MUUTA TEKSTIN KOKOA:

Uutiset

9.11.2018 08.34

Kapellimestarikomeetta Klaus Mäkelä johtaa Turun filharmonista orkesteria torstaina ja perjantaina 15.–16.11. klo 19 Konserttitalossa. Suomi–Venäjä-nimisessä konsertissa kuullaan Šostakovitšin ja Melartinin 5. sinfoniat sekä Zinovjevin energinen ja rytminen Batteria.

Konsertit aloittava Batteria on Yleisradion tilausteos ja kappale kantaesitettiin Musica Nova -festivaalin avajaiskonsertissa 1.2.2017 Helsingin Musiikkitalossa. Sittemmin teos on saanut uusintaesityksiä mm. Ruotsin radion sinfoniaorkesterin ja Tampere Filharmonian konserteissa kapellimestari Klaus Mäkelän johdolla.

Säveltäjä Sauli Zinovjev kertoo teoksestaan: ”Vuonna 2016 säveltämäni Batteria (suom. akku, rumpusetti, tykistö) jatkaa tutkimusmatkaani kohti energistä ja virtuoottista musiikkia, mutta myös suuntaa ilmaisuani kohti ulkomusiikillisempia aiheita. Batterian rytmiikka on kauttaaltaan vahvasti sidoksissa pulssiin aina primitiivisestä neljäsosasykkeestä kellontarkkaan vääjäämättömään nakutukseen.”

Erkki Melartinin 5. sinfonia edustaa suomalaista kansallisromantiikkaa. Säveltäjä sai vaikutteita venäläisestä musiikista. Konsertin päättää Dmitri Šostakovitšin 5. sinfonia, jonka yleisö otti heti omakseen ja kantaesitys Leningradissa sai hurmioituneet suosionosoitukset.

Kapellimestari ja sellisti Klaus Mäkelä on Ruotsin radion sinfoniaorkesterin päävierailija ja Tapiola Sinfoniettan taiteellinen partneri. Klaus Mäkelä debytoi viime kaudella ympäri maailmaa eri orkestereiden kanssa uusintakutsuin. Hän on johtanut lähes kaikkia suomalaisia sinfoniaorkestereita.

Suomi – Venäjä Turun konserttitalossa to ja pe 15.–16.11.2018 klo 19.00. Verkkokonsertti to 15.11. klo 19. Klaus Mäkelä, kapellimestari, Turun filharmoninen orkesteri. Zinovjev – Melartin – Šostakovitš. Liput 25,50/20,50/9,50 €.

26.10.2018 15.28

Turun filharmoninen orkesteri ja Aura of Puppets - nukketeatteriverkoston nukketeatteritaiteilijat herättävät henkiin Tšaikovskin klassikkobaletti Pähkinänsärkijän tarinan synkemmän alkuperäisversion. Viikkojen 44 ja 45 aikana konsertin kokevat noin 5400 8.-luokkalaista Taidetestaajaa, useita koululais- ja päiväkotiryhmiä sekä kahden konsertin verran iltakonserttien yleisöä. Yhteensä Pähkinänsärkijästä järjestetään 11 konserttia. Iltakonsertit 8.–9.11. ovat loppuunvarattuja. Taidetestaajat-tuotanto järjestetään yhteistyössä Turun AMK:n Taideakatemian kanssa.

Taidetestaajat on Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska kulturfondenin rahoittama suurhanke, joka mahdollistaa kolmen vuoden ajan jokaiselle kahdeksasluokkalaiselle nuorelle kaksi taidelaitosvierailua kulttuurikohteissa. Nyt on käynnissä hankkeen toinen vuosi. Vuonna 2017 Turun filharmoninen orkesteri tuotti Taidetestaajille Hector Berliozin Fantastisen sinfonian.

Tänä vuonna Turun filharmonisen orkesterin Taidetestaajat-vierailuun kuuluu Pähkinänsärkijän esitys sekä ennakko- ja jälkikäteistehtäviä. Tehtävät kannustavat 8-luokkalaisia pohtimaan koettua esitystä monipuolisemmin. Esityksen lisäksi Taidetestaajia perehdytetään Konserttitalolla konserttietiketin saloihin lyhytelokuvan avulla. Ennakko- ja jälkikäteistehtävät sekä konserttietikettivideon ovat toteuttaneet Turun AMK:n Taideakatemian opiskelijat.

