Muuta tekstin kokoa:

Uutiset

17.5.2019 17.02

Leif Segerstam on säveltänyt Turun konserttitalolle uuden sisäänsoittokellon. Toiveen uudesta sisäänsoittokellosta Segerstamille lähetti Turun filharmonisen orkesterin asiakas joulukuussa 2018.

TFO:n kunniakapellimestari tarttui pyyntöön ja sävelsi uuden soittoäänen sanomalahden kulmaan. Uudessa soittoäänessä yhdistyvät teemakatkelmat Jean Sibeliuksen 4. ja 5. sinfonioista.

Leif Segerstam sisäänsoittokellon nuotit
 

Sävellys sanomalehden kulmassa.

Uuden sisäänsoittokellon on nauhalle soittanut TFO:n lyömäsoitinten varaäänenjohtaja Jussi Markkanen, Leif Segerstamin tarkkojen ohjeiden mukaisesti.

Jussi Markkanen kantaesitti sisäänsoittokellon livenä Leif Segerstamin ylikapellimestarikauden päätöskonsertissa 16.5.2019.

Sisäänsoittokellon kantaesitys 16.5.2019
 

Kantaesitys 16.5.2019.

Sisäänsoittokello kuuluttaa konserttien alkamisesta ja toivottaa asiakkaat tervetulleiksi konsertteihin kaikissa Konserttitalon tapahtumissa 16.5.2019 alkaen.

Pääkuva: Salome-konsertin loppukumarrukset 16.5.2019.

17.5.2019 09.32

Maestro Leif Segerstam sai Turun kaupungilta merkittävät huomionosoitukset hänen ylikapellimestarikautensa päätyttyä Turun filharmonisen orkesterin johdossa toukokuussa 2019.

Segerstamille myönnettiin kunniakapellimestarin arvo ja annettiin ensimmäinen Kultalilja-pienoispatsas. Huomionosoitukset Segerstam sai hänen toiseksi viimeisen konserttinsa jälkeen järjestettävässä tilaisuudessa torstaina 16.5.

Leif Segerstamin ylikapellimestarikausi Turun filharmonisen orkesterin johdossa päättyi Richard Straussin Salomeen torstaina ja perjantaina 16.–17.5. Konserttitalossa. Konserttien yhteydessä julkistettiin myös Konserttitalon uusi väliaikakello, jonka Segerstam on säveltänyt.

Maestro Leif Segerstam nimitettiin Turun filharmonisen orkesterin kunniakapellimestariksi vasta toisena henkilönä TFO:n pitkässä historiassa. Ensimmäinen kunniakapellimestariksi on nimetty Paavo Berglund.

Kiitoksena Turun kaupungin hyväksi tekemästä työstä kaupunginjohtaja Minna Arve lahjoitti kapellimestari Leif Segerstamille Kultalilja-pienoispatsaan.

- Meille on suuri kunnia, että Segerstam antanut kaikkensa kulttuurikaupunki Turun filharmoniselle orkesterille: se on kuulunut ja näkynyt kotikaupungissa ja saanut lukuisia palkintoja maailmalla. Kiitän maestro Segerstamia kaikkien klassisen musiikin rakastajien ja koko Turun kaupungin puolesta, Minna Arve sanoo.

Alkuperäisen Kultalilja-veistoksen teki suuri turkulainen kuvanveistäjämestari Wäinö Aaltonen vuonna 1929. Turun kaupunki on teettänyt alkuvuodesta 2019 Kultalilja-pienoispatsaita erityiserän kaupungin edustuslahjoiksi. Segerstam on ensimmäinen henkilö, jolle pienoispatsas luovutetaan.

Segerstamilla on ollut merkittävä vaikutus TFO:hon

75-vuotias Leif Segerstam on ylikapellimestarikaudellaan 2012–2019 vaikuttanut merkittävästi orkesterin taiteelliseen tasoon ja imagoon. Segerstam on levyttänyt TFO:n kanssa mm. Sibeliuksen harvinaisempia teoksia ja kaikki Brahmsin neljä sinfoniaa. Lisäksi kuluvan kauden aikana valmistuu kattava Beethoven Complete -levytyssarja. TFO on esittänyt Segerstamin johdolla muun muassa kaikki Sibeliuksen sinfoniat ja useita Segerstamin omia sinfonioita.

