ÄNDRA TEXTENS STORLEK:

Vino-galleriet

Vino-galleriet hösten 2018

Wall-X

Som grund för verket Wall-X används skärmdumpar av den av Trump byggda muren vid gränsen mellan Mexiko och USA. Den grundläggande fråga som verket tar ställning till är rörligheten och friheten att uppleva kultur. Vem har rätt till frihet och fri rörlighet?

Verkets karaktärer är universala. De föds och verkar att upprepas utan klar sexualitet, nationalitet eller andra definierande faktorer, men deras drag och mänskliga känslotillstånd påminner om det mänskliga.

Livets och rörelsens komplexitet ställer frågor som berättelsens berättare inte har svar på. Den skapar en reflektion av frihet och tacksamhet, samtidigt som den ställer frågan om vem man skall rikta tacksamheten till.

Wall-X är en fri blandning av olika media från fotografi och målning till kollage. ”Jag vill inte arbeta så att allt är på förhand planerat eller att jag skulle vara låst vid materialen, rörelsen måste vara fri. När man försöker kontrollera saker blir allting forcerat.”

Konstnären Niina Villanueva (född 1984) har studerat vid konstinstitutet i Orivesi, vid Institutet för visuell kommunikation och vid Nordiska konstskolan. För tillfället fortsätter hon sina studier vid Åbo konstakademi.

Niina Villanueva