Pähkinänsärkijästä nähdään E.T.A. Hoffmannin satuun perustuva versio. Tarinassa Clara-tyttö näkee jouluaattona ihmeellisen unen, jossa esiintyvät niin jättiläishiiret ja piparkakkusotilaat kuin elävät pähkinänsärkijätkin. Klassikkobaletti kuullaan noin tunnin mittaisena konserttiversiona. Tarina nähdään visuaalisena kokonaisuutena Aura of Puppets -nukketeatteriverkoston luoman varjoteatterin sekä Timo Ollilan valaistuksen keinoin. Esityksen visuaalisesta kokonaisuudesta, ohjauksesta ja dramaturgiasta vastaavat nukketeatteritaiteilijat Roosa Halme, Anna-Kaisa Kuisma ja Mira Taussi. Varjoteatteri nostaa tarinasta esille kaikenikäisiä koskettavia teemoja ja hyödyntää eri taiteenlajeja luoden uudenlaista näyttämöestetiikkaa. Konsertit johtaa Eero Lehtimäki.

Aura of Puppets on nukketeatteritaiteilijoiden yhteistyöverkosto, joka kokoaa yhteen suomalaisen nukketeatteritaiteen kärkitekijät. Verkosto toimii suomalaisen nykynukketeatterin monipuolisena edistäjänä. Pähkinänsärkijä-konsertit ovat lisäksi osa Nukketeatterijuhla TIP-Festiä 7.–11.11.2018, www.auraofpuppets.com/tipfest.

Eero Lehtimäki teki läpimurtonsa johtamalla Mariinski-teatterin orkesteria äärimmäisen lyhyellä varoitusajalla Turun Musiikkijuhlilla 2016. Sen jälkeen ovat jo yli puolet Suomen kaupunginorkestereista kutsuneet hänet vierailevaksi kapellimestarikseen. Vuonna 2018 Lehtimäki debytoi mm. Helsingin kaupunginorkesterin, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin ja Kemin kaupunginorkesterin kanssa sekä aloitti Brinkhall soi -festivaalin taiteellisena johtajana.

Timo Ollila on työskennellyt 20 vuotta valaistuksen parissa eri organisaatiossa ja ryhmissä. Koulutukseltaan Ollila on esittävän taiteen valotekniikan erikoisammattilainen.

Pähkinänsärkijä Turun konserttitalossa to ja pe 8.–9.11.2018 klo 19.00. Varaslähtö pe 9.11. klo 18. Eero Lehtimäki, kapellimestari, Aura of Puppets, Timo Ollila, valosuunnittelu, Turun filharmoninen orkesteri. Tšaikovski. Loppuunvarattu.

 

23.10.2018 13.44

Turun filharmonisen orkesterin joulukonsertissa niin jouluiset klassikkosävelmät kuin uudemmatkin tunnelmapalat leijailevat hiljalleen konserttitalolle. Jouluiseen tunnelmaan virittäydytään monipuolisen ohjelmiston siivittämänä. Solistina taituroi upeaääninen sopraano Mari Palo. Konsertin ensimmäisellä puoliskolla kuullaan Sibeliuksen, Kasken ja Palmgrenin joululauluja ja toisella puoliskolla muun muassa amerikkalaisia ikivihreitä.

Palkittu sopraano Mari Palo on konsertoinut ympäri maailmaa. Joulumusiikin tiimoilta Palo on vieraillut muun muassa Vantaan Viihdeorkesterin joululevyllä ”Joulun Hohde”. Mari tunnustaakin olevansa jouluihminen, jolle musiikki on tärkeä osa jouluista tunnelmaa.

- Olen todella kova jouluihminen, ja kuuntelen ahkerasti joulumusiikkia. Joulun ikisuosikeihin kuuluvat Frank Sinatran joululevy ja tietenkin J.S. Bachin Jouluoratorio, jälkimmäinen mieluiten nautittuna livenä.

