Muuta tekstin kokoa:

Uutiset

23.10.2020 11.49

Tervetuloa meille! Loppusyksy on täynnä vaikuttavia, ihastuttavia ja kiehtovia musiikkielämyksiä. Huomioimme kauden ohjelmistossa ja tapahtumasuunnittelussa koronaviruksen aiheuttamat rajoitukset ja THL:n antamat turvallisuusohjeistukset. Saliin otetaan pienempi kuulijamäärä. Vierailethan meillä vain terveenä. Suosittelemme, että käytät kasvomaskia osallistuessasi tapahtumiin.

Selloilta saksalaisittain

Olli Mustosen loihtima konserttiohjelmisto on huikea kokonaisuus saksalaisten säveltäjien tuotantoa! Paul Hindemithin Konzertmusik ja Max Bruchin vaikuttava Kol Nidrei, ”kaikki lupaukset”, ovat Turussa harvemmin kuultua herkkua. Kol Nidrein tulkitsee TFO:n soolosellisti Roi Ruottinen. Ilta päättyy Beethovenin reippaaseen toiseen sinfoniaan. Torstaina ja perjantaina 5.-6.11. klo 19 Turun konserttitalossa.

Osta liput

Suite Française

Bienvenue! Ranskalaisessa illassa tutustutaan maan 1900-luvun säveltäjien musiikkiin. Poulencin Suite Française lainaa nimeään konsertille. Tähtenä lavalla ruotsalainen Håkan Hardenberger, joka kuuluu trumpetistien maailman kärkeen. Virtuoottinen taiteilija vieraili TFO:n edessä edellisen kerran keväällä 2019. Pe 13.11. klo 19 Turun konserttitalossa.

Osta liput

Kohtalonsinfonia

Ta-ta-ta-taa! ”Näin kolkuttaa kohtalo ovelle”, luonnehti Beethoven teemaa, josta tuli länsimaisen taidemusiikin kenties kuuluisin. Myrskyisä kohtalonsinfonia tehoaa kuulijoihin yhä uudelleen vuosisadasta toiseen. Huipputaiteilija Julian Rachlinin konserteissa kuullaan myös Beethovenin septetto, jossa Rachlin nähdään viulistina. To ja pe 19.-20.11. klo 19 Turun konserttitalossa.

Osta liput

Symphonic Ellington

Jazzin ystäviä hemmotellaan! Illan aikana pianisti ja säveltäjä Duke Ellingtonin svengaava musiikki herää eloon. Konsertissa kuullaan klassikkoalbumi The Symphonic Ellingtonin kappaleita ja paljon muuta genren suunnannäyttäjän tuotannosta. Viihteestä vastaavat TFO:n lisäksi huikea Turku Jazz Orchestra, kapellimestari Antti Rissanen sekä laulaja Pekka Kurki.

Osta liput

Alppimaiden säveliä

Illan johtaa nousevaa kansainvälistä uraa tekevä Kerem Hasan, joka on tuore ylikapellimestari Innsbruckissa Tirolin sinfoniaorkesterissa. Illan keskiössä kuullaan TFO:n oboen äänenjohtaja Takuya Takashiman tulkintana Alessandro Marcellon valoisaa ja koristeellista venetsialaista barokkia. Torstaina 3.12. klo 19 Turun konserttitalossa.

Osta liput

Oodi ilolle

Nyt on aihetta juhlaan! Beethovenin 250-vuotisjuhlavuoden huipentumana kuullaan itseoikeutetusti säveltäjän mahtipontinen yhdeksäs sinfonia, eli Oodi ilolle. Samalla otetaan varaslähtö vuoteen 2021, kun Olli Mustosen kausi TFO:n taiteellisena johtajana alkaa. Torstaina ja perjantaina 10.-11.12. klo 19 Turun konserttitalossa.

Osta liput

14.10.2020 15.55

Torstaina 22.10. klo 19 Konserttitalossa nähdään solistina TFO:n oma sooloaltisti Jasmine Beams. Illan ohjelmassa nykysäveltäjät Joan Tower ja Sally Beamish saavat parikseen Wolfgang Amadeus MozartinTomas Djupsjöbacka johtaa filharmonikoita. 

