Muuta tekstin kokoa:

Uutiset

11.4.2024 15.43

Carolina Eyck on laajalti tunnustettu maailman johtavaksi thereminvirtuoosiksi. Eyck esiintyy Turussa kahdessa konsertissa: keskiviikkona 17.4. Sibelius-museossa ja torstaina 18.4. Konserttitalossa Turun filharmonisen orkesterin kanssa.

Carolina Eyck kehitti oman, tarkan kahdeksan sormen soittotekniikkansa 16-vuotiaana ja julkaisi ensimmäisen laajan theremin-menetelmäkirjan The Art of Playing the Theremin. Nykyään hänen menetelmäänsä käyttävät thereministit ympäri maailmaa, ja menetelmä on mullistanut soittimen soittotavan. Eyck on esiintynyt konserttisaleissa ympäri maailmaa ja julkaissut useita albumeja. Hän pitää säännöllisesti theremin-työpajoja, luentoja ja mestarikursseja. Taianomainen theremin on elektroninen soitin, jota soitetaan ilman fyysistä kosketusta.

Eyck esiintyy Turussa kahdessa konsertissa. Keskiviikkona 17.4. klo 19 hän esiintyy Sibelius-museon Sibbe Live! -sarjassa yhdessä helsinkiläisen pianistin Miika Vintturin kanssa. Konsertin ohjelmassa on tunnettuja klassisia kappaleita, jazzstandardeja sekä thereminklassikoita. Musisoinnin lomassa Eyck kertoo myös soittimen historiasta ja toimintaperiaatteista.

Torstaina 18.4. klo 19 Eyck esiintyy Turun filharmonisen orkesterin solistina Konserttitalossa. Ohjelmassa on 75 vuotta keväällä täyttäneen Kalevi Ahon konsertto Kahdeksan vuodenaikaa thereminille ja orkesterille. Teos on Eyckille sävelletty, ja se hakee inspiraationsa Lapin mystisestä luonnosta. TFO:n päävierailija Christian Kluxenin johtamassa konsertissa kuullaan lisäksi Olivier Messiaenin Les offrandes oubliées sekä Béla Bartókin Konsertto orkesterille. Konsertti lähetetään myös suorana, maksuttomana verkkokonserttina osoitteesta tfo.fi/live.

Ennen konserttia käännetään katse säveltäjä Kalevi Ahoon, hänen elämäntyöhönsä sekä viime syksynä ilmestyneeseen elämäkertaan ”Maailma on musiikissa”. Erkki Liikanen haastattelee Kalevi Ahoa sekä kirjan kirjoittanutta tietokirjailija Hannu Lahtosta torstaina 18.4. klo 17.30 Konserttitalossa. Kirja on illan aikana ostettavissa omistuskirjoituksin.

Kalevi Ahon juhlintaa kamarimusiikkikonsertissa

Lauantaina 20.4. klo 15 Sibelius-museossa on luvassa lisää säveltäjä Kalevi Ahon musiikkia. Kamarimusiikki-iltapäivässä kuullaan Ahon säveltämän Solo XVIII tuuballe kantaesitys. Teoksen kantaesittää Nicolas Indermühle. Lisäksi kuullaan Ahon jousikvartetto nro 4 sekä klassisromanttista kvintettokirjallisuutta, Franz Schubertin Quartettsatz. Konsertissa esiintyvät Indermühlen lisäksi Marjaana Holva, viulu, Susanna Suorttanen, viulu, Sauli Kulmala, alttoviulu sekä Larimatti Punelpuro, sello. TFO:n kamarimusiikkikonsertti järjestetään yhteistyössä Sibelius-museon kanssa.

10.4.2024 15.36

Suosikkisinfonia ”Uudesta maailmasta”

Mishka Rushdie Momen, yksi kiinnostavimmista uusista brittipianisteista, kaivaa teoksista niiden ytimen esille, ja A-duurikonsertto on Mozart-ilottelua parhaimmillaan. Anu Talin konsertissa kuullaan myös Tüürin näyttävä teos ”myrskyloitsu” ja Dvořákin suosikkisinfonia ”Uudesta maailmasta”. To 11.4. klo 19 ja pe 12.4. klo 18 Konserttitalossa.