Joulu onkin monelle juuri musiikin, perinteiden ja muistojen aikaa. Jouluinen unelma -konserteissa kuullaan kappaleita, jotka ovat liittyneet jouluun jo vuosikymmenien ajan. Myös Marille perinteet ovat joulussa tärkeitä. Ikoniseksi jouluaatonaamun traditioksi monissa perheissä muodostunut Lumiukko-animaatio on keskeinen osa myös hänen jouluaan.

- Joka joulu lapsesta saakka olen katsonut Lumiukko -animaation televisiosta, tosin viime vuosina se on meinannut jäädä välistä kun on niin monenlaista puuhaa aattona juuri siinä ennen joulurauhan julistusta, jolloin Lumiukko tulee.

Jouluinen unelma -konsertissa filharmonikoita johtaa kapellimestari Erkki Lasonpalo. Konsertti kestää noin 2 tuntia ja siihen sisältyy väliaika. Lipunmyynti käy vilkkaana – nyt on aika varmistaa oma paikka!

Jouluinen unelma Turun konserttitalossa torstaina 13.12. ja perjantaina 14.12. klo 19.00.

22.10.2018 09.17

Loppuvuoden mielenkiintoisimmat konsertit kuullaan Klaus Mäkelän, Janne Nisosen ja Magnus Lindbergin johtamina. Mäkelä on koonnut filharmonikoille ohjelman, jossa Suomi ja Venäjä ottavat mittaa toisistaan. Torstain ja perjantain 15.–16.11. konserteissa kuullaan Sauli Zinovjevia, Erkki Melartinia sekä Dmitri Šostakovitšia.

Nisonen puolestaan johdattaa yleisön filosofien pitoihin torstaina 22.11. Konsertissa kuullaan Joseph Haydnin sinfonia nro 22, lempinimeltään ”Filosofi”, Leonard Bernsteinin Serenadi Platonin Pidot-dialogin mukaan sekä Johannes Brahmsin sinfonia nro 3. Solistina kuullaan kotimaiseen tähtikaartiin kovaa vauhtia nousemassa olevaa viulisti Tami Pohjolaa.

Torstaina ja perjantaina 29.–30.11. säveltäjä-kapellimestari Magnus Lindberg ja huippuklarinetisti Kari Kriikku esittävät yllätyksellisen ja kiehtovan ohjelman uutta ja modernia musiikkia. Konserteissa kuullaan Charles Ivesin tilallinen The Unanswered Question, Kimmo Hakolan leikkisä ja virtuoottinen klarinettikonsertto, György Ligetin kauniin meditatiivinen Melodien sekä Magnus Lindbergin Tempus fugit, joka sai loistavan vastaanoton RSO:n kantaesityksessä 6.12.2017. Konsertit juhlistavat lisäksi 60 vuotta kesällä 2018 täyttäviä Lindbergiä ja Hakolaa. Torstain konsertin yhteydessä järjestetään Konserttitalon yläaulassa klo 17.30 alkaen erityinen Varaslähtö Special, jossa syvennytään taiteilijoiden kanssa illan teoksiin ja nykymusiikin ilmiöihin.

Suomi – Venäjä 15.–16.11. klo 19
Filosofien pidot 22.11. klo 19
Kerrostunut aika 29.–30.11. klo 19

8.10.2018 12.51

Turun kaupungin itsenäisyyspäivän juhlakonsertti

6.12.2018 klo 12.00 ja 15.00
Turun konserttitalossa, Aninkaistenkatu 9

Kahvitarjoilu klo 11.15 ja 14.15

Juhlapuheet
klo 12.00 kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Jukka Vornanen
klo 15.00 Rannikkolaivaston komentaja, kommodori Erkki Mikkola

Juhlakonsertit
Laivaston soittokunta, Turun filharmonisen orkesterin puhallin- ja lyömäsoittajat
kapellimestari Leif Segerstam

Molempiin tilaisuuksiin vapaa pääsy.
Paikkalippuja jaetaan 2 kappaletta per hakija, ja lippujako tapahtuu Konserttitalossa lauantaina 24.11. klo 11.00 – 13.00 (ovet avataan klo 11.00).
Maanantaina 26.11. klo 12.00 alkaen mahdollisesti ylijääneitä lippuja voi tiedustella Ars Musicasta, Aninkaistenkatu 9.

