Muuta tekstin kokoa:

TFO mukana Saavutettavat orkesterit -hankkeessa

Suomalaiset ja brittiläiset orkesterit yhteistyössä kehittämään saavutettavia palveluita ja toimintaa ikäihmisille

Helsingin kaupunginorkesterin yhteistyössä Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n kanssa koordinoimassa Accessible orchestras – Saavutettavat orkesterit -hankkeessa kehitetään tulevina vuosina orkesterien toimintaa ikäihmisten parissa Suomessa ja Isossa-Britanniassa. Kaksivuotisella hankkeella lisätään kulttuurin ja taiteen yhdenvertaista saavutettavuutta etsimällä keinoja tuoda orkesteritoiminta lähelle sitä ikääntynyttä väestöä, joka ei pääse orkesterien luo. Hankkeen tavoitteena on edistää ikääntyneiden aktiivista osallisuutta ja yhteisöllisyyttä taiteen keinoin.

Saavutettavat orkesterit -hankkeessa Helsingin kaupunginorkesterin lisäksi ovat Suomesta Kuopion kaupunginorkesteri, Lapin kamariorkesteri, Tapiola Sinfonietta ja Turun filharmoninen orkesteri. Isosta-Britanniasta mukana ovat mm. City of London Sinfonia ja Manchester Camerata. Orkesterien tuottajat tapaavat sekä Helsingissä että Lontoossa ja kaudella 2020–21 pilotoivat uutta tai toisiltaan lainaamaa toimintaideaa ikäihmisten parissa.

credit_tiia_suorsa.png
 

Hankkeessa kehitetään orkesterien toimintaa ikäihmisten parissa. Kuva: Tiia Suorsa.

”Hanke tarjoaa suomalaisten orkesterien tuottajille mahdollisuuden oppia toisiltaan ja brittiläisiltä kollegoiltaan ja toisaalta jakaa hyviä käytäntöjä suomalaisesta hallintokuntien välisestä yhteistyöstä kulttuurin ja sosiaali- ja terveystoimen välillä”, kertoo Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n toiminnanjohtaja Helena Värri. Isossa-Britanniassa hanketta koordinoi Orchestras Live yhteistyössä Suomen Lontoon instituutin kanssa.

Hankkeessa etsitään mahdollisuuksia tuoda orkestereita myös digitaalisten apuvälineiden kautta kotihoidossa ja ympärivuorokautisessa hoidossa olevien ikääntyneiden luokse. ”Esimerkiksi Turun filharmonisen orkesterin verkkokonsertit ovat ikäihmisten saatavilla Omakirjasto-palvelun kautta. Tämän tyyppisiä matalan kynnyksen ja saavutettavuuden edistämisen malleja haluamme jakaa tiedoksi muillekin orkestereille ja kehittää toimintaa yhdessä”, kuvaa yleisötyön tuottaja Annika Kukkonen Helsingin kaupunginorkesterista.

Kukkonen sai idean hankkeesta yhdessä Orchestras Liven ja Suomen Lontoon instituutin toiminnanjohtajien Sarah Derbyshiren ja Emilie Gardbergin kanssa ollessaan Tuottajien talo -työskentelyresidenssissä Lontoossa kesällä 2019.

Accessible orchestras – Saavutettavat orkesterit -hanke on saanut Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksen vuodelle 2020. Hankkeen arvioinnin ja tutkimisen tukena on Metropolia Ammattikorkeakoulu.