Muuta tekstin kokoa:

Leif Segerstamin viimeinen ylikapellimestarikausi on täynnä huipputason ohjelmia

Turun filharmonisen orkesterin kevätkausi 2019 on julkaistu. Ohjelmiston teemana on säveltäjänimien myötä ”romanttinen kevät”. Kausi on maestro Leif Segerstamin viimeinen TFO:n ylikapellimestarina. Kausi alkaa ja päättyy Leif Segerstamin johtamana Richard Strauss -ohjelmistoilla.

 

Straussia alkuun ja loppuun

Ylikapellimestari Leif Segerstam avaa viimeisen kevätkautensa komealla Richard Strauss -ohjelmistolla. Konsertissa kuullaan Straussin keskeisiä töitä. Konsertin avaa Kuolema ja kirkastus, jonka jälkeen sopraano Johanna Rusanen tulkitsee neljän laulun kokonaisuuden Vier letzte Lieder. Suureellinen orkesterinumero Don Juan johdattaa kuulijaa voimakkaasta energiasta melankoliaan. Illan kruunaa orkesterisarja Ruusuritari-oopperasta, joka on yksi maailman eniten esitetyimpiä oopperoita. Vuonna 2019 tulee Straussin kuolemasta kuluneeksi 70 vuotta.

Kevätkausi päättyy Richard Straussin Salome-oopperan konserttiversioon torstaina ja perjantaina 16.–17.5.2019 klo 19 Konserttitalossa. Salome on aikanaan saanut vahvan vastaanoton rohkealla aiheellaan ja sävelkielellään. Teos on väkevä, dramaattinen ja intohimoinen. Turun filharmoninen orkesteri esittää oopperasta konserttiversion. Salomen roolissa nähdään ensimmäistä kertaa Anu Komsi, joka on yksi maamme kansainvälisimpiä koloratuurisopraanotähtiä. Komsi on saavuttanut mainetta maailman oopperataloissa ja merkittävillä konserttilavoilla. Konserttien lipunmyynti on avattu jo syyskaudella, ja joitain lippuja on vielä jäljellä.

Salome on Leif Segerstamin taiteellisen kauden päätösnumero Turun filharmonisessa orkesterissa. 2.3.2019 75 vuotta täyttävän maestron ylikapellimestarikausi Turun filharmonisessa orkesterissa alkoi vuonna 2012 ja päättyy toukokuussa 2019. Segerstam on ylikapellimestarikaudellaan vaikuttanut merkittävästi orkesterin taiteelliseen tasoon ja imagoon.

Leif Segerstam johtaa keväällä myös Sibeliuksen Lemminkäisen sekä Chopinin pianokonserton nro 1, jossa Janne Mertanen loistaa solistina. Konsertti kuullaan torstaina ja perjantaina 4.–5.4. klo 19 Konserttitalossa.

 

Egotrippi siirtyy Logomoon

Egotripin ja TFO:n tammikuinen yhteiskonsertti on suuren kysynnän vuoksi siirretty Logomoon. Konsertti möi loppuun heti julkaisunsa jälkeisenä päivänä. Tapahtuma siirretään teknisiltä ominaisuuksiltaan sille erinomaisesti soveltuvaan Logomo-saliin, johon mahtuu yleisöä 1800 henkeä Konserttitalon salin 1000 hengen sijaan.  Konsertin uusi päivämäärä on keskiviikko 30.1. klo 19. Lipun jo ostaneisiin ollaan yhteydessä suoraan. Konserttiin tulee myyntiin lisää lippuja 21.11.

 

Haydnin Luominen pääsiäisenä

Haydnin lähes kaksituntinen suurtyö Luominen kuvaa luomiskertomuksen musiikin keinoin. Teos kuullaan pitkäperjantaina 19.4. klo 18 Turun tuomiokirkossa. Pääsiäiskonsertin solisteina kuullaan mm. sopraano Hanna-Leena Haapamäkeä ja basso Nicholas Söderlundia. Konsertin johtaa viime vuonna pääsiäiskonsertin menestyksekkäästi johtanut Edward Ananian-Cooper.

”Haydn väritti musiikkia elävimmin – hänen sävellyksensä ovat suoraan yhteydessä tekstiin. Jokainen sana on maalattu musiikkiin ja jokainen kuva sekä väri on herätetty henkiin nuottimerkinnöissä, jotka ovat täynnä Haydnin nokkeluutta ja huumoria. Vaikka tiede ei tänä päivänä enää kannata luomiskertomusta, sävelsi Haydn teoksen niin humaanilla tavalla, että yleisö voi edelleen samastua musiikkiin”, kertoo kapellimestari Ananian-Cooper teoksesta.

 

Sinfoniasarjassa nuoria taitureita ja maailman huippuja

Kevätkauden torstai- ja perjantaisarjoihin kuuluu molempiin kahdeksan sinfoniakonserttia. Kaudella kuullaan nuorta energiaa ja maailman ykkössolisteja. Suosittu Christian Kluxen palaa Turkuun johtamaan kaksi iltaa Adèsia, Rahmaninovia ja Nielseniä 14.–15.2. Rahmaninovin ”maailman vaikeimmaksi” pianokonsertoksi” sanotun teoksen tulkitsee venäläissyntyinen Georgy Tchaidze.

