Ändra textens storlek:

Leif Segerstam fick titeln ÅFO:s hedersdirigent och den första Guldlilja-statyetten

Maestro Leif Segerstam fick betydande utmärkelser från Åbo stad i och med att hans period som Åbo filharmoniska orkesters dirigent avslutade i maj 2019.

Segerstam förärades med titeln hedersdirigent och den första Guldlilja-statyetten. Utmärkelserna delades ut till Segerstam efter hans näst sista konsert vid en tillställning på torsdagen den 16 maj.

Leif Segerstam avslutade sin period som chefsdirigent med operan Salome av Richard Strauss. I samband med konserterna publicerades även Konserthusets nya paussignal som är komponerad av Segerstam.

Maestro Leif Segerstam blev den andra personen i ÅFO:s långa historia som har utnämnts till Åbo filharmoniska orkesters hedersdirigent. Den första hedersdirigenten är Paavo Berglund.

Som ett tack för sitt arbete för Åbo stad förärades dirigenten Leif Segerstam med statyetten Guldliljan. Statyetten tilldelades Segerstam av Åbo stadsdirektör Minna Arve.

– Det är en stor ära för oss att Segerstam har gett sitt allt för den filharmoniska orkestern i kulturstaden Åbo: vi har hört och sett detta i hemstaden och det har belönats flera gånger på olika håll i världen. Jag tackar maestro Segerstam på vägnar av alla älskare av klassisk musik och hela Åbo stad, säger Minna Arve.

Den ursprungliga Guldliljan skapades av den berömda Åboskulptören Wäinö Aaltonen år 1929. Åbo stad har beställd ett parti statyetter som representationsgåvor i början av år 2019. Segerstam är den första personen som får Guldliljan.

Segerstam har haft en betydande inverkan på ÅFO

75-årige Leif Segerstam har under sin tid som chefsdirigent 2012–2019 haft en betydande inverkan på orkesterns konstnärliga nivå och image. Tillsammans med ÅFO har Segerstam spelat in skivor med bland andra mer sällsynta verk av Sibelius samt Brahms samtliga fyra symfonier. Under den pågående säsongen slutförs även den omfattande inspelningsserien Beethoven Complete. ÅFO har framfört bland andra alla Sibelius symfonier och flera Segerstams egna symfonier under hans ledning.

Segerstam har en lång historia i Åbo. Dirigentkometen ledde Åbo filharmoniker för första gången 19.5.1966 i 22 års ålder. I maj år 2016 firades hans 50-åriga karriär i Åbo.

Leif Segerstam är en av Skandinaviens mest mångsidiga tonkonstnärer – dirigent, kompositör, violinist och pianist. Den världsberömde Leif Segerstam har arbetat som dirigent och chefdirigent vid en mängd kända operahus och symfoniorkestrar, som Kungliga Operan i Stockholm, Deutsche Oper i Berlin och Statsoperan i Wien samt radio-orkestrarna i Österrike och Danmark. Han har gästdirigerat vid bl.a. Metropolitan, Covent Garden och La Scala. Till Segerstams omfattande kompositionsproduktion hör bland annat över 310 symfonier.

Hans imponerande karriär har gett honom flera priser. År 2014 beviljade republikens president titeln professor åt Segerstam.

Vad är Guldliljan?

Guldliljan-statyett baserar sig på Åboskulptören Wäinö Aaltonens staty Guldliljan från år 1929. Dess förebild utförd i granit, Åboliljan (1924–26), har varit till glädje för förbipasserande i Runebergsskvären i Åbo redan sedan år 1928.

På 1930-talet var den ursprungliga, ungefär en meter hög förgyllda trästatyn i ägo av konsthandlaren Gösta Stenman som hade flyttat från Helsingfors till Stockholm. Därefter försvann spåren och för årtionden var statyns öde okänt. År 2013 anlände statyns dåvarande svenska ägare till Wäinö Aaltonens museum i Åbo och presenterade en bild av Guldliljan. Ägaren önskade att den gamla värdefulla trästatyn bevaras till kommande generationer i museala förhållanden. 

År 2014 bestämde Åbo stad att köpa verket till sin konstsamling med 50 000 euro från fonden för stadens förskönelse. Statyn har varit utställd i Wäinö Aaltonens museum och i Kulturgalan i Logomo. Det ömtåliga verket utställs endast i särskilda fall.

Guldliljan-statyett är en exakt 3D-modell som är handförgylld med äkta bladguld såsom den ursprungliga statyn. Det har använts en cirka 1000 år gammal metod med linoljegrund och flera förbehandlingar.  Piedestalen är gjort av granit från Kakolabacken i Åbo.