Segerstamilla on pitkä historia Turussa. Kapellimestarikomeetta johti Turun filharmonikoita ensimmäisen kerran 19.5.1966 22-vuotiaana. Segerstamia 50 vuotta Turussa juhlittiin 19.5.2016.

Leif Segerstam on yksi Skandinavian monipuolisimmista säveltaiteilijoista – kapellimestari, säveltäjä, viulisti ja pianisti. Maailmankuulu Leif Segerstam on toiminut kapellimestarina ja ylikapellimestarina lukuisissa tunnetuissa oopperataloissa ja

sinfoniaorkestereissa. Segerstamin mittava sävellystuotanto sisältää muun muassa yli 310 sinfoniaa.

Segerstamin vaikuttava ja näyttävä ura on palkittu lukuisin tunnustuksin. Vuonna 2014 tasavallan presidentti myönsi Segerstamille professorin arvonimen.

Mikä on Kultalilja?

Kultalilja-pienoisveistos pohjautuu turkulaisen kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen Kultalilja-patsaaseen vuodelta 1929. Sen graniittinen esikuva, Turun Lilja (1924–26), on ilahduttanut kulkijoita Turun Runebergin puistossa jo vuodesta 1928.

Alkuperäinen, noin metrin korkuinen kullattu puuveistos oli 1930-luvulla helsinkiläisen, Tukholmaan muuttaneen taidekauppias Gösta Stenmanin omistuksessa. Sitten jäljet katosivat ja vuosikymmeniä veistoksen kohtalo oli epäselvä.  Vuonna 2013 patsaan silloinen ruotsalaisomistaja saapui Wäinö Aaltosen museoon Turkuun esittelemään Kultaliljan kuvaa. Omistaja toivoi vanhalle arvokkaalle puuveistokselle museaaliset olosuhteet sen säilyttämiseksi tuleville sukupolville.

Turun kaupunki päätti vuonna 2014 ostaa Kultaliljan 50 000 eurolla kaupungin taidekokoelmaan kaupungin kaunistamisrahaston tuotoilla. Arka teos on esillä museaalisissa olosuhteissa vain erikoistapauksissa.

Kultalilja-pienoispatsas on alkuperäisestä patsaasta valmistettu 3D-mallinnos, johon on yhdistetty perinteinen käsin kultaus aidolla lehtikullalla, kuten alkuperäisessä veistoksessa. Menetelmänä on käytetty noin 1000 vuotta vanhaa pellavaöljykiinnitystä monine esikäsittelyineen. Jalusta on turkulaista graniittia, joka on louhittu Kakolan alueen kallioista.

10.5.2019 14.21

Leif Segerstamin ylikapellimestarikausi päättyy Richard Straussin Salomeen. Turun filharmoninen orkesteri esittää Straussin yksinäytöksisestä oopperasta konserttiversion torstaina ja perjantaina 16.–17.5. klo 19 Konserttitalossa. Konserttien yhteydessä julkistetaan myös Konserttitalon uusi väliaikakello, jonka Segerstam on säveltänyt. Sävellyksen on äänitteeseen soittanut ja konsertti-iltoina livenä esittää TFO:n lyömäsoitinten varaäänenjohtaja Jussi Markkanen.

Torstain konsertti lähetetään suorana verkkolähetyksenä osoitteesta tfo.fi/live sekä suorana radiolähetyksenä Ylen kanavalta. Perjantain konserttia edeltää Varaslähtö Konserttitalon kahviossa klo 18. Varaslähtöä varten yleisön on mahdollisuus lähettää etukäteen kysymyksiä ja terveisiä Leif Segerstamille osoitteesta tfo.fi löytyvän lomakkeen kautta. Tiistaina 14.5. Turun pääkirjastossa pidetään keskustelutilaisuus Salomesta. Keskustelijoina ovat Leif Segerstam sekä sopraano Anu Komsi ja tilaisuuden juontaa toimittaja ja musiikkikirjoittaja Matti Lehtonen.

