Muuta tekstin kokoa:

Turun filharmonisen orkesterin monipuolinen syyskausi huipentaa 225-vuotisjuhlat

225-vuotisjuhliaan viettävän Turun filharmonisen orkesterin syyskauteen kuuluu kansainvälisesti merkittäviä muusikkovieraita, hurmoksellisia yhteislaulukonsertteja, konserttivierailuja Suomessa ja ulkomailla sekä itseoikeutetusti suuria Sibelius-kokonaisuuksia.

Syyskausi avataan 3.9. ja 4.9. Sibeliuksen viulukonsertolla, jota saapuu esittämään yhdysvaltalainen maailmankuulu viulisti Sarah Chang. Syksyn aikana TFO:n vieraina ovat mm. dramaattinen sopraano Camilla Nylund, jazztrumpetisti Verneri Pohjola, ranskalaispianisti Lise de la Salle ja virtuoottinen viulisti Baiba Skride sekä hiljattain Turun Musiikkijuhlien uudeksi taiteelliseksi johtajaksi valittu Ville Matvejeff.

Syyskaudella saadaan myös teemallista jatkoa vuonna 2014 suursuosion saavuttaneille pelimusiikkikonserteille, kun SAGAS – Orchestral Fantasy Music -konsepti toteutetaan Turun konserttitalolla 21.10. ja 23.10.

Täysin uutena konserttimuotona saadaan Sing Along -konsertit 12.11. ja 13.11. Konserttien innoittajana on toiminut jokavuotisen BBC Proms -festivaalin päätöskonsertti, joka aina huipentuu suureen sinfoniseen yhteislauluun. Turussa konserteissa yleisöllä on mahdollisuus laulaa musiikkikirjallisuuden suosituimpia sinfonisia kuoro-osuuksia suuren sinfoniaorkesterin ja kuoron kanssa.

Sibeliuksen sinfoniatuotantoa juhlitaan Sibelius-maratonilla, jossa Turun filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Leif Segerstam johtaa Sibeliuksen kaikki sinfoniat kolmessa konsertissa 8.–11.12.

Konserttivierailuja Turun filharmoninen orkesteri tekee syksyllä Uuteenkaupunkiin, Raumalle ja Saloon sekä Pietariin Mariinsky Concert Halliin.

Vuonna 2015 Turun filharmonisen orkesterin edeltäjän, Turun Soitannollisen Seuran perustamisesta tulee kuluneeksi 225 vuotta. Vuonna 1790 perustetun Turun Soitannollisen Seuran muusikoista muodostettiin vuonna 1927 kunnallinen Turun kaupunginorkesteri, jonka nimi vaihdettiin Turun filharmoniseksi orkesteriksi 2000-luvun alussa.

 

Laajempi esittely Turun filharmonisen orkesterin syyskaudesta alla:

 

Kansainvälisiä vierailijoita Turussa

TFO:n syyskauden muusikkovieraisiin kuuluu sekä suuria kansainvälisiä nimiä että eturivin kotimaisia esiintyjiä. Avajaiskonsertissa esiintyvä Sarah Chang on yksi musiikkimaailman kirkkaimmista viulistitähdistä. Chang on urallaan konsertoinut kaikkien merkittävimpien orkesterien solistina ja levyttänyt EMI Classics -yhtiölle yli 20 äänitettä. Turkuun hän saapuu esittämään Sibeliuksen viulukonserton säveltäjän 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Syksyn kansainvälisiin artistivieraisiin lukeutuu myös latvialaisviulisti Baiba Skride, joka palaa takaisin Turkuun vuoden takaisen ensivisiittiinsä jälkeen esittämään Béla Bartókin toisen viulukonserton. Muita muusikkovieraita ovat pianistit Lise de la Salle ja Dejan Lazić. TFO:n syksyn kotimaisia solistivieraita ovat mm. vuoden Flame Jazz -artisti Verneri Pohjola, sopraano Camilla Nylund ja pianisti Laura Mikkola.

