Muuta tekstin kokoa:

Pertti Jalavan kantaesitys virolaisen Risto Joostin johdolla

Turkulainen ja virolainen nykymusiikki kohtaavat perjantaina 25.9. klo 19 Konserttitalossa. Turun filharmonisen orkesterin konsertin johtaa virolainen Malko-kapellimestarikilpailussa menestynyt Risto Joost ja solistina esiintyy monipuolinen trumpetisti Jouko Harjanne. Konsertti keskittyy taidemusiikin nykysäveltäjien ehdottomiin helmiin.

 

Konsertti alkaa Pertti Jalavan 4. sinfonian ”Voimien vihjeet” kantaesityksellä. Samalla tulee kuluneeksi kaksikymmentä vuotta siitä, kun TFO kantaesitti Jalavan 1. sinfonian ”Puuttuva lapsi”. Jalava kertoo, että ”Voimien vihjeet” -teoksen otsikkoa voi käyttää lähtökohtana musiikin vastaanottamiselle, ja teoksen vauhdikkaimmat huippukohdat vaativat valpasta detaljien havainnointia. Seuraavaksi kuullaan Mikko Heiniön vuonna 2002 TFO:n tilauksena sävelletty Envelope, joka rakentuu Joseph Haydnin trumpettikonserton ympärille. Esityksessä lavalle on sijoitettu Haydnin konserttoon tarvittava klassinen orkesteri ja muut soittajat, jotka täydentävät kokoonpanon suureksi orkesteriksi, on sijoitettu yleisön ympärille. Trumpettisolisti soittaa neljästä eri pisteestä ennen siirtymistään lavalle. Konsertti päättyy Arvo Pärtin valoisaan ja väkevään sinfoniaan nro 4 ”Los Angeles”.

 

Virolainen kapellimestari Risto Joost on yksi kirkkaimmista sukupolvensa kapellimestareista. Malko-kapellimestarikilpailussa ja kansainvälisessä Jorma Panula kapellimestarikilpailussa palkintoja voittanut Joost on saanut laajaa tunnustusta työstään oopperan ja konserttien parissa. Joost on johtanut useita Euroopan merkittäviä orkestereita, ja kaudesta 2013–2014 alkaen hän on ollut Tallinnan kamariorkesterin ylikapellimestari ja vuodesta 2009 Viron kansallisoopperan ylikapellimestari.   Joostin levytyksiin kuuluu Haydnia sekä useita levytyksiä virolaista musiikkia kuten säveltäjien Pärt, Vähi ja Eespere teoksia.

 

Jouko Harjanteen solistinen ura lähti nopeaan nousuun lukuisten kilpailumenestysten myötä. Harjanne on toiminut myös usean tärkeän kansainvälisen trumpettikilpailun tuomaristossa. Suomen Trumpettikillan kunniajäseneksi Harjanne kutsuttiin vuonna 1997. Runsaan levytystuotantonsa ohella Harjanne on esiintynyt laajalti myös radiossa ja televisiossa. Harjanne on kantaesittänyt lukuisia suomalaisten ja kansainvälisten säveltäjien trumpettiteoksia ja monet säveltäjät ovat myös omistaneet hänelle sävellyksiään. Harjanne opettaa Sibelius-Akatemiassa ja pitää säännöllisesti mestarikursseja ympäri maailmaa sekä hän on toiminut Lieksan Vaskiviikon taiteellisena johtajana vuodesta 1997.

 

Konserttia edeltää yleisölle maksuton Varaslähtö klo 18 ala-aulan kahviossa. Tilaisuudessa tutustutaan tarkemmin konsertin ohjelmaan. Yle radioi konsertin.

 

Kirjeystävät Turun konserttitalossa pe 25.9. klo 19.00. Varaslähtö klo 18.00. Risto Joost, kapellimestari, Jouko Harjanne, trumpetti, Turun filharmoninen orkesteri. Jalava – Heiniö – Pärt. Liput 21/16/9€.