Richard Straussin Salome-ooppera on aikanaan saanut vahvan vastaanoton rohkealla aiheellaan ja sävelkielellään. Teos on väkevä, dramaattinen ja intohimoinen ja se kuuluu oopperakirjallisuuden kulmakiviin. Teos tunnetaan etenkin seitsemän hunnun tanssista, jossa Salome tanssii Herodekselle, ja loppukohtauksesta, jossa teloitetun Jokanaan pää tuodaan Salomelle.

Oopperan nimikkoroolissa debytoi koloratuurisopraanotähti Anu Komsi. Christian Juslinia kuullaan Herodeksen roolissa, Tuija Knihtilää Herodiaana ja Tommi Hakala tulkitsee Jokanaan roolin. Muissa rooleissa esiintyvät Sam Furness vartiopäällikkö Narrabothina, Jeni Packalen Herodiaan palvelijana, Aki Alamikkotervo 1. juutalalaisena, Petri Bäckström 2. juutalaisena, Joel Forström 3. juutalaisena, Simo Mäkinen 4. juutalaisena ja orjana, Kristian Lindroos 5. juutalaisena ja 1. sotilaana, Rolf Broman 1. nasaretilaisena ja Janne Sundqvist 2. nasaretilaisena, 2. sotilaana ja kappadokialaisena.

Leif Segerstam on yksi Skandinavian monipuolisimmista säveltaiteilijoista – kapellimestari, säveltäjä, viulisti ja pianisti. Maailmankuulu Leif Segerstam on toiminut kapellimestarina ja ylikapellimestarina lukuisissa tunnetuissa oopperataloissa ja sinfoniaorkestereissa, kuten Tukholman Kuninkaallisessa oopperassa, Berliinin Deutsche Operissa ja Wienin Valtionoopperassa sekä Itävallan ja Tanskan radio-orkestereissa. Johtajavierailuja hän on tehnyt mm. Metropolitaniin, Covent Gardeniin ja La Scalaan. Segerstamin mittava sävellystuotanto sisältää muun muassa yli 310 sinfoniaa. Hänen vaikuttava ja näyttävä uransa on palkittu lukuisin tunnustuksin. Vuonna 2014 tasavallan presidentti myönsi Segerstamille professorin arvonimen.

Anu Komsi on yksi maamme kansainvälisimpiä koloratuurisopraanotähtiä, joka on saavuttanut mainetta maailman oopperataloissa ja merkittävillä konserttilavoilla. Oopperaurallaan Komsi on laulanut Euroopan ja Amerikan merkittävillä oopperalavoilla ja festivaaleilla kuten Milano la Scalassa, Ranskan Valtionooppera Bastiljssa ja Salzburgin Musiikkijuhlilla. Salomen roolin Komsi tekee ensimmäistä kertaa.

Salome Turun konserttitalossa to ja pe 16.–17.5.2019 klo 19.00. Liput 65,50 / 58,50 / 34 €.  

10.5.2019 14.15

Mitä olet aina halunnut kysyä ylikapellimestari Leif Segerstamilta?

Valitut kysymykset esitetään perjantain 17.5. Salome-konserttia ennen järjestettävässä Varaslähdössä. Vastauksista tehdään myös koonti TFO:n verkkosivuille.

Kaikkien kysymyksiä lähettäneiden kesken arvotaan yhteensä 10 kpl 2 lipun paketteja TFO telakalla! -festivaalin konsertteihin:
Stravinsky: Sotilaan tarina,
ke 22.5. klo 20 Ruissalon telakan Westin-salissa
Tango del Ángel, to 23.5. klo 18.30 Ruissalon telakan Lindblom-salissa

Lähetä kysymys Leifille to 16.5. klo 12.00 mennessä.

