Muuta tekstin kokoa:

Uutiset

28.3.2024 10.14

Piilotimme kolme pääsiäismunaa nettisivuillemme. 

Lähde seikkailemaan sivuillamme ja etsi kolme värikästä pääsiäismunaa. Kerro meille, mistä löysit piilotetut munat ja jätä yhteystietosi, niin osallistut konserttilippujen arvontaan. Arvonta suoritetaan kaikkien 3.4. mennessä vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken. Hauskaa jahtia!

19.3.2024 15.25

Turun konserttitalo laajentaa Föli-yhteistyötä sisällyttämällä edestakaisen paikallisliikenteen matkalipun kaikkiin Konserttitalossa järjestettäviin pääsymaksullisiin tapahtumiin. Samoin vaatesäilytysmaksu sisältyy jatkossa kaikkiin Konserttitaloon myytyihin pääsylippuihin. 

Aikaisemmin Föli-ominaisuus on jo sisältynyt Turun filharmonisen orkesterin konserttilippuihin. 

Lippu on voimassa bussilippuna Föli-linjoilla 3 h ennen ja 2 h jälkeen tapahtuman. 

Föli-yhteistyön laajentamisen taustalla on ympäristövastuullisuus. Yksi keino pienentää tapahtumien hiilijalanjälkeä on kiinnittää huomiota kulkuneuvoihin, joilla tapahtumiin saavutaan. Konserttitalo haluaa kannustaa asiakkaitaan joukkoliikenteen pariin tarjoamalla asiakkaille maksuttoman matkalipun Konserttitalon tapahtumiin ja sieltä kotiin. 

12.3.2024 13.20

Turun filharmonisen orkesterin konsertissa torstaina 14.3. klo 19 Konserttitalossa on luvassa Coplandin, Sibeliuksen ja Góreckin musiikkia. Illan johtaa kapellimestarilupaus Erle Kont. Kont on johtanut useita suomalaisorkestereita, ja on nykymusiikkiorganisaatio Tartu Soundin (2017) perustaja ja taiteellinen johtaja. Konsertti on Kontin Sibelius-Akatemian diplomikonsertti.

Konsertti alkaa Aaron Coplandin teoksella Appalakkien kevät. Toiveikas Appalakkien kevät kertoo tarinaa uudisasukkaista ja haasteiden päihittämisestä. Samalla musiikissa voi kuulla, miten talvi vaihtuu kevääksi. Väliajan jälkeen myös Jean Sibeliuksen rakastetun toisen sinfonian valoisuus vakuuttaa toiveikkuudellaan. 

Teosten välissä kilpailuvoittaja Irina Zahharenkova esittää Henryk Góreckin vuonna 1980 valmistuneen cembalokonserton. Teos on yhdeksän minuutin tauoton ja hypnoottinen kokonaisuus, joka pitää kuulijan otteessaan. Konsertto on teräväsärmäinen ja sen ilmaisu perustuu toisteiseen tekniikkaan. Irina Zahharenkova konsertoi pianistina, cembalistina ja fortepianonsoittajana. Zahharenkova on saanut Viron Kulttuurirahaston Musiikkirahaston vuosipalkinnon vuonna 2020 korkeatasoisesta kansainvälisestä konsertoimisesta sekä J. S. Bachin teosten loistavasta ja persoonallisesta tulkinnasta.

Lue lisää ja osta liput

11.3.2024 15.46

Lasten musiikkijuhlia vietetään Turussa 16.–24.3.2024. Luvassa on runsaasti iloisia lastenkonsertteja, joissa pääsee tutustumaan monipuolisesti eri soittimiin. Samalla käynnistyy Turun konservatorion hakuaika musiikkiharrastukseen. Hevisaurus ja Turun filharmoninen orkesteri esiintyvät yhdessä 22.–23.3.