Taianomaisen thereminin supertähti Carolina Eyck Turkuun

Tule kuuntelemaan thereminvirtuoosia! Carolina Eyck on laajalti tunnustettu maailman johtavaksi thereminvirtuoosiksi. Hän on kehittänyt omintakeista soittotekniikkaansa ja julkaissut useita albumeja. Eyck saapuu TFO:n solistiksi tulkitsemaan Kalevi Ahon konserton Kahdeksan vuodenaikaa. Ahon Eyckille omistettu teos hakee inspiraationsa Lapin mystisestä luonnosta. Päävierailija Christian Kluxenin johtama konsertti on täydellinen seikkailunjanoisille musiikinystäville, ja illan aikana kuullaan lisäksi Messiaenin Les Offrandes oubliées ja Bartókin konsertto orkesterille. Torstaina 18.4. klo 19 Konserttitalossa.

Kalevi Aho 75

Säveltäjä Kalevi Ahon kamarimusiikki-iltapäivään mahtuu säveltäjän neljäs jousikvartetto sekä kantaesitettävä sooloteos tuuballe. Ohjelmassa kuullaan lisäksi klassisromanttista kvintettokirjallisuutta ja päivänsankarin juhlapuhe. Konsertti järjestetään yhteistyössä Sibelius-museon kanssa lauantaina 20.4. klo 15.

Pohjoisia väreitä

Emilia Hoving ja Amalie Stalheim tarttuvat skandinaaviseen ohjelmistoon ja herättävät sen loistoonsa. Munktellin Bränningar on kuvailevaa ja dramaattista musiikkia. Hillborgin sellokonserton sävelväreet ovat herkkiä kuin pohjoisen taivaan revontulet. Nielsenin viides sinfonia tuulettaa konserttisalia pohjoismyrskyn voimalla.  Pe 26.4. klo 18 Konserttitalossa.

Vappukonsertti: Mancini 100!

Turun filharmonisen orkesterin ja Turku Jazz Orchestran yhteinen vappukonsertti tarjoilee kuulijoilleen herkullisimmat palat säveltäjämestari Henry Mancinin tuotannosta. Mancinin syntymän 100-vuotisjuhlan kunniaksi tunnetuimmat, nautittavimmat sekä koskettavimmat melodiat kuullaan uusina mehevinä versioina. Ke 1.5. klo 15 Konserttitalossa.

Toukokuista kamarimusiikkia

Regerin kaunis serenadi aloittaa illan, joka keskittyy huilulle sävellettyyn kamarimusiikkiin. Ohjelmaan kuuluu myös Villa-Lobosin huilun ja sellon toisiaan täydentävään sointiin keskittyvä teos, Deviennen valoista kvartetto sekä Fagerlundin Oceano. Su 5.5. klo 18 Sibelius-museossa.

Arrivederci!

Arrivederci, nämä ovat kevätkauden sinfoniset jäähyväiset! Laura Mikkola saapuu Ravelin jazzvivahteisen pianokonserton solistiksi. Häikäisevän hauska konsertto ei genrerajoille kumartele. Konsertin lopuksi ilotellaan Mendelssohnin Italialaisella sinfonialla. To 16.5. klo 19 Konserttitalossa.

10.4.2024 15.16

Vappukonsertti: Mancini 100!

Turun filharmonisen orkesterin ja Turku Jazz Orchestran yhteinen vappukonsertti tarjoilee kuulijoilleen herkullisimmat palat säveltäjämestari Henry Mancinin tuotannosta. Mancinin syntymän 100-vuotisjuhlan kunniaksi tunnetuimmat, nautittavimmat sekä koskettavimmat melodiat kuullaan uusina mehevinä versioina. Vapunpäivänä 1.5. klo 15 Konserttitalossa.

