Muuta tekstin kokoa:

Turun konserttitalon Vino-galleria täyttyy eilisen uutisista

Kuulitko, että? on kahden kuvataiteen opiskelijan, Anne Kantolan ja Mira Kjemon yhteisteos, joka on esillä Konserttitalon Vino-galleriassa kevätkauden ajan.

Kuulitko, että? on tutkiva teoskokonaisuus, joka perustuu painetun Turun Sanomien uutisiin ja muihin artikkeleihin, jotka ovat julkistettu marraskuun 2014 aikana. Teos käsittelee uutisia ja niiden vaikutusta ihmisen tunteisiin, niin yksilölliseen kuin yhteiseen. Kantola ja Kjemo pyrkivät teoksessaan selvittämään, minkälaisista uutisista turkulaisten elämässä läsnä oleva sanomalehti koostuu. Kuulitko, että? on visuaalinen diagrammi, jossa värikkäät paperiset perhoset kuvastavat kukin yhtä uutista. Teos antaa katsojalle mahdollisuuden kohdata kerralla pari tuhatta eilisen uutista.

– ”Media on jatkuvasti läsnä nykyihmisten elämässä. Uutisaiheet ja -otsikot tunkeutuvat ihmisen ajatuksiin myös sellaisissa tapauksissa, joissa ihminen ei niitä itse aktiivisesti hae. Monesti tuntuu siltä, että suurin osa uutista on huonoja. Usein vaikuttaa myös siltä, että uutista koskevassa puheenvuorossa sanat ’Kuulitko, että?’ on alku negatiivisen asian jakamisessa. Onko huonon uutisen levittäjä oikeasti lukija itse, eikä postinjakaja?” Mira Kjemo pohtii.
 

Anne Kantola (s. 1992 Espoossa) opiskelee kuvataidetta Turun Taideakatemialla kolmannella vuosikurssilla. Kantola on kiinnostunut monista erilaisista taiteen tekotavoista ja viime aikoina hän on tehnyt muun muassa installaatioita niin valoista kuin paperistakin, veistoksia eri materiaaleista sekä erilaisia piirustuksia. Kantolan teokset käsittelevät usein ihmisyyttä, ajankohtaisia ilmiöitä ja ympäristöä.

Mira Kjemo on Ruotsissa vuonna 1981 syntynyt Turun Taideakatemian kolmannen vuosikurssin opiskelija. Hän on opiskellut taidetta myös Konstskolan Elias Mickelssonissa vuosina 2000 - 2003 sekä Porin Taidekoulussa 2009 - 2011. Maalaamisen ja piirtämisen ohella hän on tehnyt mm. veistoksia, grafiikkaa, tekstiilitöitä ja kollaaseja. Kjemon teokset ovat usein jollain tapaa dokumentaarisia. Teokset liikkuvat totuuden ja tunteen rajalla, ylittävät sen vapaasti ja sekoittuvat niiden raajoihin. Miran teoksia on aikaisemmin ollut Turussa esillä mm. Katve- yhteisnäyttelyssä 2014 ja Kaamos-tapahtumassa 2013.