Muuta tekstin kokoa:

“You must be the change you wish to see in the world”

Turun filharmonisen orkesterin Suomen satavuotisjuhlavuoden suurtuotanto “You must be the change you wish to see in the world” eli Change nostaa esille kansainvälisiä humaaneja teemoja, jotka kytkeytyvät kansakuntamme historiaan, nykytilanteeseen ja tulevaisuuteen ja ottavat kantaa yleiseen rauhattomaan maailmantilanteeseen. ”Change ammentaa inspiraationsa Mahatma Gandhin Satyagraha-termistä. Rauhanomaisen vastarinnan välineenä musiikin universaali sävelkieli ei tarvitse yhteistä puhuttua kieltä viestin välittämiseksi”, kommentoi intendentti Emilie Gardberg.

 

Tule mukaan ja vaikutu!

 

Changeen kuuluu kuusi kokonaisuutta, joihin jokaiseen kuuluu konsertti, luento ja oheistapahtumia. ”Teemme transformatiivisen musiikkimatkan, jonka aikana inhimillisyys ja kunnioitus ovat keskiössä”, Gardberg kertoo. Tammikuun konsertissa kuullaan Beethovenin 9. sinfonia, huhtikuussa Šostakovitšin Leningrad, toukokuussa Stravinskyn Kevätuhri, elokuussa Wagnerin Parsifal, syyskuussa Goreckín Surullisten laulujen sinfonia ja marraskuussa Pauliina Isomäen Vuorisaarna-oratorion maailman kantaesitys. Kaikille avoimessa luentosarjassa taiteen ja tieteen asiantuntijat pääsevät ääneen. ”Puheenvuoroissa käsitellään musiikin, taiteen ja muun syvähenkisen elämän merkitystä ja vastuuta yhteiskunnassa, kuten rauhantyössä, yhteisöllisten traumojen käsittelyssä ja ympäristön suojelussa”, kertoo luentosarjan koonnut musiikintutkija, dosentti Susanna Välimäki.

 

Change-sarjaan kuuluvat tapahtumat tunnistat joutsenesta. ”Origamijoutsen valikoitui sarjan tunnukseksi, koska joutsen edustaa muutosta ja rauhaa. Sitä pidetään pyhänä eläimenä eri mytologioissa, sen ajatellaan olevan toivon lähettiläs ja laulujoutsen on Suomen kansallislintu”, kuvailee tunnuksen suunnitellut Johanna Lahti.

 

Change toteutetaan yhteistyössä Turun yliopiston, Turun kaupunginkirjaston ja nuorisopalvelujen, Donner-instituutin, Turun AMK:n, Turun musiikkijuhlien ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kanssa.