Muuta tekstin kokoa:

Patrik Kleemola avaa Kitarafestivaalin TFO:n kanssa

Turun kitarafestivaalia vietetään 11.10.–19.10. Festivaalin avaa ympäri Eurooppaa konsertoivan turkulaiskitaristi Patrik Kleemolan ja Turun filharmonisen orkesterin konsertti perjantaina 11.10. klo 19 Konserttitalossa. Illan sävelet on haettu ympäri maailmaa, ja kitaramusiikista nautitaan kahden teoksen voimin. Lisäksi kuullaan kaksi orkesterikappaletta. Ari Rasilaisen johtamassa konsertissa toisena solistina kuullaan TFO:n 2. konserttimestaria, viulisti Juha-Pekka Vikmania. Konserttia edeltää Varaslähtö klo 18 Konserttitalon kahviossa. Konserttiyleisölle avoimessa tilaisuudessa keskustellaan illan ohjelmasta taiteilijoiden kanssa.

Osta liput Lippu.fi tai Konserttitalon Ars Musica.

Musiikki vie etelän auringon lämpöön

Maurice Ravelin kaihoisa ja surumielinen orkesteriteos Pavane kuolleelle prinsessalle aloittaa illan. Rauhallinen teos on säveltäjän suosituimpia. Patrik Kleemola astuu lavalle taituroimaan Manuel Poncen etelän auringon lämpöön johdattelevan kitarakirjallisuuden hitin. Meksikolaisia rytmejä ja rentoa elämäniloa pursuava tunnelmallinen teos näyttää kitaran monipuolisen ilmaisuvoiman. Toisena teoksena Kleemola esittää yhdessä Juha-Pekka Vikmanin kanssa Tōru Takemitsun Spectral Canticlen, joka on kuin eteen avautuva japanilainen puutarha: kaunis, monitahoinen ja seesteinen. Kleemola on tehnyt yhteistyötä TFO:n kanssa Takemitsun teosten parissa aiemminkin voittaessaan vuonna 2004 Takemitsulle omistetun kansainvälisen kitarakilpailun Turussa. Tuolloin Kleemola palkittiin myös Takemitsun kitarakonserton parhaasta tulkinnasta. Ilta päättyy Edward Elgarin energiseen, Italiassa sävellettyyn teokseen In the South. Kleemola kertoo:

Concierto del Sur, eli ”Etelän konsertto” kuuluu Poncen pääteoksiin. Siinä kuuluu vahvasti espanjalaiset vaikutteet, ja teos onkin omistettu legendaariselle kitarataiteilija Andrés Segovialle. Kitara taas oli Takemitsun lempisoitin, jolle hän sävelsi laajan tuotannon. Kuvaavaa onkin, että elämänsä viimeisinä kuukausina Takemitsu sävelsi kitaralle vielä laajan sooloteoksen sekä tämän upean Spectral Canticlen eli "Aavelaulun" viululle, kitaralle ja orkesterille. ”Aavelaulu” jäi japanilaismestarin viimeiseksi orkesterisävellykseksi ja teos kuullaan nyt TFO:n konsertissa.

Lavalla huippuja

Patrik Kleemola kuuluu maamme klassisen kitaran eturiviin esiintyen aktiivisesti soolokonsertein, kamarimuusikkona ja sinfoniaorkesterin solistina. Hän on esiintynyt solistina useilla merkittävillä musiikkifestivaaleilla paitsi kotimaassa myös mm. Lontoossa, Roomassa, Buenos Airesissa, Ateenassa, Dublinissa, Tallinnassa, Milanossa, Firenzessä ja Torinossa. Kleemola tunnetaan intensiivisestä yhteistyöstä lukuisten eturivin säveltäjien kanssa ja hänen sävellystilauksensa ovat laajentaneet kitaraohjelmistoa jo yli viidellä kymmenellä teoksella soolokappaleista kamarimusiikkiin ja kitarakonserttoon. Turussa Kleemola toimii Turku Guitar Festivalin taiteellisena johtajana, Turun kitaraseuran puheenjohtajana sekä opettaa kitaransoittoa Turun seudun musiikkiopistossa. 

Juha-Pekka Vikman on esiintynyt orkestereiden solistina kotimaassa ja kamarimuusikkona Suomessa ja ulkomailla. Hän on toiminut myös Savonlinnan oopperajuhlaorkesterissa. Vikman toimii Turun filharmonisen orkesterin 2. konserttimestarina. Virkaan hän siirtyi Radion sinfoniaorkesterista. Hän on myös Turku Ensemblen ja Suomalaisen kamariorkesterin jäsen ja soittaa Aboa-jousikvartetin ensiviulistina.

Ari Rasilainen kuuluu oman sukupolvensa tunnetuimpiin suomalaiskapellimestareihin. Syksystä 2016 hän on Südwestdeutsche Philharmonien ylikapellimestari. Rasilainen on kunnostautunut myös levyttävänä kapellimestarina. Hän on työskennellyt menestyksekkäästi monien levy-yhtiöiden kanssa ja johtanut yli 50 levyllä. Rasilainen on toiminut Würzburgin musiikkikorkeakoulussa orkesterinjohdon professorina vuodesta 2011.

Turun kitarafestivaali 2019

Etelän kitarasäveliä
Pe 11.10. klo 19 Turun konserttitalo
Patrik Kleemola, kitara, Juha-Pekka Vikman, viulu, Ari Rasilainen kapellimestari, Turun filharmoninen orkesteri.
Ravel – Ponce – Takemitsu – Elgar.
Liput Ars Musica tai Lippu.fi 26,50/21,50/9,50€.

Katso festivaalin konserttien tarkemmat tiedot festivaalin sivuilta.

Nuoret taiturit
La 12.10. klo 17 Turun tuomiokirkon Tarkk’ampujan kappeli
Esiintyjinä Suomen nuorten kitarakilpailun voittajia.
10/5€.

Latin America
Ti 15.10. klo 19 Wäinö Aaltosen museo
Patrik Kleemola, kitara, Timo Korhonen, kitara, Erkki Lahesmaa, sello, Ilari Lehtinen, huilu, Pia Pajala, sopraano.
Piazzolla – Villa-Lobos – Brouwer – Gnattali – Sor.
Vapaa pääsy.

Decacorde!
Ke 16.10. klo 19,Sibelius-museo
Nicolò Spera (Italia/USA), kitara.
Bach – Granados – Mompou.
12/10€.

Guitar virtuoso
Pe 18.10. klo 19 Turun konservatorion Sigyn-sali
Petra Poláčková (Tšekki), kitara.
Dowland – Weiss – Mertz – Legnani.
20/10€.

Säveltäjät Hans-Jürgen Gerung ja Paola Livorsi
La 19.10. klo 14 Sibelius-museo
Säveltäjät Hans-Jürgen Gerung ja Paola Livorsi kertovat säveltäjän työstään ja Yötä kohti -konsertissa kuultavista teoksista..
Vapaa pääsy.

Yötä kohti
La 19.10. klo 17 Turun tuomiokirkon Tarkk’ampujan kappeli
Patrik Kleemola, kitara Katja Kolehmainen, sello, Juha-Pekka Vikman, viulu.
Piacentini – Heiniö – Gerung – Livorsi – J. T. Koskinen.
20/10€.