Ändra textens storlek:

Leif Segerstams period som ÅFO:s chefdirigent kulminerar med Salome av Strauss

Leif Segerstams period som chefdirigent avslutas med Salome av Richard Strauss. Åbo filharmoniska orkester framför en konsertant version av Strauss opera i en akt på torsdag och fredag 16-17.5 kl. 19 i Konserthuset. I samband med konserterna offentliggörs även Konserthusets nya paussignal, som Segerstam har komponerat. Kompositionen är inspelad av Jussi Markkanen, ÅFO:s vice stämledare för slagverkssektionen, som även framför den live under konsertkvällarna.

Torsdagens konsert direktsänds på nätet på adressen tfo.fi/live samt i radio på Yles kanal. Före konserten på fredag blir det Tjuvstart i Konserthusets café kl. 18. För Tjuvstarten har publiken möjlighet att på förhand skicka frågor och hälsningar till Leif Segerstam med en blankett som finns på adressen tfo.fi. På tisdag 14.5 arrangeras en diskussion om Salome i Åbo huvudbibliotek. I diskussionen deltar Leif Segerstam och sopranen Anu Komsi och diskussionsledare är redaktören och musikskribenten Matti Lehtonen.

Richard Strauss opera Salome fick i tiden ett starkt mottagande tack vare sitt vågade tema och sitt tonspråk. Verket är starkt, dramatiskt och passionerat och det hör till operarepertoarens hörnstenar. Verket är speciellt känt för de sju slöjornas dans, som Salome dansar för Herodes, och för sin slutscen där den avrättade Jochanaans huvud bärs fram till Salome.

I operans titelroll debuterar koloratursopranstjärnan Anu Komsi. Christian Juslin sjunger rollen som Herodes, Tuija Knihtilä som Herodias och Tommi Hakala tolkar Jochanaans roll. I övriga roller uppträder Sam Furness som vaktchefen Narraboth, Jeni Packalen som Herodias tjänarinna, Aki Alamikkotervo som första juden, Petri Bäckström som andra juden, Joel Forström som tredje juden, Simo Mäkinen som fjärde juden och slaven, Kristian Lindroos som femte juden och första soldaten, Rolf Broman som första nasareten och Janne Sundqvist som andra nasareten, andra soldaten samt kappadokiern.

Leif Segerstam hör till Skandinaviens mest mångsidiga tonkonstnärer – dirigent, kompositör, violinist och pianist. Den världsberömde Leif Segerstam har arbetat som dirigent och chefdirigent i flera kända operahus och symfoniorkestrar, som Kungliga Operan i Stockholm, Deutsche Oper i Berlin, Statsoperan i Wien samt radioorkestrarna i Österrike och Danmark. Han har gästspelat i bl.a. Metropolitan, Covent Garden och La Scala. Till Segerstams omfattande kompositionsförteckning hör bland annat över 310 symfonier. Hans imponerande karriär har uppmärksammats med flera erkännanden. År 2014 beviljades Segerstam professorstiteln av republikens president.

Anu Komsi hör till vårt lands mest internationella koloratursopranstjärnor, och hon har blivit berömd på världens operascener och betydande konsertscener. Under sin operakarriär har Komsi sjungit på Europas och Amerikas mest betydande operascener och festivaler som La Scala i Milano, Frankrikes statsopera Bastiljen samt musikfestspelen i Salzburg. Rollen som Salome gör Komsi för första gången.

Salome i Åbo konserthus to och fr 16-17.5.2019 kl. 19.00. Biljetter 65,50 / 58,50 / 34 €

Evenemang
Evenemang
Nyhet

Salome

Leif Segerstams period slutar med föreställningarna av operan Salome (konsertversion) 16–17.5.2019. Köp din biljett nu!