23.4.2019 15.02

Turun filharmonisen orkesterin solisteina kuullaan keskiviikkona 8.5. klo 19 Sigyn-salissa nuoria soittajalupauksia. Solistit ovat Turun konservatorion ja Turun ammattikorkeakoulun musiikin koulutuksen opiskelijoita, jotka on valittu erillisen pääsykokeen kautta. Konsertissa esiintyy kahdeksan nuorta muusikkoa.

Ohjelma:

Atte Karhinen, lyömäsoittimet
Darius Milhaud: Konsertto lyömäsoittimille ja pienelle orkesterille op.109

Matilda Berghäll, alttoviulu
Max Bruch: Romanssi alttoviululle ja orkesterille F-duuri op. 85

Andrey Borshchev, huilu
Samuel Eriksson, klarinetti
Camille Saint-Saëns: Tarantella huilulle ja klarinetille op. 6

Çinar Yazgan, viulu
Karl Goldmark: Viulukonsertto nro 1 a-molli op. 28, Allegro moderato

Väliaika

Nargiz Mamedova, viulu
Camille Saint-Saëns: Johdanto ja Rondo capriccioso a-molli op. 28

Nathalia Hyvärinen Kanerva, sopraano
Vincenzo Bellini: Aariat oopperasta La Sonnambula
Ah! Non credea mirarti
Ah! Non giunge uman pensiero

Samuel Eriksson, piano
Sergei Prokofjev: Pianokonsertto nro 2 g-molli op. 16, Andantino

Elvin Agakishiev, piano
Sergei Rahmaninov: Rapsodia Paganinin teemasta op. 43

Maamme vanhin nuorten solistien konsertti on Turun filharmonisen orkesterin, Turun konservatorion ja Turun ammattikorkeakoulun järjestämä jokakeväinen perinne. Konsertin johtaa tänä vuonna Perusta kotoisin oleva David Claudio.

Nuorten solistien konsertti Sigyn-salissa ke 8.5. klo 19.00. David Claudio, kapellimestari, Atte Karhinen, lyömäsoittimet, Matilda Berghäll, alttoviulu, Andrey Borshchev, huilu, Samuel Eriksson, klarinetti ja piano, Cinar Yazgan, viulu, Nargiz Mamedova, viulu, Nathalia Hyvärinen Kanerva, sopraano, Elvin Agakishiev, piano. Liput 25,50 / 20,50 / 9,50 €.

18.4.2019 14.21

Kansainvälisen Malko-kapellimestarikilpailun voittaja Ryan Bancroft johtaa Turussa monipuolisen ohjelman torstaina 25.4. klo 19 Konserttitalossa. Turun filharmonisen orkesterin konsertissa solistina nähdään kovassa nousussa ja suosiossa oleva italialainen Simone Rubino.

Ennen konserttia järjestetään Varaslähtö Konserttitalon kahviossa klo 18.00 alkaen. Konsertti lähetetään myös suorana verkossa osoitteessa www.tfo.fi/live.

Klo 18.30 yläaulassa kuullaan Skaalat solmuun -festivaalin musiikkiesityksiä. Katso ohjelma täältä.

Konsertti alkaa Anatoli Ljadovin teoksella Lumottu järvi, joka maalaa konsertin alkuun mystisen ja satumaisen kuvan. Rubino esittää James MacMillanin suositun teoksen Veni, veni, Emmanuel.  Vuonna 1992 Lontoossa kantaesitetty teos on musiikillisesti kiinnostava ja mukaansatempaava konsertto lyömäsoittimille ja orkesterille. Skotlantilainen MacMillan täyttää 60 vuotta heinäkuussa 2019. Ilta päättyy väliajan jälkeen Sergei Rahmanovin hittisinfoniaan, nro 2 e-molli.

