Muuta tekstin kokoa:

Uutiset

24.11.2020 11.08

Turun filharmonisen orkesterin solistina torstaina 3.12. klo 19 Konserttitalossa kuullaan oboen äänenjohtaja Takuya Takashimaa. Illan johtaa nousevaa kansainvälistä uraa tekevä Kerem Hasan, joka on tuore ylikapellimestari Innsbruckissa Tirolin sinfoniaorkesterissa. Illan keskiössä kuullaan Takashiman tulkintana Alessandro Marcellon valoisaa ja koristeellista venetsialaista barokkia. Ohjelmassa samaa hyväntuulisuutta on luvassa lisäksi Franz Schubertin melodiavoittoisessa 3. sinfoniassa, Igor Stravinskyn Es-duuri-konsertossa Dumbarton Oaks sekä Wolfgang Amadeus Mozartin sinfoniassa nro 35 eli "Haffner-sinfonia". 

Takashima on työskennellyt vuodesta 2001 lähtien Turun filharmonisessa orkesterissa, jossa hän toimii nykyisin oboen äänenjohtajana. Hän on esiintynyt solistina, kamarimusiikkikonserteissa ja orkestereissa Suomessa, Ranskassa, Saksassa, Espanjassa, Virossa, Latviassa, Venäjällä, Etelä-Koreassa ja Japanissa. Hän on soittanut vierailevana soolo-oboistina useissa pohjoismaiden orkestereissa. Hän opettaa tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa. 

Kerem Hasan on toiminut kaudesta 2109/2020 alkaen Innsbruckissa Tirolin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina. Vuonna 2017 Hasanin voittama Nestlén ja Salzburgin Nuori kapellimestari -palkinto loi perustuksia lupaavalle kansainväliselle uralle. Ennen tätä hän oli jo herättänyt kiinnostusta saavuttamalla finalistipaikan Donatella Flick -kapellimestarikilpailussa Lontossa sekä toimimalla apulaiskapellimestarina Walesin kansallisoopperassa.

Lue lisää käsiohjelmasta

Osta liput

16.11.2020 12.11

Ludwig van Beethovenin 250-vuotisjuhlavuosi jatkuu Turun filharmonisessa orkesterissa torstaina ja perjantaina 19.-20.11. klo 19 Turun konserttitalossa. Orkesterin päävierailija, huipputaitelija Julian Rachlinin konserteissa kuullaan Beethovenilta kaksi tunteiden ääripäitä edustavaa teosta, jotka yhdessä muodostavat harmonisen kokonaisuuden. Etenkin viuluvirtuoosina tunnettu Rachlin nähdään konsertissa solistina sekä kapellimestarina. Torstain konsertti on loppuunmyyty, perjantaille on lippuja jäljellä. 

Konsertit aloittaa septetto es-duuri, jossa Rachlin esiintyy viulistina TFO:n äänenjohtajien kanssa. Septetto on kamarimusiikkia seitsemälle soittajalle. Hilpeän ja viehättävän teoksen parina kuullaan väliajan jälkeen Beethovenin tunnetuimpiin teoksiin kuuluva sinfonia nro 5 eli kohtalonsinfonia. Ta-ta-ta-taa! ”Näin kolkuttaa kohtalo ovelle”, luonnehti Beethoven sinfonian teemaa, josta tuli länsimaisen taidemusiikin kenties kuuluisin. Heti ensitahdeistaan alkaen mukaansatempaava ja myrskyisä kohtalonsinfonia tehoaa kuulijoihin yhä uudelleen vuosisadasta toiseen. 

Viulisti, alttoviulisti ja kapellimestari Julian Rachlin on aikamme arvostetuimpia muusikoita. Ensimmäiset 30 vuotta urastaan hän on esiintynyt solistina maailman johtavien kapellimestarien ja orkesterien kanssa. Rachlin on Royal Northern Sinfonian, Turun filharmonisen orkesterin ja Kristiansandin sinfoniaorkesterin päävierailija. Rachlinin levytykset Sony Classical, Warner Classics ja Deutsche Grammophon -levymerkeille ovat saaneet ylistystä. 

