Ändra textens storlek:

ÅFO och Egotrippi uppträder tillsammans i januari

Åbo filharmoniska orkester och Egotrippi förenar sina krafter torsdagen 31.1.2019 kl. 19 i Åbo konserthus. Konserten är en fortsättning på bandet Egotrippis 25-årsjubileumsturné ”Aina matkalla jonnekin” (Alltid på väg någonstans) med uppträdanden tillsammans med symfoniorkestrar. Turnéns tidigare konserter med finländska orkestrar har fått ett utmärkt mottagande och konserterna har spelats för fulla salar.

Egotrippi, som under sin karriär har sålt dubbelplatina, platina och guld, är känd bland annat för sina hitar Älä koskaan ikinä, Matkustaja och Unihiekkaa. Under den unika kvällen får vi höra ungefär 20 olika sånger från Egotrippis omfattande produktion i arrangemang för orkester. Egotrippis gitarr- och sångbetonade pop- och rockmusik i kombination med symfoniorkesterns breda ljudlandskap lyfter sångerna till en ny nivå. Konstnärlig ledare för konserthelheten är Pessi Levanto och förutom Levanto är arrangemangen gjorda av de främsta inom branschen – Marzi Nyman, Lasse Enersen, Arttu Takalo, Anssi Växby och Sami Pitkämö. Konserten dirigeras av Antti Rissanen.

Knipi från Egotrippi beskriver känslorna i bandet: ”Samarbetet med stor orkester har varit helt nytt för oss, och de här konserterna har varit ett stort steg ut i det okända. Jag väntar med spänning men också med stor iver på den kommande spelningen tillsammans med Antti Rissanen och Åbo filharmoniska orkester. Framträdandena vi gjorde på Helsingfors Festspel gav mig redan gåshud. Vi ville förverkliga allt det här med höga målsättningar. Vi gav arrangörerna, för vilka vi har stor respekt, fria händer och Pessi Levanto fick totalt ansvar att agera konstnärlig ledare. Vi ville sätta oss själva i blöt så att arrangemang skulle bli något nytt och stort, samtidigt som sångernas grundtanke fortfarande förblir originalen trogna. Repertoaren är mycket genomtänkt. Vi har naturligtvis tagit med de mest kända sångerna men även några sådana pärlor som vi inte har spelat på flera år.”

Pessi Levanto kommenterar i sin tur: ”Egotrippis sånger är starka popsånger som bygger på traditionellt hantverk och ger arrangören stora möjligheter att använda orkesterns färgpalett samtidigt som de ändå låter som sig själva”.

Åbo filharmoniska orkesters intendent Maati Rehor anser att samarbetsprojekt över musikaliska genregränser är viktiga: ”Musikkonsumtionen har förändrats, och många lyssnar på både rock och klassisk musik – även jag. Jag har länge varit ett Egotrippi-fan och var mycket imponerad av konserten jag hörde på Festspelen, och jag är mycket glad att kunna välkomna bandet som ÅFO:s gäst.”

Egotrippi, som inledde sin 25-årsjubileumsturné år 2018, uppträdde för första gången år 1993. År 2003 fick bandet sin första guldskiva med skivan Matkustaja, samlingsskivan 20 suosikkia som utkom ett år senare sålde redan platina och sången Matkustaja belönades med en Emma-staty för årets bästa inhemska sång. Med sin sjätte skiva Vielä koittaa uusi aika steg bandet för första gången till etta på listan. Maailmanloppua odotellessa från år 2008 fick tre Emma-statyer. Till Egotrippi hör Mikki Kauste, sång och keyboards, Knipi, sång och gitarr, Skele, gitarr, Anssi Maasalo, bas och sång samt Risto Niinikoski, trummor och sång.

Antti Rissanen är en mångsidig musiker. Han är känd som trombonist, kompositör, arrangör, lärare och även som dirigent. Rissanen doktorerade i musik vid Sibelius-Akademin våren 2015. Han inledde sin dirigentkarriär redan som 15-åring. Rissanen gästade Åbo filharmoniska orkester för första gången år år 2009, och efter det har han dirigerat orkestern flera gånger.

Pessi Levanto är pianist, arrangör och kompositör. Han har komponerat mycket musik för film, TV och orkestrar samt gjort orkesterarrangemang bland annat till konserten Classical Trancelations. Levanto är en av de mest lovande finländska filmkompositörerna och han är väl förtrogen med både klassisk musik och jazz/rock.

Egotrippi & ÅFO i Åbo konserthus torsdagen 31.1.2019 kl. 19.00. Antti Rissanen, dirigent, Egotrippi, Åbo filharmoniska orkester. Biljetter 34 / 29 / 18,50 €. Biljettförsäljningen inleds tisdagen 16.10 kl. 9.00.