Turun filharmonisen orkesterin syyskauden kapellimestareita ovat monipuolinen Ville Matvejeff, pitkän uran tehnyt Tuomas Hannikainen, englantilainen Sian Edwards, Viron kansallisoopperan ja Tallinnan kamarimusiikkiorkesterin kapellimestarina kunnostautunut Risto Joost, japanilainen Kazuki Yamada ja Sibelius-Akatemian kapellimestari- ja orkesterikoulutuksen professori Atso Almila

 

 

Teemakonsertit rikkovat perinteisen sinfoniakonsertin kaavaa

SAGAS – Orchestral Fantasy Music -konsertit jatkavat keväällä 2014 suursuosion saavuttaneita pelimusiikkikonsertteja. 21.10. ja 23.10. järjestettävien SAGAS-konserttien musiikki ammentaa laajasti fantasiagenrestä: pelimusiikin lisäksi mukana on musiikkia mm. Harry Potter ja Taru Sormusten Herrasta -elokuvista sekä Game of Thrones -sarjasta. SAGAS-konserteista järjestetään myös neljä koululaiskonserttia. Laulusolistina konserteissa on vuoden 2014 tapaan Sabina Zweiacker, ja kappaleiden kuoro-osuuksista vastaa Chorus Cathedralis Aboensis. Konsertit johtaa Esa Heikkilä.

Täysin uutena konserttimuotona on Sing Along -konsertit 12.11. ja 13.11. Konserteissa yleisö saa ainutlaatuisen tilaisuuden laulaa musiikkikirjallisuuden suosituimpia sinfonisia kuoro-osuuksia suuren sinfoniaorkesterin ja kuoron kanssa. BBC Proms -festivaalin päätöskonsertin hurmoksellisesta tunnelmasta inspiraationsa ammentaneissa Sing Along -konserteissa kuullaan kuoroteosten lisäksi myös alkusoittoja rakastetuimmista oopperoista. Sing Along -konserteissa yleisön sekaan on sijoitettu kuorolaulajia rohkaisemaan ja tukemaan yhteislaulua. Konsertit johtaa Turun filharmonisen orkesterin entinen ylikapellimestari Pertti Pekkanen. Kuorona toimii Chorus Cathedralis Aboensis.

 

Sibeliusta meillä ja muualla

Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi TFO:n syysohjelmistossa on luvassa laajoja konserttikokonaisuuksia säveltäjämestarin tuotannosta. Suurin näistä on Sibelius-maraton, jossa Leif Segerstam johtaa Sibeliuksen kaikki sinfoniat kolmessa konsertissa yhden viikon aikana. Kolmen konsertin sarja alkaa Sibeliuksen 150-vuotissyntymäpäivänä tiistaina 8.12. jolloin esitetään sinfoniat 1 ja 2. Torstaina 10.12. kuullaan sinfoniat 3 ja 4. Maraton päättyy perjantaina 11.12. jolloin esitetään Sibeliuksen sinfoniat 5, 6 ja 7. Sibelius-maratonin kaikki konsertit lähetetään myös suorina nettilähetyksinä orkesterin verkkosivuilta.

Sibeliukselta kuullaan myös laaja ohjelma 8.10. Leif Segerstamin johtamana. Konsertin ohjelmistossa on Tapiola, sinfonia nro 2 D-duuri ja kolme Sibeliuksen yksinlaulua, jotka esittää sopraano Camilla Nylund. Sama konsertti toistetaan seuraavana päivänä Pietarin Mariinsky Concert Hallissa. Konserttivierailu on jatkoa vuonna 2013 alkaneelle yhteistyölle Mariinski-teatterin orkesterin kanssa.

Turun filharmoninen orkesteri vierailee myös Uudessakaupungissa 12.9. kapellimestari Ville Matvejeffin kanssa. Multi-Matvejeff -nimisessä konsertissa esitetään Igor Stravinskyn Jeu de cartes, Ludwig van Beethovenin neljäs sinfonia ja Matvejeffin oma käyrätorvikonsertto Mosaïques, jonka kantaesitys kuullaan Turussa 11.9.

Orkesterin muusikoista koostuva kamariyhtye kiertää myös Raumalla 19.9. ja Salossa 22.9. esittämässä Sergei Prokofjevin Pekka ja susi -teosta.

 

Lipunmyynti

Lippuja Turun filharmonisen orkesterin konsertteihin myy Lippupalvelu, www.lippupalvelu.fi. Turussa lippuja voi ostaa myös Turun kulttuurikauppa Ars Musicasta Turun konserttitalolta, avoinna ma–pe klo 11–17, sekä ovelta tuntia ennen tilaisuuden alkua.

 

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt

Pekka Haapanen, tiedottaja-markkinoija ts.
044 907 2091, pekka.j.haapanen@turku.fi

facebook.com/turkuphilharmonic
@turku_philharmo
Turun filharmoninen orkesteri
Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala