Muuta tekstin kokoa:

Berliozin Fantastinen sinfonia esitetään #tfovirtual-elämyksellä maustettuna

Turun filharmoninen orkesteri esittää Hector Berliozin Fantastisen sinfonian torstaina 30.11. ja perjantaina 1.12. klo 19 Konserttitalossa. Fantastisen sinfonian tulkintaan yhtyvät valosuunnittelija Timo Ollila, videoprojisoinnin suunnittelija Jussi Virkkumaa sekä Tanssiteatteri ERI. Orkesteria johtaa Alberto Hold-Garrido. Konsertin kokevat lisäksi 5600 8-luokkalaista Taidetestaajaa kahden viikon aikana. Konserttien aikana myös yleisö pääsee osallistumaan kokemuksen luomiseen, sillä konsertit ovat ensimmäinen #tfovirtual-konserttikokemus.

 

Hector Berliozin klassikkoteos Fantastinen sinfonia on viisiosainen kokonaisuus. Teoksen alaotsikko on ”Episodi erään taiteilijan elämästä” ja yksipuolisen rakkauden riuduttama säveltäjä kirjoitti ohjelmalliseen sinfoniaansa tarinan nuoresta rakastuneesta taiteilijasta. Teos kertoo epätoivoisesta rakkaudesta, hulluista unista ja tuomiopäivän kauhusta. Fantastinen sinfonia loi aikanaan uudenlaista ilmaisua ja siitä tuli yksi suurista käännekohdista niin musiikin historiassa kuin myös Berliozin uralla.

 

Teos tulkitaan elävöitettynä tanssi- ja valotaiteella. Tanssiteatteri ERI:n koreografian ovat suunnitelleet tanssija-koreografit Eeva Soini ja Lassi Sairela. ”Turun filharmonisen orkesterin kanssa työskentely on aina ollut meille suuri ilo - niin nytkin!”, kommentoi Eeva Soini. Tanssiteatteri ERI herättää Fantastisen sinfonian taiteilijahahmon henkiin. ”Berliozin runsas ja mielikuvituksellinen musiikki sekä sen sisältämä dramaattinen tarina ovat innoittaneet meitä työssämme. Kertomus säveltäjästä, saavuttamattomasta rakkaudesta ja demoneista muuntuvat käsittelyssämme fragmentaalisiksi tanssillisiksi kuviksi”, kertoo Eeva Soini. ERI:n puvustuksesta vastaa Tuula Berqvist ja tanssinoija nähdään Laura Alho, Toni Laakkonen, James McNamara, Lassi Sairela ja Eeva Soini. 

 

Yleisö pääsee konserteissa osallistumaan konserttikokemuksen luomiseen. Yleisöllä on mahdollisuus äänestää reaaliaikaisesti Fantastisen sinfonian jokaisen osan värimaailmaa sen mukaan, mikä väri sopii teoksen tunnelmaan. Väri, joka saa eniten ääniä, tulee hallitsemaan konserttisalia seuraavan musiikkiosuuden ajan. Äänestys on ensimmäinen virtuaalielämyksen tarjoava #tfovirtual-konserttikokemus. Yleisö nousee perinteisestä konserttielämyksen vastaanottajan roolista myös aktiiviseksi tekijäksi: jokaisesta konsertista tulee erilainen ja yleisönsä näköinen, kun salin valaistuksen väristä päättää yleisö itse. Äänestys tapahtuu salissa kännykällä tai muulla älylaitteella Turun filharmonisen orkesterin verkkosivuilla osoitteessa www.tfo.fi/virtual. Äänestysalustan teknisestä ja visuaalisesta toteutuksesta vastaa Citrus Solutions Oy.

 

Barcelonassa syntynyt ja Tanskassa varttunut Alberto Hold-Garrido aloitti kapellimestariopintonsa Kööpenhaminassa, josta siirtyi opiskelemaan Sibelius-Akatemiaan Jorma Panulan luokalle. Hold-Garrido on johtanut lukuisia sinfoniaorkestereita Pohjoismaissa ja vieraillut Saksassa, Italiassa, Espanjassa ja Etelä-Koreassa. Hold-Garrido on toiminut Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestarina vuodesta 2013.

 

Timo Ollila on työskennellyt 20 vuotta valaistuksen parissa eri organisaatioissa ja ryhmissä. Hänen uransa pitää sisällään esiintyjien valaisua tanssitaiteesta nukketeatteriin ja kamarioopperasta rock-festivaaleihin.

 

Jussi Virkkumaa on Turussa asuva, teatterin ja musiikin parissa työskentelevä kuva-/videotaiteilija. Hän on työskennellyt lukuisissa teatterituotannoissa. Viimeksi Virkkumaa on työskennellyt musiikkivideoiden parissa.

 

Tanssiteatteri ERI:n perustivat vuonna 1989 tunnetut suomalaiset tanssija-koreografit Tiina Lindfors, Lassi Sairela ja Eeva Soini. ERI:n monipuoliseen ohjelmistoon kuuluu yli 120 teosta ja teatterilla on noin 130 esitystä vuodessa. Eri on tehnyt useasti yhteistyötä myös filharmonikoiden kanssa, viimeisimpinä Yö, Mestarit ja Takku. ERI:lle on myönnetty lukuisia palkintoja, muun muassa Varsinais-Suomen liiton myöntämä Aurora-mitali vuonna 2013.

 

Fantastique! Turun konserttitalossa to 30.11. ja pe 1.12. klo 19.00. Syötävät sävelet pe 1.12. klo 17.30. Alberto Hold-Garrido, kapellimestari, Timo Ollila, valosuunnittelu, Jussi Virkkumaa, videoprojisointi, Tanssiteatteri ERI. Berlioz. Liput 23,50/18,50/9,50€.