Muuta tekstin kokoa:

Syyskausi 2018 on orkesterimusiikin monipuolisuuden juhlaa

Turun filharmonisen orkesterin syyskausi on julkaistu ja lipunmyynti aloitettu keskiviikkona 18.4.2018.

Tulevalla syyskaudella TFO kutsuu yleisön tutustumaan orkesterimusiikin monipuolisuuteen. Luvassa on taidemusiikkia 1700-luvulta nykypäivään, kamarimusiikkia monipuolisille soitinkokoonpanoille, musiikkia kauhuelokuvista, Pähkinänsärkijä-baletin konserttiversio varjoteatterin keinoin visualisoituna, jazzia ja taidemusiikkia yhdistelevä konsertti sekä tietenkin kauden päättävä joulukonsertti. Jokainen konsertti on oma temaattinen kokonaisuutensa. Kuulija voi nauttia niin viehättävästä wieniläisklassismista kuin nykytaidemusiikin tilallisuudesta ja äänenväreistäkin. Solisteina ja kapellimestareina nähdään pääosin kotimaisia huipputaiteilijoita.

Lisäksi Turun päivän aattona TFO juhlistaa urheilun ja musiikin vahvaa liittoa ja jalkautuu Kupittaan palloiluhalliin. Suuressa konsertissa on luvassa urheilutapahtumista tuttuja teemoja ja koripallon inspiroima kantaesitys Max Savikankaalta. Konserttiin on vapaa pääsy. Tapahtuman tarkempi ohjelma julkaistaan erikseen myöhempänä ajankohtana.  

 

Ylikapellimestari Leif Segerstam ja kontrabasson äänenjohtaja Mikko Multamäki avaavat kauden

Kauden avauskonserteissa ”Taivaallinen elämä” 6.–7.9. juhlitaan satavuotiasta etelänaapuria. Virolaisen Arvo Pärtin Cantus in memoriam Benjamin Britten sekä niin ikään virolaisen Eduard Tubinin kontrabassokonsertto kuullaan ensimmäisellä puoliajalla. Konsertin päättää Gustav Mahlerin massiivinen neljäs sinfonia, jonka neljännessä osassa kuullaan sopraano Essi Luttisen tulkitsemana teosta temaattisesti inspiroinut ja konsertille nimensäkin lainannut laulu Das himmlische Leben, taivaallinen elämä.

Leif Segerstam johtaa myös heti syksyn toisen sinfoniakonsertin ”Villikyyhky” perjantaina 21.9. Konsertissa kuullaan solistina pianisti Ivo Varbanovia ja ohjelmassa on Itä-Eurooppalaisia säveliä Antonín Dvořákilta, Dimitar Nenovilta sekä Béla Bartókilta.

Kolmas Segerstamin johtama konsertti sisältää Ludwig van Beethovenin harvemmin kuultuja lauluteoksia. Torstaina 11.10 kuultava Beethoven Special! -konsertti on kuoromusiikin juhlaa.

 

Päävierailja Julian Rachlin ja sellisti Jian Wang syyskuussa

TFO:n päävierailija Julian Rachlin on nauttinut Turussa suurta suosiota. Rachlin on esiintynyt tuplaroolissaan kapellimestari-viulistina sekä kapellimestarina ja esitellyt turkulaisyleisölle lahjakkaita solisteja, kuten pianisti Eldar Nebolsinin keväällä 2018 ja alttoviulisti Sarah McElravyn syksyllä 2017. Julian Rachlinin kaksivuotinen päävierailijasopimus astui voimaan syksyllä 2017.

Syksyllä 2018, torstaina ja perjantaina 27.–28.9., Rachlin esiintyy arvostetun sellisti Jian Wangin kanssa. Konserteissa kuullaan Antonín Dvořákin sellokonsertto h-molli, jota sanotaan parhaaksi romanttiseksi sellokonsertoksi. Teos on yksi ylivoimaisesti eniten esitetyistä selloteoksista. Väliajan jälkeen kuullaan Pjotr Tšaikovskin sinfonia nro 4.

 

Kauhua!

The Horror -konsertti vie yleisön torstaina ja perjantaina 4.–5.10. kauhun ja hulluuden pimeään maailmaan. Konserteissa kuullaan ikonista musiikkia mm. kauhuelokuvista Ennustus, Manaaja ja Carrie. Säveltäjäniminä mm. Mike Oldfield, Jerry Goldsmith sekä Krzysztof Penderecki. Konsertti on neljäs yhteistyökonsertti Underscore Productions Oy:n kanssa. Aiemmat ilmiömäiseen suosioon nousseet konsertit ovat sisältäneet musiikkia videopeleistä (2014), fantasiaelokuvista (2015) ja scifi-elokuvista (2016).

 

Iiro kohtaa Amadeuksen

Jazzpianisti Iiro Rantalan suunnittelema konserttiohjelmisto on energinen kokonaisuus eri tyylilajien musiikkia. Konserteissa torstaina ja perjantaina 25.–26.10. kuullaan Rantalan omia jazzpianoteoksia sekä Wolfgang Amadeus Mozartin pianokonsertto nro 21.

”Idea tähän ohjelmaan lähti ihan minusta itsestäni. Rakastan Mozartin pianokonserttoja. Nuorempana soitin A-duurikonserttoa nro 23, nyt halusin käydä C-duurikonserton kimppuun ja soittaa sen improvisoiduilla kadensseilla. Muut kappaleet valitsin Iiro Rantala String Trio -kokoonpanon ohjelmistosta. Ne ovat tyyliltään aikalailla klassisia ja Teppo Ali-Mattila teki loistavat sovitukset jousiorkesterille. Soitamme konsertissa ilman kapellimestaria, toisiamme kuunnellen”, kertoo Rantala tulevasta konsertista.