Yhdistä konserttiin vappuherkuttelua

Konserttitalo Cateringin kalalautanen tarjoillaan ennen konserttia klo 14–15. 
Annos sisältää uuden sadon perunaa, graavilohta, mattjessilliä ja sillitartar, kananmunaa ja mätimoussea, punasipulia ja tillismetanaa, saaristolaisleipää.

ars_musican_vappu_banneri_851x315.png
 

Talolla tapahtuu jo aattona: Ars Musican vapun aloitus

Ars Musican perinteisessä vapun aloituksessa tiistaina 30.4. klo 15.30–17.00 on luvassa musiikkiesityksiä, kuohuvaa, pientä purtavaa sekä iloista seurustelua vapun alkajaisiksi. Juhlatunnelmaa ovat luomassa Juha-Pekka Vikmanin jousikvintetti, Kaisa Kraft, Nicholas Söderlund, Reino Kotaviita, sekä Ars Musican mieskvartetti. 

28.3.2024 11.09

Elokuvien ikiaikaiset riitapukarit, protagonistit ja antagonistit, hyvikset ja pahikset, jedit ja sithit, oikeuden puolustajat ja kaaoksen kannattajat, kohtaavat Turun filharmonisen orkesterin konserteissa torstaina 14.11. klo 19 ja perjantaina 15.11. klo 18 Konserttitalossa. Syksyn eeppisimmän konsertin lipunmyynti on alkanut.  

Konserteissa kuullaan monipuolisesti musiikkia seikkailu-, toiminta- ja fantasiaelokuvista, ja jännitystä nostattavat muun muassa Game of Thronesista, Captain Marvelista, Gladiatorista, Nälkäpelistä ja Star Warsista tutut teemat. Kapellimestarikorokkeelle nousee ruotsalainen kapellimestari Gudrun Dahlkvist, jonka ura on kovassa nousukiidossa. Solistina laulaa ooppera- ja konserttilavoja toisensa jälkeen valloittava sopraano Marika Hölttä ja juontajana toimii muun muassa kirjailijana ja radiotoimittajana tunnettu Johanna Koljonen. Konsertti toteutetaan yhteistyössä ruotsalaisen ohjelmatoimisto The Concert Factoryn kanssa, ja tuotannosta järjestetään marraskuussa esityksiä myös koululaisryhmille ja Taidetestaajille.  

Turun filharmonisen orkesterin syyskauden ohjelmisto julkaistaan kokonaisuudessaan ja liput tulevat myyntiin keskiviikkona 17.4. klo 12. 

Lue lisää ja osta liput

28.3.2024 10.14

Piilotimme kolme pääsiäismunaa nettisivuillemme. 

Lähde seikkailemaan sivuillamme ja etsi kolme värikästä pääsiäismunaa. Kerro meille, mistä löysit piilotetut munat ja jätä yhteystietosi, niin osallistut konserttilippujen arvontaan. Arvonta suoritetaan kaikkien 3.4. mennessä vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken. Hauskaa jahtia!

19.3.2024 15.25

Turun konserttitalo laajentaa Föli-yhteistyötä sisällyttämällä edestakaisen paikallisliikenteen matkalipun kaikkiin Konserttitalossa järjestettäviin pääsymaksullisiin tapahtumiin. Samoin vaatesäilytysmaksu sisältyy jatkossa kaikkiin Konserttitaloon myytyihin pääsylippuihin. 

Aikaisemmin Föli-ominaisuus on jo sisältynyt Turun filharmonisen orkesterin konserttilippuihin. 

Lippu on voimassa bussilippuna Föli-linjoilla 3 h ennen ja 2 h jälkeen tapahtuman. 

Föli-yhteistyön laajentamisen taustalla on ympäristövastuullisuus. Yksi keino pienentää tapahtumien hiilijalanjälkeä on kiinnittää huomiota kulkuneuvoihin, joilla tapahtumiin saavutaan. Konserttitalo haluaa kannustaa asiakkaitaan joukkoliikenteen pariin tarjoamalla asiakkaille maksuttoman matkalipun Konserttitalon tapahtumiin ja sieltä kotiin. 

12.3.2024 13.20

Turun filharmonisen orkesterin konsertissa torstaina 14.3. klo 19 Konserttitalossa on luvassa Coplandin, Sibeliuksen ja Góreckin musiikkia. Illan johtaa kapellimestarilupaus Erle Kont. Kont on johtanut useita suomalaisorkestereita, ja on nykymusiikkiorganisaatio Tartu Soundin (2017) perustaja ja taiteellinen johtaja. Konsertti on Kontin Sibelius-Akatemian diplomikonsertti.