 

12.11.2020 16.57

Symphonic Ellington -konsertista lähetetään suora verkkolähetys keikalla.fi-alustan kautta.

Konsertti järjestetään torstaina 26.11. klo 19 Turun konserttitalolla. Konsertti paikan päällä on loppuunmyyty, mutta tapahtuma on mahdollista nähdä keikalla.fi-palvelun livestreamina. Livestream-lipun hinta on 13 €.
Tallenne on katsottavissa 7 päivän ajan tapahtuman jälkeen. 

Osta liput livestream-lähetykseen tästä.

Symphonic Ellington

Antti Rissanen, kapellimestari
Pekka Kurki, laulu
Turku Jazz Orchestra
Turun filharmoninen orkesteri

Jazzin ystäviä hemmotellaan! Illan aikana pianisti ja säveltäjä Duke Ellingtonin svengaava musiikki herää eloon. Konsertissa kuullaan klassikkoalbumi The Symphonic Ellingtonin kappaleita ja paljon muuta genren suunnannäyttäjän tuotannosta, muun muassa sinfonisen jatsin kulmakiviin kuuluva teos Harlem. Upeassa konsertissa viihteestä vastaavat TFO:n lisäksi huikea Turku Jazz Orchestra sekä jazzin ja sinfonian maailmoissa sujuvasti liikkuva musiikin moniottelija Antti Rissanen.

 

10.11.2020 14.59

Turun kaupungin itsenäisyyspäivän juhlakonsertteihin 6.12. klo 12 ja 15 Turun konserttitalossa jaetaan vapaaliput tänä vuonna verkossa tapahtuvan ilmoittautumisen kautta. 

Ilmoittautuminen alkaa lauantaina 21.11. klo 9.00 Lyyti-ilmoittautumislomakkeella osoitteessa:

Ruuhkatilanteen välttämiseksi tänä vuonna ei järjestetä ilmaislippujen jakotilaisuutta, vaan paikkaliput jaetaan ainoastaan Lyytin ilmoittautumislomakkeella ennakkoon ilmoittautuneille. Ennakkoon varatut paikkaliput luovutetaan varauksessa ilmoitetulla nimellä. Lippujen jako alkaa konserttitalolla tuntia ennen konsertin alkua. Lippuja voi varata enintään 2 kpl/hlö. Liput jaetaan saapumisjärjestyksessä.

Turun kaupungin itsenäisyyspäivän juhlakonsertit järjestetään tänä vuonna poikkeuksellisesti rajatulle yleisömäärälle epidemiatilanteesta johtuen. Kumpaankin konserttiin otetaan yleisöä maksimissaan 335 henkilöä. Konserttitalon istumapaikat on numeroitu ja sijoitettu katsomoon väljästi turvavälit huomioiden. Asiakkaita pyydetään istumaan ainoastaan lipussa merkitylle paikalle.

Konserttitalon aulassa on käsidesipisteitä ja kasvomaskeja voi ostaa vaatesäilytyksestä. Turun kaupunki suosittaa käyttämään kasvomaskia tilaisuuden ajan ja osallistumaan tilaisuuteen vain terveenä. Konserttitalon tarkempi turvallisuusohjeistus löytyy osoitteesta tfo.fi.

Molemmat konsertit myös suorana verkkolähetyksenä

Konserteissa Turun filharmonista orkesteria johtaa kapellimestari Markus Lehtinen ja solistina kuullaan baritoni Kristian Lindroosia. Juha-Pekka Mikkola juontaa konsertit. Klo 12 konsertissa juhlapuhujana on kaupunginjohtaja Minna Arve ja klo 15 konsertissa Turun yliopiston vararehtori Mika Hannula.

