MUUTA TEKSTIN KOKOA:

Uutiset

20.11.2017 14.17

Äänestysohjeet

Fantastique!-konsertin aikana on mahdollista osallistua #tfovirtual-konserttikokemukseen. Konsertin aikana konserttisalin väri- ja valomaailma elävät! Yleisöllä on mahdollisuus osallistua ja äänestää tunnelmaan sopivaa väriä. Väri, joka saa eniten ääniä, tulee hallitsemaan konserttisalia musiikkiosuuden loppuun asti.

Osallistuminen on helppoa:
1. Avaa älylaitteestasi internetselain
2. Mene osoitteeseen: www.tfo.fi/virtual
3. Seuraa sivun ohjeita!

Muistathan pitää laitteen äänettömällä ja antaa muulle yleisölle konserttirauhan. Konsertissa kuvaaminen on kielletty.

 

#tfovirtual pilotoidaan Fantastique konserteissa

Turun filharmonisen orkesterin Fantastique!-konserteissa to 30.11. sekä pe 1.12. klo 19 yleisö pääsee osallistumaan konserttikokemuksen luomiseen. Konserteissa kuultavan Berliozin Fantastisen sinfonian viisi osaa saavat kukin oman väri- ja valomaailmansa. Yleisöllä on mahdollisuus äänestää reaaliaikaisesti, mikä väri kuvaa parhaiten teoksen tunnelmaa. Osallistuminen äänestykseen on yksinkertaista – konserttiin mukaan tarvitsee vain internet-yhteydellä varustetun älylaitteen.

Äänestysalusta, jota Fantastique!-konserteissa käytetään, on osa orkesterin uutta #tfovirtual-konserttikokemusta, jonka tavoitteena on luoda osallistava sekä nykyaikainen konserttielämys. Tärkeintä #tfovirtual-kokemuksessa on antaa yleisölle mahdollisuus nousta vastaanottajan roolista aktiiviseksi tekijäksi. Virtuaalielämys tekee konserttikokemuksesta yksilöllisen. Virtuaalielementtejä soveltavan #tfovirtual-konserttikokemuksen toteutuksen on mahdollistanut Opetus- ja kulttuuriministeriöltä saatu apuraha. Äänestysosion teknisestä ja visuaalisesta toteutuksesta vastaa Citrus Solutions Oy. Ensimmäisenä virtuaalista konserttikokemusta pääsevät kokemaan 8.-luokkalaiset Taidetestaajat 22.11.–1.12. välillä. Turun filharmoninen orkesteri on yksi Varsinais-Suomen valtakunnallisista Taidetestaajat-kohteista ja marraskuussa Fantastique!-konsertin kokee noin 5600 oppilasta.

17.11.2017 16.32

Taidetestaajat on Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska kulturfondenin rahoittama suurhanke, joka mahdollistaa kolmen vuoden ajan jokaiselle kahdeksasluokkalaiselle nuorelle kaksi taidelaitosvierailua kulttuurikohteissa. Taidetestaajat-hankkeessa tavoitteena on saada suomalaiset nuoret kokemaan taidetta, myös sellaista johon moni ei muuten saa kosketusta. Hanketta koordinoi Suomen Lastenkulttuurikeskusten liitto.

 

Turun filharmoninen orkesteri on mukana Taidetestaajat-hankkeessa. Viikkojen 47 ja 48 aikana Konserttitalossa vierailee noin 5600 8.-luokkalaista Varsinais-Suomen sekä Uudenmaan kouluista. Nuoret kulttuurikriitikot pääsevät taidetestaamaan Turun filharmonisen orkesterin konserttia Fantastique!, jossa kuullaan Hector Berliozin Fantastinen sinfonia. Vierailu kulkee nimellä ”Episodi erään taiteilijan elämästä”, ja siihen kuuluu konsertin lisäksi etkot ja jatkot.

 

Tärkeä orkesterin yhteistyökumppani hankkeessa on Turun AMK:n Taideakatemia, jonka opiskelijat ovat tuottaneet ennakko- ja jälkitehtävät, joissa muuan muassa tutustutaan eri taiteenaloihin. Opiskelijat ovat luoneet myös mielenkiintoista oheisohjelmaa Konserttitalon aulatiloihin osaksi jokaista vierailua.