Lasten musiikkijuhlat käynnistyvät lauantaina 16.3., jolloin Musiikkitalon Hra Principale tarjoilee hauskan tuokion otsikolla "Herra Urkupillin matkassa" Martinkirkossa klo 10 ja 11.30 yhdessä urkuri Julia Tammisen kanssa. Samana päivänä Mestarinkadun koulutalolla vietetään Musiikillista puuhapäivää klo 12–15. Maestro Markus ja Fiktio Fakta isännöivät tapahtumaa, jossa luvassa on mm. avoimet muskarit, orkesteriesityksiä, junioribändin, kitaristien ja kanteleensoittajien konsertit. Soittimiin pääsee tutustumaan kokeilupajoissa, joka on oivallinen tilaisuus musiikista kiinnostuneelle lapselle, joka ei vielä ole osannut päättää mitä soitinta haluaisi soittaa. Samaan aikaan Hansakorttelissa klo 13 ja 15 Avajaisiloittelussa esiintyy Turun konservatorion Pig Pop Band Carlos d'l Puerton luotsauksessa.

Alueen kitaristeja yhteen kokoava Suuri Kitaraorkesteri konsertoi 10-vuotisjuhlansa merkeissä Sigyn-salissa sunnuntaina klo 16. Noin sata kitaristia aloittelijoista ammattilaisiin esittää varta vasten tälle kokoonpanolle sovitettua musiikkia. Soitinkuvassa kuullaan myös kontrabassokitaroiden tummaa samettia ja oktaavikitaroiden helinää.

Maanantaina 18.3. Sigyn-salissa on luvassa kaksi puhallinorkesterikonserttia. Aamun koululaiskonsertissa klo 10 esiintyvät Aura Youth Wind Band yhdessä Salon musiikkiopiston puhaltajien kanssa. Illalla klo 18 Aura Wind Bandin konsertissa kuullaan Prokofjevin Pekka ja Susi sekä selvitetään miten Mikki Hiiren käy pelottavan Meripeikon ja uneliaan Vuorenpeikon kanssa!

Laivaston soittokunnan vaskikvintetin päräyttävässä lastenkonsertissa soivat tutut lastenlaulut ja animaatioiden tunnarit Seikkiksen Timantti-teatterissa ti 19.3. klo 10. Keskiviikkona 20.3. Sigyn-saliin saadaan vieraita Varissuolta kun V.I.P.-orkesteri soittaa Aura Junior Wind Bandin kanssa tuttuja tunnareita ja pop-musiikin parhaimmistoa klo 18.

Torstai-illan toivotuissa Sigyn-salissa 21.3. klo 18 esiintyvät Turun konservatorion kuorot Lauluaakkoset, Pikkurella ja Auriella. Ohjelmassa on lastenlauluja ja iskelmiä tuoreina sovituksina useilta vuosikymmeniltä.

Jurahevi ja sinfoniaorkesteri soivat ensimmäistä kertaa yhdessä, kun koko perheen suosikkiyhtye Hevisaurus ja Turun filharmoninen orkesteri lyöttäytyvät yhteen. Kaksi konserttia pe 22.3. klo 18 ja la 23.3. klo 15 ovat jo täynnä, ja suuren suosion vuoksi myynnissä on kolmas konsertti lauantaina 23.3. klo 12. Lisäksi konsertista järjestetään viisi päiväesitystä koululais- ja päiväkotiryhmille. Hevisaurus syntyi vuonna 2009 ajatuksesta tehdä laadukasta hevimusiikkia lapsille ja lapsenmielisille. Konserteissa Hevisauruksen hitit soivat kapellimestari Perttu Vänskän sovituksina.

Lauantaina 23.3. klo 13 Konserttitalolla järjestetään Pikkusaurusten taidetempaus. Tapahtumassa esitellään taideharrastuksia, ja erilaiset työpajat kutsuvat taiteilemaan. Myynnissä on myös Hevisaurus-fanituotteita sekä Konserttitalon kahvion herkkuja isoille ja pienille dinoille.

Pianistit tempaisevat juhlilla lauantaina 23.3. Sigyn-salissa klo 13–18. Puolen tunnin välein alkavissa minikonserteissa kuullaan jättikimara etydeitä. Etydi on kappale, jossa hajoitellaan jotain tiettyä soittotekniikkaan liittyävää asiaa. Samalla etydit ovat elävää ja monipuolista musiikkia.