Huhtikuussa vuonna 2018 Ryan Bancroft voitti sekä pääpalkinnon että yleisönsuosikki -palkinnon arvostetussa nuorten kapellimestarien Malko-kilpailussa Kööpenhaminassa, missä hän johti Tanskan kansallista sinfoniaorkesteria. Hänen johtamisensa ihastutti tuomariston, soittajat ja yleisön. Bancroft sai kiitosta luonnollisesta sujuvuudesta, intensiivisestä keskittymisestä ja musiikin kauniista muotoilusta. Los Angelesissa syntynyt Bancroft valmistui erinomaisin arvosanoin musiikin maisteriksi Skotlannin kuninkaallisesta konservatoriosta orkesterinjohdon linjalta.

Simone Rubino voitti Münchenin ARD-musiikkikilpailun vuonna 2014 ja voittonsa myötä vakiinnutti uuden aikakauden lyömäsoittajille klassisen musiikin konserttirintamalla. Rubino on lisäksi voittanut Credit Suisse Young Artists -palkinnon vuonna 2016. Kaudella 2018–2019 Simone Rubino kantaesittää amerikkalaissäveltäjä Avner Dormanin teoksen NDR Elbphilharmonie Orchesterin kanssa Elbphilharmonie-konserttitalossa. Kauden toisena kohokohtana on residenssi Münchner Rundfunkorchesterissa ja esiintyminen kolmen eri ohjelmiston kanssa.

Veni, veni Emmanuel Turun konserttitalossa to 25.4.2019 klo 19.00. Verkkokonsertti klo 19.00. Varaslähtö Konserttitalon kahviossa klo 18.00. Ryan Bancroft, kapellimestari, Simone Rubino, lyömäsoittimet, Turun filharmoninen orkesteri. Ljadov – MacMillan - Rahmaninov. Liput 25,50/20,50/9,50 €.

Avoimet kenraaliharjoitukset Kulttuurikorttilaisille

Konsertin kenraaliharjoitukset to 25.4. klo 11 ovat avoimet Kulttuurikorttilaisille. Tilaisuuteen on mahdollista ottaa maksimissaan vain 150 Kulttuurikorttilaista saapumisjärjestyksessä.

16.4.2019 17.55

Lauantaina 4.5. klo 11-13 Hansatorilla jaetaan vapaalippuja TFO telakalla! -festivaalin konsertteihin.

Konsertit, joihin vapaalippuja jaetaan, ovat:

Suomalaisia suosikkisävelmiä ke 22.5. klo 18.00, Lindblom-sali
Barokenroll to 23.5. klo 20.45, Westin-sali
Vapaalippuja jaetaan 2 kpl per asiakas ja per konsertti.

Molempiin konsertteihin jätetään myös pieni kiintiö konserttipäivänä ovelta jaettavaksi.
Lippujaosta mahdollisesti ylijääneet liput jaetaan ma 6.5. alkaen Kulttuurikauppa Ars Musicasta.
Voit myös tiedustella ylijääneitä lippuja Konserttitalon myyntipalvelusta.

Ars Musica
Aninkaistenkatu 9
Ma-pe klo 12-17

Turun konserttitalon puhelinmyynti
Puhelin: ma–pe klo 9–15
Puh. (02) 262 0333
kulttuuri.myynti@turku.fi

Hansakorttelista paikanpäältä on mahdollisuus ostaa lippuja myös muihin TFO telakalla! -festivaalin konsertteihin.
Katso koko ohjelma täältä.

TFO:n viulistit Juha-Pekka Vikman ja Li Qi viihdyttävät yleisöä musiikkiesityksillä.

Nähdään Hansatorilla!

 

9.4.2019 12.18

Turkulainen suunnittelijapariskunta ja palkittu muotoilutoimisto Saana ja Olli ovat suunnitelleet Turun filharmonisen orkesterin uuden visuaalisen ilmeen, joka otetaan käyttöön syyskaudesta 2019 alkaen. Designissä on korostettu musiikin ilmavuutta ja yllätyksellisyyttä, ja tuotu ominaisuuksia esille visuaalisin keinoin.