Konsertti alkaa Aaron Coplandin teoksella Appalakkien kevät. Toiveikas Appalakkien kevät kertoo tarinaa uudisasukkaista ja haasteiden päihittämisestä. Samalla musiikissa voi kuulla, miten talvi vaihtuu kevääksi. Väliajan jälkeen myös Jean Sibeliuksen rakastetun toisen sinfonian valoisuus vakuuttaa toiveikkuudellaan. 

Teosten välissä kilpailuvoittaja Irina Zahharenkova esittää Henryk Góreckin vuonna 1980 valmistuneen cembalokonserton. Teos on yhdeksän minuutin tauoton ja hypnoottinen kokonaisuus, joka pitää kuulijan otteessaan. Konsertto on teräväsärmäinen ja sen ilmaisu perustuu toisteiseen tekniikkaan. Irina Zahharenkova konsertoi pianistina, cembalistina ja fortepianonsoittajana. Zahharenkova on saanut Viron Kulttuurirahaston Musiikkirahaston vuosipalkinnon vuonna 2020 korkeatasoisesta kansainvälisestä konsertoimisesta sekä J. S. Bachin teosten loistavasta ja persoonallisesta tulkinnasta.

Lue lisää ja osta liput

11.3.2024 15.46

Lasten musiikkijuhlia vietetään Turussa 16.–24.3.2024. Luvassa on runsaasti iloisia lastenkonsertteja, joissa pääsee tutustumaan monipuolisesti eri soittimiin. Samalla käynnistyy Turun konservatorion hakuaika musiikkiharrastukseen. Hevisaurus ja Turun filharmoninen orkesteri esiintyvät yhdessä 22.–23.3.

Lasten musiikkijuhlat käynnistyvät lauantaina 16.3., jolloin Musiikkitalon Hra Principale tarjoilee hauskan tuokion otsikolla "Herra Urkupillin matkassa" Martinkirkossa klo 10 ja 11.30 yhdessä urkuri Julia Tammisen kanssa. Samana päivänä Mestarinkadun koulutalolla vietetään Musiikillista puuhapäivää klo 12–15. Maestro Markus ja Fiktio Fakta isännöivät tapahtumaa, jossa luvassa on mm. avoimet muskarit, orkesteriesityksiä, junioribändin, kitaristien ja kanteleensoittajien konsertit. Soittimiin pääsee tutustumaan kokeilupajoissa, joka on oivallinen tilaisuus musiikista kiinnostuneelle lapselle, joka ei vielä ole osannut päättää mitä soitinta haluaisi soittaa. Samaan aikaan Hansakorttelissa klo 13 ja 15 Avajaisiloittelussa esiintyy Turun konservatorion Pig Pop Band Carlos d'l Puerton luotsauksessa.

Alueen kitaristeja yhteen kokoava Suuri Kitaraorkesteri konsertoi 10-vuotisjuhlansa merkeissä Sigyn-salissa sunnuntaina klo 16. Noin sata kitaristia aloittelijoista ammattilaisiin esittää varta vasten tälle kokoonpanolle sovitettua musiikkia. Soitinkuvassa kuullaan myös kontrabassokitaroiden tummaa samettia ja oktaavikitaroiden helinää.

Maanantaina 18.3. Sigyn-salissa on luvassa kaksi puhallinorkesterikonserttia. Aamun koululaiskonsertissa klo 10 esiintyvät Aura Youth Wind Band yhdessä Salon musiikkiopiston puhaltajien kanssa. Illalla klo 18 Aura Wind Bandin konsertissa kuullaan Prokofjevin Pekka ja Susi sekä selvitetään miten Mikki Hiiren käy pelottavan Meripeikon ja uneliaan Vuorenpeikon kanssa!

Laivaston soittokunnan vaskikvintetin päräyttävässä lastenkonsertissa soivat tutut lastenlaulut ja animaatioiden tunnarit Seikkiksen Timantti-teatterissa ti 19.3. klo 10. Keskiviikkona 20.3. Sigyn-saliin saadaan vieraita Varissuolta kun V.I.P.-orkesteri soittaa Aura Junior Wind Bandin kanssa tuttuja tunnareita ja pop-musiikin parhaimmistoa klo 18.