 

Konsertissa kuultava Hector Berliozin teos Fantastinen sinfonia kuvaa taiteilijan intohimoja, kärsimystä ja sukeltaa taiteilijuuden syviin ulottuvuuksiin. Turun filharmonista orkesteria johtaa kapellimestari Alberto Hold-Garrido. Fantastinen sinfonia tulkitaan elävöitettynä tanssi- ja valotaiteella. Lavalla mukana on Tanssiteatteri ERI, valosuunnittelusta vastaa Timo Ollila ja videoprojisoinnista Jussi Virkkumaa.

10.11.2017 14.41

Turun filharmonisen orkesterin kevätkausi on julkaistu! Kaudella on luvassa muun muassa useita kantaesityksiä, toinen toistaan lahjakkaampia pianosolisteja, orkesterin muusikoiden suunnittelemia ohjelmakokonaisuuksia, ihana rakkaudentäyteinen vapunpäivän konsertti Johanna Förstin kanssa sekä jo lokakuussa julkaistu Vesa-Matti Loirin Runoilijan tie -konsertti. Lapsille on luvassa riemastuttava Mimmit-konsertti maaliskuussa ja suositusta lasten musiikkisalongista järjestetään kaksi konserttia huhtikuussa.

 

Kuningasbasso

 

Kauden avaavat torstaina 11. ja perjantaina 12.1. klo 19 maestro Leif Segerstam sekä kuningasbasso Matti Salminen. Avajaiskonserteissa kuullaan Ludwig van Beethovenin Egmont, Max Regerin sävelruno die Toteninsel sekä Modest Musorgskin Kuoleman lauluja ja tansseja. Voimakas ja dramaattinen Egmont perustuu Johann Wolfgang von Goethen samannimiseen näytelmään. Yksi suosituimmista näyttämömusiikin teoksista kertoo kreivi Egmontin 1500-luvun sankarillisesta elämästä. Matti Salminen on yksi aikamme merkittävimmistä bassolaulajista. Edellisen kerran Matti Salmista kuultiin Turun konserttitalossa elokuussa 2017 Turun musiikkijuhlien Parsifal-konserteissa.

 

Pianon kevät!

 

Keväällä kuullaan kuutta pianosolistia kuudessa konsertissa. Perjantaina 2.3. Paavali Jumppanen tulkitsee Johannes Brahmsin jämerän pianokonserton konsertissa, jossa kuullaan myös ylikapellimestari Leif Segerstamin johtamana hänen sinfoniansa nro 311 kantaesitys. Jumppanen esiintyy myös kamarimusiikkikonsertissa Tour de force la 3.3. New York Timesin “Islannin Glenn Gouldiksi” nimeämä virtuoosipianisti Víkingur Ólafsson esittää torstaina 8.3. niin ikään islantilaisen kapellimestari-säveltäjä Daníel Bjarnasonin Processions-teoksen. Teos tarjoaa rytmisiä yllätyksiä ja maagissävytteisiäkin sävelharmonioita koko pianon rekisterin laajuudelta. Pianisti Eldar Nebolsin esiintyy yhdessä orkesterin huippusuositun päävierailija Julian Rachlinin kanssa ja tulkitsee Ludwig van Beethovenin pianokonserton nro 4 torstaina ja perjantaina 15.–16.3. Norjalainen pianisti Håvard Gimse tarttuu perjantaina 6.4. Edvard Griegin pianokonserttoon, jossa on hurjaa voimaa sekä kiihkeää kauneutta. Olli Mustonen taituroi tuplaroolissaan pianistina ja kapellimestarina ja esittää torstaina ja perjantaina 19.–20.4. Wolfgang Amadeus Mozartin 26. pianokonserton, joka on lisänimeltään ”Kruunajaiskonsertto”. Säteilevä Martina Filjak tulkitsee Maurice Ravelin pianokonserton perjantaina 18.5. Mikko Heiniön 70-vuotisjuhlakonsertissa. 