5.10.2018 10.01

Turun filharmoninen orkesteri esittää torstaina 11.10. klo 19 Konserttitalossa Ludwig van Beethovenin musiikkia. Orkesteria johtaa ylikapellimestari Leif Segerstam ja solisteina kuullaan sopraano Reetta Haavistoa ja baritoni Juha Kotilaista. Kuluvan kauden aikana valmistuu myös kattava Beethoven Complete -levytyssarja. 

Beethovenille omistetussa konsertissa kuullaan wieniläisklassismin ja varhaisromantiikan vaikutusvaltaisimman säveltäjän tuntemattomampia lauluteoksia. Die Ruinen von Athen, Ateenan rauniot, on mahtipontista musiikkia August von Kotzebuen samannimiseen näytelmään. Es ist vollbracht, se on tehty, jatkaa konserttia suurieleisesti. Beethovenin 19-vuotiaana säveltämä Kantate auf den Tod kaiser Josephs II, kantaatti keisari Joseph II:n kuolemalle, sai ensiesityksensä vasta säveltäjän kuoleman jälkeen vuonna 1884.

Leif Segerstam on yksi Skandinavian monipuolisimmista säveltaiteilijoista – kapellimestari, säveltäjä, viulisti ja pianisti. Maailmankuulu Leif Segerstam on toiminut kapellimestarina ja ylikapellimestarina lukuisissa tunnetuissa oopperataloissa ja sinfoniaorkestereissa, kuten Tukholman Kuninkaallisessa oopperassa, Berliinin Deutsche Operissa ja Wienin Valtionoopperassa sekä Itävallan ja Tanskan radio-orkestereissa. Johtajavierailuja hän on tehnyt mm. Metropolitaniin, Covent Gardeniin ja La Scalaan. Segerstamin mittava sävellystuotanto sisältää muun muassa yli 310 sinfoniaa. Hänen vaikuttava ja näyttävä uransa on palkittu lukuisin tunnustuksin. Vuonna 2014 tasavallan presidentti myönsi Segerstamille professorin arvonimen. 

Reetta Haavisto on esiintynyt useiden orkesterien solistina, mm. Bernin sinfoniaorkesteri, Helsingin kaupunginorkesteri, Porin kaupunginorkesteri, Tromsøn kamariorkesteri ja Bakun kaupunginoopperan orkesteri. Tammikuussa 2012 Haavisto debytoi Suomen kansallisoopperassa Madama Cortesen roolissa Rossinin oopperassa Matka Reimsiin. Kesällä 2014 hän debytoi Savonlinnan oopperajuhlien uutuusproduktiossa (Aulis Sallinen: Kullervo) Sisaren roolissa. Syksyllä 2017 Reetta Haavisto debytoi Mariinsky teatterissa.

Juha Kotilainen on vieraillut laajalti oopperataloissa eri puolilla Eurooppaa mm. Belgiassa, Hollannissa, Saksassa, Ranskassa ja Espanjassa. Kotilainen on vieraillut säännöllisesti Suomen Kansallisoopperassa vuodesta 1986, jolloin hän debytoi Dandinin roolissa Rossinin La Cenerentola -oopperassa. Sittemmin hänen roolejaan ovat olleet mm. Kreivi Almaviva Figaron häissä, Jussi Leevi Madetojan Pohjalaisissa, Marcello La Bohèmessa, Mamoud John Adamsin Klinghofferin kuolemassa ja Gunther Jumalten tuhossa. Kotilainen on vieraillut useita kertoja myös Savonlinnan oopperajuhlilla 1990-luvun lopulta lähtien.

Beethoven Special! Turun konserttitalossa to 11.10.2018 klo 19.00. Leif Segerstam, kapellimestari, Reetta Haavisto, sopraano, Juha Kotilainen, baritoni, Turun filharmoninen orkesteri. Beethoven. Liput 25,50/20,50/9,50 €.

