Muuta tekstin kokoa:

Konsertillinen Beethovenin harvinaisuuksia

Turun filharmoninen orkesteri esittää torstaina 11.10. klo 19 Konserttitalossa Ludwig van Beethovenin musiikkia. Orkesteria johtaa ylikapellimestari Leif Segerstam ja solisteina kuullaan sopraano Reetta Haavistoa ja baritoni Juha Kotilaista. Kuluvan kauden aikana valmistuu myös kattava Beethoven Complete -levytyssarja. 

Beethovenille omistetussa konsertissa kuullaan wieniläisklassismin ja varhaisromantiikan vaikutusvaltaisimman säveltäjän tuntemattomampia lauluteoksia. Die Ruinen von Athen, Ateenan rauniot, on mahtipontista musiikkia August von Kotzebuen samannimiseen näytelmään. Es ist vollbracht, se on tehty, jatkaa konserttia suurieleisesti. Beethovenin 19-vuotiaana säveltämä Kantate auf den Tod kaiser Josephs II, kantaatti keisari Joseph II:n kuolemalle, sai ensiesityksensä vasta säveltäjän kuoleman jälkeen vuonna 1884.

Leif Segerstam on yksi Skandinavian monipuolisimmista säveltaiteilijoista – kapellimestari, säveltäjä, viulisti ja pianisti. Maailmankuulu Leif Segerstam on toiminut kapellimestarina ja ylikapellimestarina lukuisissa tunnetuissa oopperataloissa ja sinfoniaorkestereissa, kuten Tukholman Kuninkaallisessa oopperassa, Berliinin Deutsche Operissa ja Wienin Valtionoopperassa sekä Itävallan ja Tanskan radio-orkestereissa. Johtajavierailuja hän on tehnyt mm. Metropolitaniin, Covent Gardeniin ja La Scalaan. Segerstamin mittava sävellystuotanto sisältää muun muassa yli 310 sinfoniaa. Hänen vaikuttava ja näyttävä uransa on palkittu lukuisin tunnustuksin. Vuonna 2014 tasavallan presidentti myönsi Segerstamille professorin arvonimen. 

Reetta Haavisto on esiintynyt useiden orkesterien solistina, mm. Bernin sinfoniaorkesteri, Helsingin kaupunginorkesteri, Porin kaupunginorkesteri, Tromsøn kamariorkesteri ja Bakun kaupunginoopperan orkesteri. Tammikuussa 2012 Haavisto debytoi Suomen kansallisoopperassa Madama Cortesen roolissa Rossinin oopperassa Matka Reimsiin. Kesällä 2014 hän debytoi Savonlinnan oopperajuhlien uutuusproduktiossa (Aulis Sallinen: Kullervo) Sisaren roolissa. Syksyllä 2017 Reetta Haavisto debytoi Mariinsky teatterissa.

Juha Kotilainen on vieraillut laajalti oopperataloissa eri puolilla Eurooppaa mm. Belgiassa, Hollannissa, Saksassa, Ranskassa ja Espanjassa. Kotilainen on vieraillut säännöllisesti Suomen Kansallisoopperassa vuodesta 1986, jolloin hän debytoi Dandinin roolissa Rossinin La Cenerentola -oopperassa. Sittemmin hänen roolejaan ovat olleet mm. Kreivi Almaviva Figaron häissä, Jussi Leevi Madetojan Pohjalaisissa, Marcello La Bohèmessa, Mamoud John Adamsin Klinghofferin kuolemassa ja Gunther Jumalten tuhossa. Kotilainen on vieraillut useita kertoja myös Savonlinnan oopperajuhlilla 1990-luvun lopulta lähtien.

Beethoven Special! Turun konserttitalossa to 11.10.2018 klo 19.00. Leif Segerstam, kapellimestari, Reetta Haavisto, sopraano, Juha Kotilainen, baritoni, Turun filharmoninen orkesteri. Beethoven. Liput 25,50/20,50/9,50 €.