 

Päävierailija Julian Rachlinin konserteissa klassisen musiikin hittejä

 

Julian Rachlin johtaa filharmonikoita kevään aikana kahdesti. Torstaina ja perjantaina 15.–16.3. kuullaan wieniläisklassismin ihastuttavia helmiä ja huhtikuussa 12.–13.4. Rachlin nähdään tuplaroolissa kapellimestarina ja viulistina. Konsertissa Rachlin tulkitsee Pjotr Tšaikovskin elämäniloisen viulukonserton D-duuri.

 

Julian Rachlinin kaksivuotinen päävierailijasopimus astui voimaan syksyllä 2017. Syksyllä Rachlin esiintyi TFO:n kanssa konserteissa La dolce vita 9.–10.11. Ennen nimitystään Turun filharmonisen orkesterin päävierailijaksi Rachlin on esiintynyt orkesterin kanssa kolmesti: keväällä 2015, keväällä 2016 ja keväällä 2017. Turkulaisyleisö on ottanut Julian Rachlinin omakseen, ja kaikki Rachlinin konsertit ovat olleet lähes poikkeuksetta loppuunmyytyjä.

 

Nuorta voimaa

 

Helmikuussa kisailevat sellistit ja toukokuussa nuoret solistit – keväällä Turun filharmonisen orkesterin solisteiksi nousee maamme taitavimpia nuoria sellistejä ja tulevaisuuden tähtisolisteja. Huippusuosittu Klaus Mäkelä johtaa Sellokilpailun finaalikonsertit ja RSO:n soolokäyrätorvisti sekä useissa orkesterissa kapellimestarina vieraillut József Hárs Nuorten solistien konsertin. Turun XIII Sellokilpailun finaali järjestetään torstaina ja perjantaina 22.–23.2. klo 19 Konserttitalossa ja Nuorten solistien konsertti keskiviikkona 9.5. klo 19 Sigyn-salissa.

 

Muusikoiden omia ohjelmia

 

Katedraali soi -konsertissa torstaina 8.2. klo 19 Tuomiokirkossa kuullaan Turun filharmonisen orkesterin muusikoiden suunnittelema ohjelma. Konsertissa soittavat viulistit Maija Kontunen, Ilana Gothóni, Marjaana Holva, Susanna Suorttanen ja Juha Viljanen sekä sellisti Roi Ruottinen. Konsertti koostuu Antonio Vivaldin ja Georg Friedrich Händelin tunnelmallisimmista konsertoista. Konsertti alkaa olympiavuoteen 2018 sopivalla Vivaldin vauhdikkaalla ja voitokkaalla L´Olimpiade-oopperan alkusoitto-sinfonialla. Muusikoiden omia ohjelmakokonaisuuksia kuullaan myös kauden kamarimusiikkikonserteissa, joita on keväällä kolme: Tour de force lauantaina 3.3., 360° sunnuntaina 8.4. ja Fannyn muistolle sunnuntaina 6.5.

 

”Vuonna 2018 tulee kuluneeksi 340 vuotta Vivaldin syntymästä. Lisäksi 2018 on olympiavuosi, joten L´Olimpiade sopii teemaan hyvin. Vivaldilla on paljon teoksia ja todella hienoja tuntemattomampiakin konserttoja, mutta niitä ei kovin usein esitetä. On myös hienoa, kun orkesterin omat hyvät soittajat pääsevät solisteiksi”, kommentoi Maija Kontunen, jolla on päävastuu Katedraali soi -konsertin ohjelmistosuunnittelusta. 

 

Lipunmyynti

 

Kauden koko ohjelma on julkaistu osoitteessa www.tfo.fi. Painettua kausiesitettä on saatavilla mm. Konserttitalolta sekä Lippupisteen myyntipisteistä. Kevätkauden irtoliput tulevat myyntiin perjantaina 17.11.2017. Kausikortit ovat myynnissä 14.11.2017–12.1.2018.  

