Ändra textens storlek:

Musik? Idrott? Båda!

Stora gratiskonsert förenar musik och idrott i Kuppis bollhall

Åbo filharmoniska orkester förenar idrott och musik på Åbodagens afton 15.9 kl. 17.00. Konserten i den nya bollhallen i Kuppis är en stor fest för fritidssektorn i Åbo och alla sportfans och vänner av musik är inbjudna. Gratiskonserten är drygt en timme lång och man behöver inte reservera plats på förhand utan man kan komma direkt till platsen före konserten. Ungefär 2500 personer får plats i publiken – det vill säga över två gånger fler än i orkesterns hemmasal Konserthuset. Konserten sänds även direkt på nätet på adressen tfo.fi/live.

Konserten med namnet Symfoni för bollhallen består av stycken som är starkt förknippade med idrott. I Kuppis bollhall, som fick priset Årets idrottsplats 2018, hör vi teman och signaturmelodier som är bekanta från idrottsevenemang, filmmusik och pop- och rockhitar samt traditionella konstmusikverk. Under våren och sommaren har man i orkestern studerat stycken som anknyter till idrottsvärlden. ”Vi fick så många idéer på stycken som passar i konsertprogrammet att det hade räckt till två konserter, så vi var tvungna att lämna bort flera hitar. Vi ville ha ett program med både orkesterverk med sporttema och mer populär musik”, kommenterar konsertens producent, ÅFO:s projektsekreterare Pekka Haapanen.

På konsertprogrammet finns bland annat Queens We Will Rock You, ett nytt orkesterarrangemang av Darudes Sandstorm och finalen Ode till glädjen ur Ludwig van Beethovens nionde symfoni. När musiken äntrar idrottens hemmaplan firas händelsen dessutom med ett uruppförande av ett beställningsverk. Max Savikangas verk Slam Dunk har hämtat inspiration av korgboll. Verket är skrivet för symfoniorkester och två korgbollsspelare, och i verket ingår en dunkningstävling refererad av en sportkommentator. Under konsertens stycken visas även prov på olika idrottsgrenar som har planerats i samarbete med idrottstjänsterna. Hela konsertprogrammet finns på adressen tfo.fi.

Konsertens dirigent är Vanda underhållningsorkesters chefdirigent och konstnärlige ledare Nick Davies och värd för konserten är sångaren och skådespelaren Mia Renwall. Solister är rocksångaren Kimmo Blom, som är bekant från rollen som Freddie Mercury i Tampereen Musiikkiteatteri Palatsis Queen-musikal och Raskasta Joulua-turnéerna, samt tenoren Heikki Siukola, som är känd för sina Wagner-operaroller. I verket Slam Dunk uppträder korgbollsspelarna Eero Lehtonen och Mikael Aalto från Åbo KFUM:s korgbollgrupp Kristika. Även Åbo konservatoriums kammarkör och Chorus Iucundus uppträder under konserten. Timo Lehtovaara har lett instuderingen av körerna.

Dörrarna öppnas kl. 15.30. Före konsertens början har publiken möjlighet att bekanta sig med idrott som hobby genom presentationer av Åbonejdens idrottsföreningar. Åbo konservatorium presenterar musiken som hobby och musikstudier, och elever från konservatoriet framför musik före konserten. Konserten arrangeras i samarbete med Åbo stads idrottstjänster och Turun Teknologiakiinteistöt Ab. För konsertens tekniska produktion står Bright Group Ab och Grassmark Ab.

Symfoni för bollhallen!
Lördag 15.9 kl. 17.00 i Kuppis bollhall, Lemminkäinengatan 32a, 20520 Åbo.

Nick Davies, dirigent, Mia Renwall, värd, Kimmo Blom, sång, Heikki Siukola, tenor, korgbollsspelarna Eero Lehtonen och Mikael Aalto från Åbo KFUM,  Åbo konservatoriums kammarkör, Chorus Iucundus, Timo Ollila, ljusplanering, Åbo filharmoniska orkester. Fritt inträde, dörrarna öppnas kl. 15.30.