Muuta tekstin kokoa:

Viulistien juhlakonsertti kunnioittaa professori Tuomas Haapasen elämäntyötä

Viulistit Elina Vähälä, Kreeta-Julia Heikkilä sekä Petteri Iivonen tarjoilevat runsaan viulumusiikin illan perjantaina 16.4. klo 19 verkon välityksellä. Turun filharmonisen orkesterin verkkokonsertin johtaa Tuomas Rousi. Verkkokonserttia voi seurata maksutta osoitteessa tfo.fi/live. Paikan päälle ei oteta yleisöä.

Jean Sibeliuksen juhlava Andante festivo avaa viulistien illan. Franz Schubertin Rondo A-duuri viululle ja jousille jatkaa iltaa. Runsaana etenevä teos on kuin pienoiskonsertto, ja siinä näkyy Schubertin oma tausta viulistina. Johann Sebastian Bachin koristeellisessa kaksoiskonsertossa kaksi viulua keskustelevat keskenään. Seuraavana kuullaan Joonas Kokkosen 12 viulun teos Sinfonia da camera, jonka taustalla on säveltäjän puolen vuoden oleskelu Sveitsissä 1960 ja siellä kuultu maineikkaan Festival Strings Lucerne –kamariorkesterin esitys Bachin Die Kunst der Fugesta. Konsertin päätösnumerona nähdään kaikki kolme viulusolistia Olli Mustosen konserton tulkitsijoina. Kolmoiskonsertto kolmelle viululle ja kamariorkesterille kuuluu Mustosen tunnetuimpiin teoksiin.

Konsertti kunnioittaa 96-vuotiaan professori Tuomas Haapasen elämäntyötä musiikkikasvattajana, viulutaiteilijana ja Turun musiikkiopiston sekä Sibelius-Akatemian rehtorina. Konsertin solistit ovat Haapasen entisiä oppilaita.

Elina Vähälä kuuluu Suomen kansainvälisesti tunnetuimpiin viulisteihin. Vähälä aloitti uransa konserttosolistina jo 12-vuotiaana kotikaupunkinsa Lahden kaupunginorkesterin konsertissa. Konsertoimisen ohella Vähälä toimii professorina Wienin musiikin ja esittävän taiteen yliopistossa.  Kaudella 2020-2021 Vähälä aloittaa sekä Sysmän Suvisoiton taiteellisena johtajana, että toisena Oulun Musiikkijuhlien taiteellisista johtajista.

Kreeta-Julia Heikkilä on monipuolisena viulistina kansainvälisesti kysytty konserttimestari, solisti ja kamarimuusikko, joka keskittyy konserttitoimintansa lisäksi kehittämään klassisen musiikin kulttuuria toimimalla mm. Helsinki Chamber Music Festivalin ja Minimalia konserttisarjan taiteellisena johtajana.

Petteri Iivonen on kiistatta yksi viime vuosien parhaista ja menestyneimmistä suomalaisista viulutaiteilijoista, jonka soittoa on ylistetty muun muassa virheettömän tekniikan (Il Gazzettino) ansiosta. Vuonna 2010 Iivonen sijoittui toiseksi kansainvälisessä Jean Sibelius -viulukilpailussa ja hän on legendaarisen Opéra National de Paris 1. konserttimestari.