 

Lippuja Turun filharmonisen orkesterin konsertteihin myy Lippupiste, www.lippu.fi. Turussa lippuja voi ostaa myös Turun kulttuurikauppa Ars Musicasta Turun konserttitalolta, avoinna ma–pe klo 11–17. Lippuja myydään myös ovella tuntia ennen tilaisuuden alkua, mikäli paikkoja on jäljellä. Turun konserttitalo, Aninkaistenkatu 9, 20100 Turku.

10.11.2017 10.14

Turun filharmonisen orkesterin Filharmonian päivää vietetään perjantaina 17.11. Tilaisuudessa jaetaan ilmaislippuja Turun kaupungin itsenäisyyspäivän juhlakonsertteihin klo 12.00–13.00 ja 16.00–16.30. Tilaisuudessa voi samalla tehdä joululahjalöytöjä ja tutustua kevään 2018 ohjelmaan. Glögitarjoilu. Kevätkauden 2018 ohjelma julkaistaan keskiviikkona 15.11.

10.11.2017 10.00

Turun filharmonisen orkesterin huilun äänenjohtaja Niamh McKenna pääsee loistamaan solistina torstaina 16.11. klo 19 Konserttitalossa. Loppuunmyydyssä konsertissa kuullaan Jean Sibeliusta, Aram Hatšaturjania sekä Einojuhani Rautavaaraa ja konsertin johtaa ylikapellimestari Leif Segerstam. Konsertti on Syötävät sävelet -sarjan kolmas konsertti, ja konserttia ennen klo 17.30 maistellaan Sibeliukselle maistuneita herkkupaloja musiikintutkija Susanna Välimäen johdolla.

 

Konsertin aloittava Pohjolan tytär -sävelruno kuuluu Sibeliuksen loistokkaimpiin teoksiin. Teoksen innoittajana on ollut Kalevalan kahdeksas runo. Konsertin päättää Einojuhani Rautavaaran sinfonia nro 8 ”The Journey”. Nimen taustalla on säveltäjän mukaan kirjailija Milan Kunderan ajatus sinfonisesta musiikista matkana läpi maailman.

 

Niamh McKenna esittää ennen väliaikaa Aram Hatšaturjanin virtuoottisen huilukonserton. ”Mielestäni Hatšaturjanin konsertto on hyvin intohimoinen ja värikäs teos. Sen juuret ovat armenialaisessa kansanmusiikissa, ja teos on hyvin rytminen ja ilmaisuvoimainen”, kertoo McKenna. Teos on kuuluisasta viulukonsertosta tehty virtuoottinen huilusovitus. ”Olen aina rakastanut tätä teosta. Mielestäni tämä on hienoin huilukonsertto huilistien jokseenkin rajallisessa ohjelmistossa”, kommentoi McKenna teosta.

 

McKenna odottaa innolla työskentelyä teoksen ja orkesterin kanssa: ”Työskentely teoksen kanssa on monella tapaa samanlaista kuin harjoittelisi maratonjuoksuun! Teos on noin 40 minuuttia pitkä ja teoksen hallintaan tarvitaan uskomatonta kestävyyttä ja virtuoottisia kykyjä.”

 

Niamh McKenna on saksalais-irlantilainen huilisti. Hän on toiminut Turun filharmonisen orkesterin huilun äänenjohtajana vuodesta 2014. McKenna on esiintynyt solistina ja kamarimuusikkona myös monilla festivaaleilla, kuten KuruFest-festivaalilla, Kuhmon kamarimusiikissa, Alankomaiden Schiermonnikoog-festivaalilla sekä Crusell-viikolla ja Turun musiikkijuhlilla.

 

Ylikapellimestari Leif Segerstam lukeutuu maailman tunnetuimpiin kapellimestareihin. Hän säveltää, levyttää ja johtaa orkestereita ahkerasti. Segerstamin mittava sävellystuotanto sisältää muun muassa yli 300 sinfoniaa.

 

Pohjolan tytär Turun konserttitalossa to 16.11. klo 19.00. Syötävät sävelet -sarjailta klo 17.30. Varaslähtö klo 18.00. Leif Segerstam, kapellimestari, Niamh McKenna, huilu, Turun filharmoninen orkesteri. Sibelius – Hatšaturjan - Rautavaara. Loppuunmyyty.

