Ändra textens storlek:

Berlioz Fantastiska symfoni framförs kryddad med #tfovirtual-upplevelsen

Åbo filharmoniska orkester framför Hector Berlioz Fantastiska symfonin på torsdagen den 30.11 och fredagen den 1.12 kl. 19 i Konserthuset. Ljusplaneraren Timo Ollila, videoprojicerings planerare Jussi Virkkumaa samt dansteatern ERI bidrar till tolkningen av symfonin. Publiken får också medverka i skapandet av konsertupplevelsen, eftersom konserterna är en del av orkesterns nya #tfovirtual-konsertupplevelsen.

 

Hector Berlioz klassiska verket Fantastiska symfoni är en helhet i fem satser. Tonsättaren, som försmäktade av obesvarad kärlek, skrev i sin programmatiska symfoni en berättelse om en ung och förälskad konstnär. Underrubriken för Fantastiska symfoni är ”En episod ur en konstnärs liv”. Den fantastiska symfonin blev en av de stora vändpunkterna i musikens historia samt i Berlioz karriär.

 

Verket tolkas med dans- och ljuskonst. Danskoreograferna Eeva Soini och Lassi Sairela har planerat koreografin för Dansteater ERI. ”Att arbeta med Åbo filharmoniska orkester har alltid varit en stor glädje för oss”, kommenterar Eeva Soini och fortsätter, ”Berlioz riklig och fantastisk musik samt dramatiska berättelse har inspirerat oss”. Kostymör vid ERI är Tuula Berqvist och som dansarna får vi se Laura Laho, Toni Laakkonen, James McNamara, Lassi Sairela och Eeva Soini. 

 

Publiken får medverka i skapandet av konsertupplevelsen under konserter. Var och en av de fem delarna i Berlioz Fantastiska symfoni får sin egen värld av färg och ljus. Lyssnare kan delta och rösta på vilken färg de tycker speglar stämningen bäst. Färgen med flest röster lyser upp konsertsalen under följande musikavsnitt. Röstningen är den första virtual-upplevelsen inom #tfovirtual. Publiken har en möjlighet att aktivt delta i konserten. Det går enkelt att delta – man behöver endast ta med en enhet med internetanslutning till konserten och gå till adressen www.tfo.fi/virtual. Citrus Solutions Oy står för det tekniska och visuella genomförandet av omröstningen.

 

Alberto Hold-Garrido, som är född i Barcelona och uppväxt i Danmark, inledde sina kapellmästarstudier i Köpenhamn, varefter han fortsatte studierna på Sibelius-Akademin under ledning av Jorma Panula. Hold-Garrido har dirigerat flera symfoniorkestrar i Norden och varit gäst bland annat i Tyskland, Italien, Spanien och Sydkorea. Sedan 2013 har Hold-Garrido verkat som överkapellmästare på Kuopio stadsorkester.

 

Timo Ollila har arbetat i 20 år med ljusplanering i olika organisationer och grupper. Han har jobbat med belysning inom olika genrer från danskonst till dockteatern och kammaropera till rockfestivaler.

 

Jussi Virkkumaa är en bild-/videokonstnär som är bosatt i Åbo och arbetar med teater och musik. Han har deltagit i ett flera teaterproduktioner. Senast har Virkkumaa arbetat med musikvideo.

 

Dansteater ERI grundades 1989 av de kända finländska danskoreograferna Tiina Lindfors, Lassi Sairela och Eeva Soini. ERI har ett mångsidigt program med över 120 verk och teatern ger cirka 130 föreställningar per år. ERI har fått många priser, bland annat Aurora-medaljen som tilldelas av Egentliga Finlands förbund år 2013.

 

Fantastique! i Åbo konserthus to 30.11 och fre 1.12 kl. 19.00. Klangsmaker fre 1.12 kl. 17.30. Alberto Hold-Garrido, dirigent, Timo Ollila, ljusdesign, Jussi Virkkumaa, videoprojicering, Dansteater ERI. Berlioz. Biljetter 23,50/18,50/9,50€.