MUUTA TEKSTIN KOKOA:

Uutiset

23.3.2017 09.46

Kulttuurilautakunta on valinnut kokouksessaan 22.3.2017 MuM Markéta (Maati) Rehorin (s.1976, Raahe) Turun filharmonisen orkesterin intendentin virkaan 1.8.2017 alkaen. Virka on toistaiseksi voimassa oleva.

Maati Rehor on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian taidehallinnon Arts Management -maisteriohjelmasta. Hänellä on myös musiikkipedagogin pätevyys.

Tällä hetkellä Maati Rehor toimii Kamariorkesteri Avanti!:n toiminnanjohtajana. Aiemmin Rehor on toiminut muun muassa Suomen Jazzliitto ry:n toiminnanjohtajana ja ollut mukana käynnistämässä Flame Jazz ry:n toimintaa Turussa. Hän on myös toiminut Sibelius-Akatemiassa tuottajana ja sitä ennen laulunopettajana ja laulajana.

 

15.3.2017 10.51

Myrskyisän runollisen d-mollipianokonserton lisäksi 11.5. ja 12.5. esitettävässä konsertissa kuullaan tunnettu g-mollisinfonia.

Keväisen herkullisen Mozart-ohjelman johtaa Turun filharmonisen orkesterin uusi päävierailija, hurmaava kansainvälinen tähti Julian Rachlin.

Solistina esiintyy kiinalaissyntyinen Zhang Zuo, taiteilijanimeltään ”Zee Zee”.

Julian Rachlin, kapellimestari
Zhang Zuo, piano

Wolfgang Amadeus Mozart:
Pianokonsertto nro 20
Sinfonia nro 40

8.3.2017 16.44

Turun konservatorio ja Turun filharmoninen orkesteri yhteistyökumppaneineen tarjoavat Lasten musiikkijuhlilla lähes 40 eri-ikäisille lapsille, nuorille ja lapsenmielisille sopivaa musiikillista tapahtumaa. Lasten musiikkijuhlien tavoitteena on esitellä lapsille ja nuorille musiikin mahdollisuuksia elämyksinä, harrastuksena ja jopa ammattina.

Tämän vuoden juhlien kantavana teemana on Turun konservatorion ja Musiikkiopisto Arkipelagin Metsä soikoon! -hankkeen metsäiset konsertit ja tapahtumat. Myös Suomen itsenäisyyden juhlavuosi näkyy ohjelmassa.

Samaan aikaan Lasten musiikkijuhlien kanssa on käynnissä myös haku Turun konservatorion syksyllä 2017 alkaviin opintoihin.

Pääosaan tapahtumista on vapaa pääsy ellei muuta mainita.

Tervetuloa kanssamme Lasten musiikkijuhlille! Seuraa meitä myös Facebookissa.

 

Lisätietoja Lasten musiikkijuhlista sekä esitysajoista ja -paikoista löydät alla olevasta tiedotteesta:

 

7.3.2017 10.10

Mobiilisovelluksen avulla massatapahtumista jonottomia tekevä Yonoton Oy laajentaa toimintaansa kulttuuripuolelle. Enkeliravintolan (EnkeliGroup Oy) kanssa solmittu sopimus tuo palvelun käyttöön Turun konserttitalolla.

Turun filharmonisen orkesterin intendentti Emilie Gardberg pitää uutta palvelua kiinnostavana.
- Väliaika on hektistä aikaa, kun 1000 ihmistä palvellaan hyvin lyhyen ajan sisällä. Tällaiset innovaatiot saattavat muuttaa konserttikokemusta sujuvammaksi.

Palvelu tulee Konserttitalolla käyttöön alkukeväästä, ja kyseessä on ensimmäinen Yonoton-palvelun Suomessa käyttöönottava kulttuurikohde.

- Tämä on odotettu ja hieno avaus kulttuuripuolelle, eikä varmasti jää viimeiseksi. Olemme koko porukka todella innoissamme tästä, kommentoi Yonoton Oy:n toimitusjohtaja Teemu Karenius.

Lisätietoja: www.yonoton.com

6.3.2017 13.52

"On selvää, että Die Kalewainen in Pochjola on täysipainoinen ooppera, jolla on kaikki edellytykset saavuttaa kansainvälistäkin menestystä. Kantaesitystään 127 vuotta odottaneen oopperan esittäminen Suomen Turussa Suomen juhlavuonna on todellinen kulttuuriteko."