Molemmat konsertit lähetetään myös suorana verkossa osoitteessa:

Ohjelmassa kuullaan tänäkin vuonna kattava kokonaisuus kotimaisen taidemusiikin helmiä, ja kappaleiden välissä kuullaan runoja. Konsertit aloittavat Aulis Sallisen Sunrise Serenade sekä Uuno Klamin 3bf tunnelma mereltä. Kristian Lindroos tulkitsee Oskar Merikannon teokset Merellä ja Elämälle sekä Jean Sibeliuksen teoksen Laulu ristilukista. Solistiteosten jälkeen kuullaan Sibeliuksen Pan ja kaiku sekä Finlandia. Fredrik Paciuksen Maamme-laulu päättää konsertit, ja tänä vuonna teos kuullaan solistin tulkitsemana, ilman yhteislaulumahdollisuutta. 

 

29.10.2020 15.14

Olli Mustosen loihtima konserttiohjelmisto on huikea kokonaisuus saksalaisten säveltäjien tuotantoa. Torstaina ja perjantaina 5.-6.11. klo 19 Turun konserttitalossa kuullaan Paul Hindemithin ja Max Bruchin Turussa harvemmin kuultuja teoksia. Ilta päättyy Ludwig van Beethovenin säveliin. Mustonen johtaa Turun filharmonista orkesteria ja solistina kuullaan TFO:n soolosellisti Roi Ruottista.

Paul Hindemith kuuluu 1900-luvun keskeisiin saksalaisiin säveltäjiin. Häneltä kuullaan vaskille ja jousille sävelletty kaksiosainen teos Konzertmusik, jossa kaksi soitinryhmää asettuvat välillä vastavoimiksi, välillä taas sulautuvat yhdeksi eheäksi kokonaisuudeksi. Max Bruch tunnetaan parhaiten solistiteoksistaan, ja sellolle ja orkesterille sävelletty Kol Nidrei. ”kaikki lupauksemme”, kuullaan konsertissa Ruottisen tulkitsemana. 250-vuotisjuhlavuottaan viettävän Ludwig van Beethovenin positiivista energiaa huokuva toinen sinfonia päättää illan.

Kapellimestari, pianisti ja säveltäjä Olli Mustosen persoonassa toiminta kapellimestarina, pianistina ja säveltäjänä yhdistyy kokonaisvaltaiseksi muusikkoudeksi harvinaisella tavalla. Viime kausilla Mustonen on esiintynyt mm. Lontoon sinfoniaorkesterin, Mariinski-teatterin orkesterin ja New Yorkin filharmonikkojen solistina. Kapellimestarina hän on viime vuosina tehnyt yhteistyötä mm. Jerusalemin sinfoniaorkesterin ja lukuisten eurooppalaisten orkesterien kanssa.  Mustosen sävellystyössä ovat viime aikoina keskeisellä sijalla olleet suurimuotoiset kamarimusiikkiteokset – viime vuosina ovat valmistuneet mm. pianokvintetto ja jousikvartetto.  Mustonen on nimitetty Turun filharmonisen orkesterin taiteelliseksi johtajaksi. Mustonen aloittaa tehtävässään 1.1.2021.

Ruottinen on tehnyt useita radio- ja tv nauhoituksia Suomessa ja ulkomailla. Syksystä 2012 lähtien hän on toiminut Sibelius-Akatemian sellonsoiton lehtorina ja syksystä 2013 TFO:n soolosellistinä. Hän on myös esiintynyt Euroopassa, Yhdysvalloissa, Japanissa, Kiinassa ja Etelä-Amerikassa solistina ja kamarimuusikkona sekä antanut mestarikursseja. Hän on tehnyt yhteistyötä useiden merkittävien säveltäjien, kuten Saariaho, Penderecki, Lachenmann, Wennäkoski, Pulkkis kanssa.

 

 

23.10.2020 11.49

Tervetuloa meille! Loppusyksy on täynnä vaikuttavia, ihastuttavia ja kiehtovia musiikkielämyksiä. Huomioimme kauden ohjelmistossa ja tapahtumasuunnittelussa koronaviruksen aiheuttamat rajoitukset ja THL:n antamat turvallisuusohjeistukset. Saliin otetaan pienempi kuulijamäärä. Vierailethan meillä vain terveenä. Suosittelemme, että käytät kasvomaskia osallistuessasi tapahtumiin.

