Ändra textens storlek:

Leif Segerstams sista chefdirigentsäsong är fylld med program på toppnivå

Åbo filharmoniska orkesters vårsäsong 2019 har publicerats. Tack vare kompositörsnamnen är temat för repertoaren ”den romantiska våren”. Säsongen är maestro Leif Segerstams sista som chefdirigent för ÅFO. Säsongen inleds och avslutas under Leif Segerstams ledning med Richard Strauss-program.

 

Strauss i början och slutet

Chefdirigent Leif Segerstam inleder sin sista vårsäsong med ett ståtligt Richard Strauss-program. Konserten bjuder på centrala verk av Strauss. Konserten inleds med Död och förklaring, varefter sopranen Johanna Rusanen tolkar Vier letzte lieder, en samling med fyra sånger. Det storslagna orkesternumret Don Juan leder åhöraren från kraftfull energi till melankoli. Kronan på verket är orkestersviten ur operan Rosenkavaljeren, som är en av världens mest spelade operor. År 2019 har det gått 70 år sedan Strauss död.

Vårsäsongen avslutas med en konsertant version av Richard Strauss opera Salome torsdag och fredag 16–17.5.2019 kl. 19 i Konserthuset. Salome fick i tiden ett starkt mottagande tack vare sitt modiga tema och sitt tonspråk. Verket är starkt, dramatiskt och passionerat. Åbo filharmoniska orkester framför operan i en konsertversion. I rollen som Salome ser vi för första gången Anu Komsi, som hör till vårt lands mest internationella koloratursopranstjärnor. Komsi har blivit berömd i världens operahus och på betydande konsertscener. Biljettförsäljningen till konserterna har inletts redan under hösten, och det finns fortfarande några biljetter kvar.

Salome är det avslutande numret på Leif Segerstams konstnärliga period i Åbo filharmoniska orkester. Maestron, som fyller 75 år den 2.3.2019, inledde sin period som chefdirigent i Åbo filharmoniska orkester år 2012 och den avslutas i maj 2019. Under sin tid som chefdirigent har Segerstam haft en avsevärd inverkan på orkesterns konstnärliga nivå och image.

Under våren dirigerar Leif Segerstam även Sibelius Lemminkäinen samt Chopins pianokonsert nr 1, i vilken Janne Mertanen strålar som solist. Den konserten är torsdag och fredag 4-5.4 kl. 19 i Konserthuset.

 

Egotrippi flyttas till Logomo

På grund av stor efterfrågan har Egotrippis och ÅFO:s gemensamma konsert i januari flyttats till Logomo. Konserten sålde slut genast följande dag efter att biljetterna släppts till försäljning. Evenemanget flyttas till Logomosalen, som ur teknisk synvinkel lämpar sig mycket väl och har plats för 1800 personer istället för Konserthusets sals 1000 personer. Nytt datum för konserten är onsdag 30.1 kl. 19. De som redan har köpt biljett kommer att kontaktas direkt. Ytterligare biljetter till konserten släpps till försäljning under slutet av året.

 

Haydns Skapelsen under påsken

Haydns nästan två timmar långa storverk Skapelsen beskriver skapelseberättelsen med musikaliska medel. Vi hör verket under långfredag 19.4 kl. 18 i Åbo domkyrka. Solister vid påskkonserten är bl.a. sopranen Hanna-Leena Haapamäki och basen Nicholas Söderlund. Dirigent för konserten är Edward Ananian-Cooper, som framgångsrikt dirigerade förra årets påskkonsert.

”Haydn färgade musiken på det mest livfulla sätt – hans kompositioner står i direkt kontakt med texten. Varje ord är målat i musiken och varje bild och färg har väckts till liv i noterna, som är fulla av Haydns finurlighet och humor. Även om vetenskapen inte längre idag stöder skapelseberättelsen komponerade Haydn verket på ett så humant sätt att publiken ännu kan identifiera sig med musiken”, berättar dirigent Ananian-Cooper om verket.

 

Unga virtuoser och världstoppar i symfoniserien

I vårens torsdags- och fredagsserier ingår åtta symfonikonserter. Säsongen bjuder på ung energi och världens främsta solister. Den populäre Christian Kluxen återvänder till Åbo för att dirigera två kvällar med Adès, Rachmaninov och Nielsen 14–15.2. Rachmaninovs verk har kallats ”världens svåraste” pianokonsert, och det tolkas av den ryskfödde Georgy Tchaidze.

