Ändra textens storlek:

Uutiset

17.6.2020 11.34

Försäljningstjänst är stängd 13.6.-26.7.2020

Per telefon: må–fr klo 9–15
Tel. (02) 262 0333
kulttuuri.myynti@turku.fi

17.6.2020 11.24

Åbo filharmoniska orkesters höstprogram består igen av en mångsidig blandning av symfonisk, tema- och kammarmusik. Höstsäsongens öppningskonserter 3–4.9. dirigeras av dirigent Okko Kamu och som solist får vi se mezzosopran Anna Danik. Biljettförsäljningen börjar 3.8.

På hösten får vi åter njuta av symfoniska kvällar

I september uppträder dirigent Grant Llewellyn och sopran Valentina Coladonato tillsammans med ÅFO i 30-årsfestkonserten för Åbo bokmässa med Andrea Porteras verk Klecksophonic Lieder. Verket vann den internationella Uuno Klami-kompositionstävlingen 2019. Dessutom får vi i september höra György Ligetis och Wolfgang Amadeus Mozarts musik dirigerad av Ryan Bancroft och Wolfgang Amadeus Mozarts och Franz Schuberts musik dirigerad av Clemens Schuldt.

I oktober äger en symfonisk kväll dirigerad av Tomas Djupsjöbacka rum, och under kvällen spelas musik av Joan Tower, Sally Beamish ja Wolfgang Amadeus Mozart. Håkan Hardenberger återvänder till Åbo i november som dirigent och trumpetist och hämtar med sig program från Frankrike. I början av december tar dirigent Kerem Hasan och ÅFO:s egen stämledare för oboe Takuya Takashima till scenen.

Den blivande konstnärliga ledaren Olli Mustonen uppträder två gånger med ÅFO. I början av oktober får vi höra Olli Mustonens Corona-fanfar för första gången i Finland samt musik av Wolfgang Amadeus Mozart och Ludwig van Beethoven, och i december får vi höra Ludwig van Beethovens nionde symfoni. Första gästdirigent Julian Rachlin anländer till Åbo i november likaså med program av Beethoven.

Mångsidiga temakonserter

I slutet av oktober är det dags för film- och spelmusik när den populära SAGAS – Orchestral Fantasy Music återvänder som förnyad version. I november tar Turku Jazz Orchestra och dirigent Antti Rissanen till Konserthusets scen med program dedicerat till Duke Ellingtons musik.

Under hösten äger kammarmusikhelheter planerade av musiker rum i Åbo slott, Villa Marjaniemi samt Betelkyrkan, och i Barnens musiksalong är det Siina Hirvonen från Siina ja Taikaradio som tar oss på nya äventyr.

Av vårens inställda evenemang flyttas Jukka Perkos och ÅFO:s Charlie Parker-konsert till september och Unga solisters konsert till oktober.

Mot ny säsong med säkerhet i spetsen

Begränsningarna som orsakas av coronaviruset och THL:s säkerhetsanvisningar beaktas i säsongens program och planeringen av evenemang. Alla konserter är utan paus, och ett mindre antal åhörare tas in i salen.

För höstsäsongens konserter säljs inga periodkort, utan endast enkelbiljetter och SOS-seriens biljetter. Med SOS kan man komponera din egen serie till ett rabatterat totalpris. Periodkortsinnehavarnas platser reserveras för den tidpunkt då det igen blir möjligt att sälja periodkort.

Biljettförsäljningen för evenemang börjar måndagen 3.8 kl. 12 i biljettförsäljningen i Åbo konserthus samt i Lippupistes affärer och nätbutik.

På grund av coronaviruset är ändringar i programmet möjliga.

15.6.2020 16.15

Det är en stor ära att få välkomna er till Åbo filharmoniska orkesters hösttermin 2020!

20/21 börjar min fjärde säsong med orkestern. Vårt samarbete, som inleddes 2015 med två framträdanden som gästande dirigent, har lett till en fantastisk upptäcktsfärd i musikens kanon under de tre senaste åren.

