Muuta tekstin kokoa:

Pitkäperjantaina Haydnin Luominen

Tämän vuoden pääsiäiskonsertissa kuullaan Joseph Haydnin oratorio Luominen. Lähes kaksituntinen suurtyö kuvaa luomiskertomuksen musiikin keinoin. Haydn vuodatti sävelmaalailevaan teokseensa kaiken osaamisensa, ja vaikuttava mestariteos nousi heti kantaesityksestään lähtien suureen suosioon.

Teoksen tulkitsee pitkäperjantaina 19.4. klo 18 Tuomiokirkossa vaikuttava joukko solisteja ja kaksi kuoroa. Filharmonista orkesteria johtaa viime vuoden pääsiäiskonsertin menestyksekkäästi johtanut Edward Ananian-Cooper.

Ananian-Cooper kertoo teoksesta:

”Oratorio Luominen syntyi aikana, jolloin raamatun luomiskertomus oli yleisesti hyväksytty teoria maailman synnystä. Haydn oli tuolloin uransa huipulla ja tunnetuin elävä säveltäjä Euroopassa – hän olisi siis pätevin tekemään librettoon sävellyksen. Haydn oli juuri palannut Lontoon-matkaltaan ja oli häikäistynyt englantilaisesta oratorioperinteestä, johon kuului suureelliset esityspuitteet, joskus yli 1000 esiintyjää ja yleisöä kaikista sosioekonomisista luokista. Haydn antoi itselleen tavoitteeksi säveltää teoksen, joka puhuttelisi kaikenlaisia ihmisiä, joka sisältäisi jokaiselle jotakin. Vaikka luonnontiede nykyään ei enää tue luomiskertomusta, on Haydn säveltänyt oratorionsa niin humaanilla tavalla, että nykyihmisenkin on helppo samaistua musiikkiin.

Tällaisen teoksen kanssa aloitan työskentelyn librettosta. Olen lukenut ensimmäisen Mooseksen kirjan ja Miltonin kadotetun paratiisin, jotka ovat englantilaisen libretton kaksi lähdeteosta. Olen myös kahlannut läpi saksankielisen version, jota Haydn käytti sävellykseensä, ja jonka myös tässä konsertissa kuulemme. Haydn väritti musiikkia elävimmin – hänen sävellyksensä ovat suoraan yhteydessä tekstiin. Jokainen sana on maalattu musiikkiin ja jokainen kuva sekä väri on herätetty henkiin nuottimerkinnöissä, jotka ovat täynnä Haydnin nokkeluutta ja huumoria.”

Solisteina konsertissa kuullaan sopraanoa Hanna-Leena Haapamäkeä, tenori Mika Pohjosta sekä basso Nicholas Söderlundia. Kuoroina kuullaan Chorus Cathedralis Aboensista sekä Turun konservatorion kamarikuoroa.

Hanna-Leena Haapamäki on vieraillut Suomen kansallisoopperassa vuodesta 2005 alkaen. Hän on tulkinnut muun muassa Andrew Lloyd Webberin Oopperan kummituksessa Carlotta Giudicellin roolin.

Entisen tangokuninkas Mika Pohjosen tämän hetkisiin rooleihin kuuluu muun muassa Jacques Offenbachin Hoffmannin kertomukset -oopperan nimirooli Suomen kansallisoopperassa.

Nicholas Söderlund on monipuolinen laulaja ja myös aktiivinen uuden suomalaisen musiikin esittäjä. Tällä hetkellä hänet voi nähdä muun muassa Jaakko Kuusiston oopperassa Jää Fredrik Bergin roolissa.

 

paasiaiskonsertin_solistit_2.jpg
 

Edward Ananian-Cooper, Hanna-Leena Haapamäki, Mika Pohjonen, Nicholas Söderlund.