Suite Française

Bienvenue! Ranskalaisessa illassa tutustutaan maan 1900-luvun säveltäjien musiikkiin. Poulencin Suite Française lainaa nimeään konsertille. Tähtenä lavalla ruotsalainen Håkan Hardenberger, joka kuuluu trumpetistien maailman kärkeen. Virtuoottinen taiteilija vieraili TFO:n edessä edellisen kerran keväällä 2019. Pe 13.11. klo 19 Turun konserttitalossa.

Osta liput

Kohtalonsinfonia

Ta-ta-ta-taa! ”Näin kolkuttaa kohtalo ovelle”, luonnehti Beethoven teemaa, josta tuli länsimaisen taidemusiikin kenties kuuluisin. Myrskyisä kohtalonsinfonia tehoaa kuulijoihin yhä uudelleen vuosisadasta toiseen. Huipputaiteilija Julian Rachlinin konserteissa kuullaan myös Beethovenin septetto, jossa Rachlin nähdään viulistina. To ja pe 19.-20.11. klo 19 Turun konserttitalossa.

Osta liput

Alppimaiden säveliä

Illan johtaa nousevaa kansainvälistä uraa tekevä Kerem Hasan, joka on tuore ylikapellimestari Innsbruckissa Tirolin sinfoniaorkesterissa. Illan keskiössä kuullaan TFO:n oboen äänenjohtaja Takuya Takashiman tulkintana Alessandro Marcellon valoisaa ja koristeellista venetsialaista barokkia. Torstaina 3.12. klo 19 Turun konserttitalossa.

Osta liput

Oodi ilolle

Nyt on aihetta juhlaan! Beethovenin 250-vuotisjuhlavuoden huipentumana kuullaan itseoikeutetusti säveltäjän mahtipontinen yhdeksäs sinfonia, eli Oodi ilolle. Samalla otetaan varaslähtö vuoteen 2021, kun Olli Mustosen kausi TFO:n taiteellisena johtajana alkaa. Torstaina ja perjantaina 10.-11.12. klo 19 Turun konserttitalossa.

Osta liput

14.10.2020 15.55

Torstaina 22.10. klo 19 Konserttitalossa nähdään solistina TFO:n oma sooloaltisti Jasmine Beams. Illan ohjelmassa nykysäveltäjät Joan Tower ja Sally Beamish saavat parikseen Wolfgang Amadeus MozartinTomas Djupsjöbacka johtaa filharmonikoita. 

Illan kohokohtana kuullaan Beamishin alttoviulukonsertto Under the wing of the rock, “kallion siipien alla”. Teos perustuu kelttiläiseen runoon äidistä ja lapsesta, jotka sotilas säästää kuolemalta. Konsertin aloittava Towerin Chamber Dance, ”kamaritanssi”, vaatii soittajilta tanssiin verrattavissa olevaa yhteensulautunutta soittoa. Konsertin päätösnumerona nautitaan Mozartin sinfoniailottelua. Ohjelmassa kuultava sinfonia nro 39 on säveltäjän kolmesta viimeisestä, saman kesän aikana syntyneistä sinfonioista ensimmäinen.

Jasmine Beams on toiminut Turun filharmonisen orkesterin sooloaltistina vuodesta 2015 lähtien. Hän aloitti yliopisto-opintonsa 15 vuoden ikäisenä University Jacobs School of Musicissä, Indianan Bloomingtonissa. Valmistumisensa jälkeen Beams teki jatko-opintoja stipendillä Nokuthula Ngwenyaman johdolla ja esiintyi Indianapolis Symphonyn kanssa. Myöhemmin hän opiskeli Wisconsinin yliopistossaVuonna 2011 Jasmine sai ainutlaatuisen mahdollisuuden osallistua Youtuben ensimmäiseen sinfoniaorkesteriin Sydneyssä. 2012 hän aloitti opintonsa Saksan Frankfurtissa Hochschule für Musik und Darstellende Kunst -korkeakoulussa. Jasmine on esiintynyt 1. alttoviulistina Suomen Kansallisoopperassa ja Australian Chamber Orchestrassa ja opettanut Sibelius-Akatemian opiskelijoita.

