Muuta tekstin kokoa:

Lauri Porran kantaesitys ja Felix Zengerin ”Flare” Konserttitalossa

Turun filharmoninen orkesteri esiintyy torstaina ja perjantaina 26.–27.9. klo 19 Konserttitalossa beatbox-sensaatio Felix Zengerin ja suositun basisti-säveltäjä Lauri Porran kanssa. Orkesteria johtaa Taavi Oramo. Torstain konsertti lähetetään suorana verkossa osoitteessa tfo.fi. Konsertissa kuullaan Sebastian Fagerlundin teos Stonework, Felix Zengerin Flare – Music for beatbox and orchestra sekä kantaesitys Lauri Porran teoksesta Flyover Symphony.

Beatboxaaja Felix Zengerin ensimmäinen konsertto "Flare – Music for Beatbox and Orchestra" on beatboxaajalle ja orkesterille sävelletty teos. ”Minua on aina kiehtonut uudenlaiset soitinyhdistelmät ja yksi pitkäaikaisista haaveistani oli ollut säveltää beatboxaajalle ja orkesterille kappale, joka sisältäisi elektroniselle ja urbaanille rytmimusiikille tunnusomaisia piirteitä, mutta olisi kuitenkin täysin oikeilla soittimilla soitettu”, Felix Zenger kertoo teoksesta.

Lauri Porran kantaesitettävä teos ”Flyover Symphony” syntyi ajatuksesta soveltaa bändityyppistä elastista konserttirakennetta sinfoniaorkesterikonserttiin. ”Flyover Symphony on modulaarinen, yhtenäinen teoskokonaisuus. Jos joskus tuntuu siltä, voi sen esittää samassa muodossa kuin nyt kuulemme Turussakin, mutta mielelläni näkisin sen alati muuttuvana ohjelmana”, kertoo Porra.

Taavi Oramo on kapellimestari, laulaja, klarinetisti ja tietokonemuusikko. Oramo teki menestyksekkään kapellimestaridebyyttinsä Tapiola Sinfonietan kanssa vuonna 2017. Vuonna 2018 Oramo on esiintynyt mm. Lahti Sinfonian ja Radion Sinfoniaorkesterin kapellimestarina ja johtanut mm. Heinz-Juhani Hofmannin ja Lauri Kilpiön kamarioopperoiden kantaesitykset.

Felix Zenger on noussut kotimaisen musiikkimaailman huipulle vauhdilla. YouTuben katsotuin suomalainen laajensi ilmaisuaan kauas beatboxin konventioista debyyttilevyllään Won't Say a Thing ja on esiintynyt jopa kymmenientuhansien kuulijoiden yleisöille Pharrell Williamsin luotsaaman N*E*R*D:in kaltaisten maailmantähtien kanssa. Zengerin tie on kulkenut klassisen pianonsoiton kautta urbaanin rytmimusiikin ja beatboxin pariin. Teknisesti huimaavana rytmitaituruus kääntyy Zengerin suussa monipuoliseksi instrumentiksi, jonka tarkoitus on palvella musiikillista päämäärää, ei ainoastaan hämmästyttää.

Säveltäjä-muusikko Lauri Porra tulee ammattimuusikoiden suvusta, joka ulottuu neljän sukupolven taakse. Tunnetuin suvusta on ikoninen säveltäjä Jean Sibelius. Lauri Porran musiikkia ovat esittäneet muun muassa Radion sinfoniaorkesteri, Trondheimin sinfoniaorkesteri, Sinfonia Lahti ja New Bedfordin sinfoniaorkesteri. Palkittuna taiteilijana Porralla on huomattavaa kokemusta erilaisten nyky-, populaari- ja etnisten musiikkityylien soittamisesta sekä pitkä ja menestynyt lista kansainvälisiä yhteistöitä. Hän on julkaissut neljä kriitikoiden ylistämää instrumentaalisooloalbumia. Sävellystyönsä lisäksi Porra on suomalaisen power metal -yhtye Stratovariuksen basisti.

Flyover beatbox! To ja pe 26.–27.9. klo 19 Konserttitalossa. Taavi Oramo, kapellimestari, Felix Zenger, beatbox, Lauri Porra, sähköbasso, Aki Rissanen, piano, Timo Kämäräinen, kitara, Olavi Louhivuori, rummut, Turun filharmoninen orkesteri. Fagerlund – Zenger – Porra. Liput 26,50 | 21,50 | 9,50 €.