Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

3.5.2012

Mediataideteos sai lopullisen asunsa 2.5.

Mater marium heijastaa muistoja merestä ja turkulaisesta telakkatyöstä

Valosuunnittelija ja taiteilija Tarja Ervastin mediataideteos Mater marium Aurajoen suulla on saanut viime silauksensa. Teokselle on kevään aikana ohjelmoitu vuodenkierron ja turkulaisen laivanrakennushistorian mukaan vaihtuva valo- ja video-ohjelma. 

Mater marium

Yllä: Mater marium (kuva: Arto Takala), nostokuva: Matti Puhakka

Vanhaan telakkanosturiin toteutettu teos on kantaa nyt myös valoilla varustettua teräsveistosta. Vastavalmistunut teos tullaan liittämään Turun kaupungin taidekokoelmaan.

Elämyksellisestä Mater marium -teoksesta on saatu esimakua jo alkukevään 2012 aikana. Vuoden edetessä mediataideteoksen videopinnoilla tullaan näkemään kahdeksan eri kuvaohjelmaa. 

Paikalliseen laivanrakennusperinteeseen, merenkulkuun ja Aurajokimaisemiin keskittyvä abstrahoitu kuvasto pohjautuu vanhoihin arkistomateriaaleihin sekä nykyaikaisen telakkatyön dokumentaatioihin. Mukana on muistumia myös jokirannan tapahtumista: muinaistulien yöstä, Tall Ships Races -purjehduksesta ja Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 avajaisista. 

Kesän aikana tullaan nauttimaan muun muassa purjelaivoista ja merimaisemista, syksystä kevääseen laivanrakennustyöstä telakalla. 

Mater marium -teoksen veistoselementti on Corten-teräksestä valmistettu ikosaedri, monitahokas. Materiaalina ruosteenvärinen teräs rakentaa assosiaatioita laivateollisuuteen, samalla kun veistoksen muoto mukailee maapallon pyöreyttä. 20 kolmiosta rakentuvan monitahokkaan rosoisista polttoleikkauksista hehkuu valo.

Nosturitaide-hanke osa kulttuuripääkaupunkivuoden antia

Turun kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaan kuulunut teoshanke pyrkii nostamaan taiteen keinoin esille Suomen vanhimman sataman ja Turun telakka- ja laivateollisuuden alueellista identiteettiä. 

Hankkeen tavoitteena on ollut myös pysyvyys. Osana kaupungin julkisten ja ympäristötaideteosten kokonaisuutta teos jää muistomerkiksi Turun kulttuuripääkaupunkivuodesta 2011.

Turun kulttuuriasiankeskuksen ja Turku 2011 -säätiön yhteistyöhanketta ovat tukeneet Turun Satama ja Turku Energia. Käytöstä poistetun telakkanosturin omistaa Forum Marinum -säätiö. Museonosturin pintakäsittelystä ja kunnostuksesta vastasi Turun kaupungin kiinteistöliikelaitos.

Aiheeseen liittyen


suomenkielinen versio | svensk version | english version

Sivua viimeksi päivitetty 3.5.2012 11:55 ja sivu on julkaistu 3.5.2012 11:30

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun kaupunki | PL 355, 20101 TURKU
Käyntios. Yliopistonkatu 27a | vaihde (02) 330 000 | turun.kaupunki@turku.fi