Muuta tekstin kokoa:

Turun kaupunki osallistuu maailmanlaajuiseen Beethoven Pastoral Projectiin

Turun kaupunki on mukana maailmanlaajuisessa taide- ja ilmastoprojekti Beethoven Pastoral Projectissa Turun filharmonisen orkesterin Beethoven-konserteilla. TFO esittää päävierailija Julian Rachlinin johdolla konsertillisen Ludwig van Beethovenin teoksia Turun konserttitalossa torstaina ja perjantaina 13.–14.2. klo 19. Beethoven on yksi taidemusiikin merkittävimmistä säveltäjistä ja vuonna 2020 vietetään Beethovenin 250-vuotisjuhlavuotta ympäri maailmaa.

Beethoven Pastoral Project on yksi säveltäjän kunniaksi vietettävän juhlavuoden kansainvälisistä hankkeista. Projekti lanseerattiin Beethovenin syntymäkaupunki Bonnissa ja sen tarkoituksena on lisätä ilmastotietoisuutta sekä ihmisen ja luonnon välistä yhteyttä. Projekti rakentuu Beethovenin luontosuhdetta kuvaavan Pastoraalisinfonian ympärille. Mukana projektissa on 170 osallistujatahoa kautta maailman, joista noin 50 ovat orkestereita. Suomesta mukana ovat TFO:n lisäksi Helsingin kaupunginorkesteri, Lieksan Vaskiviikko sekä Hyvinkään Salonkiorkesteri.

Turun kaupunki on kestävän kehityksen edelläkävijä ja kaupungin ilmastotavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä. Kaupunki osallistuu maailmanlaajuiseen yhteistyöhön ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja ilmastosuunnitelmaan kuuluu tehdä Turun alueesta ilmastopositiivinen.

-Olemme erittäin iloisia, että voimme olla osa Beethoven Pastoral Projectia ja osallistua kansainväliseen ilmastotietouden lisäämiseen musiikin avulla. Turku tekee kunnianhimoista työtä ilmastotalkoissa ja on yksi maailman kärkikaupungeista ilmastotavoitteiden osalta, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

-Kulttuurikaupunki Turulla ja TFO:lla on vahva yhteys Euroopan musiikkihistoriaan, ja TFO on yhtenä Euroopan vanhimmista orkestereista soittanut Beethovenia nykymusiikkina. Projektiin osallistuminen myös vahvistaa Turun roolia kansainvälisellä kulttuurikentällä, Arve jatkaa.

TFO:n konsertti myös suorana verkkolähetyksenä  

Turun filharmonisen orkesterin konserteissa kuullaan kolme teosta Beethovenilta Rachlinin johtamana. Illat alkavat vauhdikkaalla Prometheus-alkusoitolla ja jatkuvat sankarillisella pianokonsertolla nro 5, joka on saanut lisänimen ”Keisari”. Pianokonserton solistina kuullaan kansainvälisessä nosteessa olevaa venäläispianisti Denis Kozhukhinia.

Illat päättyvät sinfoniaan nro 6 eli Pastoraalisinfoniaan. Ohjelmallinen sinfonia kuvaa Beethovenin lempimaisemia eli maaseudun elämää ja luontoa. Perjantain konsertti on loppuun varattu, torstaille on muutamia paikkoja. Konsertti lähetetään myös suorana verkkolähetyksenä osoitteesta tfo.fi/live.

Viulisti, alttoviulisti ja kapellimestari Julian Rachlin on aikamme arvostetuimpia muusikoita. Ensimmäiset 30 vuotta urastaan hän on esiintynyt solistina maailman johtavien kapellimestarien ja orkesterien kanssa. Rachlin on Royal Northern Sinfonian, Turun filharmonisen orkesterin ja Kristiansandin sinfoniaorkesterin päävierailija.

Denis Kozhukhin on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä sukupolvensa merkittävimmistä pianisteista voitettuaan vuonna 2010 Queen Elisabeth -kilpailun Brysselissä 23 vuoden iässä. Kozhukhin esiintyy säännöllisesti useiden johtavien kansainvälisten orkestereiden kanssa ja vuonna 2018 hän debytoi BBC Promseilla.

Onnea, Beethoven 250! Torstaina ja perjantaina 13.–14.2. klo 19 Turun konserttitalossa. Suora verkkokonsertti 14.2. osoitteessa tfo.fi/live. Julian Rachlin, kapellimestari, Denis Kozhukhin, piano, Turun filharmoninen orkesteri. Beethoven.

Lisätietoja Beethoven Pastoral Projectista verkosta: https://pastoralproject.org/.