Ändra textens storlek:

Stämledare

Niamh McKenna

Niamh McKenna (f. 1991) är en tysk-irländsk flöjtist, sedan 2014 stämledare för flöjtsektionen i Åbo filharmoniska orkester. Hon har studerat i Lübeck, Freiburg, Basel och Amsterdam under ledning av Angela Firkins, Felix Renggli och Kersten McCall. Sedan 2015 studerar hon även vid Sibelius-Akademin med Petri Alanko som lärare.

McKenna har spelat i Basels symfoniorkester, Freiburgs filharmoniska orkester, Lübecks filharmoniska orkester samt Kungliga Concertgebouw-kammarorkestern. Hon har även varit medlem av Schleswig-Holsteins festivalorkester och Europeiska Unionens ungdomsorkester. Säsongen 2013/14 deltog hon i Kungliga Concertgebouw-orkesterakademin. Sedan flytten till Finland har hon vid behov verkat som vikarie för flöjtens stämledare vid RSO och Tapiola Sinfonietta. För närvarande är hon alternerande stämledare för flöjtsektionen vid RSO, vid sidan om arbetet i Åbo.

McKenna har också uppträtt både som solist och i kammarmusikensembler vid flera festivaler, som till exempel KuruFest, Kuhmo kammarmusikfestival, Crusellveckan, Schiermonnikoogfestivalen i Nederländerna och Åbo musikfestspel.