Muuta tekstin kokoa:

Petri Kuljuntausta: The Great White Bird 26.4.-7.5. Pääkirjastossa

Petri Kuljuntausta: The Great White Bird (2017)

Ääni-installaatio Turun kaupunginkirjaston pääkirjaston Runohuoneessa 26.4.–7.5. kirjaston aukioloaikojen yhteydessä

Avajaiset 26.4. klo 16.

 

Äänitaiteilija ja säveltäjä Petri Kuljuntaustan The Great White Bird -ääni-installaatio (2017) tulee Turun kaupunginkirjaston pääkirjaston Runohuoneeseen 26.4.-7.5. Teos perustuu Kuljuntaustan sävellykseen The Great White Bird (2012), joka on tehty äänitetyn joutsenten laulun pohjalta. Installaatioversio perustuu sävellyksessä käytettyyn äänimateriaaliin, mutta toteutus on erilainen: installaatio on tilallinen teos aleatorisilla elementeillä, kun taas sävellys on lineaarinen ja kiinteä. Installaatiota voi kuunnella Runohuoneessa kirjaston aukioloaikoina.

 

Ääni-installaatio The Great White Bird (2017)

Aloitin säveltämisen järjestämällä äänitysmatkan Suomen länsirannikolle 18.–19.5.2012. Äänityspaikkana oli lintubongareiden torni luonnonsuojelualueella meren äärellä (Mietoistenlahti, Mynämäki tai 60°63'N, 21°85'E). Paikkaa sanotaan lintubongareiden paratiisiksi. Alueella oli paljon lintuja laulamassa, mutta kun katselin ja kuuntelin tätä myyttistä ja uljasta lintua päätin, että joutsen tulee olemaan sävellykseni äänellinen sisältö.

Äänityksen aikana lahdessa oli kymmenittäin joutsenia. Joutsenet uivat, päästivät äänisignaaleja, loiskivat vettä vahvoilla siivillään ja tappelivat kilpailijoidensa kanssa. En ole koskaan nähnyt niin monta joutsenta yhdessä paikassa, joten paikka ja ajoitus olivat täydellisiä äänitykselleni.

Matkan jälkeen kuuntelin ja testasin äänitettyä materiaalia studiollani, valitsin äänet joita halusin käyttää, prosessoin ne ja aloitin säveltämisen. Sävellystyö oli valmis kymmenessä päivässä ja lähetin valmiin työn Italian Helicotrema-festivaaleille, joka oli tilannut teoksen minulta.

2016 sain Change-hankkeelta kutsun työstää installaatioversio The Great White Bird -teoksesta. Uusi teos perustuu sävellyksessä käyttämääni äänimateriaaliin, mutta toteutus on täysin erilainen. Ensinnäkin, installaatio on tilallinen teos aleatorisilla (sattumanvaraisilla) elementeillä, kun taas sävellys on lineaarinen ja kiinteä.

Installaatiossa käytän monia kaiuttimia ja äänet levitetään tilaan eri pisteiltä kuulijoiden ympäriltä. Jopa kaikkein vieraannuttavimmat äänet on prosessoitu kenttä-äänityksen joutsenten laulusta.

Äänten suhteet toisiinsa eivät ole määriteltyjä, sen sijaan äänet on assosioitu toisiinsa sattumanvaraisesti. Siispä installaatio tuottaa monipuolisesti ja rajattomasti äänikerrosten ja tekstuurien kombinaatioita.

 

Petri Kuljuntausta on äänitaiteilija, säveltäjä ja muusikko. Hän on läheisessä yhteistyössä ympäristötieteilijöiden kanssa säveltänyt vedenalaista musiikkia ja tehnyt musiikkia valaiden ääntelystä ja revontulien äänistä. Ympäristön äänet, live-elektroniikka, improvisaatio ja yhteistyö mediataiteilijoiden kanssa ovat vaikuttaneet häneen säveltäjänä. Hän on julkaissut kolme kirjaa äänitaiteesta ja elektronisesta musiikista. Kuljuntaustalle myönnettiin taiteen valtionpalkinto vuonna 2005.

 

Ääni-installaation ovat Turkuun tuottaneet Turun yliopiston musiikkitieteen oppiaineen tutkimusprojekti "Suomalainen nykymusiikki 2000-luvulla: taidemusiikin kulttuurinen ja yhteiskunnallinen merkitys postmodernissa maailmassa" (Koneen säätiö) sekä musiikkitieteen ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian tutkimusprojekti "Music, Nature, and Environmental Crises: A Northern Perspective on Ecocritical Trends in Contemporary Music" (Suomen Akatemia).

Ääni-installaatio on osa Turun filharmonisen orkesterin "You must be the change you wish to see in the world" -hanketta

iso_logo_20pros.jpg
 

 

 

turun_yliopisto_logo_pieni.jpg