Muuta tekstin kokoa:

Chopinia ja Sibeliusta huipputulkintoina

Suomen ykköspianisteihin lukeutuva Janne Mertanen ja TFO:n ylikapellimestari, maestro Leif Segerstam esiintyvät Turun filharmonisen orkesterin kanssa torstaina ja perjantaina 4.–5.4. klo 19 Konserttitalossa. Illan aikana kuullaan Frédéric Chopinin ja Jean Sibeliuksen romanttista ohjelmistoa. Mertanen on tunnettu Chopin pianoteosten tulkinnoistaan, ja Segerstam puolestaan on kansainvälisesti arvostettu Sibeliusten teosten tulkitsija.

Konsertit aloittaa Sibeliuksen Cantique. Teos kuuluu TFO:n ylikapellimestari Leif Segerstamin johdolla levyttämään kuuden Cd-levyn sarjaan ”Sibelius: Incidental Music”, joka voitti arvostetun International Classical Music Awards -palkinnon kategoriassa paras kokoelma 2019. Janne Mertanen nähdään Chopinin pianokonserton solistina. Konsertto on briljeeraava taidonnäyte, jossa piano loistaa pääosassa. Chopin on pianomusiikin ehdoton ykkösnimi. Pianistinakin esiintynyt säveltäjä kehitti pianomusiikkia, toi instrumentin parhaat puolet esille ja hyvin moni säveltäjä on ottanut vaikutteita hänen tuotannostaan. Konsertit päättyvät Sibeliuksen neliosaiseen orkesterisarjaan Lemminkäinen, joka on kuuluisa etenkin toisesta osastaan Tuonelan joutsen.

Janne Mertanen kertoo Chopinin pianokonsertosta:
”Teos on ilmaisuvoimaltaan täynnä runollisuutta, äärimmäistä herkkyyttä, sekä myös vahvaa näyttävää virtuoosisuutta. Chopinin sävelkieli puhuttelee vuosisadasta toiseen, siinä on jotain hyvin luonnollista. Musiikki on toisinaan kuin hetkessä syntyvää. Chopinin musiikkiin oleellisesti kuuluva tempo rubato luo sille oman, jatkuvasti elävän hahmon, joka saa musiikin hengittämään ja reagoimaan salamannopeasti vaihtuviin karakteereihin joustavasti ja luonnollisesti.”

Leif Segerstam on yksi Skandinavian monipuolisimmista säveltaiteilijoista – kapellimestari, säveltäjä, viulisti ja pianisti. Maailmankuulu Leif Segerstam on toiminut kapellimestarina ja ylikapellimestarina lukuisissa tunnetuissa oopperataloissa ja sinfoniaorkestereissa, kuten Tukholman Kuninkaallisessa oopperassa, Berliinin Deutsche Operissa ja Wienin Valtionoopperassa sekä Itävallan ja Tanskan radio-orkestereissa. Johtajavierailuja hän on tehnyt mm. Metropolitaniin, Covent Gardeniin ja La Scalaan. Segerstamin mittava sävellystuotanto sisältää muun muassa yli 310 sinfoniaa. Hänen vaikuttava ja näyttävä uransa on palkittu lukuisin tunnustuksin. Vuonna 2014 tasavallan presidentti myönsi Segerstamille professorin arvonimen.

Suomen ykköspianisteihin lukeutuva Janne Mertanen on konsertoinut eri puolilla Eurooppaa sekä Etelä-Amerikassa, Aasiassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa Hämeenlinnan Sibelius-seura myönsi Mertaselle säveltäjän syntymäkotimitalin vuonna 2017. Janne Mertanen on Joensuun Musiikkijuhlien perustaja ja taiteellinen johtaja.

Pianismia Turun konserttitalossa to ja pe 4.–5.4.2019 klo 19. Leif Segerstam, kapellimestari, Janne Mertanen, piano, Turun filharmoninen orkesteri. Chopin – Sibelius. Liput 25,50/20,50/9,50 €.