3.11.2017 09.10

Vuoden 2017 suurhanke Change tulee päätökseen ja on aika pohtia, mitä muutosta olemme saaneet aikaan.

Mihin sarjan tapahtumiin Sinä osallistuit? Mikä kokonaisuuksista puhutteli eniten? Nyt on Sinun vuorosi puhua.

Vastaa oheiseen lomakkeeseen ja kerro meille, mitä mieltä olet. Voiko musiikilla muuttaa maailmaa?

Vastausaikaa on pe 10.11. klo 15 asti. Kaikkien osallistujien ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan kaksi kahden lipun lippupakettia Fantastique!-konserttiin pe 1.12. klo 19

 

Tässä vielä kootusti Change-sarjan tapahtumat:

Musiikki rauhantyön välineenä | Tammikuu
Luento ”Kaikki ihmiset tulevat veljiksi keskenään”: Beethovenin 9. sinfonia ja musiikin muutosvoima
Konsertti Freude!, jossa esitettiin Beethovenin Sinfonia nro 9. ”Oodi ilolle”
After Concert -keskustelutilaisuus

Ilmaisunvapaus | Huhtikuu
Luento Ikuinen vai katoava kaupunki? Pietari/Leningrad venäläisessä ja suomalaisessa kirjallisuudessa
Konsertti Leningrad, jossa esitettiin Šostakovitšin Sinfonia nro 7 ”Leningrad”
After Concert -keskustelutilaisuus

Moniarvoisuus ja uudistuminen | Toukokuu
Luento Taide, tiede, eläimet ja ympäristö: Miten kuunnella luontoa?
Konsertti Keväthuuto, jossa esitettiin Coplandin Appalakkien kevät, Stravinskyn Keväturhi sekä Arutiunianin Trumpettikonsertto
After Concert -keskustelutilaisuus

Pyhyys ja ihminen | Elokuu
Luento Selig im Glauben! – Pyhä ja pyhittyminen Wagnerin Parsifalissa
Konsertti Parsifal, jossa esitettiin Wagnerin Parsifalin konserttiversio osana Turun musiikkijuhlia

Satyagraha | Syyskuu
Luento Trauma, muisti ja taide – kohtaamisen tiloja
Konsertti Surullinen laulu, jossa esitettiin Góreckin Sinfonia nro 3 op. 36 ”Surulllisten laulujen sinfonia”
After Concert -keskustelutilaisuus

Parempi maailma | Loka-marraskuu
Luento Reformaatio 500 vuotta: Mitä Turussa ja Suomessa tuolloin tapahtui ja entä nyt?
Juhlakonsertti: Reformaatio, jossa kantaesitettiin Isomäen Vuorisaarna-oratorio

3.11.2017 08.56

Kamarimusiikkisarja jatkuu marraskuussa Naamiaiset-konsertilla isänpäivänä 12.11. klo 14 ja 16 Donner-instituutissa. Konserteissa esiintyvät Turun filharmonisen orkesterin muusikot Marjaana Holva ja Jonni Hämäläinen, viulu, Jasmine Beams, alttoviulu, Katja Kolehmainen, sello Päivi Severeide, harppu sekä lausujana kuullaan Reino Kotaviitaa. Konserteissa kuullaan Thomas Rajnan Sarja viululle ja harpulle, Gabriel Fauréen Impromptu pour harpe, Edgar Allan Poen novelli Punaisen kuoleman naamio sekä päänumerona André Caplet’n dramaattinen, Edgar Allan Poen novelliin perustuva teos Conte Fantastique, joka kuvailee ”Punaista surmaa” pelkäävän kreivin yritystä paeta kuolemaa.

 

Naamiaiset Donner-instituutissa (Piispankatu 13) su 12.11. klo 14.00. ja 16.00. Marjaana Holva ja Jonni Hämäläinen, viulu, Jasmine Beams, alttoviulu, Katja Kolehmainen, sello, Päivi Severeide, harppu, Reino Kotaviita, lausuja. Rajna – Fauré – Poe – Caplet. Liput 23,50/18,50/9,50€.

3.11.2017 08.38

Turun filharmonisen orkesterin päävierailija Julian Rachlinin konsertti La dolce vita kuullaan torstaina 9. ja perjantaina 10.11. klo 19 Konserttitalossa. Torstain konserttia voi seurata suorana verkosta osoitteesta www.tfo.fi/live. Rachlin ja orkesteri esittävät teoksia 1700–1800-lukujen säveltäjiltä Beethovenilta, Mozartilta ja Mendelssohnilta. Solistina loistaa alttoviulisti Sarah McElravy.

 

Konsertit aloittaa Ludwig van Beethovenin Coriolanus-alkusoitto. Beethovenin dramaattinen alkusoitto on kirjoitettu näytelmään roomalaisesta Coriolanus-ylimyksestä, joka lähtee epätoivoiseen hyökkäykseen kaupunkiaan vastaan. Wolfgang Amadeus Mozartin Sinfonia Concertantessa solisteina loistavat viulu ja alttoviulu – Rachlin sekä Sarah McElravy – joiden sointuvat melodiat vuorottelevat sekä kaihoisissa että riemukkaissa tunnelmissa. Väliajan jälkeen Felix Mendelssohnin ”Italialainen” sinfonia johdattaa matkalle Välimeren aurinkoon, jossa taivas loistaa sinisenä, taide ja arkkitehtuuri kukoistavat ja maaseudulla tanssitaan saltarellon rytmissä.

 

Julian Rachlin on yksi aikamme arvostetuimmista ja kiinnostavimmista kapellimestari-viulisteista. Hän on vakiinnuttanut läheiset suhteet moniin arvovaltaisimpiin säveltäjiin ja orkestereihin ja toimii päävierailijana Royal Northern Sinfoniassa ja Turun filharmonisessa orkesterissa. 

 

Kanadalainen viulisti ja alttoviulisti Sarah McElravy luo kansainvälistä uraa ja esiintyy ahkerasti konserteissa ja resitaaleissa. Hän tekee myös laajasti yhteistyötä kamarimusiikin saralla. McElravy on perustajajäsen palkitussa Linden-jousikvartetissa, jota jousimusiikkiin erikoistunut The Strad -lehti on kehunut ”hiotuksi, säteileväksi ja teräväksi”.

 

La dolce vita Turun konserttitalossa to 9. ja pe 10.11. klo 19.00. Verkkokonsertti to 9.11. Julian Rachlin, kapellimestari, Sarah McElravy, alttoviulu, Turun filharmoninen orkesteri. Beethoven – Mozart – Mendelssohn. Liput 23,50/18,50/9,50€.

26.10.2017 13.05

Turun filharmonisen orkesterin Suomi100-juhlavuoden ”You must be the change you wish to see in the world” -sarja saa näyttävästi päätöksensä torstaina 2.11. ja perjantaina 3.11. klo 19 Tuomiokirkossa. Reformaation 500-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Turun filharmoninen orkesteri on tilannut Pauliina Isomäeltä oratorion, joka kantaesitetään konserteissa. Konsertit johtaa Ruut Kiiski ja solisteina nähdään sopraano Kaisa Ranta, baritoni Jaakko Kortekangas sekä Chorus Cathedralis Aboensis. Kantaesitys on osa Sibeliuksen seuraajat -hanketta.

 

Kantaesitettävä Vuorisaarna-oratorio on laaja sävellys orkesterille, kuorolle ja kahdelle solistille, ja se on sävelletty Turun filharmonisen orkesterin tilausteoksena. Oratorion tekstit ovat peräisin Raamatusta, Jeesuksen vuorisaarnasta, Joni Pyysalon runokokoelmasta Ostetaan myydään, sekä Uudesta Suomenkielisestä Wirsi-Kirjasta vuodelta 1701. Vuorisaarna-teoksella säveltäjä Pauliina Isomäki haluaa niin kunnioittaa kuin uudistaa oratorioperinnettä. Tuleva kantaesitys on jatkumoa oratorioperinteelle, Isomäki kommentoi.

 

Isomäki kertoo, että sävellystyöhön intoa on tuonut kokoonpanon tuomat mahdollisuudet. On mahdollisuuksia säveltää värikkäämmälle massalle, kun käytössä on esimerkiksi puhallinsoitinten laaja kirjo. Valtava innostuksen lähde säveltäjälle on myös konserttipaikka, Turun tuomiokirkko. Isomäki kuvailee, että Tuomiokirkko itsessään on suuri soitin.

 

Ruut Kiiski on valmistunut kapellimestariksi Tukholman kuninkaallisesta musiikkikorkeakoulusta. Viime keväänä Kiiski toimi Turun musiikkijuhlien Die Kalewainen in Pochjola -oopperaproduktiossa Leif Segerstamin apulaiskapellimestarina. Ruut innostuu yhteistyöstä ja dialogista säveltäjien kanssa ja on uransa aikana ehtinyt kantaesittää teoksia monilta pohjoismaalaisilta säveltäjiltä.

 

Kaisa Ranta on yksi maamme eturivin sopraanoista. Hän on muuntautumiskykyinen laulajatar, ja on saanut tehtäväkseen monipuolisia näyttämötöitä käsittäen musiikkiteatteria, musikaalia, operettia ja oopperaa. Parhaillaan Ranta valmistelee taiteellista jatkotutkintosuunnitelmaa Sibelius-Akatemian DocMus-yksikössä.

 

Jaakko Kortekankaan ura näyttämötaiteilijana on jatkunut jo 35 vuotta. Hän on esiintynyt useimmissa Euroopan maissa sekä mm. New Yorkissa ja Tokiossa. Kortekangas on kantaesittänyt lukuisien suomalaissäveltäjien teoksia (Aho, Rautavaara, Linkola, Rechberger, Kaipainen, Tuomela, Linjama, Länsiö).

 

Turkulainen Chorus Cathedralis Aboensis (CCA) on orkesterisäestyksellisiin suurteoksiin erikoistunut lähes 80 laulajan sinfoniakuoro. CCA toimii tiiviissä yhteistyössä Turun filharmonisen orkesterin kanssa. Kuoro on perustettu vuonna 1982 ja sen taiteellisena johtajana toimii syksystä 2015 alkaen Märt Krell.

 

Change-sarja huipentuu

 

”You must be the change you wish to see in the world” -sarjassa on vuoden 2017 aikana kuudessa eri konserttikokonaisuudessa tarkasteltu teoksia, jotka ovat muuttaneet maailmaa. Sarjaan on kuulunut luentoja, keskusteluja ja konsertteja ja sarjan aikana on käsitelty taiteen, humanismiin ja suvaitsevaisuuteen liittyviä aiheita. Change-sarja on kannustanut pohtimaan kysymystä, voiko musiikilla muuttaa maailmaa.

 

Konsertteja on edeltänyt avoin yleisöluento Turun pääkirjastossa, ja Change-sarjan viimeinen luento on ma 30.10. klo 17. Reformaatio 500 vuotta: Mitä Turussa ja Suomessa tuolloin tapahtui ja entä nyt? -luennolla puhujina ovat piispainkokouksen pääsihteeri, dosentti Jyri Komulainen, historioitsija ja apulaisprofessori Kirsi Salonen sekä Donner-instituutin johtaja ja uskontotieteen dosentti Ruth Illman. Luennolle on vapaa pääsy.

 

Sibeliuksen seuraajat

 

Suomen Sinfoniaorkesterit, Suomen Säveltäjät ja Suomen Säveltäjäin Sibelius-rahasto pohtivat pari vuotta sitten, Sibeliuksen juhlavuoden kynnyksellä, kuinka suomalainen musiikkielämä voisi juhlistaa 100-vuotiasta Suomea. Jean Sibeliuksen painoarvo suomalaisen kulttuuri-identiteetin luomisessa sekä suomalaisen säveltaiteen aseman vakiinnuttamisessa maailmalla on ollut merkittävä. Tätä menneisyyttä kunnioittaen haluttiin tuoda esiin, kuinka elinvoimainen suomalainen säveltaide on tänään ja kuinka tämän päivän musiikki on olennainen osa orkestereiden repertuaaria. Osoituksena tästä Sibeliuksen seuraajat -hankkeessa orkesterit tilasivat valitsemiltaan suomalaisilta säveltäjiltä 15 teosta, jotka kaikki esitetään juhlavuoden 2017 aikana. Suomen Säveltäjäin Sibelius-rahasto tuki orkestereita sävellystilausavustuksilla, jotka rahoitettiin Suomen Kulttuurirahastolta saadulla apurahalla.