5.10.2018 09.12

Turun filharmoninen orkesteri ja Egotrippi yhdistävät voimansa torstaina 31.1.2019 klo 19 Turun konserttitalossa. Konsertti jatkaa Egotrippi-yhtyeen 25-vuotisjuhlakiertueen ”Aina matkalla jonnekin” yhteisesiintymisiä sinfoniaorkestereiden kanssa. Kiertueen aikaisemmat esiintymiset suomalaisten orkestereiden kanssa ovat saaneet erinomaisen vastaanoton ja konsertteja on esitetty täysille saleille.

Tuplaplatinaa, platinaa ja kultaa uransa aikana myynyt Egotrippi tunnetaan muun muassa hiteistään Älä koskaan ikinä, Matkustaja ja Unihiekkaa. Ainutlaatuisen illan aikana kuullaan noin 20 kappaleen kirjo Egotripin laajasta tuotannosta orkesterisovituksina. Egotripin kitara- ja lauluvetoinen pop- ja rock-musiikki yhdistettynä sinfoniaorkesterin laajaan äänimaisemaan nostaa kappaleet uudelle tasolle. Konserttikokonaisuuden taiteellisena johtajana toimii Pessi Levanto ja sovituksia ovat hänen lisäkseen kirjoittaneet alansa parhaat tekijät Marzi Nyman, Lasse Enersen, Arttu Takalo, Anssi Växby ja Sami Pitkämö. Konsertin johtaa Antti Rissanen.

Egotripin Knipi summaa yhtyeen tuntemuksia: ”Yhteistyö ison orkesterin kanssa on ollut meille aivan uutta, ja niinpä nämä konsertit ovat olleet suuri askel tuntemattomaan. Odotan jännityksellä, mutta erittäin suurella innolla tulevaa keikkaa yhdessä Antti Rissasen ja Turun filharmonisen orkesterin kanssa. Jo nyt tehdyt yhteiset esiintymiset Helsingin Juhlaviikoilla saivat ihoni kananlihalle. Halusimme toteuttaa tämän kaiken kunnianhimoisesti. Annoimme suuresti arvostamillemme sovittajille vapaat kädet ja Pessi Levannolle täydet valtuudet toimia taiteellisena johtajana. Halusimme pistää itsemme likoon niin, että sovituksiin tulisi jotain uutta ja suurta, kappaleen perusajatuksen pysyessä uskollisena alkuperäiselle.  Ohjelmisto on mietitty hyvin tarkkaan. Mukana on luonnollisesti tunnetuimpia kappaleita mutta myös muutamia sellaisia helmiä, joita emme ole soittaneet vuosiin.”

Pessi Levanto puolestaan kommentoi: ”Egotripin kappaleet ovat vahvoja, perinteiseen käsityöhön nojaavia pop-kappaleita, jotka tarjoavat sovittajalle runsaasti mahdollisuuksia käyttää orkesterin väripalettia mutta silti aina soittavat kuin itse itseään”.

Turun filharmoninen orkesterin intendentti Maati Rehor pitää musiikilliset raja-aidat ylittäviä yhteisesiintymisiä tärkeinä: ”Musiikin kuluttaminen on muuttunut, ja monet kuuntelevat sujuvasti niin rockia kuin klassistakin - niin minäkin. Pitkän linja Egotrippi-fanina olin todella vaikuttunut kuullessani tämän konsertin Juhlaviikoilla, ja hyvin iloinen saadessani nyt yhtyeen myös TFO:n vieraaksi.”

25-vuotisjuhlakiertueen vuonna 2018 aloittanut Egotrippi esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1993. Vuonna 2003 yhtye sai ensimmäisen kultalevyn albumillaan Matkustaja, ja vuotta myöhemmin julkaistu 20 suosikkia -kokoelmalevy myi jo platinaa ja Matkustaja-kappale palkittiin Emma-patsaalla vuoden parhaana kotimaisena kappaleena. Kuudennella albumillaan Vielä koittaa uusi aika bändi nousi ensimmäistä kertaa listaykköseksi. Vuonna 2008 julkaistu Maailmanloppua odotellessa palkittiin kolmella Emma-patsaalla. Egotrippiin kuuluvat Mikki Kauste, laulu ja koskettimet, Knipi, laulu ja kitara, Skele, kitara, Anssi Maasalo, basso ja laulu sekä Risto Niinikoski, rummut ja laulu.