Vid konserten Musan och poeten 28.2 får vi höra begåvningar i den yngre generationen. Roozemans syskonduo, violinisten Rebecca Roozeman och cellisten Jonathan Roozeman, tolkar Saint-Saëns uttrycksfulla verk Musan och poeten. Konserten leds av Taavi Oramo. Fredag 8.3 stiger orkesterns egen stämledare för fagotten Etienne Boudreault fram som solist och framför Carl Maria von Webers klassiska fagottkonsert F-dur. Efter pausen spelas Schönbergs kammarsymfoni, som företräder kompositörens tidiga produktion och har starka band till senromantiken och expressionismen.

I april hör vi två av de främsta namnen på sina egna instrument. Fredagen 12.4 stiger dirigent-trumpetisten Håkan Hardenberger upp på Konserthusets scen. Han är en berömd pionjär på sitt instrument, och är känd för sina fenomenala framträdanden och sin uppfinningsrikedom. Konsertens program är mångsidigt och innehåller klassisk musik och lättare musik, från Haydn till Piazzolla. Det andra toppnamnet i april är slagverkaren Simone Rubino. Torsdagen 25.4 tolkar han James MacMillans medryckande verk Veni, veni, Emmanuel. Konserten dirigeras av Ryan Bancroft, segraren i den internationella Malko-dirigenttävlingen år 2018.

 

Julian Rachlin med romantiska konsertprogram

Förste gästdirigenten Julian Rachlin dirigerar två konserter under våren. Torsdag och fredag 24–25.1 uppträder han i rollen som dirigent-violinist, då han tolkar Felix Mendelssohns violinkonsert e-moll. Konsertens övriga program är Wolfgang Amadeus Mozarts divertimento nr 1 och Ludwig van Beethovens ”Eroica”, en ståtlig klassiker i den symfoniska repertoaren. I mars 14–15.3 kommer Rachlin till Åbo tillsammans med violinisten Boris Brovtsyn. Konserten bjuder på en trivsam stund i sällskap av tonsättare från romantiken, och Brovtsyn ger prov på sitt kunnande i Camille Saint-Saëns violinkonsert nr 3.

 

Första maj med Paula Koivuniemi

Första maj-konserten 1.5 kl. 15 i Konserthuset sjuder av glädje. Konsertens program består av stycken med smak av livet från Paula Koivuniemis album Elämästä (Från livet), som utkom i maj 2018. Under konserten hör vi även Koivuniemis hitar genom åren och älskade evergreens i arrangemang för symfoniorkester.

 

För barn och unga

Barnens musikfestspel firas nästa år 18–24.3.2019. Åbo filharmoniska orkester tar med barnen på Hillas och Liisis äventyr torsdagen 21.3 kl. 18 i Konserthuset. Den färggranna musiksagan Hilla och Liisi är komponerad av musikpedagogerna Mari Kätkä, Ulla Piispanen och Tuomas Kesälä och illustrerad av den prisbelönta grafikern Sari Airola. Musiksagan är såväl ett sagoäventyr som en första inledning in i orkestermusikens värld för barnen. På söndag 10.2 hör vi även Satu Simolas orkestersaga Hiiri i Barnens musiksalong.

 

Kammarmusikserien är planerad av musikerna

Vårens kammarmusikserie innehåller fyra konserter. Serien inleds söndag 27.1 i Åbo slott med fylliga verk från den tyska romantiken. I Sibeliusmuseum 3.3 förs lyssnaren på en resa genom århundraden, från 1900-talet ända till 1700-talet. På programmet i Betelkyrkan 7.4 finns musik av Thomas Adès, Gioacchino Rossini, Franz Schubert och François Couperin. Vid den sista kammarmusikkonserten 5.5 i Åbo slott för musiken av Gabriel Fauré, Jacques Castérède och Claude Debussy tankarna till den begynnande sommaren. Vid kammarmusikkonserterna uppträder ÅFO:s egna musiker, som även har planerat programmen.

Även Katedralen klingar-konserten torsdag 7.2 i Domkyrkan är planerad av musikerna. Konserten bjuder på praktfull barockmusik och solister är Juha-Pekka Vikman och Maija Kontunen, violin, Vesa-Pekka Kopakkala och Megumi Nakazawa, trumpet samt Anu Honkanen, piccoloflöjt.