Muuta tekstin kokoa:

Julian Rachlinin päävierailijakausi jatkuu vuoteen 2023

Turussa ja ympäri maailmaa suurta suosiota nauttivan kapellimestari ja viulisti Julian Rachlinin päävierailijakausi Turun filharmonisessa orkesterissa jatkuu 31.7.2023 asti. Julian Rachlin on vieraillut Turussa vuodesta 2015 alkaen, ja nimitetty TFO:n päävierailijaksi vuonna 2017. Huipputaiteilija on tuonut Turkuun useita klassisen musiikin suosikkiteoksista koostuvia virtuoosisia ohjelmistoja sekä kärkisolisteja. Tällä viikolla Rachlin esiintyy kapellimestarina 7. ja 8.10. sinfoniakonserteissa klassismin ajan ohjelmistolla viulisti Lilia Pocitarin kanssa. 

”On hienoa voida jatkaa yhteistyötä Julian Rachlinin kanssa. Rachlin on kysytty taiteilija ympäri maailmaa, ja hän on vakiinnuttanut paikkansa yleisön suosikkina. Myös orkesterin muusikoiden vahva tahto on ollut jatkaa yhteistyötä”, iloitsee TFO:n intendentti Nikke Isomöttönen

Julian Rachlin on yksi aikamme tunnetuimmista ja arvostetuimmista viulisteista ja esiintyy laajasti myös kapellimestarina. Rachlin on tehnyt päävierailijakaudellaan merkittävästi työtä TFO:n tunnettuuden ja näkyvyyden lisäämiseksi kansainvälisesti oman taiteilijaprofiilinsa kautta, ja hänen työskentelynsä orkesterin kapellimestarina on saanut niin soittajistolta kuin yleisöltä ylistystä. Rachlin on Turun filharmonisen orkesterin lisäksi Kristiansandin sinfoniaorkesterin päävierailija sekä Royal Northern Sinfonian taiteellinen partneri.

Päävierailijan tehtävä on taiteellisen johtajan rinnalla kehittää orkesterin taiteellista tasoa. Rachlin on kaudellaan toiminut wieniläisklassisen repertuaarin asiantuntijana, jolla on kiinnostusta kehittää orkesteria monipuolisesti sekä taiteellisesti omia kontaktiverkostojaan hyödyntäen.

Sinfoniakonserteissa klassismin ajan ihania teoksia

Torstain 7.10. ja perjantain 8.10. sinfoniakonsertteihin Rachlin on koonnut upean klassismin ajan ohjelmiston. Perjantain 8.10. konsertti lähetetään myös suorana, maksuttomana verkkolähetyksenä osoitteesta tfo.fi/live.

Konsertit alkavat harvinaisella tuttavuudella, ukrainalaissyntyisen Wolfgang Amadeus Mozartin aikoihin eläneen venäläissäveltäjä Maksim Berezovskin C-duuri-sinfonialla. Berezovskin sinfonia on vuosilta 1770–72, mutta se löytyi Vatikaanin arkistoista vasta 2000-luvun alussa. Tutumpaa klassismia taas edustavat Mozartin iloinen 4. viulukonsertto sekä Joseph Haydnin viihdyttävä Lontoo-sinfonia. Mozartin viulukonsertot kumpusivat pianokonserttojen tavoin hänen omakohtaisesta kosketuksestaan soittimeen, ja Mozart olikin erinomainen viulisti. Haydn tunnetaan etenkin sinfonioistaan, ja Lontoo-sinfonia kuuluu englannissa ensiesitettyjen sinfonioiden joukkoon, jotka saivat hurmioituneen vastaanoton lontoolaiselta yleisöltä. 

Mozartin 4. viulukonserton solistina konserteissa nähdään kovaa vauhtia urallaan nouseva viulisti Lilia Pocitari, joka tekee debyttiinsä TFO:n edessä. Pocitari on saanut oppia muun muassa Julian Rachlinin mestarikursseilta ja hän on voittanut palkintoja monissa kansainvälisissä kilpailuissa.