Ändra textens storlek:

Vier letzte Lieder avaa kauden

Vuonna 1948 valmistunut neljän laulun sarja Vier letzte Lieder, neljä viimeistä laulua, jäi säveltäjä Richard Straussin (1864-1949) viimeisimmiksi töiksi. Upeissa, ilmaisuvoimaisissa ja ajattoman kauniissa lauluissa kuolema hyväksytään rauhallisesti. Laulusarja kantaesitettiin vuonna 1950 säveltäjän kuoleman jälkeen, ja teos valloittaa yhä uusia yleisöjä ympäri maailmaa.

Ensimmäisessä osassa unelmoidaan keväästä, ja toisessa osassa tunnelmoidaan jo syksyn sävyissä. Kolmannessa osassa on jo enteilyä päivän päättymisestä ja tulevasta yöstä. Neljännessä osassa ilta pimenee ja luopumisen aika on lähellä. Laulu päättyy laajoissa kaarissa enteileviin sanoihin "ist dies etwa der Tod", onko tämä kuolemaa.

Teoksen esittää ylikapellimestari Leif Segerstamin johdolla kotimaisten sopraanolaulajien kärkeen kuuluva Johanna Rusanen. Kevätkauden avajaiskonserteissa to ja pe 17.-18.1. kuullaan lisäksi Straussilta Kuolema ja kirkastus, Don Juan sekä Ruusuritari-sarja.

Leif Segerstam on yksi Skandinavian monipuolisimmista säveltaiteilijoista – kapellimestari, säveltäjä, viulisti ja pianisti. Maailmankuulu Leif Segerstam on toiminut kapellimestarina ja ylikapellimestarina lukuisissa tunnetuissa oopperataloissa ja sinfoniaorkestereissa, kuten Tukholman Kuninkaallisessa oopperassa, Berliinin Deutsche Operissa ja Wienin Valtionoopperassa sekä Itävallan ja Tanskan radio-orkestereissa. Johtajavierailuja hän on tehnyt mm. Metropolitaniin, Covent Gardeniin ja La Scalaan. Segerstamin mittava sävellystuotanto sisältää muun muassa yli 310 sinfoniaa. Hänen vaikuttava ja näyttävä uransa on palkittu lukuisin tunnustuksin. Vuonna 2014 tasavallan presidentti myönsi Segerstamille professorin arvonimen.

Sopraano Johanna Rusanen on laulanut Suomen Kansallisoopperan ja Savonlinnan Oopperajuhlien lisäksi myös Berliinin Deutsche Operissa, Moskovan Bolshoi-oopperassa, Torinon Teatro Regiossa, Teatro Municipal de São Paulossa sekä Deutsche Oper am Rheinissa. Vuonna 2017 roolitöihin ovat kuuluneet muun muassa helmikuussa Louchen rooli Turun Logomossa maailmanensi-iltansa saaneessa Müller-Berghausin Die Kalewainen in Pochjola -oopperassa, kesäkuussa Ida Lankisen ja Kitty Linderin roolit Kantelisen Mannerheim-oopperassa Ilmajoen Musiikkijuhlilla sekä heinäkuussa Sallisen Kullervo-oopperan äidin rooli Savonlinnan Oopperajuhlilla. Johanna Rusanen palkittiin vuonna 2017 Grammylla Warner Classics -levy-yhtiön tuottamasta Penderecki conducts Penderecki -levytyksestä.

Neljä viimeistä laulua Turun konserttitalossa to ja pe 17.–18.1.2019 klo 19. Varaslähtö to ja pe 17.–18.1. klo 18.00. Verkkokonsertti to 17.1. klo 19. Leif Segerstam, kapellimestari, Johanna Rusanen, sopraano, Turun filharmoninen orkesteri. Strauss. Liput 25,50/20,50/9,50 €.

Osta liput lippu.fi-verkkokaupasta

Konserttitalon lipunmyynti