Taiteen perusopetuksen bändit esiintyvät Sigyn-salissa su 24.3. klo 14 alkaen seitsemän yhtyeen Bändikavalkadissa. Tarjolla on menoa ja meininkiä sekä monipuolinen kattaus rytmimusiikkia. Samaan aikaan klo 14 Turun linnassa luvassa on Prinssin taikasormus, joka on Turun vanha musiikki ry:n vauhdikas esitys. Historiallisin soittimin ja nukkeatterin keinoin kerrotan tarina prinssistä, joka saa omakseen taikasormuksen.

Tule mukaan!

5.3.2024 12.29

Turun filharmonisen orkesterin konserttimestarit Matti Koponen ja Philip Zuckerman ovat rakentaneet kuulijoille klassisen musiikin hittejä täynnä olevan ohjelman. Koponen ja Zuckerman johtavat ja myös juontavat illan. Konsertissa perjantaina 8.3. klo 18 Konserttitalossa kuullaan Max Richterin, Alfred Schnittken, Johann Sebastian Bachin, Arvo Pärtin, Wolfgang Amadeus Mozartin, Ludwig van Beethoven sekä Joseph Haydnin musiikkia.

Ennen konserttia Turun konservatorion oppilaat esittävät illan sinfoniakonserttiin siivittävää musiikkia. Pieni alkusoitto -tilaisuus alkaa klo 17.15 ja on avoin konserttivieraille.

Konsertin ohjelma vie kuulijaa tyylistä ja vuosisadasta toiseen. Illan alussa kuullaan Bachia ja barokin mukaelmia. Bachin suosituista Brandenburgilaisista konsertoista kuullaan kolmas. Richteriltä kuullaan Vivaldi-mukaelmasta The Four Seasons Recomposed osa Kevät. Teos on nimensä mukaisesti "uudelleensävelletty Neljä vuodenaikaa". Richter on yksi sukupolvensa merkittävimmistä säveltäjistä. Schnittken vuonna 1985 sävelletty Concerto grosso nro 3 lainaa tyyliä Bachilta. Pärtiltä mukaan on valikoitunut Cantus in memoriam Benjamin Britten.

Väliajan jälkeen Koponen ja Zuckerman johdattavat yleisön wieniläisklassismin pariin. Mozartin alkusoitto oopperasta Figaron häät ja Beethovenin 7. sinfonian Allegretto-osa kuuluvat säveltäjien kuuluisimpien ja kuunnelluimpien teosten joukkoon. Konsertin päättää Haydnin 8. sinfonia, lisänimeltään ”Le soir”.

Lue lisää ja osta liput

20.2.2024 13.07

Hittejä Bachista Beethoveniin konserttimestareiden johdolla

Hyppää sävelten vuoristoradan kyytiin! Konserttimestarit Matti Koponen ja Philip Zuckerman ovat rakentaneet kerroksellisen ohjelman, joka vuoristoradan tavoin vie kuulijaa tyylistä ja vuosisadasta toiseen. Ohjelmassa on hittejä Bachin Brandenburgilaisesta konsertosta Beethovenin 7. sinfonian kuuluisaan Allegretto-osaan ja Mozartin Figaron häiden alkusoitosta Richterin Vivaldi-mukaelmaan The Four Seasons Recomposed sekä paljon muuta. Konserttimestarit johtavat ja myös juontavat illan! Perjantaina 8.3. klo 18 Konserttitalossa.

Lue lisää
Osta liput

Täysillä soiva cembalokonsertto

Henryk Góreckin cembalokonsertto on yhdeksän minuutin tauoton tykitys, joka pitää otteessaan. Muista hengittää kuuntelun lomassa! Solistiksi saapuu loistava Irina Zahharenkova. Illan päättää Sibeliuksen rakastettu toinen sinfonia, jonka valoisuus vakuuttaa toiveikkuudellaan. To 14.3. klo 19 Konserttitalossa.