Torstai-illan toivotuissa Sigyn-salissa 21.3. klo 18 esiintyvät Turun konservatorion kuorot Lauluaakkoset, Pikkurella ja Auriella. Ohjelmassa on lastenlauluja ja iskelmiä tuoreina sovituksina useilta vuosikymmeniltä.

Jurahevi ja sinfoniaorkesteri soivat ensimmäistä kertaa yhdessä, kun koko perheen suosikkiyhtye Hevisaurus ja Turun filharmoninen orkesteri lyöttäytyvät yhteen. Kaksi konserttia pe 22.3. klo 18 ja la 23.3. klo 15 ovat jo täynnä, ja suuren suosion vuoksi myynnissä on kolmas konsertti lauantaina 23.3. klo 12. Lisäksi konsertista järjestetään viisi päiväesitystä koululais- ja päiväkotiryhmille. Hevisaurus syntyi vuonna 2009 ajatuksesta tehdä laadukasta hevimusiikkia lapsille ja lapsenmielisille. Konserteissa Hevisauruksen hitit soivat kapellimestari Perttu Vänskän sovituksina.

Lauantaina 23.3. klo 13 Konserttitalolla järjestetään Pikkusaurusten taidetempaus. Tapahtumassa esitellään taideharrastuksia, ja erilaiset työpajat kutsuvat taiteilemaan. Myynnissä on myös Hevisaurus-fanituotteita sekä Konserttitalon kahvion herkkuja isoille ja pienille dinoille.

Pianistit tempaisevat juhlilla lauantaina 23.3. Sigyn-salissa klo 13–18. Puolen tunnin välein alkavissa minikonserteissa kuullaan jättikimara etydeitä. Etydi on kappale, jossa hajoitellaan jotain tiettyä soittotekniikkaan liittyävää asiaa. Samalla etydit ovat elävää ja monipuolista musiikkia.

Taiteen perusopetuksen bändit esiintyvät Sigyn-salissa su 24.3. klo 14 alkaen seitsemän yhtyeen Bändikavalkadissa. Tarjolla on menoa ja meininkiä sekä monipuolinen kattaus rytmimusiikkia. Samaan aikaan klo 14 Turun linnassa luvassa on Prinssin taikasormus, joka on Turun vanha musiikki ry:n vauhdikas esitys. Historiallisin soittimin ja nukkeatterin keinoin kerrotan tarina prinssistä, joka saa omakseen taikasormuksen.

Tule mukaan!

5.3.2024 12.29

Turun filharmonisen orkesterin konserttimestarit Matti Koponen ja Philip Zuckerman ovat rakentaneet kuulijoille klassisen musiikin hittejä täynnä olevan ohjelman. Koponen ja Zuckerman johtavat ja myös juontavat illan. Konsertissa perjantaina 8.3. klo 18 Konserttitalossa kuullaan Max Richterin, Alfred Schnittken, Johann Sebastian Bachin, Arvo Pärtin, Wolfgang Amadeus Mozartin, Ludwig van Beethoven sekä Joseph Haydnin musiikkia.

Ennen konserttia Turun konservatorion oppilaat esittävät illan sinfoniakonserttiin siivittävää musiikkia. Pieni alkusoitto -tilaisuus alkaa klo 17.15 ja on avoin konserttivieraille.

Konsertin ohjelma vie kuulijaa tyylistä ja vuosisadasta toiseen. Illan alussa kuullaan Bachia ja barokin mukaelmia. Bachin suosituista Brandenburgilaisista konsertoista kuullaan kolmas. Richteriltä kuullaan Vivaldi-mukaelmasta The Four Seasons Recomposed osa Kevät. Teos on nimensä mukaisesti "uudelleensävelletty Neljä vuodenaikaa". Richter on yksi sukupolvensa merkittävimmistä säveltäjistä. Schnittken vuonna 1985 sävelletty Concerto grosso nro 3 lainaa tyyliä Bachilta. Pärtiltä mukaan on valikoitunut Cantus in memoriam Benjamin Britten.

Väliajan jälkeen Koponen ja Zuckerman johdattavat yleisön wieniläisklassismin pariin. Mozartin alkusoitto oopperasta Figaron häät ja Beethovenin 7. sinfonian Allegretto-osa kuuluvat säveltäjien kuuluisimpien ja kuunnelluimpien teosten joukkoon. Konsertin päättää Haydnin 8. sinfonia, lisänimeltään ”Le soir”.

