I Lindblomsalen hör vi kl. 18.30 den av Sandås planerade och arrangerade konserten Tango del Ángel, med Astor Piazzollas argentinska tango nuevo i centrum. Det blir en virtuos blandning av den traditionella tangons exotik, romantik samt många olika musikstilar. Henrik Sandås hör till de mest ansedda bandoneonartisterna i Finland och han är en efterfrågad gäst utomlands. Förutom tango nuevo ägnar sig Sandås även åt konsertackordeon och konstmusik. Han är känd förutom för sin solokarriär även för ensemblerna Quartet Ajaton samt Nuevo Quintet Otra Vez. På torsdag fortsätter kvällen i Westinsalen till toner av kvartetten Barokenroll.

Klassiskt och elektronisk på fredag kväll

Den elektroniska och den klassiska musiken förenar sina krafter på fredag 24.5 kl. 20 i Westinsalen. Kvällen inleds med åbotonsättaren Pertti Jalavas (f. 1960) i varvsmiljön lämpliga verk Yksin veneessä för kontrabas och ljudband. Det andra verket är minimalismens pionjär Steve Reichs (f. 1936) Different Trains, ett verk i tre delar för stråkkvartett och ljudband, där melodierna bygger på rösterna i intervjuerna som hörs på ljudbandet. Different Trains fick år 1989 Grammypriset för en inspelning av Kronos Quartet. Konserten avslutas med Jori Hulkkonens (f. 1973) och ÅFO:s stråkkvartetts uruppförande av nya verket. Musikern och producenten Hulkkonen har gjort en lång internationell karriär inom den elektroniska musiken.

Lördag är tillägnad välmående och gemensam tid för familjen

Lördag 25.5 inleds med PureMoves jogainstruktörers mjukt uppväckande morgonjoga till tonerna av klassisk musik på varvets brygga. Förmiddagen fortsätter med två brunschkonserter i Westinsalen. Festivalen avslutas kl. 15 i varvets park, där vi får lyssna till musiksagan Peter och vargen. Sergej Prokofjevs musiksaga Peter och vargen har under årens lopp blivit en favorit bland såväl barn som vuxna. Vi får även höra Claude Debussys verk Barnens hörna. Berättare i Peter och vargen är Jukka Aaltonen, och vid konserten uppträder en blåsensemble med musiker ur ÅFO. Man kan ha med sig egen picknickmat och en filt till konserten. Det är fritt inträde till jogan och konserten för hela familjen.

Festivalens konsertbiljett är samtidigt bussbiljett

ÅFO och Föli inleder ett samarbete, där en biljett till en av festivalens avgiftsbelagda konserter samtidigt är bussbiljett på Fölis linjer före och efter konserten.

Vi samarbetar även med Skyddsfonden för Skärgårdshavet. I samband med köp av konsertbiljett kan kunden donera 5 €, som oavkortat går till Skärgårdshavsinsamlingen. De donerade medlen används för olika slags vattenskyddsprojekt i Skärgårdshavet.

Samarbetspartner är även Runsala varv, Rajupaja, Vuokrakaluste, Öppnandet av åhamnen samt Pure Move.

”Under festivalen vill vi fästa uppmärksamheten vid ett viktigt tema, skyddet av vårt unika Skärgårdshav. Vi uppmuntrar alla att komma till varvet antingen med cykel eller Föli. Till evenemangsvarvet kan man komma även med Föli-vattenbuss eller till gästhamnen med egen båt”, tipsar producenten Heidi Pulkkinen.

Runsala evenemangsvarv erbjuder en stämningsfull miljö för konserter. Under festivalen arrangeras konserter i Lindblomsalen, som tar upp till 800 personer. Den andra konsertplatsen är Westinsalen, som ursprungligen varit Åbo Båtvarfs varvssal och som rymmer 400 personer. Konserter arrangeras även på flodbåten Aura och på varvets uteområde.

Hela programmet:

Stråkar på flodkryssning I on 22.5 kl. 17, Flodbåten Aura.
Finländska favoritmelodier on 22.5 kl. 18, Lindblomsalen.
Stravinsky: Historien om en soldat on 22.5 kl. 20 (middag kl. 19), Westinsalen.
Tango del Ángel to 23.5 kl. 18.30, Lindblomsalen.
Barokenroll to 23.5 kl. 20.45, Westinsalen.
Stråkar på flodkryssning II fr 24.5 kl. 17, Flodbåten Aura.
Classical X Electro fr 24.5 kl. 20, Westinsalen.
Jori Hulkkonen: Ydintalvipuutarha fr 24.5 kl. 21.30, Westinsalen. Fritt inträde.
Morgonjoga vid havet lö 25.5 kl. 10, evenemangsvarvets brygga. Fritt inträde.
Brunchkonsert I & II kl 25.5 kl. 11 & 13, Westinsalen.
Musiksagan Peter och vargen lö 25.5 kl. 15, evenemangsvarvets park. Fritt inträde.

ÅFO på varvet! från onsdag till lördag 22-25.5.2019. Runsala evenemangsvarv, Hevoskarivägen 23, 20100 Åbo. Programmet i sin helhet: http://www.tfo.fi/sv/afo-pa-varvet