Tomas Djupsjöbacka tunnetaan monipuolisena muusikkona, joka esiintyy sekä sellistinä että nykyään yhä useammin kapellimestarina. Kapellimestarina Djupsjöbacka debytoi Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin kanssa jouluna 2013, ja on sen jälkeen johtanut lähes kaikkia suomalaisorkestereita, kuten Radion Sinfoniaorkesteria, Helsingin kaupunginorkesteria, Oulu Sinfoniaa ja Sinfonia Lahtea. Djupsjöbacka vierailee myös säännöllisesti johtamassa Turun filharmonista orkesteria ja Jyväskylä Sinfoniaa. Djupsjöbackan tausta on kamarimusiikissa. Hän on jousikvartetti Meta4:n perustajajäsen ja esiintyy säännöllisesti myös maineikkaan Chamber Orchestra of Europen riveissä. 

 

 

5.10.2020 14.12

Oopperapari Cavalleria rusticana ja Pajazzo siirretään keväältä 2021 kevääseen 2022. Oopperat tuottavat yhteistyössä Åbo Svenska Teater ja Turun filharmoninen orkesteri. Cavalleria rusticanasta ja Pajazzosta nähdään yhteensä 10 näytöstä kevään 2022 aikana. Lipun keväälle 2021 ostaneisiin asiakkaisiin ollaan erikseen yhteydessä. Kevään 2022 liput ovat myynnissä Lippupisteen verkkokaupassa www.lippu.fi ja myyntipisteissä sekä Åbo Svenska Teaterin ja Turun filharmonisen orkesterin lipunmyynneissä tiistaista 6.10. alkaen.  

Syynä siirtoon ovat koronapandemian vaikutukset. Virallisesti annetut linjaukset turvavälien noudattamisesta esiintymispaikoissa tekevät mahdottomaksi oopperan esittämisen, sillä oopperatuotanto ei turvavälien noudattamisen puitteissa mahdu Åbo Svenska Teaterin näyttämölle. Oopperaa ei myöskään ole taloudellisesti mahdollista toteuttaa, jos tämänhetkiset katsojarajoitukset ovat voimassa keväällä.

Pietro Mascagnin Cavalleria rusticana ja Ruggero Leoncavallon Pajazzo ovat kaksi erillistä yksinäytöksistä oopperaa, jotka yhdessä muodostavat maailman esitetyimmän oopperaparin. Åbo Svenska Teaterin päänäyttämöllä 13.4.2022 ensi-iltansa saava kahden oopperan ilta tuo lavalle suuria tunteita: mustasukkaisuutta, kostoa ja anteeksiantoa. Teosparin ohjaa pitkän linjan oopperaohjaaja Tuomas Parkkinen. Oopperat johtaa kapellimestari Jonas Rannila. Orkesterina kuullaan Turun filharmonista orkesteria. Esityksen puvut ja lavastuksen suunnittelee Pirjo Liiri-Majava. Rooleihin on kiinnitetty kansainvälinen huipputason tähtikaarti.

Esitykset:

13.4.2022
19.2.2022
20.4.2022
23.4.2022
26.4.2022
28.4.2022
30.4.2022
3.5.2022
5.5.2022
7.5.2022

2.10.2020 10.03

Turun filharmonisen orkesterin tuleva taiteellinen johtaja, kansallisesti ja kansainvälisesti arvostettu huipputason taiteilija Olli Mustonen nähdään tutussa kolmoisroolissaan kapellimestarina, pianistina ja säveltäjänä torstaina ja perjantaina 8.-9.10. klo 19 Konserttitalossa. Ohjelmassa kuullaan Mustosen, Wolfgang Amadeus Mozartin sekä Ludwig van Beethovenin musiikkia.