Lue lisää
Osta liput

Klassista Raatihuoneella

Jousikvintetin iltapäiväkarkeloissa musiikista villiinnytään arvokkaan klassisesti. Vanhalla Raatihuoneella historian voi aistia. Brahmsin kvintetto rakentaa harmonioita ja melodioita romanttisen runsaasti. Mozartin kvintetto on tyyntä, kaunista ja arjen yläpuolella leijailevaa. Su 24.3. klo 15 Vanhalla Raatihuoneella.

Lue lisää
Osta liput

Pääsiäisoratorio pitkäperjantaina

Pitkäperjantain konsertissa kuullaan Pekka Kostiaisen menestystä niittänyt pääsiäisoratorio. Teos alkaa dramaattisella kiirastorstain messulla, jatkuu synkkätunnelmaisella pitkäperjantain sanajumalanpalveluksella ja päättyy riemukkaaseen pääsiäismessuun. Oratorio pääsee oikeuksiinsa Ville Matvejeffin ja ansioituneiden solistien tulkintana. Pe 29.3. klo 18 Tuomiokirkossa.

Lue lisää
Osta liput

Juhiksen salonki

TFO:n pitkäaikainen, turkulaisyleisön rakastama konserttimestari Juha-Pekka Vikman eli Juhis on suunnitellut kamarimusiikki-iltapäivän ohjelman. Alfred Schnittken, Wolfgang Amadeus Mozartin ja Dmitri Šostakovitšin taidonnäytteet soivat Turun linnan tunnelmallisessa miljöössä su 7.4. klo 15.

Lue lisää
Osta liput

Myrskyloitsu

Tüürin näyttävä teos ”myrskyloitsu” vie uusiin sävelmaisemiin. Mishka Rushdie Momen, yksi kiinnostavimmista uusista brittipianisteista, kaivaa teoksista niiden ytimen esille ja tulkitsee Mozartin A-duurikonserton. Lopuksi Dvořákin 9. sinfonia heijastaa sävelissään Pohjois-Amerikan eli uuden maailman ihmeitä. To 11.4. klo 19 ja pe 12.4. klo 18 Konserttitalossa.

Lue lisää
Osta liput

Thereminin supertähti Carolina Eyck

Taianomaisen thereminin supertähti Carolina Eyck saapuu Turkuun. Kalevi Ahon Eyckille omistettu konsertto hakee inspiraationsa Lapin mystisen luonnon kahdeksasta vuodenajasta. Päävierailija Christian Kluxenin johtama konsertti on täydellinen seikkailunjanoisille musiikinystäville ja lisäksi kuullaan Messiaenin ja Bartókin musiikkia. To 18.4. klo 19 Konserttitalossa.

Lue lisää
Osta liput
 

5.2.2024 12.45

Hemmottele ystävää yhteisellä konserttielämyksellä.

Turun filharmoninen orkesteri tarjoaa ystävänpäiväetuna kaksi lippua yhden hinnalla Värikylläistä virtuositeettia -konsertteihin 15.‒16.2.2024.

Etu on voimassa 16.2. asti koodilla "tfokaveri". Etu koskee normaalihintaisia (29,50€) lippuja. 

Osta liput ystävänpäivähintaan

Konserttitalokassi etuhintaan ystävänpäivänä

Turun konserttitalon 70-vuotisjuhlavuoden kassin voi ostaa 16.2. asti etuhintaan kaksi kassia 14 euroa (norm. 10 euroa / kassi). Kassi on myynnissä Konserttitalon lipunmyynnissä. 
 

1.2.2024 10.34

Turun filharmonisen orkesterin Katedraali soi -festivaalin konsertissa kuullaan ranskalaisia impressionisteja, ja luvassa on herkkiä vaikutelmia, tuokiokuvauksia sekä heleitä sointivärejä. Torstain 8.2. klo 19 konsertin johtaa Edward Ananian-Cooper ja solistina on sopraano Iida Antola.

