Muuta tekstin kokoa:

Pähkinänsärkijän kokee lähes 5400 Taidetestaajaa

Turun filharmoninen orkesteri ja Aura of Puppets - nukketeatteriverkoston nukketeatteritaiteilijat herättävät henkiin Tšaikovskin klassikkobaletti Pähkinänsärkijän tarinan synkemmän alkuperäisversion. Viikkojen 44 ja 45 aikana konsertin kokevat noin 5400 8.-luokkalaista Taidetestaajaa, useita koululais- ja päiväkotiryhmiä sekä kahden konsertin verran iltakonserttien yleisöä. Yhteensä Pähkinänsärkijästä järjestetään 11 konserttia. Iltakonsertit 8.–9.11. ovat loppuunvarattuja. Taidetestaajat-tuotanto järjestetään yhteistyössä Turun AMK:n Taideakatemian kanssa.

Taidetestaajat on Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska kulturfondenin rahoittama suurhanke, joka mahdollistaa kolmen vuoden ajan jokaiselle kahdeksasluokkalaiselle nuorelle kaksi taidelaitosvierailua kulttuurikohteissa. Nyt on käynnissä hankkeen toinen vuosi. Vuonna 2017 Turun filharmoninen orkesteri tuotti Taidetestaajille Hector Berliozin Fantastisen sinfonian.

Tänä vuonna Turun filharmonisen orkesterin Taidetestaajat-vierailuun kuuluu Pähkinänsärkijän esitys sekä ennakko- ja jälkikäteistehtäviä. Tehtävät kannustavat 8-luokkalaisia pohtimaan koettua esitystä monipuolisemmin. Esityksen lisäksi Taidetestaajia perehdytetään Konserttitalolla konserttietiketin saloihin lyhytelokuvan avulla. Ennakko- ja jälkikäteistehtävät sekä konserttietikettivideon ovat toteuttaneet Turun AMK:n Taideakatemian opiskelijat.

Pähkinänsärkijästä nähdään E.T.A. Hoffmannin satuun perustuva versio. Tarinassa Clara-tyttö näkee jouluaattona ihmeellisen unen, jossa esiintyvät niin jättiläishiiret ja piparkakkusotilaat kuin elävät pähkinänsärkijätkin. Klassikkobaletti kuullaan noin tunnin mittaisena konserttiversiona. Tarina nähdään visuaalisena kokonaisuutena Aura of Puppets -nukketeatteriverkoston luoman varjoteatterin sekä Timo Ollilan valaistuksen keinoin. Esityksen visuaalisesta kokonaisuudesta, ohjauksesta ja dramaturgiasta vastaavat nukketeatteritaiteilijat Roosa Halme, Anna-Kaisa Kuisma ja Mira Taussi. Varjoteatteri nostaa tarinasta esille kaikenikäisiä koskettavia teemoja ja hyödyntää eri taiteenlajeja luoden uudenlaista näyttämöestetiikkaa. Konsertit johtaa Eero Lehtimäki.

Aura of Puppets on nukketeatteritaiteilijoiden yhteistyöverkosto, joka kokoaa yhteen suomalaisen nukketeatteritaiteen kärkitekijät. Verkosto toimii suomalaisen nykynukketeatterin monipuolisena edistäjänä. Pähkinänsärkijä-konsertit ovat lisäksi osa Nukketeatterijuhla TIP-Festiä 7.–11.11.2018, www.auraofpuppets.com/tipfest.

Eero Lehtimäki teki läpimurtonsa johtamalla Mariinski-teatterin orkesteria äärimmäisen lyhyellä varoitusajalla Turun Musiikkijuhlilla 2016. Sen jälkeen ovat jo yli puolet Suomen kaupunginorkestereista kutsuneet hänet vierailevaksi kapellimestarikseen. Vuonna 2018 Lehtimäki debytoi mm. Helsingin kaupunginorkesterin, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin ja Kemin kaupunginorkesterin kanssa sekä aloitti Brinkhall soi -festivaalin taiteellisena johtajana.

Timo Ollila on työskennellyt 20 vuotta valaistuksen parissa eri organisaatiossa ja ryhmissä. Koulutukseltaan Ollila on esittävän taiteen valotekniikan erikoisammattilainen.

Pähkinänsärkijä Turun konserttitalossa to ja pe 8.–9.11.2018 klo 19.00. Varaslähtö pe 9.11. klo 18. Eero Lehtimäki, kapellimestari, Aura of Puppets, Timo Ollila, valosuunnittelu, Turun filharmoninen orkesteri. Tšaikovski. Loppuunvarattu.