Muusa ja runoilija -konsertissa 28.2. kuullaan nuoren sukupolven lahjakkuuksia. Roozemanin sisarusduo, viulisti Rebecca Roozeman ja sellisti Jonathan Roozeman, tulkitsee Saint-Saënsin ilmaisuvoimaisen teoksen Muusa ja runoilija. Konsertin johtaa Taavi Oramo. Perjantaina 8.3. orkesterin oma fagotin äänenjohtaja Etienne Boudreault nousee solistiksi ja esittää Carl Maria von Weberin klassisen fagottikonserton F-duuri. Konsertin toisella puoliajalla kuultava Schönbergin kamarisinfonia edustaa säveltäjän varhaista tuotantoa, jolla on vahvat siteet myöhäisromantiikkaan ja ekspressionismiin.

Huhtikuussa kuullaan kahta oman soittimensa huippua. Perjantaina 12.4. Konserttitalon lavalle nousee kapellimestari-trumpetisti Håkan Hardenberger, instrumenttinsa maineikas pioneeri, joka tunnetaan ilmiömäisistä esiintymisistään ja innovatiivisuudestaan. Konsertissa kuullaan monipuolinen ohjelma klassista ja kevyempää musiikkia, Haydnista aina Piazzollaan. Huhtikuun toinen huippu on lyömäsoittaja Simone Rubino. Hän tulkitsee torstaina 25.4. James MacMillanin mukaansatempaavaan teoksen Veni, veni, Emmanuel. Konsertin johtaa vuoden 2018 kansainvälisen Malko-kapellimestarikilpailun voittaja Ryan Bancroft.

 

Julian Rachlin tuo romanttiset konserttiohjelmat

Päävierailija Julian Rachlin nähdään keväällä kahdesti. Torstaina ja perjantaina 24.–25.1. hän esiintyy kapellimestari-viulistin roolissaan, ja tulkitsee Felix Mendelssohnin viulukonserton e-molli. Konsertissa kuullaan lisäksi Wolfgang Amadeus Mozartin divertimento nro 1 ja Ludwig van Beethovenin ”Eroica”, sinfoniakirjallisuuden näyttävä klassikko. Maaliskuussa 14.–15.3. Rachlin saapuu viulisti Boris Brovtsynin kanssa Turkuun. Konsertissa viihdytään romantiikan aikakauden säveltäjien kanssa ja Brovtsyn esittelee taitojaan Camille Saint-Saënsin viulukonserton nro 3 parissa.

 

Vappu Paula Koivuniemen kanssa

Vapunpäivän konsertissa 1.5. klo 15 Konserttitalossa tunnelma pulppuaa iloa. Konsertissa kuullaan elämänmakuisia kappaleita Paula Koivuniemen uudelta Elämästä-nimiseltä albumilta, joka julkaistiin toukokuussa 2018.  Lisäksi konsertissa kuullaan Koivuniemen hittikappaleita vuosien varrelta sekä kaikkien rakastamia ikivihreitä sinfoniaorkesterisovituksina.

 

Lapsille ja nuorille

Lasten musiikkijuhlia vietetään ensi vuonna 18.3.–24.3.2019. Turun filharmoninen orkesteri vie lapset Hillan ja Liisin seikkailuihin torstaina 21.3. klo 18 Konserttitalossa. Hilla ja Liisi on musiikkikasvattajien Mari Kätkän, Ulla Piispasen ja Tuomas Kesälän säveltämä ja palkitun graafikon Sari Airolan kuvittama värikylläinen kokonaisuus. Musiikkisatu toimii sekä satuseikkailuna että lapsen ensimmäisenä johdatuksena orkesterimusiikin maailmaan. Lisäksi Lasten musiikkisalongissa kuullaan sunnuntaina 10.2. Satu Simolan Orkesterisatu Hiiri.

 

Muusikoiden suunnittelema kamarimusiikkisarja

Kevään kamarimusiikkisarjassa on neljä konserttia. Sarja alkaa sunnuntaina 27.1. Turun linnassa kuullaan saksalaisen romantiikan ajan täyteläisiä teoksia. Sibelius-museossa 3.3. viedään kuulija läpi vuosisatojen, 1900-luvulta aina 1700-luvulle asti. Betel-kirkon konsertissa 7.4. ohjelmassa on Thomas Adèsia, Gioachino Rossinia, Franz Schubertia ja François Couperinia. Viimeisessä kamarikonsertissa 5.5. Turun linnassa ranskalaissäveltäjien Gabriel Faurén, Jacques Castérèden ja Claude Debussyn teokset johdattavat ajatukset alkavaan kesään. Kamarikonserteissa esiintyvät ja ohjelmasta vastaavat TFO:n omat muusikot.

Myös Tuomiokirkossa torstaina 7.2. kuultava Katedraali soi -konsertti on muusikoiden käsialaa. Konsertissa kuullaan barokkimusiikin loistoa ja solisteina nähdään Juha-Pekka Vikman ja Maija Kontunen, viulu, Vesa-Pekka Kopakkala & Megumi Nakazawa, trumpetti sekä Anu Honkanen, piccolohuilu.