Ändra textens storlek:

Sound and Simplicity: för första gången in Finland!

Den danske ackordeonvirtuosen Bjarke Mogensen har befäst sin plats på världens konsertscener. Han uppträder som Åbo filharmoniska orkesters solist på torsdagen den 16.1 kl. 19 i Konserthuset. På konserten uppför Mogensen Poul Ruders Sound and Simplicity – Seven pillars of music för ackordeon och orkester som är komponerat just för Mogensen. Verket hörs för första gången in Finland. Mogensen har ensamrätt till verket från uruppförandet i april 2019 till våren 2023.

Christian Kluxen dirigerar konserten och under kvällen får vi också höra Claude Debussys ikoniska symfoniska dikt Preludium till en fauns eftermiddag och Igor Stravinskys sprakande och temperamentsfulla Petrusjka.

År 2012 segrade Bjarke Mogensen i Europeiska radio- och TV-unionens tävling ”New Talent” i Bratislava och några år senare fick Mogensen de danska musikkritikernas pris, bägge för första gången till en ackordeonist. Till hans kommande höjdpunkter hör premiärerna i Kanada, Finland och Ryssland av Poul Ruders ackordeonkonsert Sound and Simplicity.

Christian Kluxen är konstnärlig ledare för Victoria Symphony i Kanada och chefdirigent för Arktisk Filharmoni i Norge. Kluxen har arbetat med många betydande orkestrar över hela Europa. Christian Kluxen föddes i Köpenhamn, och kontakten till hemlandet är en viktig del av hans karriär: han har arbetat över hela Danmark. Kluxen dirigerade ÅFO förra gången på våren 2019.