 

Pähkinänsärkijä varjoteatterin keinoin visualisoituna

Marraskuun alussa, 8.–9.11., Konserttitalossa nähdään Tšaikovskin klassikkobaletti Pähkinänsärkijän konserttiversio. Esitys rakentuu E. T. A. Hoffmannin alkuperäisen, nykyisin esitettävää versiota synkemmän, sadun ympärille. Tarina herää henkiin Aura of Puppets -nukketeatteriverkoston toteuttaman varjoteatterin keinoin. Sinfoniakonserttien lisäksi konserttituotannosta järjestetään Taidetestaajat-konsertteja ja koululaisryhmille päiväkonsertteja kahden viikon aikana. Taidetestaajat on Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska kulturfondenin rahoittama suurhanke, joka mahdollistaa kolmen vuoden ajan jokaiselle kahdeksasluokkalaiselle nuorelle kaksi taidelaitosvierailua eri kulttuurikohteissa. Hanketta koordinoi Suomen Lastenkulttuurikeskusten liitto.

 

Kerrostunut aika ja filosofien pidot

Loppuvuoden mielenkiintoisimmat konsertit kuullaan Klaus Mäkelän, Janne Nisosen ja Magnus Lindbergin johtamina. Mäkelä on koonnut filharmonikoille ohjelman, jossa Suomi ja Venäjä ottavat mittaa toisistaan. Torstain ja perjantain 15.–16.11. konserteissa kuullaan Sauli Zinovjevia, Erkki Melartinia sekä Dmitri Šostakovitšia. Nisonen puolestaan johdattaa yleisön filosofien pitoihin torstaina 22.11. Konsertissa kuullaan Joseph Haydnin sinfonia nro 22, lempinimeltään ”Filosofi”, Leonard Bernsteinin Serenadi Platonin Pidot-dialogin mukaan sekä Johannes Brahmsin sinfonia nro 3. Solistina kuullaan kotimaiseen tähtikaartiin kovaa vauhtia nousemassa olevaa viulisti Tami Pohjolaa.

Torstaina ja perjantaina 29.–30.11. säveltäjä-kapellimestari Magnus Lindberg ja huippuklarinetisti Kari Kriikku esittävät yllätyksellisen ja kiehtovan ohjelman uutta ja modernia musiikkia. Konserteissa kuullaan Charles Ivesin tilallinen The Unanswered Question, Kimmo Hakolan leikkisä ja virtuoottinen klarinettikonsertto, György Ligetin kauniin meditatiivinen Melodien sekä Magnus Lindbergin Tempus fugit, joka sai loistavan vastaanoton RSO:n kantaesityksessä 6.12.2017. Konsertit juhlistavat lisäksi 60 vuotta kesällä 2018 täyttäviä Lindbergiä ja Hakolaa. Torstain konsertin yhteydessä järjestetään Konserttitalon yläaulassa klo 17.30 alkaen erityinen Varaslähtö Special, jossa syvennytään taiteilijoiden kanssa illan teoksiin ja nykymusiikin ilmiöihin.

Intendentti Maati Rehor kommentoi tulevaa kautta: ”TFO:n syyskausi on innostava esimerkki orkesterimme ja musiikin maailman monipuolisuudesta. Ohjelmat ovat rakentuneet yhteistyössä vierailevien taiteilijoiden ja oman taiteellisen toimikuntamme kanssa. Olen erityisen iloinen siitä, että tällä kaudella kuullaan hyvin mielenkiintoisia kokonaisuuksia myös uudempaa ja genrerajat ylittävää musiikkia, klassikoiden rinnalla. Ryppyotsaisuus on kaukana orkesteritoiminnasta! Toivon, että kynnys konsertteihimme on edelleen matala, ja pyrimme jatkuvasti kehittämään myös musiikista kertomisen tapoja konserttikokemuksia syventämään.”

 

Neljä kamarimusiikkikonserttia

Syyskaudella kuullaan lisäksi neljä muusikoiden suunnittelemaa kamarikonserttia. Kamarimusiikkisarja alkaa sunnuntaina 30.9. Turun linnassa baltialaisten nykysäveltäjien teoksilla. Sunnuntaina 21.10. kuullaan WAM:ssa sisällissodan aikaisia vallankumouslauluja ja suomalaisten säveltäjien kamarimusiikkiohjelmistoa. Lauantaina 10.11. Sibelius-museossa kuullaan Claude Debussyn ja Leonard Bernsteinin musiikkia. Kamarimusiikkisarja päättyy lauantaina 15.12. Villa Marjaniemessä puupuhaltajien konserttiin, jossa kuullaan ranskalaista musiikkia sekä Ludwig van Beethovenin varhainen pianotrio.

 

Lipunmyynti

Kauden koko ohjelma on julkaistu osoitteessa www.tfo.fi. Painettua kausiesitettä on saatavilla mm. Konserttitalolta sekä Lippupisteen myyntipisteistä. Syyskauden lipunmyynti alkaa keskiviikkona 18.4.2018. Kausikortit ovat myynnissä 18.4.2018–7.9.2018.  

Lippuja Turun filharmonisen orkesterin konsertteihin myy Lippupiste, www.lippu.fi. Turussa lippuja voi ostaa myös Turun kulttuurikauppa Ars Musicasta Turun konserttitalolta, avoinna ma–pe klo 11–17. Lippuja myydään myös ovella tuntia ennen tilaisuuden alkua, mikäli paikkoja on jäljellä. Turun konserttitalo, Aninkaistenkatu 9, 20100 Turku.