I november fortsätter Ludwig van Beethovens 250-årsjubileum med ett program som är helt tillägnat denna tonsättare. Jag ser särskilt fram emot att få framföra hans septett tillsammans med våra fantastiska stämledare. Det kommer att bli en ny milstolpe i vårt samarbete. Till säsongens övriga höjdpunkter hör originalversionen av Jean Sibelius violinkonsert med solisten Huang Mengla och Andrea Porteras segrande verk ”Klecksophonic Lieder” från den internationella Uuno Klami-tävlingen 2018–2019, framfört tillsammans med sopranen Valentina Coladonato. Avslutningsvis vill jag varmt välkomna orkesterns nya konstnärliga ledare Olli Mustonen.

Nu när vi fortsätter vår gemensamma resa är jag väldigt tacksam över att få arbeta med vad jag ser som en av norra Europas mest betydelsefulla orkestrar. Jag är glad över att orkestern nu får sin välförtjänta och välbehövliga nya konsertsal, och jag är också tacksam för det osvikliga stödet från vår unika publik i Åbo.

Vi ses på konserterna!
Julian Rachlin

5.6.2020 12.04

Leonard Bernsteins operett Candide, som skulle gästspela i Åbo, blev redan uppskjuten från april till oktober och nu blir operetten helt och hållet inhiberad. Föreställningen skulle visas i Åbo konserthus den 16 oktober. Åbo Svenska Teater, Åbo filharmoniska orkester och Åbo musikfestspel står för produktionen i samarbete med HI Productions.

Myndigheternas officiella linjedragningar om säkerhetsavstånd i konsertutrymmen gör det omöjligt att visa operetten Candide. Produktionen, som består av orkester, kör och solister, ryms inte på Åbo konserthus scen med sådana säkerhetsavstånd som man bör följa.

”Situationen är beklaglig, men vi har alltid människornas trygghet på första plats och vi följer myndigheternas direktiv och rekommendationer. Vi blir nu tvungna att inhibera Candide, men vi blickar framåt och publiken har nästa chans att njuta av opera våren 2021. Då blir det en helt ny iscensättning av operaparet Mascagnis Cavalleria rusticana och Leoncavallos Pajazzo på Åbo Svenska Teaters Stora scen. Det blir premiär 8 april 2021 och biljetterna finns redan till salu på lippu.fi samt i Åbo Svenska Teaters och Åbo filharmoniska orkesters biljettförsäljningar”, säger Åbo Svenska Teaters teaterchef Jukka Aaltonen.

25.5.2020 14.30

En stororkester, bestående av musiker från medlemsorkestrar i Finlands symfoniorkestrar rf, har virtuellt spelat in Ludwig van Beethovens 7 symfonis final. En s.k. mosaikvideo av detta publiceras som ett avslut för orkestrarnas vårsäsong på fredagen den 29.5 kl. 9.00.

Orkestrarnas gemensamma Vårspel är en hälsning till elever och lärare som avslutar sitt läsår och en önskan om en glad sommar till var och en. Det valda verket är en hommage till Beethoven, som i år firar sitt 250-årsjubileum.

Videon publiceras på Finlands Symfoniorkestrar rf:s YouTube-kanal på fredag 29.5 kl. 9.00 

Fast kring 300 orkestermusiker med

Esa-Pekka Salonen har fungerat som musikalisk rådgivare för Vårspel-projektet medan samtliga landets orkestrar har gemensamt stått för produktionen. I Vårspelet deltog sammanlagt kring 300 orkestermusiker runt om hela Finland, och var och en har spelat in sin stämma på distans.

”Inte ens vårens undantagstillstånd har stoppat våra fantastiska orkestermusiker från att spela tillsammans. Orkestrarna samarbetar en hel del med skolorna, så ett Vårspel för skolelever och lärare var ett särskilt uppskattat projekt”, berättar Helena Värri, verksamhetsledare för Finlands Symfoniorkester rf.

Dirigent Esa-Pekka Salonen beskriver finalen för Ludwig van Beethovens 7 symfoni som energisk, dansant, optimistisk och rent ut sagt livlig, alltså ett utmärkt val för Vårspelets glada tema. ”Den 250-åriga tonsättarens mästerverk får under undantagstillståndet ett exceptionellt förverkligande. Jag vill å min, och för mina musikerkollegers del, som deltog i projektet, önska alla Finlands elever och lärare en glad sommar”, säger Salonen. 

I samarbete med undervisnings- och kulturministeriet samt med Utbildningsstyrelsen.

