Ändra textens storlek:

ÅFO, en imponerande solistkvartett och två körer tolkar Beethovens C-durmässa på långfredagen

Åbo filharmoniska orkester framför Ludwig van Beethovens mässa i C-dur i Åbo domkyrka långfredagen den 30.3 kl. 18. Förutom mässan får vi också höra Beethovens körkantat Meeresstille und glückliche Fahrt. Mässan tolkas av en imponerande kvartett av Finlands främsta solister: Kaisa Ranta (sopran), Niina Keitel (mezzosopran), Topi Lehtipuu (tenor) och Nicholas Söderlund (bas). Medverkar gör även Chorus Cathedralis Aboensis och kören Philharmonischer Chor Köln. Det eftertraktade tyska besöket till ära är antalet körpartier exceptionellt stort. Filharmoniska orkestern dirigeras av Edward Ananian-Cooper.

Beethovens C-durmässa är ett mästerverk i fem satser och följer mässans traditionella storform till det yttre. I den mer sällan framförda C-durmässan behandlar Beethoven orkestern och kören på ett för den tiden fördomsfritt sätt, och resultatet är en mässa som är elegant, emotionell och klangligt rik. Konserten slutar med Meeresstille und glückliche Fahrt som bygger på två dikter av Johann Wolgang von Goethe.

Edward Ananian-Cooper är en kör- och orkesterdirigent från Australien. Han har studerat vid Sibelius-Akademin. Sommaren 2017 fick han andra pris i Nordeuropeiska kördirigenttävlingen i Danmark.

Kaisa Ranta hör till vårt lands främsta sopraner. Hon är en mångsidig sångerska som har arbetat inom scenkonsten med såväl musikteater, musikal, operett som med opera.

Niina Keitel är en mångsidig konsertsångare och en av sin tids mest framgångsrika finländska mezzosopraner. Sedan år 2014 har hon varit frilans och hon är en efterfrågad opera-, lied- och konsertsångare.

Topi Lehtipuu är en mångsidig artist och en skicklig scenartist, och är ansedd som uttolkare av såväl tidig musik som ny musik. Vid sidan av sin internationella tenorkarriär är Topi Lehtipuu även konstnärlig ledare för Helsingfors festspel.

Nicholas Söderlund har uppträtt som solist med flera finländska orkestrar. Söderlund har uppträtt som solist i oratorier och passioner samt med egna lied- och kyrkokonserter. Han har fått Finlands Wagersällskaps Bayreuth-stipendium och Martti Talvela-stiftelsens hederspris år 2007 samt Karita Mattila-stipendiet år 2009.

Chorus Cathedralis Aboensis (CCA) är en symfonisk kör som har specialiserat sig på att framföra stora verk till orkesterackompanjemang. CCA samarbetar intensivt med Åbo filharmoniska orkester samt församlingarna i Åbo och S:t Karins. Kören grundades år 1982 och dess konstnärliga ledare är sedan hösten 2015 Märt Krell.

Philharmonischer Chor Köln grundades år 1947. År 1948 framträdde kören för första gången för publik i Köln. Sedan år 1990 har professor Horst Meinardus haft hand om kören musikaliska ledning. Kören har cirka 100 aktiva sångare och firar sin 70-årsjubileumsår 2018.

Påskkonsert i Åbo domkyrkan fr 30.3 kl. 18.00. Edward Ananian-Cooper, dirigent, Kaisa Ranta, sopran, Niina Keitel, mezzosopran, Topi Lehtipuu, tenor, Nicholas Söderlund, bas, Chorus Cathedralis Aboensis, Philharmonischer Chor Köln, Åbo filharmoniska orkester. Beethoven. Biljetter 23,50/18,50/9,50 €.