Muuta tekstin kokoa:

Syyskausi käynnistyy Tšaikovskilla ja Mahlerilla

Pjotr Tšaikovskin Rokokoo-muunnelmat, Gustav Mahlerin 5. sinfonia ja Pietro Mascagnin Intermezzo ooopperasta Cavalleria rusticana kuullaan Turun filharmonisen orkesterin syyskauden avajaiskonserteissa torstaina ja perjantaina 5.–6.9.2019. Konsertit johtaa Turkuun odotetun paluun tekevä Christian Vasquez, jonka edellinen vierailu TFO:ssa oli keväällä 2017. Rokokoo-muunnelmat tulkitsee kansainvälisen Tšaikovski-kilpailun vuonna 2015 voittanut nuori sellistikomeetta Andrei Ioniță.

Perjantain konsertti lähetetään suorana verkossa osoitteessa tfo.fi/live. Molempia konsertteja edeltää Varaslähtö Konserttitalon kahviossa klo 18 alkaen. Varaslähdössä esitellään illan ohjelma taiteilijoiden kanssa ja tapahtuma on konserttivieraille maksuton. Samalla avataan Vino-gallerian syksyn taideteos, joka on tällä kertaa irrelevant matters. Teos nostaa esille teemoja hyödyllisyydestä, nähdyksi tulemisesta ja keskeneräisyydestä ja sen ovat tehneet Taideakatemian opiskelijat Leppänen, Ojanperä ja Sillgren.

Mascagnin Intermezzon italialaisen oopperatunnelman jälkeen kuullaan rakastettu Rokokoo-muunnelmat. Tasapainoisesta teoksesta huokuu niin slaavilaista tunteikkuutta kuin hovimusiikin eleganssiakin. Väliajan jälkeen Mahlerin värikäs sinfoniaklassikko päättää konsertit. Viiteen osaan jakautuva yli tunnin mittainen teos kulkee eri tunnelmien kautta kohti valoisaa ja iloista päätöstä.

Andrei Ioniță valloittaa kovaa vauhtia Euroopan merkittävimpiä konserttilavoja. Hän on voittanut Tšaikovski-kilpailun lisäksi palkintoja ARD:ssä sekä Emmaniel Feuermann- ja Aram Hatšaturjan -kilpailuissa. Vuonna 2016 hänet nimettiin BBC:n New Generation Artistiksi vuosille 2016–2018. Ionițăn viimeaikaisiin kohokohtiin lukeutuvat debyyttiesiintymiset Tanskan radion sinfoniaorkesterin ja Venäjän kansallisorkesterin kanssa sekä Yhdysvaltojen kiertue Romanian Youth Orchestran kanssa Cristian Macelarun johdolla.

Venezuelassa syntynyt Christian Vasquez tunnetaan karismaattisesta lavapresenssistään, voimakkaista tulkinnoistaan ja mukaansatempaavasta musiikillisesta eheydestään. Hän jatkaa kansainvälisen huomion puoleensa vetämistä yhtenä nykypäivän uskomattomimmista venezuelalaisista kapellimestareista. Vasquezin viimeaikaisiin kohokohtiin lukeutuvat yhteistyöt Seoulin filharmonisen orkesterin, Castile and León Symphony Orchestran sekä Galician sinfoniaorkesterin kanssa.

Osta liput: Rakkaudesta musiikkiin