Finlands symfoniorkestrars Vårspel ses och hörs som en del av undervisning- och kulturministeriets samt Utbildningsstyreselsens vårfestpaket, som riktar sig till skolor. Hela den helheten kan ses på undervisnings- och kulturminsiteriets YouTube-kanal: https://www.youtube.com/channel/UC099mnC25-pLRxIhcqmS1GQ samt på Statsrådets sociala medier på fredag 29.5 kl. 9.00.

För mer information om Finland fixar det –kampanjen: https://valtioneuvosto.fi/sv/finlandfixardet

Finlands Symfoniorkestrar rf 

Finlands Symfoniorkestrar rf:s uppdrag är att främja och utveckla den professionella orkesterverksamheten i vårt land. Finland Symfoniorkestrar rf. har 31 medlemsorkestrar: Finlands Nationaloperas orkester, Finländska barockorkestern, Helsingfors Barockorkester, Helsingfors stadsorkester, Hyvinge Orkester, Joensuu stadsorkester, Jyväskylä Sinfonia, Kammarorkester Avanti!, Kemi stadsorkester, Kuopio stadsorkester, Kymi Sinfonietta, Lapplands kammarorkester - Rovaniemi stadsorkester, Lojo stadsorkester, Mellersta Österbottens Kammarorkester - Gamlakarleby orkester, Nyslotts orkester, Oulu Sinfonia - Uleåborgs stadsorkester, Pori Sinfonietta - Björneborgs stadsorkester, Radions symfoniorkester, S:t Michels stadsorkester, Seinäjoki stadsorkester, Sibelius-Akademins symfoniorkester, Sinfonia Lahti - Lahtis stadsorkester, Sinfonietta Lentua, Tampere Filharmonia - Tammerfors stadsorkester, Tapiola Sinfonietta - Esbo stadsorkester, UMO Helsinki Jazz Orchestra, Vanda Pops, Vasa stadsorkester, Villmanstrands stadsorkester, Vivo Symfoniorkester, Åbo Filharmoniska Orkester

20.5.2020 09.06

Åbo filharmoniska orkester inbjuder barn och unga att bli inspirerade av musik och illustrera Sergei Prokofjevs musiksaga Peter och vargen. Verken samlas ihop till en utställning i barnens fönster på Åbo konserthus, och utställningen är framme från juni till augusti, veckorna 24–31. Utställningen är en del av barnkulturens konststafett.

Bli inspirerad av musiksagan och illustrera berättelsen

Sergei Prokofjevs Peter och vargen-musiksaga har med tiden blivit en bestående favorit för både barn och vuxna. Verket är känt för att varje instrument motsvarar en figur i sagan. Titta och lyssna på Åbo filharmoniska orkesters nätkonsertinspelning av verket och gör ditt eget konstverk inspirerat av musiken.

Skicka ditt konstverk till Åbo filharmoniska orkester senast 5.6.2020 per post. Bland deltagarna utlottas orkesterns Peter och vargen-produkter. Om du vill delta i lottningen, inkludera ditt namn och din postadress med konstverket.

Taideviesti
Åbo filharmoniska orkester
Sibeliusgatan 2
20100 Åbo

I nätkonsertinspelningen uppträder Jukka Aaltonen, berättare, Janette Leván, flöjt, Takuya Takashima, oboe, Henna Jämsä, klarinett, Etienne Boudreault, fagott och Hannes Kaukoranta, valthorn. Inspelningen finns berättad både på finska och svenska. Inspelningarna finns i ÅFO Lives nätkonsertsarkiv på adressen tfo.fi/sv/live.

Nätkonserten på finska
Nätkonserten på svenska

Barnkulturens konststafett

I Barnkulturens konststafett uppmuntras och sporras barn och unga tillsammans till att göra konst och att ställa upp sina konstverk, fast i fönstret därhemma. Konststafettens mål är att de överraskande konstmärkena och konstspåren som barn och unga har själva gjort kan sökas och hittas på de mest fantasifulla ställen i vardagens miljöer. Konststafetten reser runt Finland under de kommande månaderna. Konststafettkampanjen började på nationella barnkulturdagen 15.5. Konststafetten, som reser runt alla barnkulturcentrum i Finland, synliggör barn och ungas konst och får deras röst hörd.