Antti Rissanen on monialainen muusikko. Hänet tunnetaan niin pasunistina, säveltäjänä, sovittajana, opettajana kuin kapellimestarinakin. Rissanen valmistui musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemiasta keväällä 2015. Rissanen aloitti kapellimestariuransa jo 15-vuotiaana. Turun filharmonisessa orkesterissa hän vieraili ensi kerran vuonna 2009, jonka jälkeen hänet on nähty useasti orkesterin edessä.

Pessi Levanto on pianisti, sovittaja ja säveltäjä. Hän on säveltänyt paljon musiikkia elokuviin, televisioon ja orkestereille sekä tehnyt orkesterisovituksia muun muassa Classcical Trancelations -konserttiin. Levanto on yksi lupaavimmista suomalaisista elokuvasäveltäjistä ja hän tuntee sekä klassisen että jazz/rock-genren.

Egotrippi & TFO Turun konserttitalossa torstaina 31.1.2019 klo 19.00. Antti Rissanen, kapellimestari, Egotrippi, Turun filharmoninen orkesteri. Liput 34 / 29 / 18,50 €. Lipunmyynti alkaa tiistaina 16.10. klo 9.00.

27.9.2018 12.53

Turun filharmoninen orkesteri aloittaa maanantaina 8.10. Virtuaalikonserttikiertueen palvelutaloissa. Yhteensä kymmeneen palvelutaloon jalkautuvassa kiertueessa tutustutaan yhdessä orkesterin verkkokonsertteihin ja tuodaan palvelua tutuksi. Tilaisuuden juontaa kulttuurituottaja Olli Hirvonen. Tilaisuudessa on lisäksi mukana muusikkovieras, vuorotellen joko TFO:n konserttimestari Juha-Pekka Vikman tai sellon varaäänenjohtaja Katja Kolehmainen. Esityksen aikana kuullaan livemusiikkia ja muusikkohaastattelu sekä katsotaan yhdessä verkkokonserttiarkistosta osa Antonio Vivaldin Neljä vuodenaikaa -teoksesta ja Jean Sibeliuksen Finlandiasta. Lisäksi paikan päällä on Turun kaupungin vapaa-aikatoimialan digineuvonnan piste. Esityksen kesto on 30 minuuttia ja tilaisuuden kokonaiskesto tunnin. Vapaa pääsy.

Kiertueen kaikki paikat:

Vko 41
Ma 8.10. klo 13.30 Runosmäen vanhuskeskus
Ke 10.10. klo 13.30 Lehmusvalkaman
hyvinvointikeskus
To 11.10. klo 14.00 Ruusukorttelin
hyvinvointikeskus
Pe 12.10. klo 13.30 Kerttulin vanhuskeskus

Vko 42
Ti 16.10. klo 13.30 Mäntyrinteen vanhuskeskus

Vko 44
Ke 31.10. klo 14.00 Kaskenlinnan sairaala
To 1.11. klo 13.00 Palvelutalo Kotikunnas

Vko 45
Ma 5.11. klo 14.30 Palvelutalo Iso-Heikki
Ke 7.11. klo 14.30 Palvelutalo Myllykoti
To 8.11. klo 14.30 Liinahaan vanhuskeskus

27.9.2018 12.48

Torstaina ja perjantaina 4.–5.10. klo 19 Konserttitalon penkkejä saa rutistaa valkoisin sormin kun kauhuelokuvista tutut teemat pääsevät valloilleen. Turun filharmonisen orkesterin The Horror -konserteissa kuullaan ikonista musiikkia mm. elokuvista Ennustus, Manaaja, Carrie ja Poltergeist sekä TV-sarjoista Walking Dead ja Penny Dreadful.

Konsertit juontaa Orvar Säfström, joka on tuttu kasvo Konserttitalon lavalla: The Horror on neljäs yhteistyökonsertti ruotsalaisen Underscore Productions Oy:n kanssa. Aiemmat ilmiömäiseen suosioon nousseet konsertit ovat sisältäneet musiikkia videopeleistä (2014), fantasiaelokuvista (2015) ja scifi-elokuvista (2016). Konserteissa esiintyvät myös Turun yliopiston kuoro sekä Puolalan 6e musiikkiluokan kuoro ja orkesteria johtaa Jukka Untamala. Kuorojen valmentajina toimivat Elisa Huovinen (TYYn kuoro) ja Aila Arola (Puolalan kuoro). Konserttia ei suositella alakouluikäisille tai sitä nuoremmille lapsille.

