Muuta tekstin kokoa:

Kapellimestari John Storgårds kantaesittää kansallisromanttikko Lauri Ikosen 6. sinfonian

Pro Finlandia -mitalin vuonna 2012 saanut kapellimestari John Storgårds esittää Turun filharmonisen orkesterin kanssa kansallisromantiikkaa edustaneen säveltäjä Lauri Ikosen 6. sinfonian. Konserteissa torstaina 30.9. ja perjantaina 1.10. kuullaan lisäksi Béla Bartókin 1. viulukonsertto viulusolisti Rosanne Philippensin tulkitsemana. Konsertit päättyvät Anton Brucknerin runsaaseen sinfoniaan nro 6.

Säveltäjä Lauri Ikonen (1888–1966) pysyi 1900-luvun alkupuoliskon musiikkityylien murrosten keskellä uskollisena omalle jo varhain omaksumalleen romanttiselle tyylille. Ikosta, Jean Sibeliuksen aikalaista, onkin kutsuttu "viimeiseksi sibeliaaniksi". Paitsi säveltäjänä Ikonen muistetaan myös arvokkaasta työstään säveltäjien tekijänoikeusjärjestön Teoston perustajana ja ensimmäisenä toiminnanjohtajana 1928–31. Lisäksi hän työskenteli musiikkikriitikkona. Ikoseen tuotantoon kuuluu kuusi sinfoniaa, konsertot pianolle, sellolle ja viululle sekä laajamuotoista kamarimusiikkia. 5 ja 6. sinfonia jäivät esittämättä Ikosen elinaikana. Ikosen tyttärenpoika John Storgårds johti 5. sinfonian esityksen Tampereella 2017, ja nyt kantaesityksensä saa 6. sinfonia. Kuudes sinfonia on valmistunut arviolta 1950-luvulla.

Myös Béla Bartókin viulukonsertto kuuluu unohdettujen teosten joukkoon, sillä sekin sai kantaesityksensä vasta säveltäjän kuoltua, useita vuosikymmeniä teoksen säveltämisen jälkeen. Viulukonsertto on rikas ja monipuolinen säveltäjän taidonnäyte. Anton Brucknerin 6. sinfonian ensimmäinen kokonaisesitys oli niin ikään vasta säveltäjän kuoleman jälkeen, vaikka sinfonian kaksi ensimmäistä osaa olikin jo esitetty ja yleisö oli ne hyvin vastaanottanut.

Liput myynnissä myös Turun konserttitalon lipunmyynnissä. Myymälä on auki tiistaista perjantaihin klo 12-17 ja konserttipäivinä konserttiin asti.