8.4.2019 13.49

Turun filharmonisen orkesterin syyskausi 2019 on julkaistu. Syyskauden ohjelma on monipuolinen kokonaisuus klassista ja genrerajat ylittävää musiikkia. Syksyn kohokohta on Suomessa ensimmäistä kertaa koettava Open Orchestra -suurtuotanto, jossa yleisöllä on mahdollisuus kävellä orkesterin keskuudessa konsertin aikana. Syyskaudesta 2019 alkaen TFO aloittaa designyhteistyön turkulaisen muotoilutoimiston Saana ja Ollin kanssa.

Suomessa ensimmäistä kertaa: Open Orchestra

Kauden suurtuotanto on Suomessa ensimmäistä kertaa koettava Open Orchestra tuotanto. Yleisöllä on mahdollisuus kokea suuren sinfoniakoneiston vaikuttavuus ennen kokemattomalla tavalla ja seurata muusikon työtä läheltä. Konsertissa rikotaan perinteisen konserttikokemuksen raja-aidat, kun yleisö pääsee kävelemään orkesterin keskuudessa. Illan aikana kuullaan eri aikakausien teoksia Mozartista Raveliin. Konsepti on alun perin Kööpenhaminan filharmonikkojen toteuttama.

Rakkaudesta musiikkiin

Karismaattinen Christian Vasquez tekee odotetun paluun Turkuun ja johtaa filharmonikoiden syyskauden avajaiskonsertit 5.–6.9. Illan aikana kuullaan Gustav Mahlerin viides, värikäs ja mieleenpainuva sinfoniaklassikko. Solistina loistaa kansainvälisen Tšaikovski-kilpailun vuonna 2015 voittanut Andrei Ioniță, joka valloittaa kovaa vauhtia Euroopan merkittävimpiä konserttilavoja. Sellotaituri tulkitsee Pjotr Tšaikovskin eloisan ja rakastetun teoksen Rokokoo-muunnelmat. Syyskauden seuraavassa konsertissa Konserttitalon lavalle nousee pasunisti Darren Acosta, joka kantaesitti Jukka Tiensuun pasuunakonserton RSO:n kanssa vuoden 2019 alussa. Torstaina 12.9. pasuunataituri esittää Helsingin Sanomien arvostelussa kestosuosikiksi povatun konserton turkulaisyleisölle.

Torstaina ja perjantaina 19.–20.9. Turun filharmonista orkesteria saapuu johtamaan Elim Chan, yksi tämän hetken mielenkiintoisimmista kapellimestarilupauksista. Vuonna 2014 hän voitti ensimmäisenä naisena arvostetun Donatella Flick -kapellimestarikilpailun. Solistina nähdään Chopin-pianokilpailun 2010 voittanut Yulianna Avdeeva. Hän tulkitsee Chopinin 2. pianokonserton.

Syyskuun lopulla 26.–27.9. koetaan genrerajat ylittävät illat suositun basisti-säveltäjä Lauri Porran ja Beatbox-sensaatio Felix Zengerin kanssa. Lauri Porran sooloura on kovassa nousussa. Niin metallimusiikin kuin sinfoniamusiikin maailmassa luontevasti liikkuvan säveltäjän teos Flyover Symphony kantaesitetään konsertissa. Turussa syntynyt Beatbox-sensaatio Felix Zenger on esiintynyt jopa kymmenientuhansien kuulijoiden yleisöille ympäri maailmaa ja häntä ovat kehuneet Pharrell Williamsin kaltaiset maailmantähdet. Zengerin vuonna 2017 säveltämä ja Tapiola Sinfoniettan kanssa debytoitu konsertto beatboxille ja orkesterille kuullaan konserteissa.

