Muuta tekstin kokoa:

Magnus Lindberg ja Kari Kriikku esittävät nykymusiikkiohjelmiston

Turun filharmonisen orkesterin konserteissa torstaina ja perjantaina 29.–30.11. kuullaan maineikkaimpien nykymusiikkisäveltäjien tuotantoa. Konsertin johtaa Magnus Lindberg, joka on yksi arvostetuimpia suomalaisia nykytaidemusiikin säveltäjiä. Konsertin solistina loistaa soittimensa ilmiömäisestä käsittelystä tunnettu klarinettivelho Kari Kriikku. Ennen torstain konserttia luvassa on konserttivieraille avoin Varaslähtö Special klo 17.30 Konserttitalon yläaulassa. Tilaisuudessa tarkastellaan syvemmin nykymusiikin piirteitä.

Konsertin ensimmäisellä puoliajalla kuullaan Charles Ivesin ja Kimmo Hakolan teoksia. Yhdysvaltalainen Ives tutki teoksessaan The Unanswered Question tilan ja liikkeen musiikillisia vaikutuksia. Kari Kriikun ilmiömäinen klarinetinsoitto oli inspiraationa Kimmo Hakolan klarinettikonsertolle. Kiehtova teos on täynnä värikkäitä yllätyksiä ja hyväntuulista hulluttelua. Kari Kriikku kertoo teoksesta:

”Yleensä konserttijärjestäjät kauhistuvat, että 40 minuutin moderni klarinettikonsertto. Teos pitää kuitenkin yleisön mielenkiinnon yllä, sillä jokainen osa avaa ikään kuin uuden verhon. Konsertto alkaa modernilla ensimmäisellä osalla, minkä jälkeen siirrytään romanttisempaan toiseen osaan. Kolmannessa osassa heittäydytään arabialaisvaikutteisen musiikin vietäväksi ja konsertto päättyy hurmokselliseen neljänteen osaan, joka sisältää muun muassa teatterillisia elementtejä. Teoksen monipuolisuus ja vaihtelevuus tekevät siitä kiinnostavan.”

Väliajan jälkeen kuullaan György Ligetin ja Magnus Lindbergin teoksia. Ligetin musiikki on tuttua muun muassa Stanley Kubrickin elokuvista. Melodien-teoksessa nimensä mukaisesti yhteen punoutuvan orkesterikudoksen läpi kuultaa melodia vahvemmin, kuin Ligetin aiemmassa tuotannossa. Konsertin päättää Magnus Lindbergin Tempus fugit säveltäjän itsensä johtamana. Säveltäjä hyödynsi teoksessaan tietokoneen laskemia harmonisen jatkuvuuden malleja, ja lopputuloksena on kauniisti soivaa musiikkia. Teos sai loistavan vastaanoton Radion sinfoniaorkesterin kantaesityksessä 6.12.2017.

Kapellimestari, pianisti ja säveltäjä Magnus Lindberg aloitti sävellyksen opinnot Sibelius-Akatemiassa Einojuhani Rautavaaran ja Paavo Heinisen johdolla. Lindberg on ollut mukana perustamassa Korvat Auki -yhdistystä. Lindberg on ollut monen aikalaisensa tavoin hyvin kiinnostunut kokeellisuudesta, kompleksisuudesta ja primitivismistä. Lindbergin monipuolinen tuotanto on asettanut hänet orkesterisäveltäjien etulinjaan. Hän on toiminut New Yorkin ja Lontoon filharmonisten orkesterien nimikkosäveltäjänä ja tehnyt useita tilaustöitä. Vuonna 2003 Lindberg palkittiin maineikkaalla Wihurin Sibelius -palkinnolla.

Nykyklassisen musiikin taituri Kari Kriikku on tunnettu muun muassa Kimmo Hakolan, Kaija Saariahon, Michel van der Aan ja Magnus Lindbergin säveltämien virtuoottisten klarinettiteosten tulkitsemisesta. Kriikku on esiintynyt ympäri maailmaa, niin Euroopassa, Aasiassa kuin Pohjois-Amerikassakin. Hänen musiikillinen kekseliäisyytensä ja raikas tapa esittää perinteisiä teoksia ovat saaneet huomiota kansainvälisesti. Kriikun nauhoite Magnus Lindbergin klarinettikonsertosta oli ehdolla Gramophone Awards -palkinnon saajaksi. Sakari Oramon johdolla Radion sinfoniaorkesterin kanssa äänitetty Kaija Saariahon teos D’om Le Vrai Sens voitti tuomaristopalkinnon BBC:n Music Magazine Awardsissa vuonna 2013. Vuonna 2009 Kriikku palkittiin arvostetulla Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnolla.

Kerrostunut aika Turun konserttitalossa to ja pe 29.–30.11.2018 klo 19. Varaslähtö Special to 29.11. klo 17.30. Magnus Lindberg, kapellimestari, Kari Kriikku, klarinetti, Turun filharmoninen orkesteri. Ives – Hakola – Ligeti – Lindberg. Liput 25,50/20,50/9,50 €.