Illan kohokohtana kuullaan Beamishin alttoviulukonsertto Under the wing of the rock, “kallion siipien alla”. Teos perustuu kelttiläiseen runoon äidistä ja lapsesta, jotka sotilas säästää kuolemalta. Konsertin aloittava Towerin Chamber Dance, ”kamaritanssi”, vaatii soittajilta tanssiin verrattavissa olevaa yhteensulautunutta soittoa. Konsertin päätösnumerona nautitaan Mozartin sinfoniailottelua. Ohjelmassa kuultava sinfonia nro 39 on säveltäjän kolmesta viimeisestä, saman kesän aikana syntyneistä sinfonioista ensimmäinen.

Jasmine Beams on toiminut Turun filharmonisen orkesterin sooloaltistina vuodesta 2015 lähtien. Hän aloitti yliopisto-opintonsa 15 vuoden ikäisenä University Jacobs School of Musicissä, Indianan Bloomingtonissa. Valmistumisensa jälkeen Beams teki jatko-opintoja stipendillä Nokuthula Ngwenyaman johdolla ja esiintyi Indianapolis Symphonyn kanssa. Myöhemmin hän opiskeli Wisconsinin yliopistossaVuonna 2011 Jasmine sai ainutlaatuisen mahdollisuuden osallistua Youtuben ensimmäiseen sinfoniaorkesteriin Sydneyssä. 2012 hän aloitti opintonsa Saksan Frankfurtissa Hochschule für Musik und Darstellende Kunst -korkeakoulussa. Jasmine on esiintynyt 1. alttoviulistina Suomen Kansallisoopperassa ja Australian Chamber Orchestrassa ja opettanut Sibelius-Akatemian opiskelijoita.

Tomas Djupsjöbacka tunnetaan monipuolisena muusikkona, joka esiintyy sekä sellistinä että nykyään yhä useammin kapellimestarina. Kapellimestarina Djupsjöbacka debytoi Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin kanssa jouluna 2013, ja on sen jälkeen johtanut lähes kaikkia suomalaisorkestereita, kuten Radion Sinfoniaorkesteria, Helsingin kaupunginorkesteria, Oulu Sinfoniaa ja Sinfonia Lahtea. Djupsjöbacka vierailee myös säännöllisesti johtamassa Turun filharmonista orkesteria ja Jyväskylä Sinfoniaa. Djupsjöbackan tausta on kamarimusiikissa. Hän on jousikvartetti Meta4:n perustajajäsen ja esiintyy säännöllisesti myös maineikkaan Chamber Orchestra of Europen riveissä. 

 

 

5.10.2020 14.12

Oopperapari Cavalleria rusticana ja Pajazzo siirretään keväältä 2021 kevääseen 2022. Oopperat tuottavat yhteistyössä Åbo Svenska Teater ja Turun filharmoninen orkesteri. Cavalleria rusticanasta ja Pajazzosta nähdään yhteensä 10 näytöstä kevään 2022 aikana. Lipun keväälle 2021 ostaneisiin asiakkaisiin ollaan erikseen yhteydessä. Kevään 2022 liput ovat myynnissä Lippupisteen verkkokaupassa www.lippu.fi ja myyntipisteissä sekä Åbo Svenska Teaterin ja Turun filharmonisen orkesterin lipunmyynneissä tiistaista 6.10. alkaen.  

Syynä siirtoon ovat koronapandemian vaikutukset. Virallisesti annetut linjaukset turvavälien noudattamisesta esiintymispaikoissa tekevät mahdottomaksi oopperan esittämisen, sillä oopperatuotanto ei turvavälien noudattamisen puitteissa mahdu Åbo Svenska Teaterin näyttämölle. Oopperaa ei myöskään ole taloudellisesti mahdollista toteuttaa, jos tämänhetkiset katsojarajoitukset ovat voimassa keväällä.

