MUUTA TEKSTIN KOKOA:

TFO, vaikuttava solistinelikko ja kaksi kuoroa esittävät Beethovenin messun pitkänäperjantaina

Turun filharmoninen orkesteri esittää Ludwig van Beethovenin C-duurimessun pitkänäperjantaina 30.3. klo 18 Turun tuomiokirkossa. Messun lisäksi konsertissa kuullaan Beethovenin kuorokantaatti Meeresstille und glückliche Fahrt. Messun tulkitsee vaikuttava nelikko maamme eturivin solisteja: konsertissa esiintyvät sopraano Kaisa Ranta, mezzosopraano Niina Keitel, tenori Topi Lehtipuu sekä basso Nicholas Söderlund. Kuorona on Chorus Cathedralis Aboensis sekä Kölnistä Turkuun esiintymään tuleva upea Philharmonischer Chor Köln. Odotettu vierailu mahdollistaa poikkeuksellisen runsaat kuoro-osuudet. TFO:ta johtaa Edward Ananian-Cooper.

”Kölnin filharmoninen kuoro on esittänyt C-duurimessun edellisen kerran vuonna 1991. Kuoron nykyjäsenistä vain muutama oli kuorossa jo tuolloin. Aloitimme messun harjoittelun joulukuun alussa. On aina hienoa päästä esiintymään Kölnin ulkopuolelle ja saada tutustua toiseen kuoroon ja uuteen kapellimestariin”, kertoo Philharmonischer Chor Kölnin jäsen ja tiedotusvastaava Simone Möller.

Beethovenin C-duurimessu on viisiosainen mestariteos ja noudattaa ulkoisesti messujen perinteistä suurmuodon kaavaa. Messujen joukossa harvemmin esitetty C-duurimessu on taidonnäyte Beethovenin monipuolisista säveltäjänkyvyistä. Beethoven käsittelee messussa orkesteria ja kuoroa aikakauteen nähden ennakkoluulottomasti ja tuloksena on näyttävä, emotionaalinen ja soinniltaan runsas messu. Konsertin aloittaa lyhyt mutta taidokkaasti rakennettu Meeresstille und glückliche Fahrt, joka perustuu kahteen Johann Wolgang von Goethen runoon.

Edward Ananian-Cooper on australialainen kuoron- ja orkesterinjohtaja. Hän on opiskellut Sibelius-Akatemiassa. Kesällä 2017 hän voitti 2. palkinnon Pohjois-Euroopan kuoronjohtajakilpailussa Tanskassa.

Kaisa Ranta on yksi maamme eturivin sopraanoista. Hän on muuntautumiskykyinen laulajatar, ja on saanut tehtäväkseen monipuolisia näyttämötöitä käsittäen musiikkiteatteria, musikaalia, operettia ja oopperaa.

Niina Keitel on monipuolinen konserttilaulaja ja yksi aikansa menestyneimmistä suomalaisista mezzosopraanoista. Vuodesta 2014 hän on toiminut freelancerina ja on kysytty ooppera- lied- ja konserttilaulaja.

Topi Lehtipuu on monipuolinen taiteilija ja taitava lavaesiintyjä ja nimekäs niin vanhan kuin uudenkin musiikin esittäjänä. Topi Lehtipuu on kansainvälisen tenoriuransa lisäksi Helsingin juhlaviikkojen taiteellinen johtaja.

Nicholas Söderlund on esiintynyt useiden suomalaisten orkestereiden solistina. Söderlund on esiintynyt oratorio- ja passiosolistina sekä omin lied- ja kirkkokonsertein. Hän on saanut Suomen Wagner-seuran Bayreuth-stipendin ja Martti Talvela -säätiön tunnustuspalkinnon vuodelta 2007 sekä Karita Mattila -stipendin vuodelta 2009.

Chorus Cathedralis Aboensis (CCA) on orkesterisäestyksellisiin suurteoksiin erikoistunut sinfoniakuoro. CCA toimii tiiviissä yhteistyössä Turun filharmonisen orkesterin sekä Turun ja Kaarinan seurakuntien kanssa. Kuoro on perustettu vuonna 1982 ja sen taiteellisena johtajana toimii syksystä 2015 alkaen Märt Krell.

Philharmonischer Chor Köln on perustettu vuonna 1947. Vuonna 1948 kuoro esittäytyi ensimmäisen kerran Kölniläiselle yleisölle. Vuodesta 1990 kuoron musiikillinen johto on ollut professori Horst Meinarduksen käsissä. Kuorossa on noin sata aktiivista laulajaa ja kuoro viettää 70-vuotisjuhlavuottaan vuonna 2018.

Pääsiäiskonsertti Turun tuomiokirkossa pe 30.3. klo 18.00 Edward Ananian-Cooper, kapellimestari, Kaisa Ranta, sopraano, Niina Keitel, mezzosopraano, Topi Lehtipuu, tenori, Nicholas Söderlund, basso, Chorus Cathedralis Aboensis, Philharmonischer Chor Köln, Turun filharmoninen orkesteri. Beethoven. Liput 23,50/18,50/9,50 €.