Muuta tekstin kokoa:

Niamh McKenna tulkitsee Hatšaturjanin huilukonserton TFO:n solistina

Turun filharmonisen orkesterin huilun äänenjohtaja Niamh McKenna pääsee loistamaan solistina torstaina 16.11. klo 19 Konserttitalossa. Loppuunmyydyssä konsertissa kuullaan Jean Sibeliusta, Aram Hatšaturjania sekä Einojuhani Rautavaaraa ja konsertin johtaa ylikapellimestari Leif Segerstam. Konsertti on Syötävät sävelet -sarjan kolmas konsertti, ja konserttia ennen klo 17.30 maistellaan Sibeliukselle maistuneita herkkupaloja musiikintutkija Susanna Välimäen johdolla.

 

Konsertin aloittava Pohjolan tytär -sävelruno kuuluu Sibeliuksen loistokkaimpiin teoksiin. Teoksen innoittajana on ollut Kalevalan kahdeksas runo. Konsertin päättää Einojuhani Rautavaaran sinfonia nro 8 ”The Journey”. Nimen taustalla on säveltäjän mukaan kirjailija Milan Kunderan ajatus sinfonisesta musiikista matkana läpi maailman.

 

Niamh McKenna esittää ennen väliaikaa Aram Hatšaturjanin virtuoottisen huilukonserton. ”Mielestäni Hatšaturjanin konsertto on hyvin intohimoinen ja värikäs teos. Sen juuret ovat armenialaisessa kansanmusiikissa, ja teos on hyvin rytminen ja ilmaisuvoimainen”, kertoo McKenna. Teos on kuuluisasta viulukonsertosta tehty virtuoottinen huilusovitus. ”Olen aina rakastanut tätä teosta. Mielestäni tämä on hienoin huilukonsertto huilistien jokseenkin rajallisessa ohjelmistossa”, kommentoi McKenna teosta.

 

McKenna odottaa innolla työskentelyä teoksen ja orkesterin kanssa: ”Työskentely teoksen kanssa on monella tapaa samanlaista kuin harjoittelisi maratonjuoksuun! Teos on noin 40 minuuttia pitkä ja teoksen hallintaan tarvitaan uskomatonta kestävyyttä ja virtuoottisia kykyjä.”

 

Niamh McKenna on saksalais-irlantilainen huilisti. Hän on toiminut Turun filharmonisen orkesterin huilun äänenjohtajana vuodesta 2014. McKenna on esiintynyt solistina ja kamarimuusikkona myös monilla festivaaleilla, kuten KuruFest-festivaalilla, Kuhmon kamarimusiikissa, Alankomaiden Schiermonnikoog-festivaalilla sekä Crusell-viikolla ja Turun musiikkijuhlilla.

 

Ylikapellimestari Leif Segerstam lukeutuu maailman tunnetuimpiin kapellimestareihin. Hän säveltää, levyttää ja johtaa orkestereita ahkerasti. Segerstamin mittava sävellystuotanto sisältää muun muassa yli 300 sinfoniaa.

 

Pohjolan tytär Turun konserttitalossa to 16.11. klo 19.00. Syötävät sävelet -sarjailta klo 17.30. Varaslähtö klo 18.00. Leif Segerstam, kapellimestari, Niamh McKenna, huilu, Turun filharmoninen orkesteri. Sibelius – Hatšaturjan - Rautavaara. Loppuunmyyty.