Siskotuulikki Toijonen / Kansan Uutiset 3.3.17

 

"Nyt sopii kysyä, oliko Kalewainen sen komeaan, täysimittaiseen suurtuotantoon käytetyn työn ja vaivan arvoinen. Vastaus on ehdoton kyllä!"

"Oopperan vuolasta ja lämminsointista, suurelle orkesterille kirjoitettua sävelromantiikkaa oli joka hetki ilo kuunnella Leif Segerstamin mestarillisesti johtamassa esityksessä."

Hannu-Ilari Lampila / HS 2.3.17

 

"Gå för allt i världen och se detta unikum" "resultatet är helt överväldigande" "Musiken passar Segerstam som hand i handske" 

Folke Forsman / ÅU 2.3.17

 

"Turun musiikkijuhlien tuella Logomossa toteutettu suurproduktio onnistuu siinä, missä se vain voi." "Die Kalewainen on historiallisesti merkittävä teos, joka on pitkän unohduksen jälkeen saanut Turussa arvokkaan kohtelun."

Lauri Mäntysaari / TS 1.3.17

 

"Urpremiären på Die Kalewainen in Pochjola blev en veritabel framgång." "Leif Segerstam är bästa tänkbara man för att dirigera operan och Åbofilharmonikerna spelar helt i nivå med exempelvis Nationaloperans orkester."

Wilhelm Kvist / HBL 1.3.17

 

"Musiikki oli loisteliasta, kantaesitys kevään oopperatapaus" "Tämän täytyy lähteä vaikka ulkomaille"

Janne Koskinen / Herrasmiehen päiväkirja 1.3.17

 

"Palava esitys, polttava kokemus. Yleisö huumautui, nousi seisomaan ja aplodeerasi. Ei turha hanke, ei vähä mitään!"

Matti Saurama / Demokraatti 1.3.17

 

"Es ist zu hoffen, dass diese Arbeit nicht wieder in Vergessenheit gerät."

Zenaida des Aubris / O-Ton 

24.2.2017 14.33

Turun filharmoninen orkesteri järjestää toukokuussa suuren Sing Along @ Hansa -konsertin. Kauppakeskus Hansan Hansatorilla lauantaina 20.5. klo 13 kuultavassa kevätkonsertissa yleisö saa laulaa mukana Beethovenin 9. sinfonian finaalissa "Oodi ilolle" sekä Sibeliuksen Finlandian hymniosuudessa. Lisäksi ohjelmassa on kevään tuloa ja 100-vuotiasta Suomea juhlistavia orkesterikappaleita. Konsertin johtaa filharmonikkojen ylikapellimestari Leif Segerstam

1.2.2017 13.44

Turun konserttitalon uusi Lyon & Healy -merkkinen harppu on saanut nimekseen Aura. Nimi valikoitui voittajaksi lähes sadan ehdotuksen joukosta.

Aura-nimeä oli ehdotettu useamman kerran. Eräs ehdottaja perusteli nimeä sanoin "soljuu kuin Aurajoki". Kauniisti sointuva nimi ja Turku-yhteys puhuttelivat myös orkesterin toimistosta koostuvaa nimikilpailun tuomaristoa. Lisäksi Aura-nimi yhdistyy latinan kultaa tarkoittavaan sanaan aurum, joka sopii kultaiselle soittimelle.

Kaikkien nimeä ehdottaneiden kesken arvottiin liput Katedraali soi -konserttiin torstaina 9.2. Arpaonni suosi Tiina Nikander-Koivukangasta. Onnittelut ja tervetuloa kuulemaan Auraa konserttiin!

31.1.2017 10.01

”You must be the change you wish to see in the world” -sarja aloitti orkesterin kevään tammikuun alussa Beethovenin komealla 9. sinfonialla “Oodi ilolle” Leif Segerstamin johtamana. Konsertin ympärillä keskusteltiin musiikin roolista rauhantyön välineenä musiikintutkija, dosentti Susanna Välimäen johdolla. Konsertti on katsottavissa nettikonserttiarkistosta ja Susanna Välimäen pitämään luentoon voi palata katsomalla luentotallenteen tai selaamalla luennon diat Changen sivulta. Sivua kannattaakin seurata säännöllisesti, sillä sinne päivitetään lisämateriaalia konserteista, luennoista ja teemoista pitkin vuotta.

 

Seuraava Change-sarjan teema on ilmaisunvapaus huhtikuussa. Torstaina 6.4. ja perjantaina 7.4. Leningrad-konserteissa kuullaan Dmitri Šostakovitšin Leningrad-sinfonia, jota pidetään sodan sorron ja kauhun monumenttina ja natsismin- sekä militarisminvastaisuuden symbolina. Šostakovitš kirjoitti sinfoniansa vuonna 1941 Leningradin piirityksen aikana ja sinfonia on myös selviytymistarina säveltäjästä keskellä sotaa ja musiikin roolista kansakunnan yhdistäjänä. Illat aloittaa Aleksandr Skrjabinin visionäärinen Rêverie. Konsertit johtaa Leif Segerstam.

 

Ilmaisunvapaus-teemaan kuuluu lisäksi kolme luentoa, joissa käsitellään venäläistä kirjallisuutta ja runoutta. Tiistaina 4.4. luennoitsijana nähdään venäläisen kirjallisuuden emeritusprofessori Pekka Pesonen, keskiviikkona 5.4. kuullaan kirjailija Marja-Leena Mikkolaa ja torstaina 6.4. venäläisen runouden matineassa esiintyvät lausuntataiteilijat Eilakaija Sippo ja Iiro Kajas sekä sellisti Teemu Mastovaara. Luennot järjestetään yhteistyössä Turun kaupunginkirjaston kanssa Pääkirjaston Tieto-osastolla klo 17 alkaen. Luennoille on vapaa pääsy.

27.1.2017 14.03

Ylikapellimestari Leif Segerstam johtaa orkesteria kirkkokonsertissa Katedraali soi 9.2. Tuomiokirkossa kuullaan Beethovenin säveltämän baletin Prometheus konserttiversio.

Kreikkalaisesta mytologiasta tuttu Prometheus oli titaani joka loi savesta ihmisen, varasti jumalilta tulen ja lahjoitti sen ihmiskunnalle. Teostaan hän maksoi kalliin hinnan: ylijumala Zeus kahlitsi hänet kallioon kärsimään ikuisia tuskia ja antoi kotkan nokkia joka päivä hänen maksaansa.

Beethoven itse oli eräänlainen musiikin titaani ja sankarisäveltäjä, joka vaikeuksia uhmaten toi musiikillisen valon ihmiskunnalle. Baletti Die Geschöpfe des Prometheus (Prometheuksen luomistyöt) syntyi vuosina 1800–1801.

Katedraali soi Turun tuomiokirkossa to 9.2. klo 19. Leif Segerstam, kapellimestari, Turun filharmoninen orkesteri. Beethoven: Prometheus. Liput alk. 21/16/9 €.

27.1.2017 09.48

Nuoret lahjakkuudet, 23-vuotias Fumiaki Miura ja 19-vuotias Jonathan Roozeman nähdään Turun filharmonisen orkesterin solisteina torstaina 2.2. konsertissa Boheemielämää. Saksalaisen Anja Bihlmaierin johtaman konsertin ohjelmassa on Johannes Brahmsin konsertto viululle ja sellolle sekä Antonín Dvořákin sinfonia nro 8.

Kesällä 1887 valmistunut konsertto viululle ja sellolle, ns. kaksoiskonsertto, jäi Johannes Brahmsin viimeiseksi orkesteriteokseksi. Konserton solistiosuudet kietoutuvat tiiviisti toisiinsa ja teoksen finaalissa kuullaan myös unkarilaissävyjä. Vastaavaa unkarilaisesta kansanmusiikista ammentavaa iloa on Antonín Dvořákin sinfoniassa nro 8 G-duuri, joka valmistui vuonna 1889.

Viulisti Fumiaki Miura tulee tekemään ensimmäisen julkisen esiintymisensä uudella ”Ex-Viotti”-Stradivarius-viulullaan. Uusi soitin, joka kuullaan Turussa ensi kertaa, on Cremonassa vuonna 1704 valmistettu Stradivarius ”Ex-Viotti”. Soittimen on hänelle antanut käyttöön tokiolainen Nippon Violin Foundation.

Boheemielämää Turun konserttitalossa to 2.2. klo 19. Anja Bihlmaier, kapellimestari, Fumiaki Miura, viulu, Jonathan Roozeman, sello, Turun filharmoninen orkesteri. Brahms – Dvořák. Loppuunmyyty.