Ilta alkaa Mustosen Valoa kohti -fanfaarin Suomen ensiesityksellä. Valoa kohti on valmistunut kesällä 2020 Deutsche Radio Philharmonien tilauksesta kantaesitettäväksi orkesterin syyskauden avajaiskonsertissa Saarbrückenissä syyskuussa 2020. Mustonen kertoo, että nykyisinä epätavallisina aikoina, jotka ovat tuottaneet monia haasteita myös musiikkielämälle, hän halusi säveltää kohottavan ja positiivisen teoksen. Seuraavaksi kuullaan Mozartin pianokonsertto nro 19 F-duuri. Mozart oli taitava pianisti itsekin, ja yksi Wienin kuuluisimmista 19. pianokonserton säveltämisen aikaan. Beethovenin sinfonia nro 8 F-duuri päättää illan. Humoristinen 8. sinfonia kuuluu säveltäjän yhdeksästä sinfoniasta harvemmin kuultuihin.

Kapellimestari, pianisti ja säveltäjä Olli Mustosen persoonassa toiminta kapellimestarina, pianistina ja säveltäjänä yhdistyy kokonaisvaltaiseksi muusikkoudeksi harvinaisella tavalla. Viime kausilla Mustonen on esiintynyt mm. Lontoon sinfoniaorkesterin, Mariinski-teatterin orkesterin ja New Yorkin filharmonikkojen solistina. Kapellimestarina hän on viime vuosina tehnyt yhteistyötä mm. Jerusalemin sinfoniaorkesterin ja lukuisten eurooppalaisten orkesterien kanssa.  Mustosen sävellystyössä ovat viime aikoina keskeisellä sijalla olleet suurimuotoiset kamarimusiikkiteokset – viime vuosina ovat valmistuneet mm. pianokvintetto ja jousikvartetto.  Mustonen on nimitetty Turun filharmonisen orkesterin taiteelliseksi johtajaksi. Mustonen aloittaa tehtävässään 1.1.2021.

Olli Mustonen x 3 torstaina ja perjantaina 8.-9.10.2020 klo 19 Turun konserttitalossa. Olli Mustonen, kapellimestari ja piano, Turun filharmoninen orkesteri. Mustonen – Mozart – Beethoven. 

25.9.2020 11.31

Lauantaina 3.10. klo 15 Turun linnassa kuullaan kamarimusiikkia. Iltapäivän aikana kuullaan kirjallisuudesta ammentavia musiikkipaloja ja kaikkia teoksia yhdistää kolmiodraama. Ohjelmistossa on luvassa François Couperinin L'Apothéose de Lully, Georg Friedrich Händelin osia teoksesta Orlando Furioso, Jean-Philippe Rameaun Dardanus, Entrée pour les Guerriers, Georg Friedrich Händelin Sarja nro 11 d-molli HWV 437, Franz Schubertin Pianotrio nro 2 Es-duuri op. 100, osa II Andante con moto sekä Leoš Janáčekin Jousikvartetto nro 1, “Kreutzer-sonaatti”.

Ensin suunnataan ranskalaisen Pierre Choderlos de Laclosin aristokratian rappiota kuvaavaan maailmaan. Vaarallisia suhteita -kirjan elokuvaversio herää henkiin Couperinin, Rameaun ja Händelin teoksissa. Englantilaisen William Makepeace Thackerayn Barry Lyndon puolestaan on tarina nuoren miehen noususta ja tuhosta ja elokuvan soundtrackissa kuullaan Schubertia. Venäläisen Leo Tolstoin Kreutzer-sonaatti on innoittanut Janáčekia.

Kolmiodraamaa kolmin konstein la 3.10.2020 klo 15 Turun linnassa. Maija Kontunen, barokkiviulu & viulu, ohjelmiston suunnittelija, Susanna Suorttanen, viulu, Ramona Wolin-Takala, alttoviulu, Katja Kolehmainen, barokkisello, Roi Ruottinen, sello, Eveliina Kytömäki, cembalo, Anna Kulmala, piano, Juha-Pekka Mikkola, näyttelijä (FIA). Couperin – Händel – Rameau – Schubert - Janáček.