Ändra textens storlek:

Haastattelussa Etienne Boudreault

Fagotin äänenjohtaja Etienne Boudreault kertoo tunnelmistaan ja valmistautumisestaan tulevaa Fagotin viemää -konserttia varten.

 

Soitat Turun filharmonisen orkesterin solistina tulevassa Fagotin viemää -konsertissa 8. maaliskuuta. Tämä on ensimmäinen kertasi solistina TFO:n kanssa. Jännittääkö?

Odotan innolla tämän konsertin esittämistä TFO:n kanssa. Turun filharmoninen orkesteri on erityisen taitava solistin säestyksessä. Muusikot ovat konsertin aikana hyvin tarkkaavaisia ja kuuntelevat solistin jokaista musiikillista elettä, reagoiden siihen kauniisti ja energisesti. Tässä myös syy, miksi TFO on voinut soittaa solistin johdolla ilman kapellimestaria. On hyvin erityinen tunne, kun esiintyy ensimmäistä kertaa oman orkesterinsa edessä solistina. Minulla on myös suuri etu tuntea orkesteri etukäteen. TFO:n kaunis ja omaleimainen sointi on inspiroinut minua valmistautumisessa.

 

Miten olet valmistautunut konserttiin?

Otin hieman vapaata fagottien äänenjohtajan pestistä valmistautuakseni niin hyvin kuin mahdollista. Järjestin myös muutaman pienemmän esiintymisen itselleni ennen konserttia, jotta tuntisin oloni rentoutuneeksi esittäessäni teosta.

 

Mitä odotuksia sinulla on konsertin osalta?

Sooloesiintymisissäni pyrin saamaan yleisön kiinnostumaan enemmän tästä kauniista ja monipuolisesta soittimesta - fagotti on liian harvoin esillä tämän kaltaisessa roolissa. Olen aina pitänyt soittimen äänestä sekä musiikillisista tehokeinoista joihin se pystyy. Mielestäni Weberin konsertto esittelee instrumentin erittäin hyvin tässä mielessä.

 

Mistä idea ohjelmistoon tuli? Onko von Weberin fagottikonsertto sinulle tärkeä?

Weberin fagottikonsertto on ollut minulle aina hyvin läheinen. Se oli ensimmäinen konsertto, jonka parissa työskentelin hyvin vakavasti ja jota esittäessä voitin useita kilpailuja. Pidän sen varhaisromanttisesta tunnelmasta ja oopperallisuudesta – fagotti toimii konsertossa kuin mahtava tenori oopperassa. Teos on myös Weberin kauniiden klarinettikonserttojen aikalainen, joskin se mielestäni muistuttaa enemmän oopperoita joita hän siihen aikaan kirjoitti.

Schönbergin kamarisinfonia on yksi henkilökohtaisia suosikkejani. Sen musikaalinen syvyys, monimutkaiset harmoniat ja upea virtuoosisuus ovat tehneet minuun valtavan vaikutuksen. Tämä kamarisinfonia tarjoaa myös kiinnostavan roolin puhaltimille, ja koska ohjelmassa on fagottisolisti, oli tässä myös mielestäni mainio tilaisuus esitellä TFO:n erinomaisen taitavia puhaltajia.

 

Odotatko esiintymistä kapellimestari Alexander Blochin kanssa? Oletko esiintynyt hänen johdettavanaan ennen?

Tämä on ensimmäinen kerta. Alexander Bloch johtaa erästä Ranskan arvostetuimmista orkestereista, l'Orchestre national de Lilleä. En malta odottaa, että pääsen kuulemaan hänen näkemyksensä konsertissa kuultavista teoksista. Meillä ei ole hetkeen ollut ranskalaisia kapellimestareita ja uskonkin, että tämä tulee olemaan rikastuttuva kokemus.

 

Olet kotoisin Kanadasta ja opiskelit myös Yhdysvalloissa ja Sveitsissä. Kuinka pitkään olet asunut Suomessa? Miltä Turku tuntuu musiikkikaupunkina verrattuna muihin kaupunkeihin joissa olet asunut?

Olen asunut Suomessa nyt kaksi ja puoli vuotta. Vaimoni on turkulaista musiikkisukua ja tunsin täällä heti yhteenkuuluvuutta ihmisten kanssa. Ehkä maidemme pohjoinen ilmasto ja luonto näyttelevät suurta roolia siinä miten ajatusmaailmamme ovat muovaantuneet. Tunnen siis oloni hyvin kotoisaksi tässä ympäristössä ja ihmiset ovat olleet erittäin vastaanottavaisia. Mitä musiikkiin tulee, niin jokainen maa on hieman erilainen, ja se on vahvuus. Suomessa olen aina vaikuttunut muusikoiden omistautumisesta ja itsekurista - erittäin tärkeitä ominaisuuksia hyvän musiikin tekemiseen. Turulla on vielä yksi suuri vahvuus: ylpeys ja huolenpito omasta vanhasta orkesteristaan, jolla on pitkä historia. Pidän erityisesti esiintymisistämme – niinä hetkinä tunnen suurta yhteyttä orkesterin soittajien kesken. Muusikot todella antavat parhaansa.

Fagotin viemää
perjantaina 8.3. | 19.00 | Konserttitalo
Liput: lippu.fi verkkokaupasta tai Konserttitalon Ars Musicasta, Aninkaistenkatu 9, arkisin klo 12-17.