Ändra textens storlek:

En hälsning från designerparet!

Vi blev tagna när vi ombads göra en ny visuell design för Åbo filharmoniska orkester.

Orkesterns historia börjar redan i slutet av 1700-talet i form av Musikaliska Sällskapet i Åbo, så det var en trevlig utmaning att få göra en visuell förnyelse för en institution med en så lång historia. Vi ville förena klassiska element med en fräsch estetik. Vi ritade element för hand, fritt och på känsla, och utgående från dem började vi bygga upp det visuella uttrycket. Musik är ljud, tystnad och rymd, så vi ville bibehålla luftigheten och känslan av det överraskande i broschyren.

Som inspirationsmusik lyssnade vi till pianomusik av Selim Palmgren och Gordon Mumma samt den isländska cellisten Hildur Guðnadóttir. Vi strävade till att stänga av den vänstra hjärnhalvans kontrollbehov och rita så uttrycksfullt som möjligt. Vi försökte förena de element vi ritat med en layout som skulle se tydlig och bra ut ännu efter flera decennier.

I alla våra arbeten strävar vi till tidlöshet, och vi hoppas att detta skall synas i den visuella design vi har gjort.

Musiken känner inga gränser.
Lyssna, finn och njut!

Saana och Olli är ett designerpar och en prisbelönt designbyrå. I byrån arbetar formgivarna Saana Sipilä, Olli Sallinen och Mimosa Hellman. Saana och Olli har förutom sina egna kollektioner hemtextilier, tillverkade i Finland av 100% hamptyg, även designat för tiotals finländska och internationella klienter och deltagit i ett flertal formgivningsprojekt från Reykjavík till Lagos.

"Pyrimme kaikissa töissämme ajattomuuteen, ja toivomme että tämä loistaa läpi suunnittelemastamme ilmeestä."

– Saana ja Olli