MUUTA TEKSTIN KOKOA:

TFO esittää wieniläisklassismin merkkiteoksia Julian Rachlinin johdolla

Torstaina 15. ja perjantaina 16.3. klo 19 Konserttitalossa kuullaan wieniläissäveltäjien ihastuttavia mestariteoksia. Turun filharmonisen orkesterin konsertit johtaa orkesterin suosittu päävierailija Julian Rachlin ja solistina kuullaan pianisti Eldar Nebolsinia. Konserteissa kuullaan Gioachino Rossinin, Ludwig van Beethovenin ja Wolfgang Amadeus Mozartin musiikkia.

Ennen torstain konserttia nautitaan herkkuja illan säveltäjien lautasilta musiikintutkija Susanna Välimäen johdolla Syötävät sävelet -illassa klo 17.30 Konserttitalon ylälämpiössä. Susanna Välimäen eläväinen, innostunut ja asiantunteva luennointitapa herättää säveltäjät ja heidän ruokakomeronsa henkiin. Illan aikana keskitytään siihen, mitä Beethoven söi ja joi. Illan aikana maistellaan leipäkeittoa, Käsespätzleä eli juustomakaronia ja mantelivanukasta juopuneilla mansikoilla. ”Beethoven söi Käsespätzleä jatkuvasti, ja oikeastaan juustoa kaikissa muodoissa. Ylipäätään Beethoven piti perusruoasta sekä kaikenlaisesta alkoholista ja leipäkeitto kuului myös Beethovenin jokaviikkoisiin ruokiin. Mantelivanukas on wieniläinen 1700-luvun jälkiruoka ja etenkin myös Mozartin mieleen”, kuvailee Välimäki illan menyytä. Syötävät sävelet -herkuttelulippu maksaa 17,50 € ja sen voi ostaa Kulttuurikauppa Ars Musicasta, Aninkaistenkatu 9.

Konsertit aloittaa Rossinin alkusoitto oopperasta Varasteleva harakka. Teos saavutti nopeasti aseman yhtenä Rossinin tunnetuimmista oopperoista. Seuraavaksi kuullaan Beethovenin täyteläinen pianokonsertto nro 4, jonka tulkitsee Eldar Nebolsin. Beethovenin sävelsi teosta samaan aikaan 5. sinfonian kanssa, ja konserton ensitahtien aikana kuullaan pianolla esimakua koputusteemasta, josta tuli 5. sinfonian, eli ”kohtalonsinfonian”, tunnusmerkki. Konsertit päättyvät Mozartin hyväntuuliseen Linzin kaupungissa sävellettyyn sinfoniaan.

Julian Rachlin on yksi aikamme arvostetuimmista ja kiinnostavimmista kapellimestari-viulisteista. Hän on vakiinnuttanut läheiset suhteet moniin arvovaltaisimpiin säveltäjiin ja orkestereihin ja toimii päävierailijana Royal Northern Sinfoniassa ja Turun filharmonisessa orkesterissa.

Eldar Nebolsinia pidetään yhtenä monipuolisimmista ja mielenkiintoisimmista ikäpolvensa muusikoista. Gramophone Magazine on kuvaillut ”häntä voiman ja runouden virtuoosiksi”.  Hän esiintyy maailman maineikkaimpien orkestereiden lavoilla.

Wieniläismestarit Turun konserttitalossa to 15.3. ja pe 16.3. klo 19.00. Syötävät sävelet to 15.3. klo 17.30, herkuttelippu 17,50 €. Julian Rachlin, kapellimestari, Eldar Nebolsin, piano, Turun filharmoninen orkesteri. Rossini – Beethoven – Mozart. Konserttiliput 23,50/18,50/9,50 €.