 

Juhlakonsertti: Reformaatio! Turun tuomiokirkossa to 2. ja pe 3.11. klo 19.00. Verkkokonsertti to 2.11. Ruut Kiiski, kapellimestari, Kaisa Ranta, sopraano, Jaakko Kortekangas, baritoni, Chorus Cathedralis Aboensis, Turun filharmoninen orkesteri. Isomäki. Liput 23,50/18,50/9,50€.

20.10.2017 13.40

Torstaina 26. ja perjantaina 27.10. klo 19 Konserttitalossa kuullaan Wieniläissäveltäjiä sekä Esa-Pekka Salosen pianokonsertto. Huippuorkesterissa ympäri maailmaa ”mahtavana viikinkinä” tunnettu Christian Kluxen palaa johtamaan Turun filharmonista orkesteria ja solistina konsertissa nähdään vahvaa kansainvälistä uraa luova Juho Pohjonen. Torstain konsertti on lisäksi Syötävät sävelet -sarjan toinen konsertti, ja konserttia ennen klo 17.30 maistellaan Baijerilais-Wieniläisiä herkkupaloja musiikintutkija Susanna Välimäen johdolla. Molempia konsertteja edeltää Varaslähtö klo 18 Konserttitalon kahviossa. Varaslähdössä tutustutaan tarkemmin konsertin ohjelmaan ja haastatellaan illan esiintyjiä.

 

Anton Webernin Passacaglia aloittaa konsertit. Passacaglia on taitekohdan teos Webernin tuotannossa. Teos huipentaa Webernin myöhäisromanttisen kauden ja samalla siinä on jo viitteitä ekspressionismista. Ennen väliaikaa kuullaan Esa-Pekka Salosen moniulotteinen ja ilmaisultaan runsas pianokonsertto, jonka ensiesitys New Yorkissa vuonna 2007 oli suuri menestys. Teoksen vaativassa piano-osuudessa piano on välillä yksinvaltiaana solistisessa roolissa ja välillä osa orkesteria. Konsertit päättää Richard Straussin kuuluisa sävelruno Tod und Verklärung, eli Kuolema ja kirkastus.

 

Kapellimestari Christian Kluxen on kolme kertaa saanut Arne Hammelboe -stipendin Tanskan kapellimestariyhdistykseltä. Vuonna 2007 hänelle myönnettiin Jacob Gade Grand Prize New Yorkin kapellimestariopintoja varten. Vuosina 2010–13 Kluxen oli Dirigentenforumin jäsen Saksan musiikkineuvostossa ja vuonna 2013 hänelle myönnettiin Gladsaxen-musiikkipalkinto. Kaudella 2017–18 Kluxen johtaa Norrköpingissä, Trondheimissa ja Turussa.

 

Nuoren kotimaisen pianistikaartin kärkinimiin lukeutuva Juho Pohjonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista pohjoismaisista pianisteista tällä hetkellä. Pohjosta on kiitelty erityisesti hänen laajasta repertuaaristaan, intensiivisistä tulkinnoistaan sekä kokonaisvaltaisuudestaan. Pohjonen on urallaan voittanut palkintoja useissa suomalaisissa ja kansainvälisissä pianokilpailuissa, muun muassa Klavier Festival Ruhr -stipendin vuonna 2009.

 

Äärettömyyksiin Turun konserttitalossa to 26. ja pe 27.10. klo 19.00. Syötävät sävelet -sarjailta to 26.10. klo 17.30. Varaslähdöt klo 18.00. Christian Kluxen, kapellimestari, Juho Pohjonen, piano, Turun filharmoninen orkesteri. Webern – Salonen - Strauss. Liput 23,50/18,50/9,50€.