Pietro Mascagnin Cavalleria rusticana ja Ruggero Leoncavallon Pajazzo ovat kaksi erillistä yksinäytöksistä oopperaa, jotka yhdessä muodostavat maailman esitetyimmän oopperaparin. Åbo Svenska Teaterin päänäyttämöllä 13.4.2022 ensi-iltansa saava kahden oopperan ilta tuo lavalle suuria tunteita: mustasukkaisuutta, kostoa ja anteeksiantoa. Teosparin ohjaa pitkän linjan oopperaohjaaja Tuomas Parkkinen. Oopperat johtaa kapellimestari Jonas Rannila. Orkesterina kuullaan Turun filharmonista orkesteria. Esityksen puvut ja lavastuksen suunnittelee Pirjo Liiri-Majava. Rooleihin on kiinnitetty kansainvälinen huipputason tähtikaarti.

Esitykset:

13.4.2022
19.2.2022
20.4.2022
23.4.2022
26.4.2022
28.4.2022
30.4.2022
3.5.2022
5.5.2022
7.5.2022

2.10.2020 10.03

Turun filharmonisen orkesterin tuleva taiteellinen johtaja, kansallisesti ja kansainvälisesti arvostettu huipputason taiteilija Olli Mustonen nähdään tutussa kolmoisroolissaan kapellimestarina, pianistina ja säveltäjänä torstaina ja perjantaina 8.-9.10. klo 19 Konserttitalossa. Ohjelmassa kuullaan Mustosen, Wolfgang Amadeus Mozartin sekä Ludwig van Beethovenin musiikkia.

Ilta alkaa Mustosen Valoa kohti -fanfaarin Suomen ensiesityksellä. Valoa kohti on valmistunut kesällä 2020 Deutsche Radio Philharmonien tilauksesta kantaesitettäväksi orkesterin syyskauden avajaiskonsertissa Saarbrückenissä syyskuussa 2020. Mustonen kertoo, että nykyisinä epätavallisina aikoina, jotka ovat tuottaneet monia haasteita myös musiikkielämälle, hän halusi säveltää kohottavan ja positiivisen teoksen. Seuraavaksi kuullaan Mozartin pianokonsertto nro 19 F-duuri. Mozart oli taitava pianisti itsekin, ja yksi Wienin kuuluisimmista 19. pianokonserton säveltämisen aikaan. Beethovenin sinfonia nro 8 F-duuri päättää illan. Humoristinen 8. sinfonia kuuluu säveltäjän yhdeksästä sinfoniasta harvemmin kuultuihin.

Kapellimestari, pianisti ja säveltäjä Olli Mustosen persoonassa toiminta kapellimestarina, pianistina ja säveltäjänä yhdistyy kokonaisvaltaiseksi muusikkoudeksi harvinaisella tavalla. Viime kausilla Mustonen on esiintynyt mm. Lontoon sinfoniaorkesterin, Mariinski-teatterin orkesterin ja New Yorkin filharmonikkojen solistina. Kapellimestarina hän on viime vuosina tehnyt yhteistyötä mm. Jerusalemin sinfoniaorkesterin ja lukuisten eurooppalaisten orkesterien kanssa.  Mustosen sävellystyössä ovat viime aikoina keskeisellä sijalla olleet suurimuotoiset kamarimusiikkiteokset – viime vuosina ovat valmistuneet mm. pianokvintetto ja jousikvartetto.  Mustonen on nimitetty Turun filharmonisen orkesterin taiteelliseksi johtajaksi. Mustonen aloittaa tehtävässään 1.1.2021.

Olli Mustonen x 3 torstaina ja perjantaina 8.-9.10.2020 klo 19 Turun konserttitalossa. Olli Mustonen, kapellimestari ja piano, Turun filharmoninen orkesteri. Mustonen – Mozart – Beethoven. 

25.9.2020 11.31

Lauantaina 3.10. klo 15 Turun linnassa kuullaan kamarimusiikkia. Iltapäivän aikana kuullaan kirjallisuudesta ammentavia musiikkipaloja ja kaikkia teoksia yhdistää kolmiodraama. Ohjelmistossa on luvassa François Couperinin L'Apothéose de Lully, Georg Friedrich Händelin osia teoksesta Orlando Furioso, Jean-Philippe Rameaun Dardanus, Entrée pour les Guerriers, Georg Friedrich Händelin Sarja nro 11 d-molli HWV 437, Franz Schubertin Pianotrio nro 2 Es-duuri op. 100, osa II Andante con moto sekä Leoš Janáčekin Jousikvartetto nro 1, “Kreutzer-sonaatti”.