 

 

6.5.2020 14.07

Stjärnartisterna Julian Rachlin och Sarah McElravy som uppträder på världens viktigaste scener tolkar klassiska favoriter. Konserten sänds på addressen tfo.fi/live på torsdagen den 14.5 kl. 19. Det är kosnadsfritt att se nätkonserter och det kan också ses efteråt. 

Violinisten, violisten och dirigenten Julian Rachlin hör till vår tids mest ansedda musiker. Under de första 30 åren av sin karriär har han uppträtt som solist tillsammans med världens ledande dirigenter och orkestrar. Rachlin är förste gästdirigent för Royal Northern Sinfonia, Åbo filharmoniska orkester och Kristiansands symfoniorkester.

Den kanadensiska violinisten och violisten Sarah McElravys internationella karriär bygger på uppträdanden med konserter och recitaler samt på ett omfattande samarbete inom kammarmusiken. McElravy är grundande medlem i den prisbelönta Linden-stråkkvartetten, som tidningen The Strad har karaktäriserat som ”slipad, strålande och skarp”.

Titta på konserten

14.4.2020 11.26

Titta på nätkonserter på TFO Live

Vi spelar för er på nätet! Åbo filharmoniska orkesters alla tidigare och kommande nätsändningar hittar du här

Youtube

Youtube: Ravel Bolero

Spela spel och bekanta dig med instrumenten

Vi rekommenderar att du använder Chrome eller Firefox webbläsare. 

Peli: tutustu orkesteriin (på finska)
Peli: musavisa (på finska)
Peli: miksaa Mozart! (på finska)
Tutustu soittimiin (på finska)

Dyk in i orkestern med 360-videorna 

TFO 360: Uppoudu orkesterin sisälle
TFO 360:  Kurkista lyömäsoitinryhmän keskelle
TFO 360: Koe, millaista on olla patarumpujen vieressä

Följa oss på sociala medier

Följer du oss på sociala medier? Till exempel på vår Instagram Stories finns videos från musikernas repetitioner på hemma. 
Facebook: turkuphilharmonic
Instagram: @turkuphilharmonic
Twitter: @TurkuPhil

Bekanta dig med Mittbibliotek

Mittbibliotek erbjuder bibliotekstjänster samt andra kultur- och fritidstjänster för dig som har svårt att själv ta dig till tjänsterna antingen p.g.a. hög ålder, handikapp eller sjukdom. Alla Mittbibliotek-tjänster är avgiftsfria.

Se Mittbiblioteks erbjudandet (på finska)
Läs mera

7.4.2020 12.18

Pietro Mascagnis Cavalleria rusticana och Ruggero Leoncavallos Pajazzo är två skilda enaktsoperor - tillsammans bildar de världens mest framförda operapar. De två operorna har premiär på Åbo Svenska Teaterns Stora scen om ett år, den 8.4.2021. De stora känslorna erövrar scenen: svartsjuka, hämnd och förlåtelse. Operorna samproduceras av Åbo Svenska Teater och Åbo filharmoniska orkester. Det blir tio föreställningar av Cavalleria rusticana och Pajazzo under våren 2021. 

Köp biljetter från Lippupiste nätbutik.

Dubbeloperan regisseras av den meriterade operaregissören Tuomas Parkkinen. Operorna spelas av Åbo filharmoniska orkester under ledning av dirigent Jonas Rannila. Kostymerna och scenografin designas av Pirjo Liiri-Majava. Rollerna sjungs av internationellt kända stjärnor:

CAVALLERIA RUSTICANA:
Päivi Pylvänäinen, Santuzza (bondflicka)
Sam Furness, Turiddu (soldat)
Heikki Kilpeläinen, Alfio (sophämtare)
Essi Luttinen, Lola (Alfios hustru)
Päivi Nisula, Mamma Lucia (krögare, Turiddus mamma)

PAJAZZO:
Giuseppe Varano, Canio/Pajazzo (teatersällskapets ledare)
Sabina Bisholt, Nedda/Columbina (skådespelare, Canios hustru)
Heikki Kilpeläinen, Tonio/Taddeo (skådespelare)                          
Sam Furness, Beppe/Harlekin (skådespelare)
Samuli Takkula, Silvio (politiker, Neddas älskare)

Tuomas Parkkinen tar sig an operorna som ett enda verk :”Operorna har många likheter. Båda handlar om vanliga människors vardag och insikter om den, utan att försköna. Berättelserna pulserar av kärlek och passionerade känslor: svartsjuka, manlig stolthet och hämnd, vilket leder till ett tragiskt slut. Båda operorna är teatraliska pjäser med sina spänningar och förvecklingar.  Persongalleriet är mångfacetterat och triangeldrama, religiositet, teaterkonstens lögn, det verkliga livets lidande, ånger och förlåtelse är alla teman som kommer nära inpå åskådaren, till och med under huden.”