Monipuolinen sinfoniasarja

Lokakuussa 3.10. solistiksi saapuu tanskalainen Christina Åstrand, yksi Skandinavian merkittävämpiä viulisteja. Åstrand tulkitsee norjalaisen ja tanskalaisen musiikin illasta neljä teosta 1800–1900-lukujen vaihteen säveltäjiltä. Perjantaina 11.10. solistina kuullaan ympäri Eurooppaa konsertoivaa kitaristi Patrik Kleemolaa. Konsertti avaa Turun kitarafestivaalin. Konsertissa kuullaan Manuel Poncen Concierto del Sur, joka kuuluu säveltäjän pääteoksiin, sekä Japanilaisen Tōru Takemitsun teos Spectral Canticle, ”aavelaulu”, joka jäi säveltäjän viimeiseksi. Patrik Kleemola voitti vuonna 2004 Takemitsulle omistetun kansainvälisen Turun kitarakilpailun, jonka finaali oli Turun filharmonisen orkesterin kanssa.

Alban Bergin laulusarja Sieben frühe Lieder, seitsemän varhaista laulua, kuullaan 24.10. Mezzosopraano Erica Back tulkitsee laulut Tomas Djupsjöbackan johtamassa illassa. Konsertti päättyy Anton Brucknerin massiivisen neljännen sinfonian pauhuun. Turkulaisen yleisön suosikkina paikkansa vakiinnuttanut ja ympäri maailmaa arvostettu muusikko Julian Rachlin esiintyy kapellimestari-viulistin roolissaan 31.10.–1.11. ja esittää Sergei Prokofjevin ja Wolfgang Amadeus Mozartin teoksia. Perjantaina 29.11. Suomen kärkipianisteihin lukeutuva Olli Mustonen tulkitsee Beethovenin pianokonserton sekä säveltämänsä Tuuri-sinfonian, joka perustuu Eino Leinon Helkavirsiä-kokoelman runoon.

Suomalaisen elokuvataiteen ystäviä hemmotellaan torstaina 21.11. TFO esittää Jaakko Kuusiston johdolla Armas Järnefeltin säveltämän musiikin Mauritz Stillerin elokuvaan Laulu tulipunaisesta kukasta. Elokuva heijastetaan konsertin aikana salin takaseinään. Aikansa kansainvälinen menestysteos tuli tunnetuksi rohkeista rakkauskohtauksistaan. Mykkäelokuvan ensi-illasta tulee kuluneeksi vuonna 2019 100 vuotta, ja lisäksi juhlitaan Armas Järnefeltin 150-vuotisjuhlavuotta. Partituurin ovat täydentäneet ja restauroineet Jani Kyllönen sekä Jaakko Kuusisto. 

Kamarimusiikkisarja ja kauden päättävä joulukonsertti

Suositussa kamarimusiikkisarjassa kuullaan myös tulevalla kaudella muusikoiden itse suunnittelemia ohjelmakokonaisuuksia. Sarja alkaa 15.9. romantiikan aikakauden ohjelmistolla Turun linnassa ja päättyy 1.12. Arnold Schönbergin teokseen Verklärte Nacht, kirkastettu yö. Lasten musiikkisalongissa tutustutaan tällä kertaa musiikin lisäksi aakkosiin. Musiikkisalongissa kuullaan Marjatta Meritähden sävellyksiä, jotka perustuvat Laura Latvalan Pikku-Marjan eläinkirjan runoihin. Konsertti toteutetaan yhteistyössä Turun konservatorion kanssa ja konsertin kuvituksesta vastaavat Turun Kuvataidekoulun oppilaat.

Kausi päättyy joulukonserttiin Turun tuomiokirkossa 12.12. Joulunajan tunnelmaan päästään Arcangelo Corellin, Johann Sebastian Bachin ja Felix Mendelssohnin sävelten siivittämänä. Solistina kuullaan Tuuli Lindebergiä ja konsertin johtaa TFO:n kahdesta viimeisimmästä pääsiäiskonsertista tuttu Edward Ananian-Cooper.

Designyhteistyö Saanan ja Ollin kanssa

Turkulainen suunnittelijapariskunta ja palkittu muotoilutoimisto Saana ja Olli ovat suunnitelleet Turun filharmonisen orkesterin uuden visuaalisen ilmeen, joka otetaan käyttöön syyskaudesta 2019 alkaen. Designissä on korostettu musiikin ilmavuutta ja yllätyksellisyyttä, ja tuotu ominaisuuksia esille visuaalisin keinoin.

