Muuta tekstin kokoa:

TFO aloittaa residenssisäveltäjäyhteistyön Sebastian Fagerlundin kanssa

Sukupolvensa menestyneimpiin ja merkittävimpiin eurooppalaisiin säveltäjiin lukeutuva Sebastian Fagerlund aloittaa Turun filharmonisen orkesterin residenssisäveltäjänä syyskaudella 2022. Yhteistyö on kolmivuotinen, ja sen aikana orkesteri esittää Fagerlundin musiikkia konserteissa, joiden ohjelmistokokonaisuuden Fagerlund suunnittelee. Kolmivuotiskauteen kuuluu lisäksi sävellystilaus.

-On hienoa aloittaa residenssisäveltäjäyhteistyö Sebastian Fagerlundin kanssa. Odotamme orkesterissa yhteistyön tuomia mahdollisuuksia ja toivotamme myös yleisön lämpimästi tervetulleeksi nauttimaan tulevista konserteista, kommentoi TFO:n intendentti Nikke Isomöttönen.

Fagerlundin musiikkia kuullaan syksyllä torstaina 13. ja perjantaina 14.10. Klarinettijuhlat-konsertissa. Fagerlund on suunnitellut yhteistyön avaavan konsertin ohjelmiston yhdessä TFO:n taiteellisen johtajan Olli Mustosen kanssa. Konserttiin on valikoitunut mukaan Fagerlundin klarinettikonsertto, Aulis Sallisen Shadows sekä Johannes Brahmsin sinfonia nro 1. Klarinettikonserton tulkitsee RSO:n sooloklarinetisti ja teoksen myös kantaesittänyt Christoffer Sundqvist. Konsertteja edeltää yleisölle avoimet Varaslähtö-tilaisuudet, joissa Fagerlund on mukana ja tutustutaan illan ohjelmistoon.

-Residenssisäveltäjyys merkitsee minulle inspiroivaa vuoropuhelua ja läheistä yhteistyötä orkesterin ja muusikoiden kanssa. Odotan suuresti tulevia konsertteja ja uskon että minun, Olli Mustosen ja TFO:n yhteistyö tulee tuomaan mieleenpainuvia musiikillisia matkoja ja kokemuksia sekä yleisölle että orkesterille, kommentoi Sebastian Fagerlund.

Sebastian Fagerlundin musiikkia ovat tilanneet ja esittäneet johtavat orkesterit, kapellimestarit ja muusikot ympäri maailmaa. Hänen laajaan teosvalikoimaansa kuuluu orkesteri- ja kamarimusiikkia, sooloteoksia sekä oopperoita. Sävellyksissään Fagerlund tarkastelee usein olemassaolon peruskysymyksiä. Vahva musikaalisuus ja soittimellinen virtuositeetti välittyvät kuulijalle musiikillisina draamoina, joiden intensiivisessä ilmaisussa yhdistyy eloisa kommunikaatio, sekä avoimuus eri musiikkitraditioita kohtaan.

Syyskauden ohjelmassa painottuu kotimaisuus

Turun filharmonisen orkesterin syyskauden ohjelmassa painottuvat kotimaisten säveltäjien teokset. Fagerlundin ja Sallisen lisäksi kaudella kuullaan Jaakko Kuusiston, Einojuhani Rautavaaran, Erkki Melartinin, Joose Tammelinin, Matti Raution, Olli Mustosen ja Jean Sibeliuksen musiikkia.

Perjantain 7.10. konsertti on omistettu helmikuussa menehtyneen Jaakko Kuusiston muistolle, ja illan aikana kuullaan säveltäjän pianokonsertto Dejan Lazicin tulkitsemana. Keskiviikkona 26.10. on luvassa kokonainen konsertillinen kotimaan ääniä Ari Rasilaisen johdolla. Konsertissa kuullaan Sibeliuksen Karelia-alkusoitto, Rautavaaran viulukonsertto Ulf Wallinin johdolla sekä Melartinin 6. sinfonia. Torstaina 3.11. Tuomiokirkossa on vuorossa Joose Tammelinin Requiem, joka noudattaa lajin piirteitä tuoreella otteella ja lopputulos vie kuulijan mennessään.

Säveltäjä Matti Raution syntymästä on kulunut tänä vuonna 100 vuotta, ja Olli Mustonen on valinnut konserttiinsa 17.–18.11. säveltäjän pääteoksen, pianokonserton, jonka tulkitsee Raution veljenpoika Martti Rautio. Konserttiin on valikoitunut teosten parhaimmistoa, ja illan aikana kuullaan lisäksi Sibeliuksen Bardi, Prokofjevin sinfonia nro 4 sekä Ravelin Bolero. Olli Mustosen toisessa konsertissa 24.–25.11. kuullaan Mustosen Taivaanvalot-sinfonian orkesteriversion kantaesitys sekä Sibeliuksen Lemminkäinen. Taivaanvalot-sinfonian solistiosuudet tulkitsee huipputenori Ian Bostridge.

Ring ohne Worte ja John Williams 90

Kauden kohokohtiin kuuluvat lisäksi Richard Wagnerin ja John Williamsin musiikille omistetut konsertit sekä päävierailija Julian Rachlinin ohjelmistot.

Syyskausi alkaa Ring ohne Wortella, joka koostuu Wagnerin oopperasarjan henkeäsalpaavimmista musiikkipaloista. Ring ilman sanoja alkaa Reininkullan ensitahdeista, jatkuu Valkyyrioiden sekä Siegfriedin myyttisessä matkassa ja päättyy Jumalten tuhon viimeisiin säveliin. Elokuvasäveltäjä John Williams täytti 90 helmikuussa 2022. Viidellä Oscarilla palkitun säveltäjän tuotanto on laaja, ja konserteissa 29.–30.9. kuullaan säveltäjän suurimpia hittejä muun muassa elokuvista Star Wars, ET, Schindlerin lista ja Harry Potter. Myös suuri määrä 8.-luokkalaisia pääsee kokemaan elokuvamusiikin huuman suuren sinfoniaorkesterin kanssa Taidetestaajat-hankkeen myötä.

Julian Rachlin tuo Konserttitaloon muun muassa Berlioz´n Fantastisen sinfonian ja Mozartin viulukonserttoja 10.–11.11. sekä esiintyy alttoviulisti Sarah McElravyn kanssa 1.–2.12. TFO:n joulu tulee tänä vuonna yhdessä laulaen. 9.12. yleisö pääsee laulamaan sinfoniaorkesterin kanssa rakastetuimpia joululauluja Puolalanmäen musiikkilukion kuorojen toimiessa esilaulajina.

Koko ohjelmisto

1.–2.9. Turun XIV sellokilpailun finaali
8.–9.9. Ring ohne Worte
15.9. Sininen rapsodia
22.9. For the Uncommon Woman
25.9. Iltapäivä Debussyn ja Prokofjevin parissa
29.–30.9. John Williams 90: Elokuvamusiikin mestariteokset
7.10. Jaakko Kuusisto in Memoriam
9.10. Pariisilainen aikamatka
13.–14.10. Klarinettijuhlat
15.10. Vivaldia lapsille: Neljä vuodenaikaa
26.10. Kotimaan ääniä
3.11. Requiem
6.11. Aikamme naisten ääni
10.–11.11. Fantastinen sinfonia
17.–18.11. Bardista boleroon
24.–25.11. Kalevalan jäljillä
1.–2.12. Rachlin & McElravy
4.12. Entr’acte
6.12. Turun kaupungin itsenäisyyspäivän juhlakonsertti 2022
9.12. Joulu tulee laulaen