Muuta tekstin kokoa:

Julian Rachlin TFO:n päävierailijaksi

Turun filharmoninen orkesteri julkistaa viulisti, alttoviulisti ja kapellimestari Julian Rachlinin nimityksen orkesterin päävierailijaksi vuosiksi 2017–19.

Julian Rachlin on johtanut Turun filharmonista orkesteria kahdesti. Kummatkin konsertit ovat olleet loppuunmyytyjä ja sekä yleisön että orkesterin innostus on ollut ilmeistä. Keskustelut syvemmästä yhteistyöstä käynnistyivät viimekertaisen Turun-vierailun jälkeen ja Turun filharmoninen orkesteri on erittäin tyytyväinen voidessaan julkistaa kaksivuotisen sopimuksen Rachlinin ja orkesterin välillä. Sopimus astuu voimaan syksyllä 2017 ja Rachlin tullaan näkemään Turussa sekä tuplaroolissa solistina ja kapellimestarina että puhtaasti kapellimestarina. Hän osallistuu myös kamarimusiikkitoimintaan ja yleisötyöhön.

Lapsitähdestä maailmankuuluksi kapellimestariksi

Liettuassa vuonna 1974 syntynyt Julian Rachlin opiskeli viulunsoittoa Wienin konservatoriossa arvovaltaisen pedagogin Boris Kuschnirin johdolla ja kävi Pinchas Zukermanin yksityistunneilla. Hän syöksähti kansainväliseen tietoisuuteen vuonna 1988 voittaessaan Vuoden nuoren muusikon palkinnon Eurovision kilpailussa Amsterdamissa. Tämän jälkeen hän debytoi Wienin filharmonikkojen solistina, kapellimestarina Riccardo Muti, ollen nuorin Wienin filharmonikkojen kanssa koskaan esiintynyt solisti. Hän on urallaan soittanut maailman johtavien orkestereiden solistina esiintyen muun muassa sellaisten tunnettujen kapellimestareiden kanssa kuin Vladimir Ashkenazy, Valeri Gergijev, James Levine, Lorin Maazel ja Zubin Mehta. Hän on esittänyt kamarimusiikkia lukuisten nimekkäiden muusikoiden kanssa, joista mainittakoon Jevgeni Kissin, Gidon Kremer, Lang Lang ja Mstislav Rostropovitš.

Solistiuransa ohella Julian Rachlin esiintyy enenevässä määrin kapellimestarina. Parhaillaan käynnistyy hänen toinen kautensa Royal Northern Sinfonia -kamariorkesterin päävierailijana. Hän on johtanut muun muassa Camerata Salzburgia ja Prahan ja Liverpoolin filharmonikkoja. Alkavalla kaudella hän debytoi muun muassa Kiinan ja Luxemburgin filharmonikkojen sekä Venäjän valtionakatemian sinfonisen orkesterin johdossa.

Yhteistyötä odotetaan innolla

”Odotan todella suurella innolla että pääsen jakamaan kapellimestariurani uuden luvun Turun filharmonisen orkesterin erinomaisten muusikoiden kanssa”, Julian Rachlin kertoo.

Yhteistyö Julian Rachlinin kanssa on Turun filharmoniselle orkesterille suuri kunnia ja innostuksen aihe. ”Olemme hyvin ylpeitä saadessamme Julianin musiikkiperheeseemme Turkuun ja odotamme innolla monipuolista yhteistyötä ja hienoja konsertteja”, toteaa intendentti Emilie Gardberg. Samaa mieltä on maestro Leif Segerstam, joka toivottaa Julianin lämpimästi tervetulleeksi.