29.3.2019 13.08

Suomen ykköspianisteihin lukeutuva Janne Mertanen ja TFO:n ylikapellimestari, maestro Leif Segerstam esiintyvät Turun filharmonisen orkesterin kanssa torstaina ja perjantaina 4.–5.4. klo 19 Konserttitalossa. Illan aikana kuullaan Frédéric Chopinin ja Jean Sibeliuksen romanttista ohjelmistoa. Mertanen on tunnettu Chopin pianoteosten tulkinnoistaan, ja Segerstam puolestaan on kansainvälisesti arvostettu Sibeliusten teosten tulkitsija.

Konsertit aloittaa Sibeliuksen Cantique. Teos kuuluu TFO:n ylikapellimestari Leif Segerstamin johdolla levyttämään kuuden Cd-levyn sarjaan ”Sibelius: Incidental Music”, joka voitti arvostetun International Classical Music Awards -palkinnon kategoriassa paras kokoelma 2019. Janne Mertanen nähdään Chopinin pianokonserton solistina. Konsertto on briljeeraava taidonnäyte, jossa piano loistaa pääosassa. Chopin on pianomusiikin ehdoton ykkösnimi. Pianistinakin esiintynyt säveltäjä kehitti pianomusiikkia, toi instrumentin parhaat puolet esille ja hyvin moni säveltäjä on ottanut vaikutteita hänen tuotannostaan. Konsertit päättyvät Sibeliuksen neliosaiseen orkesterisarjaan Lemminkäinen, joka on kuuluisa etenkin toisesta osastaan Tuonelan joutsen.

Janne Mertanen kertoo Chopinin pianokonsertosta:
”Teos on ilmaisuvoimaltaan täynnä runollisuutta, äärimmäistä herkkyyttä, sekä myös vahvaa näyttävää virtuoosisuutta. Chopinin sävelkieli puhuttelee vuosisadasta toiseen, siinä on jotain hyvin luonnollista. Musiikki on toisinaan kuin hetkessä syntyvää. Chopinin musiikkiin oleellisesti kuuluva tempo rubato luo sille oman, jatkuvasti elävän hahmon, joka saa musiikin hengittämään ja reagoimaan salamannopeasti vaihtuviin karakteereihin joustavasti ja luonnollisesti.”

Leif Segerstam on yksi Skandinavian monipuolisimmista säveltaiteilijoista – kapellimestari, säveltäjä, viulisti ja pianisti. Maailmankuulu Leif Segerstam on toiminut kapellimestarina ja ylikapellimestarina lukuisissa tunnetuissa oopperataloissa ja sinfoniaorkestereissa, kuten Tukholman Kuninkaallisessa oopperassa, Berliinin Deutsche Operissa ja Wienin Valtionoopperassa sekä Itävallan ja Tanskan radio-orkestereissa. Johtajavierailuja hän on tehnyt mm. Metropolitaniin, Covent Gardeniin ja La Scalaan. Segerstamin mittava sävellystuotanto sisältää muun muassa yli 310 sinfoniaa. Hänen vaikuttava ja näyttävä uransa on palkittu lukuisin tunnustuksin. Vuonna 2014 tasavallan presidentti myönsi Segerstamille professorin arvonimen.

Suomen ykköspianisteihin lukeutuva Janne Mertanen on konsertoinut eri puolilla Eurooppaa sekä Etelä-Amerikassa, Aasiassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa Hämeenlinnan Sibelius-seura myönsi Mertaselle säveltäjän syntymäkotimitalin vuonna 2017. Janne Mertanen on Joensuun Musiikkijuhlien perustaja ja taiteellinen johtaja.

Pianismia Turun konserttitalossa to ja pe 4.–5.4.2019 klo 19. Leif Segerstam, kapellimestari, Janne Mertanen, piano, Turun filharmoninen orkesteri. Chopin – Sibelius. Liput 25,50/20,50/9,50 €.