Ensin suunnataan ranskalaisen Pierre Choderlos de Laclosin aristokratian rappiota kuvaavaan maailmaan. Vaarallisia suhteita -kirjan elokuvaversio herää henkiin Couperinin, Rameaun ja Händelin teoksissa. Englantilaisen William Makepeace Thackerayn Barry Lyndon puolestaan on tarina nuoren miehen noususta ja tuhosta ja elokuvan soundtrackissa kuullaan Schubertia. Venäläisen Leo Tolstoin Kreutzer-sonaatti on innoittanut Janáčekia.

Kolmiodraamaa kolmin konstein la 3.10.2020 klo 15 Turun linnassa. Maija Kontunen, barokkiviulu & viulu, ohjelmiston suunnittelija, Susanna Suorttanen, viulu, Ramona Wolin-Takala, alttoviulu, Katja Kolehmainen, barokkisello, Roi Ruottinen, sello, Eveliina Kytömäki, cembalo, Anna Kulmala, piano, Juha-Pekka Mikkola, näyttelijä (FIA). Couperin – Händel – Rameau – Schubert - Janáček. 

25.9.2020 11.09

Turun filharmonisen orkesterin muusikot Anne Eirola, Nicolas Indermühle, Katja Kolehmainen, Aapo Kyyhkynen, Jussi Markkanen ja Nobu Takizawa-Kemppainen ovat suorittaneet kuluvan syksyn aikana Muusikkona sairaala- ja hoivaympäristössä -koulutusjakson.

Kuukauden kestänyt koulutusjakso sisälsi orientaation ja luennon, ryhmätunteja, itsenäistä työskentelyä, ennakko- ja oppimistehtävät sekä työskentelyä sairaala- ja hoivayhteisössä. Kouluttajana on toiminut laaja-alainen muusikko, musiikin maisteri Uli Kontu-Korhonen, joka on erikoistunut sairaalamusiikkityöhön Pariisissa Musique et Santé -instituutin järjestämässä koulutuksessa.

Koulutuksen lähtökohtana toimii ajatus, että muusikko palvelee musiikilla ja mahdollistaa musiikkikokemuksen potilaan tai asiakkaan suostumuksesta käsin. Koulutuksessa on käyty läpi, miten musiikki yhdistää ihmisiä ja voi tuoda hoitoprosessiin uudenlaisen vuorovaikutuksellisen ulottuvuuden. Musiikin syvä olemus on terapeuttinen, vaikka muusikko onkin musiikin ammattilainen eikä terapeutti.

Koulutuksen tavoitteena on muun muassa oppia soveltamaan omaa musiikillista osaamistaan sairaalaan ja hoivakotiin sopivalla tavalla, käyttämään improvisaatiota vuorovaikutuksen välineenä sekä ymmärtämään hoivayhteisöjen erityisvaatimukset työskentely-ympäristönä. Koulutukseen osallistuja on saanut niin teoreettista tietoa kuin käytännön kokemuksia sairaala- ja hoivamuusikon työstä. Muusikko on saanut mahdollisuuden musisoida ilman nuotteja, kohdata ihmisiä hyvin läheltä, jakaa mielihyvää ja iloa musiikin keinoin sekä kohdata uudenlaista merkityksellisyyttä omassa työssään.

”Oli hienoa, että orkesteri järjesti muusikoille tämän mahdollisuuden sairaala- ja hoivamuusikkokoulutukseen. Koulutuksen parhaat kokemukset tulivat harjoituksista, joihin lähdin täysin vapaana kaikista ennakko-odotuksista ja suunnitelmista. Koin tämän myös hyvänä oppina sairaala- ja hoivakotivierailuille, joissa täytyy uskaltaa kohdata kaikki ihmiset ilman ennakko-odotuksia ja taustatietoja sekä saada luotua yhteinen hetki musiikin avulla. Muusikon näkökulmasta tärkeää sairaalamuusikon työssä on, että keskiössä ei olekaan esittäjä eikä edes esitettävä teos, vaan kuulija”, kommentoi Jussi Markkanen.