Claude Debussyn Faunin iltapäivä aloittaa illan. Teos tunnetaan etenkin kuulaasta poikkihuilusoolostaan. Seuraavaksi kuultava Maurice Ravelin Le Tombeau de Couperin on sävelletty kunnianosoitukseksi Ravelin 1. maailmansodassa kuolleille ystäville. Musiikki on puhdashenkistä, ja Ravelia pidetään Debussyn rinnalla musiikin impressionismin keskeisenä nimenä.

Konsertin päätösnumerona ja illan solistiteoksena Iida Antola tulkitsee Olivier Messiaenin yhdeksänosaisen laulusarjan Poèmes pour Mi. Laulusarjan innoittajana on ollut Messiaenin rakkaus hänen ensimmäiseen vaimoonsa, viulisti ja säveltäjä Claire Delbos'hon, jonka lempinimi otsikon "Mi" oli. Teosta hallitsee kuulaan kaunis, usein salaperäinenkin sointimaailma, jota vasten sopraanon melodiat piirtyvät. Poèmes on sävelletty Messiaenin omiin Vanhan testamentin teksteihin pohjautuviin runoihin. 

- Olen Messiaenin musiikin suuri ystävä ja levytimme juuri pianisti Kirill Kozlovskin kanssa hänen laulusarjansa Chants de terre et de ciel. Messiaen sävelsi Katedraali soissa kuultavan laulusarjan Poèmes pour Mi lahjaksi vaimolleen, ja sarja on saanut inspiraationsa nuoren parin rakkaudesta, avioliitosta ja elämästä kristittynä, Antola kertoo.

Iida Antola palkittiin 1. palkinnolla vuonna 2023 Lappeenrannan valtakunnallisessa laulukilpailussa. Antola työskentelee pääasiassa oopperalaulajana, mutta on myös koulutettu pianisti, palkittu kuoronjohtaja ja julkaistu säveltäjä. Antolalla on myös laaja oratorio- ja konserttiohjelmisto, ja hän on kokenut nykymusiikin esittäjä.

- Messiaenin lisäksi rakastan edelleen Ravelin ja Debussyn ja heidän aikalaistensa musiikkia, ja erityisesti ihailen, miten hienoja nykysäveltäjiä Ranskasta löytyy, Antola sanoo.

Edward Ananian-Cooper on australialainen kapellimestari, joka asuu Euroopassa ja työskentelee tällä hetkellä kuoronjohtajana Hollannin kansallisoopperassa Amsterdamissa. Orkesterinjohtajana hän on konsertoinut Suomessa Tapiola Sinfoniettan, Turun filharmonisen orkesterin, Oulu Sinfonian ja Suomalaisen barokkiorkesterin kanssa. 

Osta liput ja lue lisää

 

30.1.2024 13.12

Katedraali soi ranskalaisittain torstaina 8.2. klo 19 Tuomiokirkossa. Konsertissa kuullaan ranskalaisia impressionisteja, ja luvassa on herkkiä vaikutelmia, tuokiokuvauksia sekä heleitä sointivärejä. Illan johtaa Edward Ananian-Cooper ja sopraano Iida Antola tulkitsee Olivier Messiaenin laulusarjan Poèmes pour Mi. Lue, mitä Antola kertoo laulusarjasta ja suhteestaan ranskalaiseen musiikkiin.

Miten valitsit esittää Messiaenin teoksen, mikä laulusarjassa puhuttelee sinua?

- Olen suuri Messiaenin musiikin suuri ystävä ja levytimme juuri pianisti Kirill Kozlovskin kanssa hänen laulusarjansa "Chants de terre et de ciel" (1939). Sarjan laulut kuvaavat Jumalan rakkauden ilmentymistä Messiaenin avioliitossa viulisti-säveltäjä Claire Delbos'in kanssa ja heidän esikoisensa Pascalin syntymässä.

