Ändra textens storlek:

De unga och begåvade Roozemans

Syskonduon Roozeman, alltså violinist Rebecca och cellist Jonathan uppträder som ÅFO:s solister på torsdagen den 28.2. Duon tolkar Camille Saint-Saëns uttrycksfulla verk Musan och poeten. I det verket diskuterar cellon och violinen.

Under konserten får vi också höra Joseph Haydns symfonier "Morgonen" och "Kvällen" samt Magnus Lindbergs Arena 2. Taavi Oramo dirigerar.

Violinisten Rebecca Roozeman har spelat som orkestersolist sedan tio års ålder. Roozeman har fått pris i flera tävlingar, och första pris har hon vunnit i bl.a. den internationella Young Musician-tävlingen i Tallinn år 2011 och i den internationella Leonid Kogan-violintävlingen i Bryssel våren 2018. Sommaren 2018 deltog Rebecca Roozeman i den ansedda internationella Ozawa-akademin. Hon har uppträtt även på ett flertal kammarmusikfestivaler i Finland, Holland och Kina tillsammans med sina bröder pianisten Jan-Paul och cellisten Jonathan. Tillsammans bildar de Trio Roozeman.

Cellisten Jonathan Roozeman har arbetat med bland annat Marinskijorkestern, S:t Petersburgs filharmoniska orkester, Finlands radios symfoniorkester och Tokyo nya stadsorkester. År 2015 var Jonathan en av segrarna i Tjajkovskij-tävlingen (han var den yngsta deltagaren) och år 2012 fick han andra pris i Hollands nationella cellotävling. Han var en av finalisterna i Naumbergs internationella cellotävling år 2015 och i Porto Premio Suggia-tävlingen år 2013. Samma år tog han sig till semifinalen i den internationella Paulo-cellotävlingen. Jonathan studerar för närvarande vid Kronberg-akademin under ledning av Frans Helmerson.

Taavi Oramo är dirigent, sångare, klarinettist och datormusiker. Oramo debuterade framgångsrikt som dirigent med Tapiola Sinfonietta år 2017. År 2018 har Oramo dirigerat bl.a. Sinfonia Lahti och Radions symfoniorkester samt dirigerat uruppförande av bl.a. Heinz-Juhani Hofmanns och Lauri Kilpiös kammaroperor.

Musan och poeten to 28.2. kl. 19 i Konserthuset.

Köp biljetter
Åbo kulturbutik Ars Musica, Aningaisgatan 9. Öppet må-fr kl. 12-17.
Lippu.fi