”Parasta oli yhdessä tekeminen. Teimme monenlaisia improvisaatioharjoituksia sekä sovitimme kappaleita yhdessä. Syntyi lämmin, keskinäinen luottamus. Oli kiva saada tutustua orkesterimme uusimpiin soittajiin, upeisiin nuoriin miehiin, joilla on valtavasti potentiaalia, vaikka muille jakaa. Koulutuksen aikana tutustuin syvällisemmällä tavalla niihinkin kollegoihin, jotka olin tuntenut jo vuosikymmeniä. Kaikilta heiltä opin paljon muusikkoudesta ja toisten kohtaamisesta. Ja ihmisten kohtaamista sairaala- ja hoivamuusikon työ ensisijaisesti onkin”, kertoo Katja Kolehmainen.

Kuukauden kestävän koulutusjakson aikana työryhmä konsertoi Palvelutalo Kotikunnaksessa sekä laati kolme videotallennetta Tyksin lastenosastolle. Lisäksi koulutuksen itsenäisen työskentelyn aikana muusikot vierailivat yksin tai työparinsa kanssa yhteensä 12:sta eri hoivayhteisössä Turun alueella. Koulutuksen on järjestänyt Turun AMK:n Taideakatemian työelämäpalveluiden täydennyskoulutusyksikkö.


Kuvassa: Nobu Takizawa-Kemppainen, Anne Eirola, Katja Kolehmainen, Aapo Kyyhkynen, Jussi Markkanen ja Uli Kontu-Korhonen.

24.9.2020 17.54

Clemens Schuldt on yksi Saksan kiinnostavimmista nuorista kapellimestareista, jonka ura on kovassa nousussa. Hän johtaa Turun filharmonista orkesteria perjantaina 2.10.2020 klo 19 Konserttitalossa. Konsertti on taattua sinfonianautintoa alusta loppuun, ja illan aikana kuullaan itävaltalaissäveltäjien Wolfgang Amadeus Mozartin ja Franz Schubertin C-duuri-sinfoniat.

Mozartin 34. sinfonian valoisat ja juhlavat fanfaarit vievät kuulijan suoraan klassismin ajan ytimeen. C-duuri-sinfoniassa säveltäjä jo saapunut aivan suurten Wienin-kauden sinfonioiden kynnykselle.  Schubertin yhdeksäs on puolestaan beethoveniaanisen suuri ja loistokas ja se on saanut lisänimen "Suuri C-duuri-sinfonia". Konsertissa ei ole väliaikaa ja kesto on noin tunnin.

Clemens Schuldt on Münchener Kammerorchesterin ylikapellimestari. Clemens Schuldtia on laajasti kiitelty klassisen ja romanttisen saksalaisen repertuaarin innovatiivisista tulkinnoista. Hän hyödyntää luovuuttaan myös vähemmän tunnetun ohjelmiston sekä nykymusiikin parissa. Schuldt voitti arvostetun Donatella Flick -kapellimestarikilpailun Lontoossa vuonna 2010.

Itävaltalaiset sinfoniat pe 2.10.2020 klo 19 Konserttitalossa. Clemens Schuldt, kapellimestari, Turun filharmoninen orkesteri. Mozart – Schubert. 

 

22.9.2020 13.52

Turun filharmoninen orkesteri osallistuu Elokuvapäivään lauantaina 10.10. näyttämällä Turun konserttitalossa musikaalin La La Land (2016).

Elokuvan esityskieli englanti, ja tekstitys on suomeksi. Tapahtumaan on vapaa pääsy, mutta tilaisuuteen tulee ilmoittautua etukäteen. Elokuvan kesto on 2 tuntia 8 minuuttia. Ovet avataan klo 14, elokuva alkaa klo 15. Konserttitalon kahvila on avoinna elokuvayleisölle ylälämpiössä ennen näytöksen alkua.

La La Land on musikaali, jonka pääosissa nähdään Emma Stone ja Ryan Gosling. Elokuva kertoo muusikosta ja näyttelijästä, jotka tapaavat ja rakastuvat Los Angelesissa. Elokuva sai erinomaisen vastaanoton ja se palkittiin kuudella Oscarilla ja seitsemällä Golden Globella. 

Ilmoittaudu tilaisuuteen etukäteen.

