Muuta tekstin kokoa:

Vuorisaarna musiikissa

Vuorisaarna, eli Matteuksen evankeliumin luvut 5–7, on Raamatun tunnetuimpia jaksoja. Sen kuuluisimpia kohtia ovat Isä meidän -rukous (Matt. 6:9-13), kultainen sääntö (”Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille”; Matt. 7:12) sekä kehotus ”Älkää tehkö pahalle vastarintaa: Jos joku lyö sinua oikealle poskelle, käännä hänelle vasenkin” (Matt. 5:39).

Vuorisaarna on myös Uuden Testamentin pisin yhtäjaksoinen Jeesuksen puhe. Sen moraalisten opetusten voidaan katsoa muodostavan kristinuskon keskeisimmät opinkappaleet.

Vuorisaarna on innoittanut lukuisia säveltäjiä. Siitä innoituksen saanut musiikki ei kuitenkaan rajoitu vain virsiin, gospeliin ja muuhun perinteisesti hengellisenä pidettyyn musiikkiin, vaan ulottuu laajalti niin taide- kuin populaarimusiikin moniin suuntauksiin. Esimerkiksi virolaisen minimalismisäveltäjän Arvo Pärtin Autuaaksijulistukset (The Beautitudes, 1990) sekakuorolle ja uruille perustuu Matteuksen evankeliumin 5. lukuun (1-11). Einojuhani Rautavaara on säveltänyt Isä meidän -rukouksen sekakuorolle (Herran rukous, 1973). Sama rukous kuullaan Vesa-Matti Loirin tuoreella Pyhät tekstit -albumilla (2016) lauluntekijä Timo Kiiskisen säveltämänä.

Lauren Daigle on nuori yhdysvaltalainen laulaja-lauluntekijä ja yksi tämän päivän menestyneimmistä kristillisen nykypopin esittäjistä. Hänen folkahtava Salt & Light -hittinsä (2015) viittaa Vuorisaarnan kohtiin ”Te olette maan suola” ja ”Te olette maan valo” (Matt. 5:13-14). Vuonna 1982 Linzin tuomiokirkossa sai ensiesityksensä itävaltalaisen elektronisen musiikin pioneerin Hubert Bognermayrin sekä Harald Zuschraderin yhteinen projekti Vuorisaarna (Bergpredigt). Ensimmäisellä digitaalisella syntetisaattori-sämplerillä Fairlight CMI:llä (1978) esitettävä, ihmisääntä ja muuta konkreettista ääntä synteettiseen ainekseen yhdistävä kokeellinen oratorio lähentelee myös rentoutusmusiikkia ja äänitaidetta. Teos ilmentää erinomaisesti sitä, miten hengellinen musiikki on aina rikkonut genrerajoja.

Myös Turun filharmonisen orkesterin syksy huipentuu Vuorisaarna-aiheiseen musiikkiin: orkesterin tilausteos, Pauliina Isomäen säveltämä Vuorisaarnaoratorio kantaesitetään Turun tuomiokirkossa 2.11.2017.

 

Teksti: Iiris Olkkonen, TY musiikkitiede

 

Valikoima Vuorisaarna-aiheista musiikkia:

Arthur Bliss: The Beautitudes (1961) laulusolisteille, kuorolle ja orkesterille
Arvo Pärt: The Beautitudes (1990) sekakuorolle ja uruille
Vladimir Martynov: The Beatitudes (2015) jousikvartetille
Alice Parker: Sermon from the Mountains (1969), kantaatti
Ilkka Kuusisto: Sallikaa lasten tulla (n. 1970) kuorolle tai laulusolistille ja pianolle
Einojuhani Rautavaara: Herran rukous (1999) sekakuorolle
Andrea Bocelli: The Lord’s Prayer (2009) laulusolistille, kuorolle ja orkesterille
Frank Sinatra: The Lord’s Prayer (1948)
Timo Kiiskinen (es. Vesa-Matti Loiri): Isä meidän & Maan suola (2016)
Lauren Daigle: Salt & Light (2015)
Hubert Bognermayr & Harald Zuschrader: Bergpredigt (1982/1983)
Perinteinen afrikkalais-amerikkalainen spirituaali: Suomen evankelis-luterilaisen kirkon virsikirjan virsi 516 (Kuulkaa, keitä Mestari)

Pääkuva: Carl Bloch "Vuorisaarna" (1877, Fredriksborg-museo, Tanska)