Muuta tekstin kokoa:

Leif Segerstamille TFO:n kunniakapellimestarin arvo ja ensimmäinen Kultalilja-pienoisveistos

Maestro Leif Segerstam sai Turun kaupungilta merkittävät huomionosoitukset hänen ylikapellimestarikautensa päätyttyä Turun filharmonisen orkesterin johdossa toukokuussa 2019.

Segerstamille myönnettiin kunniakapellimestarin arvo ja annettiin ensimmäinen Kultalilja-pienoispatsas. Huomionosoitukset Segerstam sai hänen toiseksi viimeisen konserttinsa jälkeen järjestettävässä tilaisuudessa torstaina 16.5.

Leif Segerstamin ylikapellimestarikausi Turun filharmonisen orkesterin johdossa päättyi Richard Straussin Salomeen torstaina ja perjantaina 16.–17.5. Konserttitalossa. Konserttien yhteydessä julkistettiin myös Konserttitalon uusi väliaikakello, jonka Segerstam on säveltänyt.

Maestro Leif Segerstam nimitettiin Turun filharmonisen orkesterin kunniakapellimestariksi vasta toisena henkilönä TFO:n pitkässä historiassa. Ensimmäinen kunniakapellimestariksi on nimetty Paavo Berglund.

Kiitoksena Turun kaupungin hyväksi tekemästä työstä kaupunginjohtaja Minna Arve lahjoitti kapellimestari Leif Segerstamille Kultalilja-pienoispatsaan.

- Meille on suuri kunnia, että Segerstam antanut kaikkensa kulttuurikaupunki Turun filharmoniselle orkesterille: se on kuulunut ja näkynyt kotikaupungissa ja saanut lukuisia palkintoja maailmalla. Kiitän maestro Segerstamia kaikkien klassisen musiikin rakastajien ja koko Turun kaupungin puolesta, Minna Arve sanoo.

Alkuperäisen Kultalilja-veistoksen teki suuri turkulainen kuvanveistäjämestari Wäinö Aaltonen vuonna 1929. Turun kaupunki on teettänyt alkuvuodesta 2019 Kultalilja-pienoispatsaita erityiserän kaupungin edustuslahjoiksi. Segerstam on ensimmäinen henkilö, jolle pienoispatsas luovutetaan.

Segerstamilla on ollut merkittävä vaikutus TFO:hon

75-vuotias Leif Segerstam on ylikapellimestarikaudellaan 2012–2019 vaikuttanut merkittävästi orkesterin taiteelliseen tasoon ja imagoon. Segerstam on levyttänyt TFO:n kanssa mm. Sibeliuksen harvinaisempia teoksia ja kaikki Brahmsin neljä sinfoniaa. Lisäksi kuluvan kauden aikana valmistuu kattava Beethoven Complete -levytyssarja. TFO on esittänyt Segerstamin johdolla muun muassa kaikki Sibeliuksen sinfoniat ja useita Segerstamin omia sinfonioita.

Segerstamilla on pitkä historia Turussa. Kapellimestarikomeetta johti Turun filharmonikoita ensimmäisen kerran 19.5.1966 22-vuotiaana. Segerstamia 50 vuotta Turussa juhlittiin 19.5.2016.

Leif Segerstam on yksi Skandinavian monipuolisimmista säveltaiteilijoista – kapellimestari, säveltäjä, viulisti ja pianisti. Maailmankuulu Leif Segerstam on toiminut kapellimestarina ja ylikapellimestarina lukuisissa tunnetuissa oopperataloissa ja

sinfoniaorkestereissa. Segerstamin mittava sävellystuotanto sisältää muun muassa yli 310 sinfoniaa.

Segerstamin vaikuttava ja näyttävä ura on palkittu lukuisin tunnustuksin. Vuonna 2014 tasavallan presidentti myönsi Segerstamille professorin arvonimen.

Mikä on Kultalilja?

Kultalilja-pienoisveistos pohjautuu turkulaisen kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen Kultalilja-patsaaseen vuodelta 1929. Sen graniittinen esikuva, Turun Lilja (1924–26), on ilahduttanut kulkijoita Turun Runebergin puistossa jo vuodesta 1928.

Alkuperäinen, noin metrin korkuinen kullattu puuveistos oli 1930-luvulla helsinkiläisen, Tukholmaan muuttaneen taidekauppias Gösta Stenmanin omistuksessa. Sitten jäljet katosivat ja vuosikymmeniä veistoksen kohtalo oli epäselvä.  Vuonna 2013 patsaan silloinen ruotsalaisomistaja saapui Wäinö Aaltosen museoon Turkuun esittelemään Kultaliljan kuvaa. Omistaja toivoi vanhalle arvokkaalle puuveistokselle museaaliset olosuhteet sen säilyttämiseksi tuleville sukupolville.

Turun kaupunki päätti vuonna 2014 ostaa Kultaliljan 50 000 eurolla kaupungin taidekokoelmaan kaupungin kaunistamisrahaston tuotoilla. Arka teos on esillä museaalisissa olosuhteissa vain erikoistapauksissa.

Kultalilja-pienoispatsas on alkuperäisestä patsaasta valmistettu 3D-mallinnos, johon on yhdistetty perinteinen käsin kultaus aidolla lehtikullalla, kuten alkuperäisessä veistoksessa. Menetelmänä on käytetty noin 1000 vuotta vanhaa pellavaöljykiinnitystä monine esikäsittelyineen. Jalusta on turkulaista graniittia, joka on louhittu Kakolan alueen kallioista.