Lue lisää ja osta liput

20.2.2024 13.07

Hittejä Bachista Beethoveniin konserttimestareiden johdolla

Hyppää sävelten vuoristoradan kyytiin! Konserttimestarit Matti Koponen ja Philip Zuckerman ovat rakentaneet kerroksellisen ohjelman, joka vuoristoradan tavoin vie kuulijaa tyylistä ja vuosisadasta toiseen. Ohjelmassa on hittejä Bachin Brandenburgilaisesta konsertosta Beethovenin 7. sinfonian kuuluisaan Allegretto-osaan ja Mozartin Figaron häiden alkusoitosta Richterin Vivaldi-mukaelmaan The Four Seasons Recomposed sekä paljon muuta. Konserttimestarit johtavat ja myös juontavat illan! Perjantaina 8.3. klo 18 Konserttitalossa.

Lue lisää
Osta liput

Täysillä soiva cembalokonsertto

Henryk Góreckin cembalokonsertto on yhdeksän minuutin tauoton tykitys, joka pitää otteessaan. Muista hengittää kuuntelun lomassa! Solistiksi saapuu loistava Irina Zahharenkova. Illan päättää Sibeliuksen rakastettu toinen sinfonia, jonka valoisuus vakuuttaa toiveikkuudellaan. To 14.3. klo 19 Konserttitalossa.

Lue lisää
Osta liput

Klassista Raatihuoneella

Jousikvintetin iltapäiväkarkeloissa musiikista villiinnytään arvokkaan klassisesti. Vanhalla Raatihuoneella historian voi aistia. Brahmsin kvintetto rakentaa harmonioita ja melodioita romanttisen runsaasti. Mozartin kvintetto on tyyntä, kaunista ja arjen yläpuolella leijailevaa. Su 24.3. klo 15 Vanhalla Raatihuoneella.

Lue lisää
Osta liput

Pääsiäisoratorio pitkäperjantaina

Pitkäperjantain konsertissa kuullaan Pekka Kostiaisen menestystä niittänyt pääsiäisoratorio. Teos alkaa dramaattisella kiirastorstain messulla, jatkuu synkkätunnelmaisella pitkäperjantain sanajumalanpalveluksella ja päättyy riemukkaaseen pääsiäismessuun. Oratorio pääsee oikeuksiinsa Ville Matvejeffin ja ansioituneiden solistien tulkintana. Pe 29.3. klo 18 Tuomiokirkossa.

Lue lisää
Osta liput

Juhiksen salonki

TFO:n pitkäaikainen, turkulaisyleisön rakastama konserttimestari Juha-Pekka Vikman eli Juhis on suunnitellut kamarimusiikki-iltapäivän ohjelman. Alfred Schnittken, Wolfgang Amadeus Mozartin ja Dmitri Šostakovitšin taidonnäytteet soivat Turun linnan tunnelmallisessa miljöössä su 7.4. klo 15.

Lue lisää
Osta liput

Myrskyloitsu

Tüürin näyttävä teos ”myrskyloitsu” vie uusiin sävelmaisemiin. Mishka Rushdie Momen, yksi kiinnostavimmista uusista brittipianisteista, kaivaa teoksista niiden ytimen esille ja tulkitsee Mozartin A-duurikonserton. Lopuksi Dvořákin 9. sinfonia heijastaa sävelissään Pohjois-Amerikan eli uuden maailman ihmeitä. To 11.4. klo 19 ja pe 12.4. klo 18 Konserttitalossa.

Lue lisää
Osta liput

Thereminin supertähti Carolina Eyck

Taianomaisen thereminin supertähti Carolina Eyck saapuu Turkuun. Kalevi Ahon Eyckille omistettu konsertto hakee inspiraationsa Lapin mystisen luonnon kahdeksasta vuodenajasta. Päävierailija Christian Kluxenin johtama konsertti on täydellinen seikkailunjanoisille musiikinystäville ja lisäksi kuullaan Messiaenin ja Bartókin musiikkia. To 18.4. klo 19 Konserttitalossa.

Lue lisää
Osta liput