Messiaen sävelsi laulusarjan Poèmes pour Mi (1936-1937) muutamaa vuottaa aiemmin lahjaksi vaimolleen ja sarja on saanut inspiraationsa niinikään nuoren parin rakkaudesta, avioliitosta ja elämästä kristittynä. Viimeinen isoista laulusarjoista on Harawi (1945), jonka Messiaen sävelsi ikään kuin jäähyväisenä Clairelle, joka sairastui varhaisiän dementiaan toisen maailmansodan aikana ja joutui laitoshoitoon neljänkymmenen vuoden iässä. Messiaen ei sen jälkeen säveltänyt enää lauluja, hän assosioi lauluäänen instrumenttina niin vahvasti ensimmäiseen vaimoonsa.

Heidän rakkaustarinansa on mielestäni koskettava ja minusta tapa, jolla Messiaen kuvaa rakkauden ja avioliiton pyhyyttä on asia, jota monet kenties vierastavat tänä päivänä, mutta minua se taas kiehtoo. Tuntui erittäin sopivalta esittää tämä laulusarja oman aviomieheni, kapellimestari Edward Ananian-Cooperin kanssa ja vieläpä kirkossa. Olemme erittäin iloisia, että Turun filharmoninen orkesteri tarttui haasteeseen.

Millainen on oma suhteesi ranskalaiseen musiikkiin?

- Rakkauteni ranskalaiseen musiikkiin sai minut hakemaan Erasmus-vaihtoon Lyonin CNSMD-konservatorioon 21-vuotiaana. Se oli vuosi, joka muutti koko elämäni: rakastuin ranskalaiseen kulttuuriin, arkkitehtuuriin, ruokaan ja ihmisiin. Puhun sujuvaa ranskaa ja teen siellä mielelläni töitä aina tilaisuuden tullen.

Edwardilla on myös sukulaisia Ranskassa, joten myös sitä kautta meillä on maahan vahva side, ja asuimmekin siellä hiljattain muutaman vuoden. Messiaenin lisäksi rakastan edelleen Ravelin ja Debussyn ja heidän aikalaistensa musiikkia, mutta erityisesti ihailen miten hienoja nykysäveltäjiä Ranskasta löytyy, kuten esimerkiksi Tristan Murail. Miellän myös Kaija Saariahon tyyliltään ranskalaiseksi säveltäjäksi, hän vaikutti siellä niin pitkään.

29.1.2024 17.24

Turun filharmonisen orkesterin helmikuu alkaa italialaisella musiikilla. Torstaina 1.2. klo 19 Konserttitalossa on luvassa Giacomo Puccinin, Amilcare Ponchiellin, Giuseppe Verdin ja Ottorino Respighin parhaita teoksia. Konsertin johtaa ensi kertaa Turussa vieraileva Fabien Gabel.

Illan teokset ovat kuin musiikkipostikortteja suoraan Roomasta. Puccinilta ja Verdiltä kuullaan ylenpalttista oopperaa, ja nuoteista rakkautta, epätoivoa, juonitteluja ja tunnemyrskyjä. Ohjelmassa on Puccinin Intermezzo oopperasta Manon Lescaut ja Verdin Balettimusiikki oopperasta Macbeth. Ponchiellin Elegia ja Puccinin Preludio sinfonico ovat puolestaan välähdyksiä italialaiseen sielunmaisemaan. Väliajan jälkeen Respighin teokset Fontane di Roma ja Pini di Roma kertovat Rooman suihkulähteistä ja katukuvan pinjoista.

Pariisissa musiikkiperheeseen syntynyt Fabien Gabel nousi kansainväliseen tietoisuuteen vuonna 2004 voitettuaan Donatella Flick -kapellimestarikilpailun. Hänet on vastikään nimitetty Tonkünstler-Orchesterin musiikinjohtajaksi, ja tehtävä alkaa kaudella 2025/2026. Gabel on luonut korkean tason kansainvälisen uran esiintyen muun muassa Lontoon filharmonisen orkesterin, Orchestre National de Francen, NDR Elbphilharmonie Orchesterin, Chicagon sinfoniaorkesterin ja Melbournen sinfoniaorkesterin kanssa.

Osta liput ja lue lisää