Jukka Untamala kuuluu musiikkielämämme mielenkiintoisten moniottelijoiden joukkoon. Laajat opintonsa hän on käynyt viulistina Sibelius-Akatemiassa, kamarimuusikkona maineikkaassa Euroopan Kamarimusiikkiakatemiassa, sekä kapellimestarina Jorma Panulan johdolla Panula-Akatemiassa. Kapellimestarina hän johti kiitetyn ensikonsertin Joensuun kaupunginorkesterin kanssa 2016. Untamala tunnetaan myös aktiivisena kamarimuusikkona ja Kamus-kvartetin perustajajäsenenä.             

Turun yliopiston kuoro on noin 60 laulajan sekakuoro, joka on perustettu vuonna 1987. Laulajia on kaikista Turun yliopiston tiedekunnista sekä Åbo Akademista, kuin myös monista muista Turun korkeakouluista. Keväällä 2018 Turun yliopiston kuoro menestyi Liettuan Kaunas Cantat -kuorokilpailussa useassa eri kategoriassa. Tänä vuonna kuoro esiintyy vielä joulukonserteissa Turun Martinkirkossa sekä Mikaelinkirkossa.

Puolalan musiikkiluokat perustettiin vuonna 1968, joten meneillään on 50-vuotisjuhlavuosi. Kuorot ovat olleet alusta alkaen tärkeä osa musiikkiluokkien toimintaa. Tällä hetkellä Puolalan koulussa ja Puolalanmäen musiikkilukiossa on monta kuoroa, jotka konsertoivat ja esiintyvät ahkerasti. Puolalan musiikkiluokat ovat esiintyneet usein yhdessä TFO:n kanssa. Kauhukonsertissa laulavat Puolalan alakoulun musiikkiluokkien kuudesluokkalaiset.

Orvar Säfström on tullut tunnetuksi Ruotsin yleisradioyhtiön televisio-ohjelmista, mutta hän on myös todellinen moniosaaja; kolumnisti, luennoitsija ja panelisti. Hän on luennoinut pelaamisesta ja populaarikulttuurista ja vetänyt pelikulttuuriseminaarin Ruotsin parlamentissa. Hänelle on myönnetty elokuva-alan kunniapalkinto ja hänet on valittu Ruotsin pelaajayhdistyksen vuoden pelaajaksi. Säfström omistaa kustannusyhtiö Fandraken, ja on kirjoittanut lukuisia kirjoja. Lisäksi Orvar on ollut monien elokuva-, televisio- ja pelikonserttien johtava tuottaja.

The Horror Turun konserttitalossa to ja pe 4.–5.10.2018 klo 19.00. Jukka Untamala, kapellimestari, Turun yliopiston kuoro, Puolalan 6e musiikkiluokan kuoro, Orvar Säfström, juontaja, Turun filharmoninen orkesteri. Perjantain konsertti on loppuunmyyty, torstaihin lippuja jäljellä. Liput 25,50/20,50/9,50 €.

24.9.2018 08.54

Leif Segerstamin kausi päättyy Salome-oopperan konserttiversion esityksiin 16.–17.5.2019

Konserttikausi 2018–2019 on Leif Segerstamin viimeinen Turun filharmonisen orkesterin ylikapellimestarina. Kauden aloittaa 6.–7.9. Taivaallinen elämä -konsertti ja taiteellisen kauden päätösnumerona esitetään Richard Straussin Salome-oopperan konserttiversio.

2.3.2019 75 vuotta täyttävän maestron ylikapellimestarikausi Turun filharmonisessa orkesterissa alkoi vuonna 2012 ja päättyy toukokuussa 2019. Segerstam on ylikapellimestarikaudellaan vaikuttanut merkittävästi orkesterin taiteelliseen tasoon ja imagoon. Segerstam on levyttänyt TFO:n kanssa mm. Sibeliuksen harvinaisempia teoksia ja kaikki Brahmsin neljä sinfoniaa. Lisäksi kuluvan kauden aikana valmistuu kattava Beethoven Complete -levytyssarja. 