I den version av Cavalleria rusticana och Pajazzo som framförs i Åbo kommer händelserna att ske under en och samma dag, i samma italienska by och med samma människor.

Öden flätas samman, förvecklingarna korsar listigt varandra och operorna kommenterar varandra på ett överraskande sätt. Ingredienserna resulterar i en extatisk föreställning som glittrar av kitch, dryper av melodrama och gnistrar av temperament. Över allt detta klingar världens vackraste operamelodier: Cavalleria rusticanas förtjusande Påskhymn samt det överväldigande Intermezzot och alla tenorariors konung Vesti la giubba, ”Skratta Pajazzo, fastän ditt hjärta gråter”

Cavalleria rusticana och Pajazzo på Åbo Svenska Teaters Stora scen våren 2021. Premiär 8.4.2021. Biljetterna kommer till salu 5.5.2020  i Åbo Svenska Teaters och Åbo filharmoniska orkesters biljettförsäljningar samt i lippupiste.fi:s näthandel.

 

 

7.4.2020 09.01

Turun filharmoninen orkesteri lähettää viikoittain verkkokonsertteja kevään aikana osoitteesta tfo.fi/live. Myös kaikki menneet verkkolähetykset löytyvät sivustolta. Tarkat ohjelmistot ja lähetysajankohdat päivitetään osoitteeseen tfo.fi. Turun filharmonisen orkesterin kevätkauden ohjelmisto sekä Konserttitalon ison salin muut tapahtumat on peruutettu 31.5.2020 asti koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.

Pitkäperjantaina Haydnia

Pitkäperjantaina 10.4. klo 18 kuullaan Joseph Haydnin teos Jeesuksen seitsemän sanaa ristillä verkkokonserttina. Teoksen esittävät Turun filharmonisen orkesterin muusikoista koostuva kamarimusiikkikokoonpano ja tekstin lausujana kuullaan Turun tuomiokirkon kanttori Jukka Pietilää. Konsertti lähetetään yhteistyössä Turun ja Kaarinan Seurakuntayhtymän kanssa ja on katsottavissa sekä kuultavissa osoitteissa tfo.fi/live ja virtuaalikirkko.fi.

Haydnin vaikuttavassa teoksessa on seitsemän meditatiivista, hidasta osaa sekä johdanto ja päätösosa. Konsertissa esiintyvät muusikot Juha-Pekka Vikman, viulu, Maija Kontunen, viulu, Jouni Rissanen, alttoviulu sekä Katja Kolehmainen, sello.

Olli Mustosen pianoresitaalissa Beethovenia

Lisää musiikkia verkon välityksellä on luvassa torstaina 16.4. klo 19, kun TFO:n tuleva taiteellinen johtaja Olli Mustonen esittää pianoresitaalin suorana lähetyksenä. Ohjelmassa on Ludwig van Beethovenin pianosonaatteja. Resitaalin ensimmäisellä puoliajalla kuullaan pianosonaatit nro 6 ja nro 18 ja toisella puoliajalla pianosonaatit nro 5 ja nro 21, lisänimeltään ”Waldstein”. Verkkokonsertti lähetetään osoitteesta tfo.fi/live.

Kapellimestari, pianisti ja säveltäjä Olli Mustonen on kansallisesti ja kansainvälisesti arvostettu huipputason taiteilija ja tunnettu Beethoven-tulkinnoistaan. Olli Mustonen aloittaa Turun filharmonisen orkesterin taiteellisena johtajana 1.1.2021. Mustonen on valittu vuoden 2019 Hindemith-musiikkipalkinnon saajaksi. Mustonen on palkittu myös Suomen kulttuuriministeriön Suomi-palkinnolla ja hänelle on myönnetty Suomen Leijonan ritarikunnan Pro Finlandia -mitali vuonna 2003.