Katso elokuvan traileri.

Lue turvallisuusohjeistuksemme kun osallistut tapahtumiimme. 

17.9.2020 10.16

Turun filharmonisen orkesterin torstain 24.9. klo 19 sinfoniakonsertissa on ohjelmisto- ja esiintyjämuutoksia. Kapellimestari Grant Llewellynin ja sopraano Valentina Coladonaton korvaavat kapellimestari Okko Kamu ja sopraano Virva Puumala. Andrea Porteran Klecksophonic Lieder jää ohjelmistosta pois, ja tilalla kuullaan Virva Puumalan tulkitsemana Jean Sibeliuksen iki-ihania yksinlauluja.

Konsertin muu ohjelmisto säilyy ennallaan, ja illan aikana kuullaan yksinlaulujen lisäksi Sibeliuksen Pelléas ja Mélisande -sarja sekä Ludwig van Beethovenin Coriolan-alkusoitto ja Georg Philipp Telemannin Don Quijote. Konsertti on Turun kirjamessujen 30-vuotisjuhlakonsertti.

Beethovenin väkevä Coriolan-alkusoitto aloittaa illan ja heijastelee kirjallisuuteen elämään jääneen 400-luvulla eaa. eläneen Gnaeus Marcius Coriolanuksen vaiheita. Telemannin kuvailevassa orkesterisarjassa seurataan kirjallisuuden hahmon Don Quijoten elämäntapahtumia. Jean Sibelius tunnetaan parhaiten sinfonioiden ja orkesterin mestarina, mutta hän oli myös merkittävä yksinlaulujen säveltäjä. Konsertissa kuullaan laulut Kaiutar, Men min fågel märks dock icke, Våren flyktar hastigt, Norden, Den första kyssen sekä Var det en dröm. Illan päättävä Sibeliuksen näyttämömusiikin taidonnäyte Pelléas ja Mélisande kertoo tuhoon tuomitusta rakkaudesta.

Sopraano Virva Puumalan nimi on suomalaisyleisölle tuoreista kilpailumenestyksistä tuttu. Hän on vuoden 2019 Lappeenrannan laulukilpailun voittaja ja Mirjam Helin -laulukilpailun semifinalisti, sekä vuoden 2018 Helsinki Lied -kilpailun A-sarjan voittaja yhdessä duoparinsa, pianotaiteilija Juho Lepistön kanssa. Puumalan orkesteriohjelmistoon kuuluvat mm. suurten kirkkomusiikkiteosten kuten Bachin Jouluoratorion, Johannes- ja Matteus-passion, sekä Mozartin ja Faurén Requiemien sopraanoroolit.

Okko Kamun pitkä kapellimestariura alkoi, kun hän 23-vuotiaana voitti ensimmäisen kansainvälisen Herbert von Karajan -kilpailun. Kamu on toiminut Radion sinfoniaorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin, Suomen kansallisoopperan ja Helsingborgin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina. 2010 Kamu vastaanotti Suomen Kulttuurirahaston palkinnon, 2011 hänelle myönnettiin professorin arvonimi.

Turun kirjamessut 30 -juhlakonsertti torstaina 24.9. klo 19 Turun konserttitalossa.

Okko Kamu, kapellimestari, Virva Puumala, sopraano, Turun filharmoninen orkesteri. Beethoven – Telemann – Sibelius. 

15.9.2020 15.25

Jazzlegenda Charlie Parkerin syntymästä tulee vuonna 2020 kuluneeksi 100 vuotta. Keskiviikkona 16.9. klo 19 Konserttitalossa kuullaan Charlie Parkerin musiikkia saksofonisti Jukka Perkon tähdittämänä. Perko tulkitsee konsertissa 1940-luvulla Parkerille räätälöityjä sovituksia vanhoista amerikkalaisista musikaalisävelmistä kamariorkesterin ja jazzkvartetin voimin. 

Perko plays Parker ke 16.9.2020 klo 19 Konserttitalossa. Jukka Perko, saksofoni, Toomas Keski-Jäntti, piano, Eero Seppä, kontrabasso, Teppo Mäkynen, rummut, Turun filharmoninen orkesteri. Konsertti on loppuunmyyty.