Richard Straussin Salome-ooppera on aikanaan saanut vahvan vastaanoton rohkealla aiheellaan ja sävelkielellään. Teos on väkevä, dramaattinen ja intohimoinen. Oopperan tunnetuimpia kohtauksia on seitsemän hunnun tanssi, jossa Salome tanssii Herodekselle. Vastapalveluksena Salome toivoo Jokanaan päätä, johon on vihansekaisesti rakastunut. Ooppera kulminoituu kohtaukseen, jossa Herodes on teloituttanut Jokanaan, ja pää tuodaan Salomen jalkoihin.

Turun filharmoninen orkesteri esittää oopperan konserttiversion torstaina ja perjantaina 16.–17.5.2019 klo 19 Konserttitalossa. Konserttien lipunmyynti aukeaa maanantaina 24.9.2018. Salomen roolissa nähdään ensimmäistä kertaa sopraano Anu Komsi. Muissa päärooleissa esiintyy suomalaisia huippulaulajia, muun muassa Jokanaan roolin laulaa Tommi Hakala.

”Sain edellisenkin suuren Strauss-roolini eli Zerbinettan debytoida vuonna 1994 juuri Turussa, Turun musiikkijuhlilla, Leif Segerstamin johtaessa. Olen hyvin innoissani, kun saan vihdoin nousta lavalle Salomen roolissa ja teoksen johtaa yksi parhaimmista Richard Strauss -kapellimestareista eli Leif Segerstam”, Anu Komsi kommentoi.

”Tervetuloa - tämä on namiooppera! Kaikki pitävät tästä. Strauss osasi kuvailla naisen psykologiaa ja alitajuntaa musiikissa”, kertoo Leif Segerstam ja jatkaa: ”Salome oli ensimmäinen oopperani Savonlinnassa vuonna 1970 – se oli mieluisa tehtävä ja yleisö piti nuoren komeetan tulkinnasta. Olen esittänyt Salomea mm. Wienin valtionoopperassa, Zürichissä, Kölnissä, Salzburgin musiikkijuhlilla ja Ruotsin kuninkaallisessa oopperassa. Lisäksi tämä on Strauss-vuosi, säveltäjän kuolemasta tulee 70 vuotta vuonna 2019.”

Leif Segerstam on yksi Skandinavian monipuolisimmista säveltaiteilijoista – kapellimestari, säveltäjä, viulisti ja pianisti. Maailmankuulu Leif Segerstam on toiminut kapellimestarina ja ylikapellimestarina lukuisissa tunnetuissa oopperataloissa ja sinfoniaorkestereissa, kuten Tukholman Kuninkaallisessa oopperassa, Berliinin Deutsche Operissa ja Wienin Valtionoopperassa sekä Itävallan ja Tanskan radio-orkestereissa. Johtajavierailuja hän on tehnyt mm. Metropolitaniin, Covent Gardeniin ja La Scalaan. Segerstamin mittava sävellystuotanto sisältää muun muassa yli 310 sinfoniaa. Hänen vaikuttava ja näyttävä uransa on palkittu lukuisin tunnustuksin. Vuonna 2014 tasavallan presidentti myönsi Segerstamille professorin arvonimen.

Anu Komsi on yksi maamme kansainvälisimpiä koloratuurisopraanotähtiä, joka on saavuttanut mainetta maailman oopperataloissa ja merkittävillä konserttilavoilla. Oopperaurallaan Komsi on laulanut Euroopan ja Amerikan merkittävillä oopperalavoilla ja festivaaleilla kuten Milano la Scalassa, Ranskan Valtionooppera Bastiljssa ja Salzburgin Musiikkijuhlilla. Salomen roolin Komsi tekee ensimmäistä kertaa.

Salome Turun konserttitalossa to ja pe 16.–17.5.2019 klo 19.00. Leif Segerstam, kapellimestari, Anu Komsi, Salome, Tommi Hakala, Jokanaan, Turun filharmoninen orkesteri. Lipunmyynti alkaa ma 24.9.